Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.12.2025 o 20:01, o6483256 napisał(a):

6kW moc nominalna +3kW grzałki
image.png.2a1b21ee7e3f8d52a8e909265253dc8e.png

image.thumb.png.1cfb615c6265270f5fdbcf14366a9566.png

Widzę że masz przepływomierz. Możesz zdradzić jaki model i jak go wpiąłeś do HA? W mojej PC nie ma informacji na temat COP i produkcji ciepła i jedyne co teraz mogę to szacowanie na podstawie zewnętrznego licznika energii, delty za wymiennikiem (z termometrów na DS18B20 na tasmota) i przyjęcia stałego przepływu z pompy obiegowej (tak jest ustawione).  Niby to się zgadza i pokrywa z teoretycznymi danymi na temat domu i projektowych danych o stratach ciepła czy wskazaniami z rotametrów, ale lepiej by pokazywało na realnych przepływach.

Opublikowano
3 godziny temu, damiaszek napisał(a):

Widzę że masz przepływomierz.

To są dane z pompy ciepła

Opublikowano
4 godziny temu, teres napisał(a):

O co chodzi w zapisach Pereko?

O zapis w karcie gwarancyjnej  TU, na stronie 2 pkt. 7., w dalszej części karty gwarancyjnej jest to już inaczej zapisane. Pompa już wysłana, jak przyjdzie to zadzwonię do nich i podpytam.

Opublikowano
17 godzin temu, oxalis3 napisał(a):

O zapis w karcie gwarancyjnej  TU, na stronie 2 pkt. 7., w dalszej części karty gwarancyjnej jest to już inaczej zapisane. Pompa już wysłana, jak przyjdzie to zadzwonię do nich i podpytam.

Czytałem, to co wkleiłeś na forum. Co z tym zapisem nie tak? 14 dni roboczych, użytkownik czy co?

Opublikowano

cały ja, pompa kupiona a teraz szukam informacji czy da się ją z internetem połączyć 🫠 zasugerowałem się trochę opisem aukcji a teraz szukam i wychodzi, że trzeba osobny moduł WiFi dokupić za 1100pln. Czy ja coś źle patrzę?.. Beretta hydro unit.

Pisałem do sprzedawcy ale, święta więc pewnie poczekam do nowego roku. 
Z tego co widzę Ferroli omnia też jednoznacznie nie podaje czy w standardzie ma moduł WiFi i apke. Jedni to piszą a drudzy tylko ja beretta, że współpracuje z jakimś tam systemem 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

W sterowniku jest wbudowany moduł wifi którym łączysz sie z chmurą. Ten dodatek to moduł serwisowy (zdalny monitoring) który w niektórych przypadkach pozwala wydłużyć gwarancje na pompę do 5 lat

Mi nie udało się pompy połączyć z chińską chmura, ale nie miałem ciśnienia bo korzystam z HA i zbieram dane przez rs485

image.png.d16587c32181ebed46a01b9cf7140e23.png

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

W sterowniku jest wbudowany moduł wifi którym łączysz sie z chmurą. Ten dodatek to moduł serwisowy (zdalny monitoring) który w niektórych przypadkach pozwala wydłużyć gwarancje na pompę do 5 lat

Mi nie udało się pompy połączyć z chińską chmura, ale nie miałem ciśnienia bo korzystam z HA i zbieram dane przez rs485

image.png.d16587c32181ebed46a01b9cf7140e23.png

Rozwiniesz z czego korzystasz ?

Opublikowano

HomeAssistant

Opublikowano

A COP liczysz sam w ha z poboru mocy i delty temp. na wymienniku i przepływu. Czy jest liczony w PC?

Opublikowano

COP liczę sam 👍 Raz w miesiącu przeliczam automatycznie z zewnętrznego licznika i ciepłomierza

Opublikowano

PC ma wbudowany ciepłomierz, czy dokładałeś zewnętrzny? 

Opublikowano

PC na swój sposób podaje wyprodukowane ciepło, ale mam dodatkowo swój