Oldeq17 Opublikowano 1 Marca #1 Opublikowano 1 Marca Pytanie mam do was, bo u mnie z tym kiepsko, pytanie czy zawór trójdrożny do podlogowki jeżeli kupię z pokrętłem czyli bez siłownika i będę chciał w późniejszym czasie dołożyć do niego siłownik to czy będzie jakiś kłopot, czy od razu brać z siłownikiem.. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 1 Marca #2 Opublikowano 1 Marca Możesz i później. Ważne byś przed montażem zrobił zdjęcie pozycji zwierciadła zaworu (to co widać w środku) względem pozycji trzpienia. Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 1 Marca Autor #3 Opublikowano 1 Marca Przemyslaw85 - kurcze nie kumam za bardzo....a wytłumaczyć da się w inny sposób ? Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 1 Marca #4 Opublikowano 1 Marca Mając zawór 3d w ręku kręcąc trzpieniem będzie poruszać się w środku zwierciadło które zmienia swoją położenie i przysłania jeden z króćców przyłączeniowych. Ważne jest byś zrobił sobie zdjęcie położenia zwierciadła względem trzpienia po zdjęciu plastikowej główki/rączki. Trzpień element wystający z zaworu do którego przykręcona jest rączka na kroty.montowany jest siłownika najczęściej jest oznaczony poprzez zeszlifowanie jednej ze ścianek.Jak będziesz miał go w ręku zrozumiesz. Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 1 Marca Autor #5 Opublikowano 1 Marca Przemyslaw85 - chyba dam radę, ale w późniejszym czasie przy zakupie siłownika też muszę na coś uważać by pasował ? Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 1 Marca #6 Opublikowano 1 Marca Najważniejsze być wiedział jaki producent i model zaworu kupiłeś. A zdjęcia pomogą przy montażu. Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 1 Marca Autor #7 Opublikowano 1 Marca Przemyslaw85 - kurcze nie myślałem że to będzie takie skomplikowane dzięki...jak coś będę pisał... Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 2 Marca Autor #8 Opublikowano 2 Marca Przemyslaw85 - mam jeszcze jedno pytanie, bo ja zupełnie się nie znam, a hydraulik kazał mi kupić co uważam, czy ten zawór wybrać z górnej półki czy to bez znaczenia... Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 2 Marca #9 Opublikowano 2 Marca 32 minuty temu, Oldeq17 napisał(a): ,,,, a hydraulik kazał mi kupić co uważam, ,,,, Zmień hydraulika. Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 2 Marca Autor #10 Opublikowano 2 Marca Jak zmienię hydraulika to będą musiał sam to zrobić.... Cytuj
sambor Opublikowano 2 Marca #11 Opublikowano 2 Marca Kup coś z serii VRG131/132 prod ESBE - to chyba najlepsze zaw 3-D na rynku. https://esbe.eu/pl/produkty/zawory-obrotowe/vrg130 Do tego siłownik o czasie minimum 120s i będziesz ustawiony na lata. Cytuj
szakallo Opublikowano 3 Marca #12 Opublikowano 3 Marca (edytowane) Ja polecam WITA w dobrych pieniądzach można wyrwać Porządna jakość - może nie polska firma ale robione w Polsce Edytowane 3 Marca przez szakallo Cytuj
rambo5 Opublikowano 3 Marca #14 Opublikowano 3 Marca Albo AFRISO np;https://allegro.pl/listing?string=zawór trójdrożny afriso Cytuj
Patrol Opublikowano 3 Marca #15 Opublikowano 3 Marca Nie wiadomo czy hydraulik dał zielone światło ("kup co uważasz") tylko na samego producenta zaworu, bo powinieneś zwrócić uwagę na średnicę/kvs. 1 Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 3 Marca Autor #16 Opublikowano 3 Marca Patrol -dzieki, coś czuję że będzie mi ciężko z nim ( hidraulik) Cytuj
sambor Opublikowano 3 Marca #17 Opublikowano 3 Marca źle zaczęłeś temat- aby coś podać konkretnego o zaw 3-D potrzeba danych instalacji, który ten zawór ma zasilać. Podaj ile pętli, jakie w nich przepływy, ew jakie rury - średnice. Wtedy coś więcej po za producentem można doradzić. Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 4 Marca Autor #18 Opublikowano 4 Marca sambor - konkretnie to bym musiał wypierd...... wszystko i zacząć od nowa, nie wiem czy nie cały dom, instalacja to grawitacyjna była z lat 80 dołożona PC smieciuch zlikwidowany i dwie pętle jedna 40 mb,druga 60 MB. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Marca #19 Opublikowano 4 Marca I na 2 pętle chcesz dawać zaw 3-D? Jak ma być tak mała inst , to daj 3-D termostatyczny o Kvs 1,6 Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 4 Marca Autor #20 Opublikowano 4 Marca sambor - mówisz że to mało, no ale hidraulik mówił o zawór trójdrożny 3D i co teraz mam go pouczać, jeszcze mi ucieknie...i będę musiał naprawdę Sam to zrobić... A na tym mieszaczu 3d będzie źle ? Cytuj
nightwatch Opublikowano 4 Marca #21 Opublikowano 4 Marca Jak masz PC to na co Ci w ogóle ten zawór, ustaw po prostu odpowiednią temperaturę dla podłóg na pompie i odpuść mieszacze. Ewentualnie zamontuj najtańszy 3d żeby hydraulik się nie obraził. 1 Cytuj
Patrol Opublikowano 4 Marca #22 Opublikowano 4 Marca Kolega ma bufor i zdaje się dwie strefy docelowo będą (grzejniki + OP) Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 4 Marca Autor #23 Opublikowano 4 Marca Patrol - to tak chciałem zrobić bez tego mieszacza jak kolega wyżej mi napisał.. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Marca #24 Opublikowano 4 Marca Można spróbować zamiast mieszacza zaw RTL, ale większe np 3/4" Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 4 Marca Autor #25 Opublikowano 4 Marca Tak mam podłączone bufor do PC I chcę jeszcze dodatkowo podłączyć podłogowe, to jak to zrobić bez mieszacza.? Chyba się nie da... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi