Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po przekopaniu internetu i analizie dostępnych opcji postanowiłem wymienić swojego ekogroszkowca 3 klasy na coś zbliżonego pod kątem używanych paliw. Od dłuższego czasu ekogroszek stosuję tylko jako domieszkę, a w zasobniku ląduje głównie pellet (czy jak było wariactwo cenowe w pandemii to owies) i na mojej obecnej rynnie od Defro spala się to super. Internet mocno chwali palniki SV200 odnośnie wszechstronności spalania, wobec czego wybrałem 2 modele kotłów, które chciałbym z Szanownym Forum skonsultować:

1. Technix 12kw

https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skam-p-premium/#1584449247082-14cc8d9b-9819

2. Skamp-PV 13

https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skamp-pv/#1444300654691-e081e086-5ad3

Zapotrzebowanie energetyczne u mnie wygląda mniej więcej tak: https://cieplo.app/wynik/2c1hk

Który z powyższych modeli kotłów byłby Waszym zdaniem lepszy? 

Opublikowano

Ja użytkuje SKAMP-13 z SV-200
Obojętnie który wybierzesz to dopłać do sterownika SKZP-05
Teraz jest też ulepszona wersja palnika SV-300 z dwoma podajnikami. Dzięki temu mamy separację paliwa pomiędzy palnikiem a zasobnikiem. Przy zmianie pelletu na groszek i odwrotnie nie trzeba robić separacji zadobnika. Choć niektórzy palą pelletem bez separacji.
Skzp-05 też obsługuje SV-300.
Obydwa obsługują zapalarkę.

Skamp-pv13 ma wymiennik pionowy, a ten drugi chyba poziomy.

Zerknij jeszcze na ten:

https://sekom-pleszew.com.pl/sv300/

Jest już wg nowej normy.

Opublikowano

Mam Skamp PV 13 ,który u mnie pracuje od 2019 roku i złego słowa na niego nie powiem. W okresie tym spalił kilkanaście ton ekogroszku,a od czasu pseudo pandemii spala tylko pellet. Początkowo kotłem zarządzał sterownik Iryd . Następnie dolozylem zapalarkę i sterownik SKZP 02. Co do wyboru to bierz ten który bardziej ci pasuje,ale ważne aby miał zapalarkę i sterownik ją obsługujący.

Opublikowano
17 minut temu, Sławek007 napisał(a):

Ja użytkuje SKAMP-13 z SV-200
Obojętnie który wybierzesz to dopłać do sterownika SKZP-05
Teraz jest też ulepszona wersja palnika SV-300 z dwoma podajnikami. Dzięki temu mamy separację paliwa pomiędzy palnikiem a zasobnikiem. Przy zmianie pelletu na groszek i odwrotnie nie trzeba robić separacji zadobnika. Choć niektórzy palą pelletem bez separacji.
Skzp-05 też obsługuje SV-300.
Obydwa obsługują zapalarkę.

Skamp-pv13 ma wymiennik pionowy, a ten drugi chyba poziomy.

Zerknij jeszcze na ten:

https://sekom-pleszew.com.pl/sv300/

Jest już wg nowej normy.

Kolego, a czym palisz w swoim SKAMP-PV 13? Używałeś może przez jakiś czas pelletu lub mieszanki pellet-ekogroszek? Użytkownicy piszą właśnie o tej separacji paliwa, a do końca nie wiem na czym to polega. Od kilku lat lecę na pellecie/owsie w kotle Defro ze zwykłym palnikiem rynnowym bez separcji i nic nigdy się nie stało.

Co do tego palnika SV-300 to myślałem o nim jako o nowszej konstrukcji, ale nigdzie nie znalazłem informacji czy ekogroszek też na nim pójdzie. 

Opublikowano (edytowane)

Wcześniej paliłem Greenpalem z PGG, potem Retopalem  z PGG, a teraz palę Karilkiem też z PGG. Zakupy jeszcze z przed wojny. Mam jeszcze 2400kg Karlika z 2021 roku.

Ogólnie Greenpal i Retopal spalał się dobrze zostawało mi koło 7% popiołu z nich. Z Karlikem jest ciut lepiej, bo zostaje 6% popiołu i lepsza kaloryczność. Na przyszłą zimę chce dokupić tonę Pułkownika, tonę Sobianka Pantery oraz ze dwie tony różnych pelletów. Gorszej i lepszej jakości. Tak w ramach testów.

Dużo osób pali najtańszym tzw. "przemysłowym" pelletem i sobie chwali. Tym bardziej, że kosztuje on 900 luzem czy 1000 zł workowany w mojej okolicy. Przy cenie 1500 za tonę węgla, to pellet jest bardziej opłacalny.

Separacja jest po to aby się pellet nie zajął w zasobniku. Pod podajnik wstawia się blachę a pelet taką żmijką się podaje. Do SKAM-PVa można taką przystawkę dokupić. Mam nawet taką, ale jej nie używałem jeszcze przez te moje zapasy węgla.

Na SV300 też pójdzie groszek, tylko nie ma certyfikatu.

Tu na SV200 leci miał z pelletem na dość dobrej sprawności:

A tu SV300 i groszek.

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano

Weź z SV 300, bardzo ładnie to pali pellet, nawet na agrosie

Opublikowano

Ciekawe info z tym SV 300 - to by znacznie rozszerzało opcje kotłów do wyboru. Tylko coś czytałem, że te wymienniki dedykowane pod pellet produkują ze słabszej stali kotłowej, która nie wytrzymuje wysokiej temperatury z węgla przy dłuższym stosowaniu. 

Z drugiej strony, jak mieszanka ekogroszek-pellet idzie jak złoto na sprawdzonym SV200 to może nie warto kombinować. Przy obecnym kotle mam strażaka to może da się go przerzucić do nowego sprzętu na wszelki wypadek.