Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wiekszości Polski słońce świeciło nawet w te mrozy a u mnie w tym roku było dosłownie 3 dni słoneczne to było okolice 10 stycznia i tyle go widziałem ,ciągle ciemnica a najlepsze to tydzień temu jechałem do Rudy Śląskiej i już na granicy Gliwic pełne słońce w Rudzie śl to samo kilka godzin jadę z powrotem i w tym samym miejscu czyli koniec Gliwic chmury i aż do domu ciągle chmury a mieszkam od Rudy Śląskiej jakies 60 km ,tam świeci a u mnie lipa jak w laponi.

• Haha 1
Opublikowano

U mnie codziennie świeci słońce, dzisiaj magazyn naładowany do 66%, a nie ma godziny 10. Od 13 już ładnie w granicach 8kW powinno ładować👍

Opublikowano

No to masz pieknie a tu szaro buro i ponuro.

Opublikowano
14 godzin temu, berti napisał(a):

magazyn pusty

To nie najlepszy pomysł trzymać pusty magazyn lepiej go utrzymywać zawsze w jakimś stopniu naładowany chociażby po to żeby mieć zasilanie awaryjne w razie braku prądu z sieci , nie wspominając że rozładowanie poniżej  20 %   to już bardziej  szkodliwe dla Lifepo4.

Opublikowano

marcus312  on nie jest pusty bo naładowałem go z sieci do prawie 60 procent , ale ciekawostka z dziś u mnie 300 wat z ofgridu a z ongridu 8,4kwp w porywach do 1 kw przeważnie 800 wat a 60 km dalej u młodego 11kw dawało ,wielka niesprawiedliwość 😁😄

Opublikowano

Pokazał się ostatnio jakiś nowy falownik 3 fazowy 11kw firmy hoymiles  ,ma 4 wejścia mppt , używa ktoś tego czy ma jakąś wiedzę na jego temat ?

Opublikowano

Mogłeś kupić od razu falownik hybrydowy, miałbyś problem z głowy 👍

Opublikowano

Na samym początku kupiłem falownik ongridowy za 5 koła bo wtedy mało kto o magazynach pisał ale naszło i mnie na ofgrid więc falownik-ki kupiłem jakie kupiłem czyli 6,2kw easun działa wyśmienicie ,kupiłem tez anenji 11kw ale 1 fazowy ,fakt mogłem to lepiej przemyśleć i kupić z mety np jakiś deye czy klona volt polska (chyba lepszy) ale wyszło jak wyszło stracić się nie stracą bo młody już czeka jak sęp na jednego z nich 😄 ale widzę że najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś 3 fazowy o co najmniej 10kw mógłbym wszystkie 3 obecne w planach 4 string podłączyć pod jeden falownik i ustawić 8,8kw oddawanie do sieci tyle ile mam umowę a reszta czyraczej najpierw magazyn a potem do sieci , nigdy nie mam czasu na zaznajomienie się z nowinkami bo zawsze ktoś mnie prosi o to czy tamto a sam ukradkiem muszę robić, ale po narzekaniu trzeba będzie jednak coś wybrać tylko nie doczytałem czy ten homylies ma certyfikaty.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, berti napisał(a):

jakiś 3 fazowy o co najmniej 10kw mógłbym wszystkie 3 obecne w planach 4 string podłączyć pod jeden falownik i ustawić 8,8kw ...

Kup coś z kwitami na magazyn niskonapięciowy. Przepniesz ten magazyn który masz pod nowy falownik (zgłosić musisz go do dostawcy), a magazynu nie zgłosisz, bo nie masz na niego kwitów, ale oddawać w nocy raczej nie będziesz, więc nie ma problemu

Pozostałe dwa chińczyki sprezentuj synowi. Wszyscy będą zadowoleni 👍

PS Takiego Deye to chyba da się już kupić bez problemu poniżej 6tyś

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, o6483256 napisał(a):

,,,, PS Takiego Deye to chyba da się już kupić bez problemu poniżej 6tyś

Falowników Deye także nie ma w wykazie certyfikatów, które powyżej udostępniłem.

Wykonałem dwa telefony i dostałem ten sam certyfikat, który posiadają falowniki Deye.
Udostępniam tylko pierwszą stronę (z dziesięciu), bo nie zapytałem o możliwość upowszechnienia informacji.

CertyfikatzgodnociHoymiles.thumb.jpg.1d20ae40379459b7ad78e02a92e068ec.jpg

ps.
Znalazłem przed chwilą w sieci, więc teraz z czystym sumieniem mogę podlinkować.
źródło:
https://pvhurt.com.ua/wp-content/uploads/2025/11/HIT-5-20L-G3-SERIES_CERTIFICATE_PN-EN-50549-1.pdf

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
48 minut temu, o6483256 napisał(a):

Kup coś z kwitami na magazyn niskonapięciowy. Przepniesz ten magazyn który masz pod nowy falownik (zgłosić musisz go do dostawcy), a magazynu nie zgłosisz, bo nie masz na niego kwitów, ale oddawać w nocy raczej nie będziesz, więc nie ma problemu

Pozostałe dwa chińczyki sprezentuj synowi. Wszyscy będą zadowoleni 👍

PS Takiego Deye to chyba da się już kupić bez problemu poniżej 6tyś

Najstarszy kupił volt polska 12kw czyli ten klon deye i jest zachwycony bo niby to samo ale ma w razie czego gwarancję co nie jest takie oczywiste z deye , podobno mają do niego robić aktualizacje,on ma cały dom na tym falowniku i dwie taryfy ,nocą tankuje do magazynu a za dnia auto podładuje i dom pobiera jak mu to wyjdzie zobaczymy bo dopiero 2 miesiąc tak ma ,może też tak ogarnę.

Opublikowano (edytowane)

Ja tak robię od 2 lat. Ładuje magazyn w taniej taryfie rozładowuje w drogiej. Trzeba uwzględnić sprawność takiego rozwiązania. Ja mam ją w granicach 75%

Dokupisz sobie przełącznik automatyczny agregat sieć i zrobisz sobie backup całego domu w przypadku braku zasilania z sieci

Na Deye masz 2 lata rękojmi od sprzedawcy, więc nie obawiałbym się 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
41 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Falowników Deye także nie ma w wykazie certyfikatów, które powyżej udostępniłem.

Wykonałem dwa telefony i dostałem ten sam certyfikat, który posiadają falowniki Deye.
Udostępniam tylko pierwszą stronę (z dziesięciu), bo nie zapytałem o możliwość upowszechnienia informacji.

CertyfikatzgodnociHoymiles.thumb.jpg.1d20ae40379459b7ad78e02a92e068ec.jpg

ps.
Znalazłem przed chwilą w sieci, więc teraz z czystym sumieniem mogę podlinkować.
źródło:
https://pvhurt.com.ua/wp-content/uploads/2025/11/HIT-5-20L-G3-SERIES_CERTIFICATE_PN-EN-50549-1.pdf

Wychodzi z tego że mają ten certyfikat , ten volt polska ma pełny certyfikat na pl ,może nim się zainteresować hm ? w homylies znów 4 mppt kuszą . bez nerwowych ruchów tym razem bo z domu mnie małżonka wywali ale puki co nawet się nie kapuje co ja tam kombinuję 😁😄😃

1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

Ja tak robię od 2 lat. Ładuje magazyn w taniej taryfie rozładowuje w drogiej. Trzeba uwzględnić sprawność takiego rozwiązania. Ja mam ją w granicach 75%

Na Deye masz 2 lata rękojmi od sprzedawcy, więc nie obawiałbym się 👍

On ma coś takiego https://allegro.pl/oferta/inwerter-hybrydowy-ultra-hybrid-pro-12k-3f-48v-230v-400v-12000w-2xmppt-650v-17675959987

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ma kwity i legalnie go podłączysz i zgłosisz do ZE, żona nic nie musi wiedzieć, bo w końcu ona nie informuje Cię, że kupiła nowe firanki, a Ty nie wytykasz jej, że przecież stare były dobre 😁

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano

O co chodzi z tymi mikro-inwerterami? Czy polega to na tym że masz kilka takich inwerterów, i każdy z nich obsługuje kilka paneli? I wszystkie są niezależne, ale razem podłączone do domowej sieci?

Czy może podłącza się je tylko do zasilania wybranych odbiorników i nie są łączone razem? Pytam bo nie wiem jaka jest zaleta względem jednego dużego inwertera.

PS w fotowoltaice chyba nie ma co kupować sprzętu na lata, jak zaraz pojawiają się nowsze i lepsze, i Twoja inwestycja po roku robi się przestarzała 🙂

Opublikowano

Mikro inwerter podłączasz już gdzieś przy samych panelach, np podłączając 2,4szt paneli i on Ci już "przerabia" napięcie stałe na zmienne które wprowadzasz do domowej sieci

Opublikowano

Tu nie mówimy o mokroinwerterach jakie oni zawsze robili tylko normalny byk falownik 3 fazowy 12kw coś jak deye ale z 4 mppt

Opublikowano

Na youtubie kilku już prezentowało tego hoymilesa niebawem będą kolejne filmiki z podłaczenia ustwien pracy i przede wszystkim współpracy z generatorem bo w deye to ktoś tam testował że lepiej działa generator przez mostek prostowniczy pod mppt niż gniazdo GEN.

Opublikowano

No nie do końca chyba przez mostek prostowniczy bo jak coś mi świta to 3 fazy 400 volt podłączone pod mostek prostowniczy daje 540 volt    stałego chyba że mppt na tyle pozwala nie paląc kondensatorów ,wszystkie easuny,anenji są do 500 volt max a zalecane nie przekraczać 450 volt ,

Opublikowano
10 godzin temu, nightwatch napisał(a):

O co chodzi z tymi mikro-inwerterami? Czy polega to na tym że masz kilka takich inwerterów, i każdy z nich obsługuje kilka paneli? I wszystkie są niezależne, ale razem podłączone do domowej sieci?

Tym się ratujesz gdy chcesz dołożyć jakikolwiek panel, gdziekolwiek skierowany, nie będący w komplecie z całością stringu w przypadku zwykłego falownika. Chcesz powiesić 2 panele na ścianie, to wtedy bierzesz coś z dwoma wejściami i gotowe.

1 minutę temu, berti napisał(a):

coś mi świta to 3 fazy 400 volt podłączone pod mostek prostowniczy daje 540 volt   

Jak bierzesz międzyfazowe to będzie za dużo, ale jak zrobisz faza-neutral to powinno pasować.

Opublikowano (edytowane)

Chopeczki mam pytanie związane z taryfami taurona , są rozliczenia prognozowane roczne czy chyba nawet obecnie pół roczne no to wiem że po roku nadwyżka jest tracona a my dostajemy z niej tylko 20 proc no ok ale jak wygląda sprawa z comiesięcznym rozliczeniem ? powiedzmy nastuka mi 1000 kwh a wykorzystam tylko 200kwh  co z resztą ? przepadu już w tym miesiącu czy odkłada się to tak samo jak prognozowane i po roku rozliczają tracąc nie tracąc ?

tak mi odpisał cwaniak nad cwaniaki

Co się zmienia przy fakturze miesięcznej?

Wybierając rozliczenie miesięczne w Strefie Prosumenta TAURON, zyskujesz:

1. Bieżącą kontrolę depozytu: Co miesiąc widzisz, ile dokładnie pieniędzy (w net-billingu) lub energii (w net-meteringu) masz do wykorzystania.
  2. Brak dużych dopłat: Unikasz skumulowanych rachunków za opłaty dystrybucyjne, które w systemach 6-miesięcznych potrafią zaskoczyć wysokością po okresie zimowym.
  3. Łatwiejsze planowanie: Możesz precyzyjniej dopasować swoje zużycie (np. włączenie pralki czy pompy ciepła) do aktualnego stanu oszczędności na koncie. 
  1.  
Czy chcesz sprawdzić, jak przejść na rozliczanie godzinowe, aby zwiększyć limit zwrotu nadpłaty do 30%?

Odpowiedzi wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy. Więcej informacji
Edytowane przez berti
Opublikowano
10 godzin temu, carinus napisał(a):

Tym się ratujesz gdy chcesz dołożyć jakikolwiek panel, gdziekolwiek skierowany, nie będący w komplecie z całością stringu w przypadku zwykłego falownika. Chcesz powiesić 2 panele na ścianie, to wtedy bierzesz coś z dwoma wejściami i gotowe.

Jak bierzesz międzyfazowe to będzie za dużo, ale jak zrobisz faza-neutral to powinno pasować.

Ale w ten sposób chyba spalisz agregat bo 3 fazy ok ale neutral 3 razy przeciążony ,nie sprawdzałem choć mam agregat 3 fazowy oraz nowy nabytek walizkowy 1,8kw.

Opublikowano
10 godzin temu, berti napisał(a):

Chopeczki mam pytanie związane z taryfami taurona , są rozliczenia prognozowane roczne czy chyba nawet obecnie pół roczne no to wiem że po roku nadwyżka jest tracona a my dostajemy z niej tylko 20 proc no ok ale jak wygląda sprawa z comiesięcznym rozliczeniem ? powiedzmy nastuka mi 1000 kwh a wykorzystam tylko 200kwh 

Zacznijmy od tego, że w nowym systemie nie operujesz magazynem kWh, tylko magazynem "złotówek"

Nie ważne ile wyeksportowałeś do sieci, ważne ile masz pieniędzy na wirtualnym koncie.

Zwrot 20% z tego co dostałeś otrzymujesz po 13 miesiącach. Miałeś w styczniu 2025r 250zł na koncie odliczyli Ci od rachunku styczniowego 2026r 150zł, zostało Ci 100zł dostaniesz w lutym 20zł na konto.

Byłoby łatwiej jakbyś wkleił swój rachunek (zamazując wrażliwe dane), to bym Ci opisał dokładnie co i jak.

• Przydało się 1