Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.12.2025 o 20:01, o6483256 napisał(a):

6kW moc nominalna +3kW grzałki
image.png.2a1b21ee7e3f8d52a8e909265253dc8e.png

image.thumb.png.1cfb615c6265270f5fdbcf14366a9566.png

Widzę że masz przepływomierz. Możesz zdradzić jaki model i jak go wpiąłeś do HA? W mojej PC nie ma informacji na temat COP i produkcji ciepła i jedyne co teraz mogę to szacowanie na podstawie zewnętrznego licznika energii, delty za wymiennikiem (z termometrów na DS18B20 na tasmota) i przyjęcia stałego przepływu z pompy obiegowej (tak jest ustawione).  Niby to się zgadza i pokrywa z teoretycznymi danymi na temat domu i projektowych danych o stratach ciepła czy wskazaniami z rotametrów, ale lepiej by pokazywało na realnych przepływach.

Opublikowano
3 godziny temu, damiaszek napisał(a):

Widzę że masz przepływomierz.

To są dane z pompy ciepła

Opublikowano
4 godziny temu, teres napisał(a):

O co chodzi w zapisach Pereko?

O zapis w karcie gwarancyjnej  TU, na stronie 2 pkt. 7., w dalszej części karty gwarancyjnej jest to już inaczej zapisane. Pompa już wysłana, jak przyjdzie to zadzwonię do nich i podpytam.

Opublikowano
17 godzin temu, oxalis3 napisał(a):

O zapis w karcie gwarancyjnej  TU, na stronie 2 pkt. 7., w dalszej części karty gwarancyjnej jest to już inaczej zapisane. Pompa już wysłana, jak przyjdzie to zadzwonię do nich i podpytam.

Czytałem, to co wkleiłeś na forum. Co z tym zapisem nie tak? 14 dni roboczych, użytkownik czy co?

Opublikowano

cały ja, pompa kupiona a teraz szukam informacji czy da się ją z internetem połączyć 🫠 zasugerowałem się trochę opisem aukcji a teraz szukam i wychodzi, że trzeba osobny moduł WiFi dokupić za 1100pln. Czy ja coś źle patrzę?.. Beretta hydro unit.

Pisałem do sprzedawcy ale, święta więc pewnie poczekam do nowego roku. 
Z tego co widzę Ferroli omnia też jednoznacznie nie podaje czy w standardzie ma moduł WiFi i apke. Jedni to piszą a drudzy tylko ja beretta, że współpracuje z jakimś tam systemem 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

W sterowniku jest wbudowany moduł wifi którym łączysz sie z chmurą. Ten dodatek to moduł serwisowy (zdalny monitoring) który w niektórych przypadkach pozwala wydłużyć gwarancje na pompę do 5 lat

Mi nie udało się pompy połączyć z chińską chmura, ale nie miałem ciśnienia bo korzystam z HA i zbieram dane przez rs485

image.png.d16587c32181ebed46a01b9cf7140e23.png

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

W sterowniku jest wbudowany moduł wifi którym łączysz sie z chmurą. Ten dodatek to moduł serwisowy (zdalny monitoring) który w niektórych przypadkach pozwala wydłużyć gwarancje na pompę do 5 lat

Mi nie udało się pompy połączyć z chińską chmura, ale nie miałem ciśnienia bo korzystam z HA i zbieram dane przez rs485

image.png.d16587c32181ebed46a01b9cf7140e23.png

Rozwiniesz z czego korzystasz ?

Opublikowano

HomeAssistant

Opublikowano

A COP liczysz sam w ha z poboru mocy i delty temp. na wymienniku i przepływu. Czy jest liczony w PC?

Opublikowano

COP liczę sam 👍 Raz w miesiącu przeliczam automatycznie z zewnętrznego licznika i ciepłomierza

Opublikowano

PC ma wbudowany ciepłomierz, czy dokładałeś zewnętrzny? 

Opublikowano

PC na swój sposób podaje wyprodukowane ciepło, ale mam dodatkowo swój

Opublikowano (edytowane)

Moja pompa dotarła wczoraj, wszystko kompletne. Mam pytanie do @Dżejkob1536( jako autora wątku) czy może my tutaj porozmawiać o projekcie mojej instalacji PC, czy zakładać coś nowego?

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Moja również, dzisiaj. Co przyprawiło parę problemów 🫣 czy kompletna nie wiem, jutro ściągnę karton i się dowiem 😁

wątek tak się rozwinął, że można ciągnąć dalej. Ja chętnie poczytam bo za jakiś czas pewne info się przydadzą a i inni też pewnie skorzystają, nie widzę problemów. Chyba, że administrator nam się wtrąci 😜 

• Lubię to 1
Opublikowano

Co powiecie o tym wynalazku ? https://allegro.pl/oferta/perfexim-system-antyzamrozeniowy-do-pomp-ciepla-typu-monoblok-1-pha-saz-2-18155208180 

W sumie mniejszym kosztem można by założyć taką pompkę do niej zasilacz, akumulator i nie bawić się w czujniki temp sterowanie i cuda nie widy tylko spiąć skrzynkę tak, żeby przy braku zasilania pompka odrazu się odpalała na jakimś najniższym biegu i sobie chodziła. Czy to 12V czy na 230v jakaś z Wilo. Kosztowo wyjdzie to przez pół mi się wydaje na spokojnie a zabezpieczenie będzie.Mmuszę doczytać czy można zastosować glikol czy jakiś inny roztwór jest wymagany do tej beretty, ale dodać go tak żeby do -5 było stężenie i wsio. Najwyżej, gdyby pompka zasilana z ups padła,pod nieobecność w domu, to roztwór glikolu o takim stężeniu też nie zamaraznie, tylko powinien gęstnieć powoli.

Macie jakieś swoje inne pomysły na zabezpieczenie instalacji w monobloku? 

Opublikowano

Chcesz 1300zł wydać na takie gówienko?

Zamontuj zwykłą pompę, daj do niej ups`a i najprostszy system który po zaniku zasilania uruchomi pompę obiegową.

• Lubię to 1
Opublikowano

Najprostszy system jaki wymyśliłem, to zwykły mały przekaźnik na 230V z parą styków zwarty/rozwarty. Zanika zasilanie, zwierają się styki i płynie prąd do pompki z aku, lub UPS-a. Pompka nawet akwariowa wymusi wystarczająco przepływ wody przez pompę. Ja uruchamiam awaryjnie pompkę od bufora. Glikol swoje kosztuje, psuje parametry wymiany ciepła, ale jak ktoś bardzo chce, to można dolać nieco do instalacji, dla spokoju ducha.

• Lubię to 1
Opublikowano

@Dżejkob1536 i koledzy z forum. Zapraszam na mój wątek PEREKO, proszę o wsparcie.