Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy obecnych cenach "chińczyków" to tym taktowaniem bym sie nie przejmował. W razie czego kupi się kolejną za niewielkie pieniądze

Opublikowano

Też tak myślę, sprzętu AGD się już praktycznie nie opłaca naprawiać, z klimatyzacją i PC robi się podobnie. U sąsiada była awaria gruntowej PC i serwisanci pracowali w namiocie nad wykopem przez kilka dni. Może to było w ramach gwarancji, nie wiem, ale koszt tego serwisu byłby pewnie zabójczy. Przy powietrznej PC większa awaria to raczej wymiana urządzenia. Nawet koszt rocznych przeglądów jest trochę duży w porównaniu z ceną urządzenia: 10% wartości co rok. To można się zastanawiać czy nie olać tej gwarancji i po prostu założyć że jak przetrwa 10 lat to można że spokojem kupić nową.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie, pompa kosztowała mnie poniżej 5tyś uwzględniając odliczenie VAT i zastanawiam sie, czy robić przegląd serwisowy który pewnie będzie kosztował w granicach 500zł 🤣

Opublikowano (edytowane)

Bo tych PC nie ma dostępnych u importera. Wszystkie wysprzedał. Dlatego taka cena. Musisz wiedzieć co chcesz kupić i jak się trafi okazja to szybka decyzja. 

17 godzin temu, Dżejkob1536 napisał(a):

czym się w tym wypadku kierować

Kosztami montażu.

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono błąd
Opublikowano

Dostałem propozycję :

firma1: panasonic 7kw  WC07K3E5 cwu 300l z montażem - 44tyś

firma2: Panasonic 7kw WC07K3E5 cwu 300l z montażem 37tyś

firma3: kaisai monoblok 8kw cwu 300l z montażem 28tyś

Czy tak obecnie kształtuje się rynek ? Czy ja odnoszę wrażenie, że na każdym kroku szukają jelenia. 

Opublikowano

Zobacz sobie ile kosztuję wszystkie graty osobno i ile masz pracy przy podłączeniu. Na moje te oferty są dla tak jak pisałeś przysłowiowych jeleni.

Kaisai 8kW to pompa do dostania za max 8tyś zł z dostawą (obecne ceny)

Co kosztuje pozostałe 20tyś? Czego brakuje Ci w instalacji? 

Opublikowano

Wszystkiego brakuje, bo kotłownia istnieje tylko jako pomieszczenie. Ale i tak hydrofor czy sprzęty wokół tego musiałbym kupić sam i zainstalować bo każdy z tych wykonawców robi tylko  podłączenie pompy.

poczekam jeszcze na dwie wyceny, jak będzie podobnie to szukam monobloka na własną rękę i z hydraulikiem sami ja postawimy i uruchomimy 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Idz w kierunku samodzielnego montażu, nawet jak coś spierdzielisz to poprawienie tego będzie kosztowało mniej niż wyceny które dostałeś. Jak masz czas i minimum pojęcia warto robić samemu. Zawsze możesz podpytać o szczegóły na forum👍

Monobloka kupiłbym Hisense poniżej 5tyś zł do kupienia na znanym portalu aukcyjnym

PS Ja wszystkie "grube" rzeczy kupowałem w Internecie. Lokalnie tylko złączki, rury pp i inne pierdoły instalacyjne itp Całość z montażem i pompą wyszła mnie poniżej 10-9tyś zł (zabij mnie nie policzyłem dokładnie)

W PP robota banalna, trudno coś spierdzielić, a jak sie spierdzieli łatwo naprawić😉

Zanim zabierzesz sie za robotę sprawdź jakie są wymogi instalacyjne pompy, żeby Ci potem bez problemu serwisant odbiór gwarancyjny zrobił

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

No i wybierz monoblok w wersji wszystkomającej, tzn grzałki, pompę obiegowa i naczynie przeponowe, to zostanie tylko rury podłączyć i nie trzeba osobno 'hydroboxa' kupować.

Też się zdecydowałem na montaż samodzielny po wycenie roboty hydraulika. Nawet nie mając pojęcia o hydraulice zmieściłem się w jednej bardzo długiej dniówce 

Edytowane przez nightwatch
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Hydrobox fajna sprawa, ale jak mamy dużo więcej za niego zapłacić, to nie warto😉

Opublikowano

Naczynie przeponowe w PC jest zawsze małe i tak trzeba dokupić dodatkowe.

Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Nawet nie mając pojęcia o hydraulice zmieściłem się w jednej bardzo długiej dniówce 

Raczej nie możliwe robiąc wszystko od podstaw.  Zrobić porządny postument  trochę czasu zajmuje.  Ale 3 dni dla amatora to realne.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wylanie fundamentu pod pompę i zakotwienie, postawienie bloczków betonowych chwilę zajmuje

Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Hydrobox fajna sprawa, ale jak mamy dużo więcej za niego zapłacić, to nie warto😉

Cały ten hydrobox to przecież tylko dodatek do monobloku, więc nie ma się nim co tak podniecać i płacić jak za zboże.

• Lubię to 1
Opublikowano
42 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Raczej nie możliwe robiąc wszystko od podstaw

Mówię o dniówce na podłączenie hydrauliczne, bez taszczenia pudła na postument i bez elektryki. Którą nota bene też zrobiłem, z tym że pod nadzorem elektryka.

Opublikowano
8 minut temu, sambor napisał(a):

Cały ten hydrobox to przecież tylko dodatek do monobloku, więc nie ma się nim co tak podniecać i płacić jak za zboże.

Dokładnie tak! Tyle, że mamy gotowy układ z wyjściem kilku rur który wieszamy na ścianie. Najbardziej to sie opłaca instalatorowi👍

Mi taniej wyszło złożyć to samemu bez hydroboxa