szpenio Opublikowano wczoraj o 07:33 #51 Opublikowano wczoraj o 07:33 1 godzinę temu, Tuptus napisał(a): 24 miesiące na elektrykę i elektronikę, 36 miesięcy na korpus, gwarancji nie podlegają elementy naturalnie zużywające się ( pewnie szamot ).. A u sprzedawców w necie reklamują 10 lat gwarancji na Twój kocioł. Kurcze, tylko dwa lata na elektronikę? A co potem ? Serwis, wgrywanie nowych softów, wymiana jakichś tam czujników, sterowników... brak słów , rąbanie, suszenie i dźwiganie kloców do takiej drogiej w zakupie i utrzymaniu zabawki to jakaś paranoja 🙂 @stonefistt Spokojnie. :) , kolega się zastanawia, ma problem, dzisiaj o świcie przecież wstawił posta i wyjaśnił, jak się sprawy mają. Cytuj
maracz Opublikowano wczoraj o 08:10 #52 Opublikowano wczoraj o 08:10 Najlepiej jakby nikt nikomu nie zaglądał do portfela. Każdy jest kowalem swojego losu. Czy wszyscy musimy kupować tanie kociuchy? Cytuj
szpenio Opublikowano wczoraj o 08:32 #54 Opublikowano wczoraj o 08:32 No ale, żeby uczciwie doradzić, to do portfela niestety trzeba się odnieść. Weźmy taką sytuację, wcisną wypasioną kotłownię za 70 tysięcy rodzinie, co się kwalifikuje na 100% dofinansowania, bo rodzina uboga, liczna i bez problemu się załapie do programu. I teraz dwa, trzy lata gwarancji, a co potem ? Jeśli nie wał z dochodami, to po trzech latach z tysiąca zrobi im się trzy tysiące na osobę ? Cytuj
Damianooo4 Opublikowano wczoraj o 09:23 Autor #55 Opublikowano wczoraj o 09:23 4 godziny temu, szpenio napisał(a): A ile Ci zwrócą z dotacji ? W teorii 45% i tak dużo kasy jakby nie było, ale może zrobić i mieć spokój 🤔🤔🤔 Cytuj
bercus Opublikowano wczoraj o 09:24 #56 Opublikowano wczoraj o 09:24 (edytowane) 8 lat bez awarii z bajermi.Poszukaj ile postow jest tu o smierci elektroniki.20x mniej niž o mxmie i nie za 10tysiace rozwiazanych. @szpenio Edytowane wczoraj o 09:28 przez bercus Cytuj
Damianooo4 Opublikowano wczoraj o 09:25 Autor #57 Opublikowano wczoraj o 09:25 2 godziny temu, stonefistt napisał(a): Jaki piec wybrał ? Piec jeszcze nie wybrany, jeżeli ktoś ma piec Rakoczy proszę o jakąś krótka opinie :)) Cytuj
szpenio Opublikowano wczoraj o 10:08 #58 Opublikowano wczoraj o 10:08 (edytowane) Godzinę temu, Damianooo4 napisał(a): W teorii 45% i tak dużo kasy jakby nie było, ale może zrobić i mieć spokój 🤔🤔🤔 Gdybym miał kasę, to bym wziął bez wahania, niby 70 koła to kupa kasy, ale jakby 30 tys. zwrócili, to warto postawić na nowoczesność . Z kolei bez dotacji za 40 tys. całą kotłownię z buforami i robocizną ogarnąć, to nawet z MPM - em karkołomne wyzwanie 🙂 . Ale trzeba zawsze patrzeć do portfela, bo brać kredyt i latami spłacać to głupota. Godzinę temu, bercus napisał(a): 8 lat bez awarii z bajermi.Poszukaj ile postow jest tu o smierci elektroniki.20x mniej niž o mxmie i nie za 10tysiace rozwiazanych. @szpenio Jeden bercus tak ma, a inni ? Nie wiadomo 🙂 Skomplikowaną elektronikę na forum nie naprawisz, szkoda pisać. Wyższa półka kotłowa milczkowata jest, 🙂 widzisz ilu się tutaj rwie, żeby z własnego doświadczenia coś doradzić 😜 Edytowane wczoraj o 10:25 przez szpenio Cytuj
maracz Opublikowano wczoraj o 11:15 #59 Opublikowano wczoraj o 11:15 @szpenio Dla kogo pracujesz? Kloss. 😀 2 Cytuj
kreciq21 Opublikowano wczoraj o 12:15 #60 Opublikowano wczoraj o 12:15 1 godzinę temu, szpenio napisał(a): widzisz ilu się tutaj rwie, żeby z własnego doświadczenia coś doradzić 😜 A na czele tego peletonu stoi @szpenio, wypowiadający się o kotłach HG i ich podzespołach. 3 Cytuj
Tuptus Opublikowano wczoraj o 12:28 #61 Opublikowano wczoraj o 12:28 Właśnie najwięcej mają do powiedzenia ci co na co dzień takich kotłów używają. 😉 1 Cytuj
szpenio Opublikowano wczoraj o 13:19 #62 Opublikowano wczoraj o 13:19 (edytowane) No dobrze, zbanuję się na trochę, abyście odpoczęli 🙂 😜 Na razie mam kociołek po taniości, ale może już nie długo ZUS mi wyliczy dobrą emeryturkę i dam radę jeszcze sporo dorobić, to wiedza z dyskusji przyda się przy zakupie nowego. Edytowane wczoraj o 13:20 przez szpenio Cytuj
maracz Opublikowano wczoraj o 13:40 #63 Opublikowano wczoraj o 13:40 Panowie odtrambiam sukces, szpieg złapany😀😉 Cytuj
Rons Opublikowano 19 godzin temu #64 Opublikowano 19 godzin temu Bardzo rzadko udzielam się na jakimkolwiek forum raczej czytam i staram się wyciągać wnioski z doświadczeń innych. Tym razem zrobię wyjątek być może komuś pomoże w podjęciu decyzji to co napiszę. W styczniu wymieniłem kopciucha na kocioł blaze green 26kW plus 2 bufory po 1000l które izolowałem sam wełną mineralną 15cm z wykończeniem zewnętrznym alufox. To wszystko kosztowało mnie nie mało bo 53 000zł brutto ale obecnie jestem bardzo zadowolony z pracy tej instalacji. Kocioł jest bardzo prosty w obsłudze, rozpala się błyskawicznie, spala wszystko byle byłoby suche, od grubych karp i polan przez spróchniałe sztachety, po zrębki i trot. Ja palę w nim zrębką z własnego rębaka, do kotła wchodzi 5 wiaderek 20l zrębki i trochę grubszego drzewa na spód. Taki zasyp nagrzewa mi cały pierwszy bufor do 80 stopni a drugi do 70 stopni góra, 40 dół bez odbioru na instalację. Osobiście polecam każdemu bo ja na chwilę obecną nie widzę w nim żadnych wad oprócz ceny która niestety nie jest mała... Załączam zdjęcie kotłowni oraz zrębki którą palę w kotle... 1 2 Cytuj
kreciq21 Opublikowano 19 godzin temu #65 Opublikowano 19 godzin temu I to jest właśnie piękne w "zgazowywaczu", że wrzuci się badziew, a wyjmie ciepło. Palenie taką zrębką w DS byłoby katorgą i pracą na etat przy kotle. Cytuj
Rons Opublikowano 19 godzin temu #66 Opublikowano 19 godzin temu Hehe, wiem o tym bo tak wyglądało wcześniej palenie w starym kopciuchu z tym że za palacza robił teść ale z wiekiem miał coraz mniej siły na takie chodzenie przy kotle... Cytuj
szpenio Opublikowano 17 godzin temu #67 Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) @Rons O! I to jest właśnie konkret, opis, foty, wiadomo, że to jest użytkownik "z krwi i kości" 🙂 ,mało pisze, a dużo robi, tak jak mój ulubiony kolega @zaciapa, u którego sporo podpatrzyłem odnośnie kotłowni. Poczytałem trochę o tym Blaze i jestem pod wrażeniem, komora załadowcza bez wody, więc smoły brak, komora jest wymienna jakby co, no i czystość spalania prawie jak kocioł gazowy... i piszą, że może pracować na naturalnym ciągu, ba, może dosuszać zbyt wilgotne paliwo. Wyjdzie 18 000 z dotacją, resztę samemu ogarnąć i gitara. 🙂 Edytowane 17 godzin temu przez szpenio Cytuj
maracz Opublikowano 16 godzin temu #68 Opublikowano 16 godzin temu Kilka lat temu blaze był kotłem "nie z tej planety" 😀 Obecnie mocno spowszedniał, jest poprostu jednym z wielu hg dostętepnych na rynku. Z tym suszeniem drewna w kotle to raczej taki bajer reklamowy. Cytuj
Rons Opublikowano 16 godzin temu #69 Opublikowano 16 godzin temu Faktycznie w komorze nie ma w ogóle smoły, jest tylko lekko brudna sadzą ale jak ją lekko skrobnąć zostaje czysty metal. Jak masz przygotowane suche drewno to obsługa wymaga bardzo mało czasu i pracy, załadunek to kilka minut i wyciągniecie popiołu raz na tydzień. Podtrzymanie żaru przy zrębce działa słabo ale przy grubszych klockach podtrzymuje żar do 10h. Cytuj
kreciq21 Opublikowano 9 godzin temu #70 Opublikowano 9 godzin temu 8 godzin temu, szpenio napisał(a): Wyjdzie 18 000 z dotacją, resztę samemu ogarnąć i gitara. No... nie. Blaze ma taką politykę gwarancyjną, że musi to robić instalator z papierami od Blaze. Inaczej nici z gwarancji. Cytuj
bercus Opublikowano 7 godzin temu #71 Opublikowano 7 godzin temu Poki instalacja wykonana poprawnie,to gwarancje nie moge olac jakikolwiek producent. Cytuj
kreciq21 Opublikowano 7 godzin temu #72 Opublikowano 7 godzin temu Jak najbardziej mogą. Gwarancja jest dobrą wolą producenta/sprzedawcy i przez prawo nie jest nawet wymagana. Olać nie mogą rękojmi. Cytuj
Tuptus Opublikowano 6 godzin temu #73 Opublikowano 6 godzin temu Nie wiem jak jest teraz, ale jak u mnie w zeszłym roku była wymiana kotła, to w Heiztechnik gwarancję podbijał instalator ( mający certyfikat z ukończonego szkolenia HT ), a u Rakoczego po montażu kotła trzeba zaprosić serwisanta ( za stosowną opłatę ) który stwierdza prawidłowy montaż i tą gwarancję podbija. Cytuj
carinus Opublikowano 5 godzin temu #74 Opublikowano 5 godzin temu Czyli na dobrą sprawę, jeżeli patrzymy na cenę zakupu, to trzeba w niektórych przypadkach doliczać kolejne kwoty żeby stanowiło to całość wymaganych kosztów zakupu. Cytuj
Tuptus Opublikowano 4 godziny temu #75 Opublikowano 4 godziny temu Sugeruję zawsze to sprawdzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi