Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W końcu i ja zawitałem do grupy użytkowników pc.

Było tak:

W mojej lokalizacji podczas sezonu grzewczego średnia temperatura roczna w sezonie:

2021/22   4,1*C

2022/23  4,5*C

2023/24  4,9*C

image.png.161dc91f2f6a2cdb3b1e6dd6d5fb64e3.png

Spalanie podczas używania ekogroszku wynosiło średnio powiedzmy 2,5t/sezon

Teraz zamontowałem PC Kaisai 6kW monoblok, do tego ciepłomierz, więc będę podawał zużycie i wyjdzie porównanie co jest bardziej opłacalne. Dla przypomnienia powierzchnia ogrzewana to ok 170m2 dom 20cm styro + 30 wełna. Pompa zamontowana w możliwie najprostszy sposób z buforem równolegle. Reszta domowej instalacji pozostała bez zmian. Podłogówka na RTL`ach i grzejniki. 

Edytowane przez o6483256
  • Przydało się 3
  • o6483256 zmienił(a) tytuł na Kocioł na ekogroszek & pompa ciepła porównanie kosztów
Opublikowano

Czekamy na posumowanie po sezonie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Będzie na pewno. Pod koniec każdego miesiąca wrzucę wynik z poboru prądu i ciepłomierza😉

W sezonie 23/24 rozpocząłem palenie ok 15.10. 2023, stąd wynik z ciepłomierza nieco mniejszy niż zazwyczaj

image.png.260f13281e9b8dfbb763007f81233b7c.png

W 2022 to było 859kWh energii cieplnej

W 2023 537kWh

W 2024 diabeł, wie bo nie odczytałem w czas ciepłomierza

Obecnie sezon z PC zacznę na pewno wcześniej, prawdziwe porównanie zacznie sie tak naprawdę w listopadzie 😉

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Teraz to będzie wygoda 🙂 a kociołek wywaliłeś czy został awaryjnie?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Stoi gdzie stał, ale odłączony. Pewnie go po sezonie wyp... 😁 Kupię 2 pompę na drugi budynek i zrobię awaryjnego bypassa, gdyby jedna z nich padła. Przy cenie 4,5tyś za splita, to raczej nie będę bawił sie już w ekogroszek😉

PS Piwnica "czysta", aż chce sie wchodzić i ją pomalować, bo wcześniej to nawet o tym nie myślałem

Żaden węgiel nie syfi i nie zagraca przestrzeni. Na wiosnę zmyję myjką podłogę i może wyleję jakąś masę samopoziomującą

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Modulacja przy +10*C na zewnątrz i 21,5*C (temperatura zadania na pompie w trybie CO 32*C) w domu:

image.thumb.png.7f866c32ca90d00d095352493340a0b0.png

Piki, to grzanie wody do 45^C

Obecnie zużycie dobowe, to ok 7kWh całość (PC+ pompa obiegowa) 

Chwilowy COP

image.thumb.png.3797ea61f620671e5a73c6b7ec1874ff.png

Zużycie ee tylko w drugiej strefie (magazyn energii)

image.thumb.png.935348678eb3ccd403b32206220ff89b.png

Koszt energii 2 strefa przesył+energia to 0,58zł/kWh. Zakładając jakieś odliczenie z magazynu złotówek w sieci, powinno wyjść poniżej 0,48zł/kWh, a może nawet mniej

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Przy tak wysokich jeszcze temperaturach na zewnątrz, odpalanie źródeł wysokotemperaturowych, mając jakieś klimatyzacje lub PC, to trochę mało efektywne. Oby przyszła zima w miarę sucha, bo pompy zamiast grzać budynek, będą się często same musiały odszraniać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pożyjemy zobaczymy👍

Opublikowano

W sobotę rano miałem szron na trawniku i na pompie. Najgorsze warunki, czyli temp. koło zera i duża wilgotność.

Opublikowano

Ja mam nietypową prośbę do autora tematu, na dodatek nie związaną z tematem, za co przepraszam.

@o6483256 publikujesz te dane, niektórym zapewne szczęki opadają przy czytaniu, ale rzeczywistość nie jest tak różowa. Chociaż bilans zawsze jest dodatni.  

Masz zapewne sporo tych  "klamotów" pomiarowych, czy potrafisz w sposób techniczny określić ilość energii elektrycznej przeznaczanej  na potrzeby własne falownika hybrydowego, z uwzględnieniem każdego kanału przetwarzania energii elektrycznej.

Niedawno kolega Berthold zamieścił na forum dwa filmy z YouTube dotyczące paneli fotowoltaicznych.
Ja jak to mam w zwyczaju, przejrzałem pobieżnie dorobek autora i zwróciłem uwagę (chociaż nie byłem zbytnio zaskoczony), że przy obciążeniu odbiornikiem o mocy 2290 W, energia elektryczna zużyta na przetworzenie DC/AC wynosiła 207 W.   

• Lubię to 1
Opublikowano

Osoby obeznane z tematem chyba doskonale wiedzą, że falowniki hybrydowe pożerają sporo energii na swoje potrzeby. Im bardziej budżetowe, tym częściej ich straty bywają większe. Dlatego osobiście zdecydowałem się na dołożenie osobnego falownika do instalacji z magazynem, dla lepszego bilansu zysków i strat.

Jeżeli chodzi o koszty grzania i związek ze stratami na falownikach, to raczej nie możemy brać tego w ramy tylko kosztów grzania, gdyż ten system nie jest przeznaczony jako element układu co, tylko układ zasilania budynku.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Ja mam nietypową prośbę do autora tematu, na dodatek nie związaną z tematem, za co przepraszam.

Zabij mnie, ale nie wnikałem specjalnie. Na pewno nie jest to jaki piszą 300W poboru ciągłego (falownik sofar hyd), raczej celowałbym w ok 40-70W

Jak mi się będzie nudzić to przyjrzę się tematowi, ale musiałbym pomyśleć jak to logicznie opomiarować, bo moje przypuszczenia bazują na krótkiej próbie czasowej

Wiem natomiast, że wysokonapięciowe baterie sofara (wysokie napięcie generowane przetwornicami), mają realną sprawność 75%

Bieżący rok:

image.png.4462059324d6953289f2b80ee9f2a0c9.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Przetwarzenie energii nie bedzie bezstratowe,bo zawsze powstaje cieplo i po to nawet czesci przetwornika potrzebne chlodzic.Tutaj strata pod 10%,przy energii"darmowej"fajny wynik.Jescze przystepuja straty ladowanie/rozladowanie i wszystko musi byc wziete pod uwage juž przy planowaniu.Potym dopiero jest možliwe byc z wynikmi zadowolnym....

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze ciekawostka, jak wygląda pv 10kW z magazynem, ale bez PC

image.png.740a31d5246f03d5208beb9fd15069c9.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
4 godziny temu, bercus napisał(a):

Przetwarzenie energii nie bedzie bezstratowe,bo zawsze powstaje cieplo i po to nawet czesci przetwornika potrzebne chlodzic.Tutaj strata pod 10%,przy energii"darmowej"fajny wynik.Jescze przystepuja straty ladowanie/rozladowanie i wszystko musi byc wziete pod uwage juž przy planowaniu.Potym dopiero jest možliwe byc z wynikmi zadowolnym....

Obliczał już to ktoś i mu wyszło że 1kwh kosztuje 11 groszy ,zakup sprzętu po cenach rynkowych straty na ładowaniu rozładowaniu oraz inne , ale i tak ma się lepsze samopoczucie jak się ma magazyn niż się go nie ma.

Opublikowano (edytowane)

10kWh magazyn i:

image.png.02ff51a73d0ef0f17be15b906dfc55e3.png

Na wykresie luty z dużym poborem w 1 strefie, bo kończyłem remont i osuszacze chodziły w drugim budynku.

Z magazynem 20kWh obskoczymy tylko 2 strefę nawet z grzaniem pompą ciepła

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
15 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Na razie się nie skusiłem na PV bo w zimie prądu z niej nie ma prawie wcale...

Ceny paneli są jeszcze bardzo niskie, niedługo podrożeją o kilkanaście procent. Jeżeli masz wolne środki i miejsce na montaż, to będzie jednak inwestycja na przyszłość, której nie znamy i nie wiemy jak będzie wyglądać zapotrzebowanie na prąd. Nie trzeba wywalać od razu hektary pod panelami, teraz można składać jak klocki z różnych paneli. Nawet zimą można obniżyć koszty energii, coś tam zawsze prądu wyprodukuje.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, carinus napisał(a):

Ceny paneli są jeszcze bardzo niskie, niedługo podrożeją o kilkanaście procent. ,,,,

Robię porządki na twardym dysku (kasuje ten cały niepotrzebny burdel), no i zajrzałem do katalogu z fotowoltaiką.

W połowie 2019 roku zrobiłem kalkulacje w arkuszu kalkulacyjnym na wybór typu paneli fotowoltaicznych. 
Wybór był prosty bo w grę wchodziły tylko panele JA SOLAR. Po prostu hurtowania z Katowic zaprosiła nas chyba cztery lata wcześniej na darmową prezentacje i szkolenie.

Panel JAP60S10340W / MR cena netto po znacznym upuście 436,80 zł, cena brutto 537,26 zł.

Dziś zaglądam na portal Allegro i panel fotowoltaiczny JA SOLAR
JAM54D41  BIFACIAL 445W LB  można nabyć za 280 zł brutto
JAM60D42 BIFACIAL 520W LB  można nabyć za 290 zł brutto 

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@carinus jakieś tam miejsce na łące mam, mógłbym tych paneli kilka zawiesić. Tylko brak czasu mnie powstrzymuje, mógłbym zrobić instalacje z magazynem - ale tylko w opcji DIY. Ceny rzeczywiście już sa takie że można traktować jak eksperyment. 

Opublikowano (edytowane)

Nawet rozwiązanie nie DIY, mają rozsądne ceny 👍 

Ceny falowników hybrydowych z certyfikatem są takie, że nie warto tego taniego chińskiego guano z ali kupować

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ponoć Chińczycy ograniczają nadprodukcję swoich paneli, bo ceny są na pograniczu opłacalności. Warto skorzystać z tej okazji i teraz zaopatrzyć się. Myślę żeby kupić jeszcze całą paletę i stopniowo instalować gdzie się da. Tego nigdy za dużo nie będzie.

Opublikowano

Ja na zapas nic nie kupuję, potem leży i czeka nie wiadomo na co. Koniec końców okazuje sie, że można mieć coś lepszego i do tego tańszego👍

• Zgadzam się 1