Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jaki polecacie kocioł - moc min 75 kW max 90kW.

Z wymagań - jak największy podajnik, możliwość użycia sterownika tech 9716 ( taki posiadam ), grzałka do rozpalania oraz możliwie duży zasobnik na popielnik ( tak aby odsługiwać piec w sezonie zimowym co min 36 godzin ).

Obecny piec z Osieka po 6 latach pękł ... \

Jakie opinie mają Koły Leszka - model Hekla ?

Opublikowano (edytowane)

Ja w pierwszym razu chcial bym czysczenie od przodu prosto drzwiczkami,bo w szkole 60ka z gornym czysczeniem i tego monstra wyczysczyc tym malym okienkom mnie denerwuje.To odkladam,jescze poczekam,bo mi sie nie chce do tego lazc i wlasnie marnuje opalu,bo przy tych ilosciach spalonego wymaga czeste "pucowanie".

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Polecam 2 kotły 48 kW lub mniejsze jeśli maksymalne zapotrzebowanie maksymalne jest mniejsze.

Od 50 kW wchodzi UDT czyli trzeba mieć palacza z uprawnieniami i kontrole z UDT dlatego często w zakładach produkcyjnych zamiast jednego dużego kotła wstawia się dwa mniejsze maks 48 kW.

Pytanie dodatkowe czy taka duża moc jest potrzebna bo kilku klientów od lat ogrzewa 1000 m2 hali produkcyjnej i biura kotłem 48 kW i wystarczają im one z zapasem.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Tak.Kaskada bedzie przynajmniej efektywniejsza w sezonu przejsczowym i o dužo papierow,zapisywania danych,szkolenia mniej.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

a więc,

budynek jest oddany do użytku - o UDT się nie martwię.

nie mam miejsca na 2 piece 48 kw.

Piec 48 kw nie wystarczy raczej na dwie nagrzewice - coś takiego.

https://neoair.eu/pl/products/nagrzewnica-wodna-reventon-hc15-3s-23kw-257.html?gad_source=1&gad_campaignid=22330025984&gclid=Cj0KCQjw_JzABhC2ARIsAPe3ynrDTTTRdn-IVZHbDjE_KD5VuW7qRVWJ0tLtSiKI6RxjwS01MF7RetUaAjubEALw_wcB  

+ podłogówka.

Obecny piec Osiek  32kW po włączeniu nagrzewnic tracił po prostu temperaturę z 50 stopni na 30 i nie był  w stanie się dogrzać.

Jeśli 2 piece 48kW - co polecacie muszę sprawdzić jak je zmieścić.