Oldeq17 Opublikowano 4 Marca Autor #27 Opublikowano 4 Marca sambor - różnie bo grzeję według krzywa grzewcza, ale 35-42 Cytuj
sambor Opublikowano 4 Marca #28 Opublikowano 4 Marca Tyle samo możesz w podłogę wpuścić, bez żadnych 3-D. Cytuj
Patrol Opublikowano 4 Marca #29 Opublikowano 4 Marca Ja mam właśnie dwie małe pętle na RTL (robione za czasów kotła pelletowego) i po przejściu na PC te zawory zostały, czyli systemowo jedna strefa jest. Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 4 Marca Autor #30 Opublikowano 4 Marca Mam mieszkanie góra i dół do ogrzania i wszędzie grzejniki alu..i temperatura w domu jest taka sama na dole i na górze,wydaje mi się że jak uruchomie dodatkowo podłogowe gdzie mam w kuchni, korytarz i łazienka... to na dole będzie zimniej niż na górze, a jak by był zawór trójdrożny to można by było ustawić temperaturę w podłogę żeby lekko była ciepła czyli w grzejniki 35 stopni a w podłogę 28 stopni. Czy dobrze myślę... Cytuj
sambor Opublikowano 4 Marca #31 Opublikowano 4 Marca Kolega ma trochę za długie pętle do zastosowania RTL-ów. A różnice temp można wyregulować wielkością przepływów w pętlach. Ale jak chcesz być taki "aptekarz" to wstaw taki VTA321, z reg 20-43C prod ESBE o Kvs= 1,5 Cytuj
Oldeq17 Opublikowano 8 Marca Autor #32 Opublikowano 8 Marca sambor - decyzja podjęta, będzie bez 3D Mam jeszcze jedno pytanie, ale trochę z innej beczki, czy mogę pytać czy zakładać nowy temat... Cytuj
tomekb Opublikowano 9 Marca #34 Opublikowano 9 Marca Cześć , tak jeszcze chciałbym dodać bo dla niektórych to jest może oczywiste a dla innych nie , że hydraulicy mówiąc o zaworze 3d czasami mają na myśli zawór termostatyczny z pokrętłem , a czasami zawór tylko mieszający też z pokrętłem ale na ten drugi można w przyszłości nałożyć siłownik trójpunktowy lub proporcjonalny , a na ten pierwszy niestety się nie da zastosować.... Choć występują takie zawory termostatyczne na specjalne zamówienie ale trudno dostępne . Cytuj
bercus Opublikowano 9 Marca #35 Opublikowano 9 Marca Možne tež kupic silnik z integrowanym sterownikom. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi