Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wiekszości Polski słońce świeciło nawet w te mrozy a u mnie w tym roku było dosłownie 3 dni słoneczne to było okolice 10 stycznia i tyle go widziałem ,ciągle ciemnica a najlepsze to tydzień temu jechałem do Rudy Śląskiej i już na granicy Gliwic pełne słońce w Rudzie śl to samo kilka godzin jadę z powrotem i w tym samym miejscu czyli koniec Gliwic chmury i aż do domu ciągle chmury a mieszkam od Rudy Śląskiej jakies 60 km ,tam świeci a u mnie lipa jak w laponi.

• Haha 1
Opublikowano

U mnie codziennie świeci słońce, dzisiaj magazyn naładowany do 66%, a nie ma godziny 10. Od 13 już ładnie w granicach 8kW powinno ładować👍

Opublikowano

No to masz pieknie a tu szaro buro i ponuro.

Opublikowano
14 godzin temu, berti napisał(a):

magazyn pusty

To nie najlepszy pomysł trzymać pusty magazyn lepiej go utrzymywać zawsze w jakimś stopniu naładowany chociażby po to żeby mieć zasilanie awaryjne w razie braku prądu z sieci , nie wspominając że rozładowanie poniżej  20 %   to już bardziej  szkodliwe dla Lifepo4.

Opublikowano

marcus312  on nie jest pusty bo naładowałem go z sieci do prawie 60 procent , ale ciekawostka z dziś u mnie 300 wat z ofgridu a z ongridu 8,4kwp w porywach do 1 kw przeważnie 800 wat a 60 km dalej u młodego 11kw dawało ,wielka niesprawiedliwość 😁😄

Opublikowano

Pokazał się ostatnio jakiś nowy falownik 3 fazowy 11kw firmy hoymiles  ,ma 4 wejścia mppt , używa ktoś tego czy ma jakąś wiedzę na jego temat ?

Opublikowano

Mogłeś kupić od razu falownik hybrydowy, miałbyś problem z głowy 👍

Opublikowano

Na samym początku kupiłem falownik ongridowy za 5 koła bo wtedy mało kto o magazynach pisał ale naszło i mnie na ofgrid więc falownik-ki kupiłem jakie kupiłem czyli 6,2kw easun działa wyśmienicie ,kupiłem tez anenji 11kw ale 1 fazowy ,fakt mogłem to lepiej przemyśleć i kupić z mety np jakiś deye czy klona volt polska (chyba lepszy) ale wyszło jak wyszło stracić się nie stracą bo młody już czeka jak sęp na jednego z nich 😄 ale widzę że najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś 3 fazowy o co najmniej 10kw mógłbym wszystkie 3 obecne w planach 4 string podłączyć pod jeden falownik i ustawić 8,8kw oddawanie do sieci tyle ile mam umowę a reszta czyraczej najpierw magazyn a potem do sieci , nigdy nie mam czasu na zaznajomienie się z nowinkami bo zawsze ktoś mnie prosi o to czy tamto a sam ukradkiem muszę robić, ale po narzekaniu trzeba będzie jednak coś wybrać tylko nie doczytałem czy ten homylies ma certyfikaty.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, berti napisał(a):

jakiś 3 fazowy o co najmniej 10kw mógłbym wszystkie 3 obecne w planach 4 string podłączyć pod jeden falownik i ustawić 8,8kw ...

Kup coś z kwitami na magazyn niskonapięciowy. Przepniesz ten magazyn który masz pod nowy falownik (zgłosić musisz go do dostawcy), a magazynu nie zgłosisz, bo nie masz na niego kwitów, ale oddawać w nocy raczej nie będziesz, więc nie ma problemu

Pozostałe dwa chińczyki sprezentuj synowi. Wszyscy będą zadowoleni 👍

PS Takiego Deye to chyba da się już kupić bez problemu poniżej 6tyś

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, o6483256 napisał(a):

,,,, PS Takiego Deye to chyba da się już kupić bez problemu poniżej 6tyś

Falowników Deye także nie ma w wykazie certyfikatów, które powyżej udostępniłem.

Wykonałem dwa telefony i dostałem ten sam certyfikat, który posiadają falowniki Deye.
Udostępniam tylko pierwszą stronę (z dziesięciu), bo nie zapytałem o możliwość upowszechnienia informacji.

CertyfikatzgodnociHoymiles.thumb.jpg.1d20ae40379459b7ad78e02a92e068ec.jpg

ps.
Znalazłem przed chwilą w sieci, więc teraz z czystym sumieniem mogę podlinkować.
źródło:
https://pvhurt.com.ua/wp-content/uploads/2025/11/HIT-5-20L-G3-SERIES_CERTIFICATE_PN-EN-50549-1.pdf

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
48 minut temu, o6483256 napisał(a):

Kup coś z kwitami na magazyn niskonapięciowy. Przepniesz ten magazyn który masz pod nowy falownik (zgłosić musisz go do dostawcy), a magazynu nie zgłosisz, bo nie masz na niego kwitów, ale oddawać w nocy raczej nie będziesz, więc nie ma problemu

Pozostałe dwa chińczyki sprezentuj synowi. Wszyscy będą zadowoleni 👍

PS Takiego Deye to chyba da się już kupić bez problemu poniżej 6tyś

Najstarszy kupił volt polska 12kw czyli ten klon deye i jest zachwycony bo niby to samo ale ma w razie czego gwarancję co nie jest takie oczywiste z deye , podobno mają do niego robić aktualizacje,on ma cały dom na tym falowniku i dwie taryfy ,nocą tankuje do magazynu a za dnia auto podładuje i dom pobiera jak mu to wyjdzie zobaczymy bo dopiero 2 miesiąc tak ma ,może też tak ogarnę.

Opublikowano (edytowane)

Ja tak robię od 2 lat. Ładuje magazyn w taniej taryfie rozładowuje w drogiej. Trzeba uwzględnić sprawność takiego rozwiązania. Ja mam ją w granicach 75%

Dokupisz sobie przełącznik automatyczny agregat sieć i zrobisz sobie backup całego domu w przypadku braku zasilania z sieci

Na Deye masz 2 lata rękojmi od sprzedawcy, więc nie obawiałbym się 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
41 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Falowników Deye także nie ma w wykazie certyfikatów, które powyżej udostępniłem.

Wykonałem dwa telefony i dostałem ten sam certyfikat, który posiadają falowniki Deye.
Udostępniam tylko pierwszą stronę (z dziesięciu), bo nie zapytałem o możliwość upowszechnienia informacji.

CertyfikatzgodnociHoymiles.thumb.jpg.1d20ae40379459b7ad78e02a92e068ec.jpg

ps.
Znalazłem przed chwilą w sieci, więc teraz z czystym sumieniem mogę podlinkować.
źródło:
https://pvhurt.com.ua/wp-content/uploads/2025/11/HIT-5-20L-G3-SERIES_CERTIFICATE_PN-EN-50549-1.pdf

Wychodzi z tego że mają ten certyfikat , ten volt polska ma pełny certyfikat na pl ,może nim się zainteresować hm ? w homylies znów 4 mppt kuszą . bez nerwowych ruchów tym razem bo z domu mnie małżonka wywali ale puki co nawet się nie kapuje co ja tam kombinuję 😁😄😃

1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

Ja tak robię od 2 lat. Ładuje magazyn w taniej taryfie rozładowuje w drogiej. Trzeba uwzględnić sprawność takiego rozwiązania. Ja mam ją w granicach 75%

Na Deye masz 2 lata rękojmi od sprzedawcy, więc nie obawiałbym się 👍

On ma coś takiego https://allegro.pl/oferta/inwerter-hybrydowy-ultra-hybrid-pro-12k-3f-48v-230v-400v-12000w-2xmppt-650v-17675959987

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ma kwity i legalnie go podłączysz i zgłosisz do ZE, żona nic nie musi wiedzieć, bo w końcu ona nie informuje Cię, że kupiła nowe firanki, a Ty nie wytykasz jej, że przecież stare były dobre 😁

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano

O co chodzi z tymi mikro-inwerterami? Czy polega to na tym że masz kilka takich inwerterów, i każdy z nich obsługuje kilka paneli? I wszystkie są niezależne, ale razem podłączone do domowej sieci?

Czy może podłącza się je tylko do zasilania wybranych odbiorników i nie są łączone razem? Pytam bo nie wiem jaka jest zaleta względem jednego dużego inwertera.

PS w fotowoltaice chyba nie ma co kupować sprzętu na lata, jak zaraz pojawiają się nowsze i lepsze, i Twoja inwestycja po roku robi się przestarzała 🙂

Opublikowano

Mikro inwerter podłączasz już gdzieś przy samych panelach, np podłączając 2,4szt paneli i on Ci już "przerabia" napięcie stałe na zmienne które wprowadzasz do domowej sieci

Opublikowano

Tu nie mówimy o mokroinwerterach jakie oni zawsze robili tylko normalny byk falownik 3 fazowy 12kw coś jak deye ale z 4 mppt

Opublikowano

Na youtubie kilku już prezentowało tego hoymilesa niebawem będą kolejne filmiki z podłaczenia ustwien pracy i przede wszystkim współpracy z generatorem bo w deye to ktoś tam testował że lepiej działa generator przez mostek prostowniczy pod mppt niż gniazdo GEN.