Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Proponowanie tego kanału YouTube, jako dokształcenie kogokolwiek, to nie jest dobry pomysł. Autor tego kanału jest wyjątkowo niekompetentny, nawet jak na poziom początkującego odbiorcy. Do tego często opowiada bzdury które są szkodliwie dla użytkowników. 

Najdziwniejsze jest to, że ma wiernych fanów.
Ma blisko 150tys. subskrypcji. Szok, że tyle ludzi go ogląda.
Opublikowano

Chłop z tego żyje, a że ma wiernych fanów którzy mają jeszcze mniej pojęcia niż on, to co zrobić. Mówi sie trudno. Dla mnie to "kanał szkodnik". Robi więcej złego niż dobrego.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Sławek007 napisał(a):

Najdziwniejsze jest to, że ma wiernych fanów.
Ma blisko 150tys. subskrypcji. Szok, że tyle ludzi go ogląda.

Jak ktoś jest trochę ogarnięty to z niektórych produktów, które tam pokazuje, da się budować instalacje taniej.  

Jak ktoś się nie zna, to musi zapłacić firmie monterskiej a ta go kroi i zaopatruje się u hurtowników, którzy też go kroją.

Dla nich to „kanał szkodnik”. 

Robi sporo złego, ale co mnie do tego.takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

10 godzin temu, sambor napisał(a):

Mam 3 fazy. i od 14 lat czekam na zmianę linii zasilającej.

A to „wąskie gardło” mają też pewnie sąsiedzi, czy oni tam dookoła Ciebie mają jakieś panele fotowoltaiczne. 

Albo inaczej, czy monitorowałeś,  mierzyłeś   napięcie w sieci, jak to u Ciebie wygląda? 

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Napięcie to mam od 195V zimowym wieczorem do 250V i więcej latem i nic na to nie poradzę.

Sąsiadów to mam co 0,5km lub dalej - to duży teren a linia z lat 50-tych XXw.

Ten co bliżej stacji transf to ma PV, ale co mi to daje?

Nic.

Opublikowano

Z tych skąpych informacji nawet te wahania napięcia sugerują, żeby zbudować magazyn energii, czyli taki UPS-a dla domu.

Tak strzelam, nie wiem, jaki masz „apetyt”, ale 10-20kW by Ci wystarczyło?

Opublikowano (edytowane)

Kup największy magazyn, na jaki Cię stać. Tutaj nie ma filozofii.

PS Jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących świąt Animus`owi wiernemu fanowi niekompetentnego kanału z youtube`a 👍

Jak dojrzejesz intelektualnie to zdasz sobie sprawę, że informacje tam zawarte, są niskiej i bardzo niskiej jakości.

No i polecanie Columbusa komukolwiek, to raczej wpisuje się w poziom totalnej niewiedzy 😉

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
9 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Kup największy magazyn, na jaki Cię stać. Tutaj nie ma filozofii.

Ja też mogę, tylko kurna czym go ładować te 1000 kW nie mam pojęcia.

takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Cytat

PS Jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących świąt Animus`owi wiernemu fanowi niekompetentnego kanału z youtube`a 👍

Też życzę wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących świąt, ale wszystkim czytającym forum.

Chciałem napisać wszystkim myślącym, ale byś się nie załapał, to by było nie fair. 

Cytat

No i polecanie Columbusa komukolwiek, to raczej wpisuje się w poziom totalnej niewiedzy 😉

Ja do Columbusa nic nie mam, kroją to fakt, jak się ludzi dają no cóż.  

Napisem specjalnie, bo rozbawił mnie zwrot „krojenie kosztów mnie nie interesuje”.

Zresztą nie muszę tu się tłumaczyć.

Oglądałem ich instalacje, nie ma się zbytnio do czego przyczepić, nawet kable były prawidłowo podwiązane, a widziałem  instalacje  innych wykonawców, to pajęczarstwo panie, kable leżą na dachówkach.

12 godzin temu, sambor napisał(a):

Dobowy

pobór mam 14-16kWh

Przerwy w dostawie jakiekolwiek,  jakieś dłuższe?

A ile jest to minimum do „potrzymania  życia” najpotrzebniejszych urządzeń dobowo.

Opublikowano
51 minut temu, Animus napisał(a):

Przerwy w dostawie jakiekolwiek,  jakieś dłuższe?

A ile jest to minimum do „potrzymania  życia” najpotrzebniejszych urządzeń dobowo.

Jak przerwy, to nawet 3-4 dni potrafią być, ale wtedy mam agregat 6000VA.

Najgorsze jest jak nie ma w domu męskiej części rodu, a trzeba agregat wytachać i odpalić.

Z tym prądem ważne jest o tyle, że woda jest z hydroforu , a w gospodarstwie woda to podstawa.

Opublikowano
11 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Najgorszemu wrogowi bym nie polecił tej firmy. Za gówniane komponenty chcieli mnie skroić ponad 2X tyle, niż realna wartość tej instalacji.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
19 minut temu, sambor napisał(a):

Najgorsze jest jak nie ma w domu męskiej części rodu, a trzeba agregat wytachać i odpalić.

Z tym prądem ważne jest o tyle, że woda jest z hydroforu , a w gospodarstwie woda to podstawa.

To Ci współczuję i to na serio.

Ja mam pierścieniowe zasilanie i w zasadzie 10-20 lat temu pamiętam, bywały przerwy  do godziny.

Teraz tylko mrugnie  przy ostrej burzy i tyle, za to zdarzają się  wahania częstotliwości poza skalą, niedaleko jest zakład produkcyjny i pewnie coś tam załączy, rozbijając stabilność.   

Opublikowano
37 minut temu, sambor napisał(a):

Taki agregat to dobra rzecz, ale jak zasilasz nim dom bezpośrednio, to zużywa on więcej paliwa. Ciągle tańcuje z mocą, bo zmienia się jego obciążenie, podczas gdy byś go podpiął pod magazyn energii, to by stabilnie ładował go na jakiejś mocy.

Po naładowaniu by się wyłączył, schłodził, a jak zasila  dom bezpośrednio, to musi się cały czas bujać.

Opublikowano
Godzinę temu, Animus napisał(a):

to by stabilnie ładował go na jakiejś mocy.

To nie tak, jak ładuję, to nie mam jak zasilać domu.

Musiałby być spory agregat np taki PAD 16kW co w wojsku mieli.

Opublikowano
13 godzin temu, Animus napisał(a):

Ja też mogę, tylko kurna czym go ładować te 1000 kW nie mam pojęcia.

takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Też życzę wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących świąt, ale wszystkim czytającym forum.

Chciałem napisać wszystkim myślącym, ale byś się nie załapał, to by było nie fair. 

Miałem już nic nie pisać, bo w końcu budowlaniec zajęty układanie gazobetonu, może nie znać sie na jednostkach mocy/pojemności, czy prądu.

Zostanę przy Wesołych Świąt, nawet dla tych najbardziej niekompetentnych 👍😉

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, sambor napisał(a):

Albo magazyn np. 2 × 10 kW 

Jedną sekcję ładujesz, druga zasila dom.

Masz taryfę  ujednoliconą, czy  możesz mieć niższe ceny prądu w noce i weekendy?

Taniej jest nawet w dzień z sieci ładować magazyn niż agregatem.

Gdybyś miał np. taniej poza szczytem to można doładowywać jeden z członów magazynu energii, mieć rezerwę.

Edytowane przez Animus
Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał(a):

W przypadku korzystania z agregatu potrzebujesz przełącznik agregat/sieć dzięki któremu po zaniku zasilania w sieci system automatycznie przełączy sie na agregat, który będzie ładował magazyn energii i zasilał dom (jeżeli agregat ma automatyczny rozruch, to może to działać w pełni automatycznie- praktycznie bez zaniku zasilania). Nie są potrzebne, żadne dwa magazyny.

Opublikowano

To nie jest tak jednoznaczne.Dom w každej chwili nie ma odbioru 6 KW.Falownik može przy mniejszym zužycju nadwyžke ladowac w baterii i przy wiekszym wspomože siebie z baterii.Jak przy pracy wyspowej-poki jest magazyn,to možne užywac wiekszej mocy,niž momentalnie daja panely.Moj falownik ma možliwosc ustawienia pracy z generatorom i tam jest ustawienie max.mocy generatora,potym radzi siebie pomiedzy panelmi,generatorom i baterii.

Opublikowano
33 minuty temu, bercus napisał(a):

Moj falownik ma možliwosc ustawienia pracy z generatorom i tam jest ustawienie max.mocy generatora,potym radzi siebie pomiedzy panelmi,generatorom i baterii.

Ale to podłączasz wprost agregat 230V do falownika?

Opublikowano

Nie užywam takim sposobom,ale zamiast wstepu z sieci možne užyc agregatu-prosto tak jak u ciebie przelaczasz.W softu falownika juž ustawienie agregat przygotowane.Falownik w werzji bez oddawania energii do sieci,ale 5,5 KW juž može dystrybuowac.U was macie lepsze warunki byznysowe spredaž/zakup i fazowe bilansowanie,to na wyspy was dužo nie užyje..U nas oplacalniejsze na každa faze ekstra falownik,by byla možliwosc max.mocy na fazy.Bo poki wam wystarcza 6KW,to užyjecie jeden falownik 3x2KW i po co magazyn.....U nas z powodu wyrafinowanej rachunkowosci dystrybucji musimy užyc 3x6 KW i magazynu,panele možemy miec w spokoju do tego zestawu 6 KW,poki wiecej energii nie zužywamy.

Opublikowano
3 godziny temu, bercus napisał(a):

.Moj falownik ma možliwosc ustawienia pracy z generatorom

Ale chyba z dedykowanym generatorem, a nie jakimś z łapanki.

Opublikowano (edytowane)

Nie.Nie ma po co byc dedykowanym.Chodzi tylko o ograniczenie mocy odbioru w falowniku.Nie daje rady generator uruchamiac,czy z nim jakkolwiek komunikowac.Prosto užyje pradu,i jest tam wieksza tolerancja na 50 Hz i napiecie.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, sambor napisał(a):

Mam ręczny przełącznik sieć/ agregat.

Agregat jest na linkę

Ale nie mam takiej mocy aby wszystko zasilić tj dom+ ładowanie aku.

Przecież nie musisz. W razie zaniku zasilania, pobierasz energię z akumulatorów, resztę dobierasz przez sieć (czyli w tym przypadku agregatu)

Z falownika Sofara 10kW możesz pobrać (obciążyć go) max 3,3kW/fazę. Jak dodasz do niego magazyn energii powiedzmy 10kWh to możesz pobrać z magazynu max 5kW (2,5kW na pojedynczy moduł 5kWh -BTS5K). Jak dodasz 3x5kWh to będziesz mógł pobrać 7,5kW, ale nie wiecej niż 3,3kW/faza bo tyle ogranicza Cię falownik.

Jak to jest w Deye trzeba by doczytać, ale będzie bardzo podobnie.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
4 godziny temu, bercus napisał(a):

Nie.Nie ma po co byc dedykowanym.

Czytałem z rok temu na ten temat, w jednym z falowników, który też może współpracować z generatorem, było napisane, że tylko z jednym modelem.