Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ustawienie palnika np. na 50% zamiast na 100% nie spowoduje brak rozłączania termostatu pokojowego. Jedyna różnica bezie taka, że temp co będzie bardziej stała 55-60 a nie 54 -69.

ja mam odczynienia z MK Lazara gdzie mam przysłonę wentylatora i płynna regulacje obrotów. W stalmarku podobno nie ma przysłony na wentylatorze, na czas testu można zrobić z kartonu albo zakleić taśmą i np gwoździem robić kolejne dziurki w taśmie zwiększając tym samym ilość powietrza, do potrzeb. Temp załączenia pompy bym ustawił na 45C, bo przy wyższym progu będzie efekt kangura okresowego włączania i wyłączania pompy i skoków temperatury kotła. Przerwę wydłuż do np 1:40min dopasuj powietrze tak by paliło się w środku paleniska i dopalało opał i nie spiekało i obserwuj czy temp rośnie czy spada. Koryguj przerwę tak by temp powoli rosła tak by palnik jak najdłużej był w stanie pracy (20 - 30 - 40 min). Grzejniki akurat są dobre:) szkoda tylko że nie masz zaworu 4d bo można by ustawić jeszcze bardziej stabilną prace. Jak już uda się ustawić moc palnika, to zaobserwuj ilość cykli podawania na godzinę i porównaj dzienne zużycie węgla.

Opublikowano
Witam. Wcześniej korzystałem z Zębca na miał było tak sobie. Teraz sobie porawiłem, kupiłem STALMARKA - PIEC KTÓRY DLA MNIE JEST DROGIM BUBLEM. Nie polecam w przypadku nowgo domu. ZATRWAŻAJĄCA ilość sadzy produkowana przez tego typu piece niszczy powierzchnię dachu i otoczenie wokół domu. POSIADA WSZYSTKIE CERTYFIKATY ALE TO POMYŁKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A tak na prawdę zawsze winny jest użytkownik, bo nie umie prawidłowo eksploatować kotła. Ja również mam Zębca i dach idealnie czysty. A miału to tak dla zasady nie polecam.

Polecam drewno,zrębki lub dobry węgiel.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dodam jeszcze do ODRADZANIA, że teraz miał zrobił się trochę bardziej wilgotny i zawiesza się w zbiorniku, a co by było gdyby opał się skończył i trzeba było jechać kupić ze składu!!!!! Także kształt zbiornika kompletnie nieprzemyślany, dlatego .............

Kto chce mieć stałopalność do 3 godzin i mieszać kijem w zbiorniku to polecam Stalmarka

tagi: stalmark stałopalność 3 godziny

Opublikowano

nerw, nerwem, ale jak ze stalmarkiem się nie pogodzisz to do wiosny nie doczekasz :)

wigotny miał niestety tak już ma zawiesza sie tobie mi i w każdym zasobniku bez jakichś wibratorów, popychaczy czi innych...

spróbuj ten miał mieszać z popiołem, proporcje doświadczalnie.

Byle do wiosny :D

Opublikowano

Dodam jeszcze do ODRADZANIA, że teraz miał zrobił się trochę bardziej wilgotny i zawiesza się w zbiorniku, a co by było gdyby opał się skończył i trzeba było jechać kupić ze składu!!!!! Także kształt zbiornika kompletnie nieprzemyślany, dlatego .............

Kto chce mieć stałopalność do 3 godzin i mieszać kijem w zbiorniku to polecam Stalmarka

Też chciałem kupić ten kocioł bo spodobało mi się to że można niby palić groszkiem do granulacji 40mm, ale jak poczytałem na forach jakie ludzie mają z nim problemy to poszedłem po rozum do głowy i kupiłem na szczęście zupełnie inny piec.

Opublikowano

Drugi sezon u mnie dopiero pracuje i jak dotąd nie mogę złego słowa o nim powiedzieć. Polubiliśmy się chyba i jest ok.

Miałem tylko zagwozdkę gdy w grudniu nie było prądu z sieci. Generator spalinowy kupiony naprędce dawał taki prąd, że musiałem zwiększyć obroty wentylatora, bo na wcześniej ustawionych miał trudności z rozbujaniem się.

Wcześniej miałem kocioł koksowy i teraz mogę powiedzieć, że przez 2 sezony zaoszczędzę ok. 3 tys. zł, nie mówiąc o mniej czasochłonnej obsłudze stalmarka.

Moim zdaniem dobry kociołek, ale może są i lepsze. Nie myślę jednak by go zmieniać. Pozdrawiam.

Opublikowano

Blackbird - spróbuj dodać pelletu do miału, u mnie przy mokrym węglu pomogło (mieszałem tak około 130kg węgla 20-25kg pelletu, później nawet 10-15kg pelletu) nie blokuje się mokry opał i zdecydowanie poprawia spalanie.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

I jak po zmieszaniu?

Możesz jeszcze odpowiednio wcześnie dodać nowego paliwa do zasobnika. Stosowałem bardzo mokrą mieszankę miał-eko (2/3-1/3) ale dodając go kiedy w zasobniku była około 1/3 spokojnie wysychał i NIGDY nie miałem problemu ze zbijaniem się w zasobniku. Tyle, że mam mocniejszy kocioł wiec i zasobnik większy.

Opublikowano (edytowane)

Wyszło tak, że mam przerobiony zbiornik i schodzi wszystko na 0.

Także po wydaniu 7000zł należy:

a) przerobić zbiornik

B) dorobić deflektor

Polecam sadzmarka dla majsterkowiczów. Aaaa no i zarezerwować dużo dużo czasu, żeby dopasować ustawienia, a jak trafi się opał o innych parametrach ......... to znowu powtórka z rozrywki (dużo dużo czasu). W obecnych czasach sterownik dwustanowy (st-37) ................ duża porażka.

Oczywiście sprawa tyczy się optymalnego zużycia opału, no chyba, że ktoś się z tym nie liczy - to polecam.

Edytowane przez Blackbird
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś pisze o czystości spalania i podawaniu opału w granulacja jaja 40mm to oba te stwierdzenia się wzajemnie przy tłoku wykluczają.

Z tłokami jest trochę zabawy, na pierwsze produkty dostępne od dobrych kilku lat przylgnęło kilka łatek m.in sadzmarki

Tłok nie był, nie jest i raczej nie będzie produktem dla osób kompletnie zielonych, szukających produktu bezobsługowego.

Tutaj zawsze coś trzeba doregulować, także w sterowaniach z pid czy fuzzy logic. Za względu na sposób podawania paliwa i powietrza jest to konstrukcja zdecydowanie na drobne paliwa, czyli miały węglowe oraz ekogroszki co najwyżej.

Tłok ma zalety następujące:

mocne mechanizmy podające, dobre konstrukcje zapewniają kompletna izolację palnika od opału w koszu, czego żaden typowy ślimak z brucerem na czele nie zapewni..

Mechanizm pozycjonujący zapewnia separację paliwa i bezpieczeństwo. Całą ta idea daje dobrą bazę do bezpiecznego, samodzielnego spalania pellet.

Tłok ma następujące wady:

na niskich mocach może być problem z sadzami, jest duży problem z trybem letnim przy chęci grzania samego bojlera. Ze względu na separację paliwa kocioł tłokowy może gasnąć w trybie letnim. Mechanizm pozycjonujący po kilku sezonach może być kłopotliwy i wymagać wymiany, bo nie będzie czytał pozycji tłoka, ok.40-50zł koszt wymiany.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Tłok ma zalety następujące:

mocne mechanizmy podające, dobre konstrukcje zapewniają kompletna izolację palnika od opału w koszu, czego żaden typowy ślimak z brucerem na czele nie zapewni..

Mechanizm pozycjonujący zapewnia separację paliwa i bezpieczeństwo. Całą ta idea daje dobrą bazę do bezpiecznego, samodzielnego spalania pellet.

Tłok ma następujące wady:

na niskich mocach może być problem z sadzami, jest duży problem z trybem letnim przy chęci grzania samego bojlera. Ze względu na separację paliwa kocioł tłokowy może gasnąć w trybie letnim. Mechanizm pozycjonujący po kilku sezonach może być kłopotliwy i wymagać wymiany, bo nie będzie czytał pozycji tłoka, ok.40-50zł koszt wymiany.

Tak jak zgadzam się z zaletami tłoka, to nie mogę do końca zgodzić się z wadami.

W trybie letnim tłok nie ma najmniejszych problemów z wygasaniem. Być może konstrukcje z rusztem wodnym mają z tym problem i te, w których opał jest przepychany bezpośrednio na ruszt. Wtedy w podtrzymaniu może wygasnąć.

Kiedyś pod koniec sezonu grzewczego testowałem max. czas podtrzymania.(dla przypomnienia Stalmark 25 KW). Przy czasie 210 min. chodził kilka dni - nie wygasł.

Co do mechanizmu pozycjonującego , tu nie ma co się popsuć. Zwykły kontaktron lub hallotron. Wystarczy tylko w razie potrzeby sprawdzić, czy nie jest za daleko odsunięty od magnesu.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

kotły z podajnikiem tłokowym to dobra konstrukcja w mojej okolicy jest pięć i nikt nie ma problemów mówię o kotłach z podajnikiem z tyłu kotła.Ja posiadam stalmarka duo boss podajnik z prawej strony sterownik ST-609H rewelacja,oczywiście trzeba go czyścić z komina leci ledwo widoczny dym w chwili podania opału.Palę eco groszkiem i miałem z mielenia eco groszku 520 tona.Ale jak palisz H... z czech.lub badziewiem za 300pln to takie są efekty

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Człowiek specjalnie rejestruje się na forum i pierwszy post pisze w takim stylu? Bono2012 ładną reklamą zajechało. Ile masz z tego?

p.s. masz w ogóle styczność (porównanie) duo bossa z poprzednim sadzmarkiem? porównanie st-37 i st609?, szkoda z forum robić śmietnik

• Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj Blacbird dosiego roku dawno nie wchodziłem na forum , ty jesteś nerwowy facet ale spoko,nie jestem żadnym przedstawicielem firmy STALMARK nic z tego nie mam,pale w tym kotle od pazdziernika tego roku i złego słowa nie powiem.Mieszkam w Mysłowicach zapraszam

Opublikowano

Blacbird powiedz co to za urzadzenie sobie zamontowales, ze mokry opal schodzi ci do zera i czy sam to zrobiles czy jakis serwis ci to zrobił?

Opublikowano

Tak naprawdę pisaliśmy jak zapobiec zawieszaniu sie opału w zbiorniku,a nie jaki kupować.

Są zbiorniki,że pomimo suchego opału też nie spada on w całości do podajnika.To tak na marginesie. A opał to opał.

Opublikowano

Tak jak piszesz gonzo2 - zbiornik jest źle skonstruowany. W oryginale jego funkcja sprowadza się do ładnego wyglądania przed klientem. W oryginale nawet jak opał suchy to miału zostawało lekko 5-7kg.

W oryginale zasyp = 80kg miału

Teraz po przerobieniu i podwyższeniu wchodzi 100kg.

Rysunek poglądowy przedstawia oryginał z lewej. Z prawej na czerwono zaznaczyłem wspawaną blachę, po której opał ześlizguje się "do zera".

post-12696-0-95744100-1357329906_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Podwyższenie do góry niekiedy nie wchodzi w gre ze wzglęgu na wysokość piwnicy,a poza tym im zbiornik,tym wyżej trzeba dźwigać wiaderko. U mnie jest identyczny zbiornik i pomimo suchego miału pozostaje tyle co podałeś.No chyba,że jest duża ilość groszku w miale.Poza tym problem może nie istnieć przy paleniu groszkiem,ale przy miale u nas na pewno.Aczkolwiek nie jestem pewien czy u mnie jest aż tak mała ta skoska.Być może trochę podkoloryzowałeś ten rysunek.

Edytowane przez gonzo2
Opublikowano

Witam...

Od paru dni jestem posiadaczem stalmarka 19kw...

Problem tkwi w tym iz nie wiem jak go ustawić w najbardziej optymalny sposób oczywiście chodzi mi o to żeby spalał jak najmniej opału (ww tym momencie zasypałem go niezbyt suchym miałem) spalił mi około 65 kg miału na 2 doby palenia z zadanej temp 50 st przerwa podawania 2:50 sek i przerwa nadmuchu 5 min. domek pierwszy par opalanu 170 metrów ocieplone siciany jak i strop. Czy ktoś z was może wie jak go ustawić tak żeby mniej palił bo wydaje mi się iż spala zbyt dużo....

Za podpowiedzi z góry DZIEKUJE.....