Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pompa ciepła rotenso 8kw monoblock plus kominek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, berti napisał(a):

No no otuż to , chyba będę pionierem tu na forum i będę relacjonował moje osiągnięcia lub porażki bo to nie będzie pompa z odwiertami głębinowymi ani poziomym wymiennikiem więc może być fajnie ale też porażka wchodzi w grę ale działać trzeba w imię nauki 😄

Ja też napaliłem się na gruntową jak szczerbaty na suchary, ale powoli zaczynam przeliczać potrzebne moce do zasilania pompy gruntowej studziennej i tak coś mi wychodzi że lepiej i taniej będzie wspomagać PC powietrzną w duże mrozy poprzez kociołek. Przemawia za takim rozwiązaniem prostota układu. Wiadomo że gruntowa ma przewagę podczas dużych mrozów, ale powietrzna nadrabia to później z nawiązką gdy robi się cieplej, czyli przez zdecydowaną większość sezonu. Moje położenie geograficzne sprzyja mi w tym wyborze. Mam tylko małe spostrzeżenia, że do defrostów w temp. dodatnich wystarczy zmniejszenie obciążenia sprężarki, lub jej chwilowe wyłączenie i zwiększenie przepływu powietrza przez wymiennik. Zauważyłem to podczas wyłączania zaszronionej pompy, gdy sprężarka stanęła, a wentylator chodził przez chwilę na wysokich obrotach. Po kilkunastu sekundach takiej pracy wentylatora szron zaczynał znikać.

Opublikowano
6 godzin temu, o6483256 napisał(a):

W taryfie G12 cena prądu w 2 strefie to ok 0,64zł więc nie jest źle

Bardzo optymistycznie średnio w Tauronie przy modelu 80% noc / 20% dzień daje to około 0,97 zł/kWh z opłatami stałymi dla przykładowego zużycia 10 tyś kWh rocznie.

6 godzin temu, berti napisał(a):

No no otuż to , chyba będę pionierem tu na forum

Podaj jakiś przykład jak miał by wyglądać taki model pompy ciepła co to będzie woda woda ktoś to już zbudował użytkuje?

Opublikowano

Raczej 98% do 2& na rzecz 2 strefy. Używam magazynu energii i całość idzie z 2 strefy 😉

W tym miesiącu:

1600kWh w II strefie i 39kWh w I strefie 

• Lubię to 1
Opublikowano

Gdzieś zobaczyłem, że ta pompa Rotenso WINDMI przypomina pompę Carrier, ale może być to tylko zbieżność.

https://www.carrier.com/commercial/en/au/products/commercial-products/chillers/30awh-r-04r-16r/ 

Opublikowano
12 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Bardzo optymistycznie średnio w Tauronie przy modelu 80% noc / 20% dzień daje to około 0,97 zł/kWh z opłatami stałymi dla przykładowego zużycia 10 tyś kWh rocznie.

Podaj jakiś przykład jak miał by wyglądać taki model pompy ciepła co to będzie woda woda ktoś to już zbudował użytkuje?

No zbudowali i to całkiem sporo ludków podam przykład zagraniczny trochę dziwny i podam przykład naszego rodaka który chwali się COP powyżej 6 tylko dokładnie słuchaj o studnia -studnia bo to ważne.

jak znajdę ten zagraniczny film to wrzucę ale w zasadzie zasada podobna z tym że on oryginalny parownik czyli ta chłodnica klimatyzatora wrzucił do pojemnika z wodą przepływającą 

11 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Raczej 98% do 2& na rzecz 2 strefy. Używam magazynu energii i całość idzie z 2 strefy 😉

W tym miesiącu:

1600kWh w II strefie i 39kWh w I strefie 

Dosyć sporo konsumujesz tego prądu, auto el ? ja w taryfie g11 pobrałem z tauronu 450kwh.