Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, maracz napisał(a):

@Tuptus jak się sprawuje ten żeliwny wlot do palnika? Nic się nie wypacza? 

Nic się z nim nie dzieje. To żeliwo też jest w jakimś stopniu chłodzone po przez otworki PW, więc na węglu też nic złego się nie stanie. Aczkolwiek nie będę tego sprawdzał.😆 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W przemysłowym kotle do spalania śmieci w centrum dużego miasta była na ekranach powłoka ze stali  iconel 625, podczas cięcia szlifierką leciał kurz zamiast iskier. Powłoka była naspawana przez automat na dużych elementach do wymiany a na miejscu przy pomocy migomatu.

Opublikowano
7 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Miałeś na myśli elektrociepłownie, która trudni się spalaniem odpadów Amager Bakke (CopenHill).

To było akurat w Lozannie. Śmieciarki kiprowały frakcje mieszaną a nad kominem nie bylo widać nawet temperatury nie wspominając o dymie, od wtedy patrze inaczej na palenie śmieci:)

7 godzin temu, sambor napisał(a):

To nie jest stal, w nim nie ma żelaza, to stop wysokoniklowy.

Jest jak napisałeś.

Opublikowano

Idąc tym tropem jestem za spaleniem węgla w profesjonalnym kotle elektrowni, wyposażonym w systemy niwelacji zanieczyszczeń i powstałą energię przeznaczać na zasilanie budynków i pojazdów. Unikniemy lokalnych generatorów sadzy i związków aromatycznych.

Opublikowano

Tylko w Polsce tak jest że ekologiczne to się spala w dzień a nocą śmierdzi i się wydobywa czarny dym z komina. Tak ekologia. 

Mieszkam niedaleko zakładu gdzie spalają opony czyli przywożą z Niemiec i u nas w Polsce utylizują.

W koksowni podobna sytuacja. Jakaś dziwna sytuacja że w dzień nic nie śmierdzi a nocą i w weekendy nie idzie wytrzymać taki smród.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.12.2024 o 15:25, Tuptus napisał(a):

Jasne że można dokupić tylko trzeba rozkminić jak je zamontować. W kotle są dospawane fabrycznie uchwyty na których wiesza się te deflektory. W dolnej części pod nimi są wloty PP.

Trochę poszperałem i ten Pan chyba wyjaśnia prawie wszystko o tych ekranach.

Od tyłu ekranów do góry  wchodzi powietrze osuszające drewno przez cały wsad do palnika.

U dołu przez otwory okrągłe wchodzi powietrze pierwotne a gdzieś poniżej jeszcze wtórne. 

Edytowane przez Animus
  • Przydało się 1
Opublikowano

U nas ludzie mówią że w nocy filtry czyszczą. Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy można obejść jakoś te filtry i spalać bez nich.

Opublikowano

Miałem sąsiada który jak pochlał to się mylił i po pijaku te nocne śmieci palił za dnia.😆

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

U nas ludzie mówią że w nocy filtry czyszczą. Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy można obejść jakoś te filtry i spalać bez nich.

Serwisowanie filtrów też kosztuje swoje, więc w ramach cięcia kosztów różne sposoby będą wykorzystane.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
7 godzin temu, cezario1 napisał(a):

wydobywa czarny dym z komina

Nic dziwnego jak producenci kotłów ciągle produkują nieużywalne buble.