Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, PioBin napisał(a):

2. Zaplaciles za robote bez spiny z instalatorem? Moze ktos Ci zlosliwie styropianu lub pianki napchal do srodka , ta unoszac sie wewnatrz po napelnieniu zatyka gorne przylacze?

Ale jazda, na to bym nie wpadł że tak można załatwić klienta.

Z drugiej strony jeśli jest gwarancja na sprzęt i montaż, to aż tak by sobie życia instalator nie utrudnił.🤔

Opublikowano

Oczywiście rozróżniam. Przepraszam. To chyba że zdenerwowania i rezygnacji. Walczę z tym już któryś tydzień. Za ten czas rozkręciłem i poskładałem połowę instalacji. Sprawdziłem nawet najgłupsze teorie. I chyba zostaje wymiana pomp obiegowych nie tyle na większe co lepszej firmy. Chociaż uważam że nie tędy droga. 

Opublikowano

Tak pewnie zrobię tylko pytanie dlaczego. Patrząc na charakterystykę tych pomp są niemal identyczne. Poza tym chodzi o to żeby to cholerstwo działało zgodnie z doświadczeniem i zasadami fizyki(chyba że bufor coś zmienia ale co?) 

Już teraz są dwie 25/60

Opublikowano

Próby cały czas są prowadzone na zimnej wodzie. Ale nawetet jak popale zały dzień to przepływy się nie zmieniają. Tzn. Jak zrobię próbę na ciepłej wodzie. Zawór 3d jest teraz ręczny niezależnie czy płynie ciepla czy żona woda

Gdyby był termostatyczny to ok. Coś może być na rzeczy ale teraz  jest ręczny który nie rozróżnia czy zina czy ciepła

Inaczej powiem. Dom jest w remoncie paliłem w kominku nie dłużej niż 10 godzin na dzień. Jajwięcej udało mi się wysłać w podłogówkę 28 stopniC. Później noc. Nic nie robione. Bufor nie dał rady dograć na większą teperaturę co zrozumiałe bo mury zimne. Ciepło z podłogówki zały czas było odbierane na max. 

Jestem skłonny przesiedzieć wigilię przy kominku przy kupnych pierogach bylebytylko to wkońcu zadziałało

Czy temperatura w buforze ma znaczenie przy przepływie? Jeden raz nagrzałem bufor do 70 stopni i powoli poszczłem na zaworze 3d w podłogówkę. Szybko to się skończyło bo powrót zaczął wracać zimny i bufor czały czas miał ok 25 stopni. Pewnie gdybym posiedział jeszcze ze dwa dni i dogrzał wszystko to powrót byłby cieplejszy. Ale jak na moją skromną wiedzę temeratura tu nie powinna mieć znaczenia

Z tą awarią prądu to chodziło o to że nie mam jak uruchomić pomp obiegowych i wszelkie przeróbki nie miały senu bez ich sprawdzenia. Panie, żeby tylko Panu szklanka dobrze weszła i rozwikłasz ten problem a koszyk trunków podlaskich masz na każde święta zapewniony :). Ostatni hit to gruszka 

Opublikowano

A może jest odwrotnie. Może bufor zmniejsza opory. Samo zmniejszenie oporów powoduje że taka sama ilość wody płynie wolniej. Zwiększa się śrdenica rury (bufor jak rura tyle że o średnicy 60 cm). Tak jak z wężem ogrodowym. Zaciskając końcówkę węża woda leci daleko (zmniejszyliśmy średnicę zwiększyliśmy przepływ). puszczenie węża bez zaciskania powoduje zwiększenie średnicy ale i woda wolniej płynie. Wody wypływającej z węża jest tyle samo tyle tylko że płynie ona albo bliżej albo dalej. I tak samo zachowują się rotametry. Bez bufora taka sama ilość wody przez mniejszą średnicę zasówa jak szalona, a więc i rotametry się uginają, gdy zwiększymy średnicę w układzie, to ta sama ilość wody przepływa przez rotametry tylko wolniej. Nie wiem, zgłupiałem już chyba

Opublikowano

Ale rotametry mierza przeplyw na pętlach podłogówki, tam średnica rur jest ta sama niezależnie od tego co robisz z buforem.  Czyli jak pokazują mniejszy przepływ to znaczy że mniejsza, a nie wieksza, ilość wody tam plynie

Opublikowano

a może pompy obiegowe reagują na zmianę ilości wody w układzie, nie wiem czy to możliwe skoro są ustawione na 2 biegu (może się dostrajają i inaczej kręcą).

A jeszcze jedna uwaga (może obok tematu) pompa obiegowa na drugi rozdzielacz (na piętrze) jak chodzi na max. (45 W - 3 bieg) piszczy/wyje, trudno to opisać, jak stary odkurzacz gdzieś w oddali. Może te pompy ibo (beta 2 25/60) są jakieś nie takie. 

Eksperymenty z przepływami są na drugiej pompie (na rozdzielaczu na parterze) dlatego wątek poboczny dyskusji. 

Opublikowano

a może w samym buforze jak zaczyna woda do niego wpływać z powrotu następują jakieś zawirowania (woda w buforze zaczyna się mieszać, wirować (powrót działa jakby dysza) i to powoduje dodatkowy opór

Opublikowano

Nie zbiera Ci się powietrze na powrocie za reflexem? Na Holendrze nie da rady odpowietrzyć?

Zrób zdjęcie jak to z tyłu jest podpięte.

Pompy najlepiej ustawić na stałe ciśnienie CP2 obie.

Opublikowano

Lepszego zdjęcia nie mam. Za refleksem jest zawór zwrotny i śrubunek do kolanka. Być może że tam się to zbiera ale dlaczego jak spiąłem powrót z zasilaniem (odkręciłem od bufora i zasilanie i powrót i połączyłem) to problemu nie było. Zmiana pozycji zaworu 3D nie wpływała na przepływ. 

image.thumb.jpeg.6aede1636f0757aabac029f71efa3b7f.jpeg

jak ustawie obie pompy w takim trybie to nie dają rady pompy gdy idzie zasilanie z bufora

Opublikowano

A czemu ten Reflex leży?

Opublikowano (edytowane)

Mógłbyś ustawić pokrętło zaworu 3D na 5ke (połowicznie otwarty) po czym zdjąć czarne pokrętło oraz niebieski element wskazujący i zrobić zdjęcie tego białego wyfrezowanego elementu?

Edytowane przez Uzytkownik2
  • Lubię to 1
Opublikowano

Jesli sprawdzil wszystko to ja nie mam pomyslu innego jak pojechac na miejsce bo przez internet chyba nic z tego nie bedzie.

Opublikowano

zdjęcie z góry. Przy okazji odkręciłem ten zawór. od razu woda poleciała (nie było powietrza)

20241224_122722.jpg

17 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Mógłbyś ustawić pokrętło zaworu 3D na 5ke (połowicznie otwarty) po czym zdjąć czarne pokrętło oraz niebieski element wskazujący i zrobić zdjęcie tego białego wyfrezowanego elementu?

Zawór jest dobrze ustawiony. Przed montażem sprawdzane co i jak się otwiera na każdej nastawie. Później wielokrotnie zdejmowany w celu sprawdzenia. w pozycji na 5 frez jest po przeciwnej stronie w połowie pomiędzy zmieszaną a powrotem

Poza tym wcześniej był termostatyczny i też to samo się działo.  

Opublikowano
19 minut temu, rosiu-1986 napisał(a):

w pozycji na 5 frez jest po przeciwnej stronie w połowie pomiędzy zmieszaną a powrotem

W Afriso powinno byc tak:

IMG_4186.thumb.jpeg.17813c8dc0faf87ce3863b041a132039.jpeg

C - zimna powrot

H- ciepla z bufora

MIX - do pomp

frez jest po stronie pomiedzy zasilaniem i powrotem

Opublikowano

Z mojej strony dorzucę jeszcze jedno przemyślenie, dosyć łatwe w realizacji.
Dodam, że nie mam żadnego sensownego wytłumaczenia dotyczącego tego pomysłu.   

Podłącz rurę, która wychodzi u góry bufora w otwór boczny bufora. Tylko zrób to po świętach.  

Opublikowano

nie zdąże już dzisiaj tego sprawdzić. Dopiero 31 grudnia podjadę i zobaczę. A narazie wesołych świąt. Do tematu napewno wrócimy

frez jest na pewno pomiędzy powrotem a mixem. Ustawiony zgodnie z filmikiem. 11 min filmu. Instrukcja mówi natomiast odwrotnie.  Do sprawdzenia po świętach