Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I bardzo dobrze. Powoli dotrzemy do cywilizacji 馃槈

Opublikowano

Spalanie 艣mieci to oczywiste ale np. dok艂adanie resztek drewna po starym piecu by je wypali膰 to imo nie jest z艂e, a pewnie i za to b臋d膮 ci膮gali jak si臋 jaki艣 "etatowiec" znajdzie

Opublikowano

Jest z艂e, bo w kotle pelletowym nie ma warunk贸w do dobrego spalania drewna.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

A my艣lisz, 偶e ka偶dy kto ma automatyczny piec spala poprawie sam pellet czy w臋giel? Je偶eli nie jest to w pe艂ni automat, kt贸ry sam sobie reguluje wszystkie nastawy na bie偶膮co to nie ka偶demu chce sie siedzie膰 i regulowa膰, tym bardziej 偶e wielu nie wie co i jak. Nie mam na mysli zawalania tego rusztu, a do艂o偶enie jednej, dw贸ch po艂贸wek. Inaczej to spalisz np. w ognisku (chocia偶 nie powinno si臋 bra膰 偶ywicznych do takich rzeczy - nie zdrowe) i tak to b臋dzie spalone, a tutaj chocia偶 odzyskasz cz臋艣膰 pieni臋dzy i energii.聽

Ewentualnie niektore sterowniki umo偶liwiaj膮 palenie bez dodawania paliwa i wtedy mozesz sobie to jako艣 uregulowa膰 do awaryjnego grzania, je艣li chcesz miec poprawniejsze spalanie. Jednak je偶eli ktos ma zamarzn膮膰 w zim臋 albo ma ma艂e dzieci to i tak b臋dzie pali艂 w ko艅cu to AWARYJNE wyj艣cie w razie awarii 艣limaka, silnika itd.聽

Opublikowano

No w艂a艣nie wi臋kszo艣膰 ma w tyle poprawne spalanie. Tym bardziej wszelakie wynalazki typu ruszt s膮 do wywalenia. Niestety. Trzeba zak艂ada膰, 偶e b臋d膮 tam l膮dowa膰 niew艂a艣ciwe paliwa, albo w niew艂a艣ciwej ilo艣ci. Ca艂e 偶ycie wielu dawa艂o lokomotyw臋 w komin i im to nie przeszkadza. Taki mamy klimat.

Opublikowano
3 godziny temu, miklo napisa艂(a):

Trzeba zak艂ada膰, 偶e b臋d膮 tam l膮dowa膰 niew艂a艣ciwe paliwa

Id膮c tym tokiem to trzeba by zablokowa膰 mo偶liwo艣膰 posiadania kot艂贸w na paliwa inne ni偶 gaz i pr膮d.聽

Rozumiem troche tw贸j punkt rozumowania bo sam mam s膮siada kt贸ry nawali ca艂y piec i potem kopci przez godzin臋 zanim to sie rozpali. Tylko raczej nie tedy drog膮, a przed edukacj臋 i np. przymusowe szkolenia w domostwach czy powiedzmy, ze w remizie (wi臋kszo艣膰 co pali mieszka na wsi).

Opublikowano

Wystarczy艂oby uczy膰 ludzi palenia od g贸ry, to problemu w og贸le by nie by艂o.

Opublikowano

Jak sczestliwym byl bym,gdyby sasiad Lupka potrafil dymic godzinke.On dymi dzien i noc,dopoki nie wygasnie.Jak on to mo啪e zrobic,啪e wlasnie nic z tego opalu nie spali w plomieniu nie wiem.Kociol zbytno klasowy.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Mo偶e ma wielki bufor do zagrzania skoro ci膮gle kopci, ale nie umie prawid艂owo pali膰.馃槈

Opublikowano
4 godziny temu, Wello napisa艂(a):

Proponuj臋 zacz膮膰 tak膮 edukacj臋 od najbli偶szego otoczenia. Daj zna膰 jak co艣 osi膮gniesz. Jak kto艣 lubi psa ok艂ada膰 kijem, to b臋dzie to robi艂, dop贸ki tego kija nie zabierzesz.

• Lubi臋 to 1
  • Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Tak si臋 sk艂ada, 偶e wyedukowa艂em 馃槃

Jak zobaczy艂y efekty, to ju偶 nigdy nie zapali艂y od do艂u.

Opublikowano

To szacunek dla Ciebie za wytrwa艂o艣膰, cho膰 sam wiesz 偶e to jednak kropla w morzu potrzeb zmian w mentalno艣ci. Mimo to zawsze co艣 lepiej w atmosferze w swoim otoczeniu.

Opublikowano

Poki ktos jest w stanie odczuc efekt wiekszego uzysku z opalu przy paleniu od gory,to bedzie u啪ywac.Poki zlapie uczucie,啪e na oko "szybczej sie mi opal pali",to jest koniec,bo bedzie nadal "nie spalac".沤e ma grzejniki 3 godziny po odpaleniu ledwo cieple nie przeskadza,bo precie啪 3 godz.ju啪 sie opal tli i kisi,przygotowuje na szybkie godzinkowe zamigotanie "puf" i dobre sa,nie.?Rozeta w gornych drzwiczkoch tylko zima w kociol ciagnie.... 馃檪

Opublikowano
W dniu 27.08.2025 o 07:09, Wello napisa艂(a):

Jako kto艣, kto przez ~10 lat zjada艂 z臋by na uczeniu ludzi palenia od g贸ry, powiem tylko:聽馃槀馃槀馃槀

W dniu 26.08.2025 o 14:36, Pjottter napisa艂(a):

Jednak je偶eli ktos ma zamarzn膮膰 w zim臋 albo ma ma艂e dzieci to i tak b臋dzie pali艂 w ko艅cu to AWARYJNE wyj艣cie w razie awarii 艣limaka, silnika itd.聽

Jaki masz pomys艂, by wymusi膰 na Polaku, 偶eby faktycznie u偶ywa艂 tego w sytuacji kryzysowej a nie do codziennego przepalania w najlepszym razie drewnem a w praktyce cz臋sto szajsem, kt贸rego miejsce jest na 艣mietniku?

• Lubi臋 to 1
  • Zgadzam si臋 2
  • Przyda艂o si臋 1
Opublikowano
15 godzin temu, Wello napisa艂(a):

Tak si臋 sk艂ada, 偶e wyedukowa艂em 馃槃

Jak zobaczy艂y efekty, to ju偶 nigdy nie zapali艂y od do艂u.

Ja tam pal臋 w swoich kot艂ach od do艂u i nie wyobra偶am pali膰 inaczej.. 馃榿

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Juzef napisa艂(a):

Jaki masz pomys艂, by wymusi膰 na Polaku, 偶eby faktycznie u偶ywa艂 tego w sytuacji kryzysowej a nie do codziennego przepalania w najlepszym razie drewnem a w praktyce cz臋sto szajsem, kt贸rego miejsce jest na 艣mietniku?

Nie mam 偶adnego i raczej 偶adnego dobrego nikt nie wymysli.聽

Mo偶e ewentualnie czujnik spalin na wyj艣ciu z komina komunikuj膮cy sie z systemem, ktory b臋dzie kontrolowa艂 jako艣膰 spalin i wrazie du偶ego przekroczenia wrzuca艂 na kontrol臋 albo mandat. Tylko jest to pomys艂 bardzo przysz艂o艣ciowy i moim zdaniem z艂y bo moze prowadzi膰 do du偶ych nadu偶y膰 z strony pa艅stwa. Co艣 jak fotoradary, kt贸re teoretycznie powinny by膰 w miejscach cz臋stych wypadk贸w, niebezpiecznych, przy szko艂ach itp. By zapewni膰 bezpiecze艅stwo w tamtych miejscach, a sa u偶ywane jako maszynki pieni臋dzy do ratowania bud偶etu. Stoj膮ce byle gdzie, w miejscach gdzie ograniczenie jest tam tylko po to by sta艂 fotoradar i 艂apa艂 tych co nie zuwa偶膮 znaku na prostej drodze zda艂a od czegokolwiek zmieniaj膮cy sie z 90 na 60 by za fotoradarem wr贸ci膰 do 90.

I podejrzewam, 偶e kady taki pomys艂 ukr贸cenia spalania 艣mieci b臋dzie koniec ko艅c贸w bardziej uzywany do reperowania bud偶etu ni偶eli 艣rodowiska聽

Opublikowano

Ka偶dy obywatel ma mo偶liwo艣膰 zg艂oszenia naruszenia 艣rodowiskowego na uci膮偶liwego "somsiada" ( do donos贸w nie namawiam, ale je艣li pr贸by rozm贸w nic nie przynosz膮 to wyj艣cia nie ma ).

Kontrola mo偶e ( zaznaczam 偶e mo偶e, wcale nie musi ) odby膰 si臋 w dwojaki spos贸b - organoleptycznie w palenisku ( problem w tym czy urz臋dnik mo偶e "wjecha膰 na chat臋", bo nie ma obowi膮zku go wpuszcza膰, lub z powietrza dronem i tu ju偶 je艣li dojdzie do naruszenia 艣rodowiskowego to nast臋puje wszcz臋cie procedury kontroli ze stosownym upowa偶nieniem wpuszczenia urz臋dnika do kot艂owni ).

Znam taki przypadek z okolicy gdzie mieszkam i sko艅czy艂o si臋 ukaraniem delikwenta ( dwukrotnie ) i od tego czasu jest spok贸j. Ale wiem 偶e temat si臋 ci膮gn膮艂 prawie rok.

Opublikowano
7 godzin temu, Pjottter napisa艂(a):

Mo偶e ewentualnie czujnik spalin na wyj艣ciu z komina komunikuj膮cy sie z systemem, ktory b臋dzie kontrolowa艂 jako艣膰 spalin

Chyba wystarczy ju偶 tych czujnik贸w skonczy si臋 jak w samochodach b艂膮d P0420 skontroluj uk艂ad wydechowy jeszcze tylko w kotle brakuje mi kontrolki check engine do pe艂ni szcze艣cia.馃榾

2 godziny temu, Tuptus napisa艂(a):

Ka偶dy obywatel ma mo偶liwo艣膰 zg艂oszenia naruszenia 艣rodowiskowego na uci膮偶liwego "somsiada"

Proponuje w聽 pierwszej kolejno艣ci聽 zg艂osi膰 uci膮偶liwych somsiad贸w聽 kraje gdzie toczy si臋 wojna tam najwi臋cej jest spalanych bombardowanych wyburzanych w niekontrolowany spos贸b r贸偶nych szkodliwych dla 艣rodowiska materia艂贸w , pytanie kto to wys艂ucha i zajmie si臋 t膮 spraw膮 somsiad w takim uk艂adzie staje si臋 malutkim problemem聽 ze swoim dymi膮cym kominem , nie b臋d臋 tu ju偶 wspomina艂 o po偶arach las贸w聽 czy podpale艅 wysypisk 艣mieci itd.

• Lubi臋 to 1
Opublikowano

Trzeba rozgraniczy膰 donosicielstwo od dbania o w艂asne bezpiecze艅stwo. Je偶eli kto艣 stwarza zagro偶enie na drodze, jest szybko prostowany i podobnie powinno by膰 z takimi co nie potrafi膮 uszanowa膰 zdrowia s膮siad贸w i po cz臋艣ci te偶 w艂asnego. Kara powinna by膰 dotkliwa, nie oznacza to 偶e klient b臋dzie zad艂u偶ony do ko艅ca 偶ycia, a jedynie np. na艂o偶one prace porz膮dkowe skutecznie zniech臋c膮 do dymienia.

Opublikowano

Mam wra偶enie 偶e najbardziej o czyste spalanie u s膮siad贸w walcz膮 ci, co sami dopiero co kopciucha si臋 pozbyli 馃檪

Ale mo偶na po prostu poczekac: jak wszyscy wok贸艂 dymili to nikt nic nie zg艂asza艂. A teraz聽 jak dymi jeden to od razu wiadomo kto, wi臋c ju偶 mu tak komfortowo chyba nie jest i sam pomiarkuje w ko艅cu 偶e co艣 m贸g艂by poprawi膰.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

No nie do ko艅ca si臋 z tym zgodz臋.

Kilka lat temu wszyscy wok贸艂 ( ja te偶 ) palili w臋glem i drewnem, w zasadzie to ma艂o kto kopci艂. Obecnie to s膮siady nie pal膮 w臋glem i drewnem, ale jednak jako艣 musz膮 si臋 ogrza膰. Wi臋c skoro si臋 grzej膮 nie w臋glem ani drewnem to czym ?

Ja wiem czym bo widz臋 i czuj臋 wieczorami zawiesin臋, ale czytaj膮c niekt贸rych koleg贸w to co艣 mi si臋 wydaje 偶e mieszkaj膮 w jaki艣 innych rejonach b膮d藕 nie czuj膮 i nie widz膮 czym s膮siad pali.

O po偶arach nie wspominam bo to inna bajka, a tym bardziej o sytuacji za granicami PRL. Mnie g艂贸wnie chodzi o blisko艣膰 otoczenia i powietrza kt贸rym oddycham.

Jeszcze raz to napisz臋, bo chyba niekt贸rzy nadal tego nie rozumiej膮 ( chyba 偶e to ci co w艂a艣nie kopc膮 艣mieciami ) ka偶dy obywatel ma mo偶liwo艣膰 zg艂oszenia naruszenia 艣rodowiskowego.

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Nie ka偶dy rejon, 艣rodowisko, gdzie si臋 przebywa jest takie samo. Ju偶 tu kiedy艣 o tym by艂o.
Nie wystarczy mie膰 racj臋, gdy zostanie si臋 osamotnionym, wtedy uk艂ad si艂 si臋 zmieni b艂yskawicznie. Warto mie膰 wyczucie sytuacji; bardziej od przepis贸w, stara膰 si臋 rozumie膰 my艣lenie innych. Szuka膰 艣rodka, nie skrajno艣ci.

Niewiedza nie jest ignorancj膮.

Du偶e zmiany wymagaj膮 d艂u偶szego czasu nieraz. W kilka dekad kraj zmieni艂 si臋, my艣lenie, spos贸b zachowania w miejscach publicznych, procedury w wielu miejscach. 呕yje nam si臋 lepiej, bo m艂odzi nie wyro艣li ju偶 z nawykami starszego pokolenia. Maj膮 swoje problemy, aktualne im, ale nie my艣l膮 ju偶 po naszemu.

Edukacja wymaga sprytu. Kto艣 wychowany i wyedukowany na Wyspach przekaza艂 kiedy艣 fajn膮, prost膮 my艣l: Dobry nauczyciel rozumie, 偶e jego przywilejem jest nie tylko mo偶liwo艣膰 przekazywania wiedzy, ale te偶 i przemilczania.

Zastanowi膰 mo偶na by si臋 czy znaj膮c: idzie nowe, w ca艂ej rozci膮g艂o艣ci ju偶 na pocz膮tku, ze wszystkimi uci膮偶liwo艣ciami, poszliby艣my drog膮, kt贸ra zaprowadzi艂a nas do wsp贸艂czesno艣ci? Ilu zgodzi艂oby si臋 na taki rozw贸j wypadk贸w?

Obecnie jeste艣my medialnie rozdarci pomi臋dzy nowym i starym, na dodatek skomplikowa艂y si臋 relacje w 艣wiecie. Gdy niemal ka偶dego dnia b臋bni膮 o konflikcie str膮caj膮cym potrzeby ludzkie do podstaw, to niema艂ym osi膮gni臋ciem jest, 偶e chce si臋 nadal propagowa膰 rozwi膮zania technologiczne, kt贸re s膮 do艣膰 wra偶liwe na zak艂贸cenia.
Spogl膮daj膮c z boku, kto艣 m贸g艂by wykaza膰 niekonsekwencj臋 w dzia艂aniu.聽

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano
4 godziny temu, marcus312 napisa艂(a):

Chyba wystarczy ju偶 tych czujnik贸w skonczy si臋 jak w samochodach b艂膮d P0420 skontroluj uk艂ad wydechowy jeszcze tylko w kotle brakuje mi kontrolki check engine do pe艂ni szcze艣cia.馃榾

Ja mia艂em na my艣li urz膮dzenie zewn臋trzne nale偶膮ce np. do gminy i ty nie masz do niego dost臋pu.聽
Czasem mam wra偶enie, 偶e lepiej przemilcze膰 bo jeszcze jaki艣 d33bil si臋 znajdzie i taki plan zrealizuje

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.