Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy co chcesz żeby taki strażak generował? Koszty czy problemy, bo nie spotkałem się jeszcze z innymi zaletami.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Jak już bardzo ktoś chce mieć coś błyszczącego na końcówce komina to lepszym rozwiązaniem będzie "smartflow". 🤓

Opublikowano

smartflow to cena spora zakupu.

A jeszcze dopytam- ostatnio jak spadła mi sadza po ostatnim kociołku niespodzianka, komin teraz jest ładny czysty w środku ale zauważyłem ze od tego czasu na dworze ze słychać buczenie dmuchawy w kominie i to nawet dość głośnawo takie głuche echo  dudnienie buczenie dmuchawy po prostu w kominie się zrobiło i górą komina na dachu to wychodzi.Czy jest sposób aby tego się pozbyć?wygłuszyć jakoś?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

gdy się pali na ciągu naturalnym to wentylatora nie słychać i nie ma problemów z buczeniem

to u mnie na jakim ciągu się pali jak tak?skoro słychać?

Jak byś dmuchał w rurę fi 200 np 6 metrową to nie będzie echa?

hmm

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ty masz dmuchawę/wentylator, więc masz ciąg wymuszony a nie naturalny.

Czy sąsiedzi też słyszą jak chodzi Twoja dmuchawa? Czy mógłbyś to nagrać?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

a no tak.Wentylator wyciągowy musi być fabryczne  w kotle zgazowującym drewno aby to działało.

Sąsiedzi za chiny ludowe się nie kapną ze to z komina mojego i ze w ogóle ze to z komina 😄Az tak nie słychać aby to nagrywać ale jak komin ładny czysty to jest to słyszalne jak już się wsłuchasz,a mieszkam w cichym spokojnym miejscu pod lasem i temu ja słyszę najmniejsze hałasy na dworze.

2 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Daje np tyle że deszcz i śnieg nie wpada do środka komina. 

Dużo ludzi twierdzi ze poprawia ciąg ze lepiej mieć jak nie mieć ale czy to tak do końca prawda to nie wiem.Kupie chyba jaki zwykły daszek tylko nie wiem czy nie będzie mi ten daszek dymy rozbijał zbytecznie,a tak leci ładnie w górę...

Opublikowano

odgłos dmuchawy.

No ludki co tu dużo mówić.Nawet głupią suszarką do włosów jak byś dmuchał w pustą rurę 7 metrową to z drugiej strony będzie jakieś echo nie będzie ze wytłumi  i będzie cisza.Komin robi echo jak tuba po prostu.

A tak dmuchawa na kociołku fajnie chodzi cicho szybkie ma obroty jak jeszcze nie miałem podłączonych rury spalinowej komina z piecem to sprawdzałem  ze dmuchawa miała ładny odrzut powietrza prosto w wyjścia z pieca.

Opublikowano

U mnie na dworzu też delikatnie słychać wentylator od kotła.

Opublikowano

Nie próbowałem nagrywać bo musi być naprawdę cicho od innych hałasów to wtedy jest słyszalne.

Opublikowano

Znaleziono nowy problem: dmuchawy w kotlach 😉

„Wnioski” takie ze kotly bez dmuchawy nie grneruja halasu 🙂

Nagrac zeby pozniej linkowac dla potomnych.

Brawo dla kolegi!

Opublikowano

Ale to żaden problem i takie dźwięki absolutnie mi nie przeszkadzają.

Bardziej przeszkadza pies sąsiada który szczeka na wszystko i o każdej porze, a najbardziej późnym wieczorem - taki rytuał.🧐

Opublikowano

Tu nie chodzi o to ze buczy czy huczy czy dudni czy szumi.

Chodzi o cos zupelnie innego - tak dla zasady zeby sie przyczepic do dmuchawy.

U mnie nic nie slychac. Cisza! Kompletna cisza, a dmuchawa pracuje. Nikt nie wie czy kociol pracuje czy stoi.

Opublikowano (edytowane)

@PioBin Ja nie robię insynuacji, że jak komentujesz tanie kotły to po to aby się przyczepić, więc daruj sobie takie przytyki i złośliwości.

Problem z hałasem w kotłach z dmuchawą jest przecież stary. I jest to na filmach Youtube, które można obejrzeć i odsłuchać. Jak chcesz możesz je sobie znaleźć i linkować dla potomnych.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Jak piszesz do mnie to: Nie ma zadnego halasu u mnie i nie ma z tym zwiazanego zadnego filmu na youtubie.

To ze kolega @Matejko1 faworyzuje pewien rodzaj kotla ktory nie ma dmuchawy to niech nie szuka dziury w calym gdy inni je maja.

Opublikowano

Przewiduje ze w kominie murowanym z cegły będzie cisza.W kominie już jakiś czas użytkowanym ceramicznym trochę zasmołowanym też będzie cisza bo wytłumi hałas-echo,a w nowym, czystym dobrze działającym nie smolącym będzie pomruk