Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oj, to się po moim wpisie, trochę się w wątku zadziało. Chciał bym się odnieść do paru wpisów. Napisałem o rachunku ekonomicznym, podając i linkując  wyliczenia app.  Pokazały, że po ociepleniu ścian 15 cm styropianem, oszczędności są oszacowane na 11% (strop, jak napisałem solidnie ocieplę w tym roku). Pomimo mostków termicznych, spalanie pokrywa się z wyliczeniami z tej strony, w domu nie ma żadnych grzybów , wilgotność teraz ok 40% w chacie 22.7stopni. Pamiętajmy, że ocieplenie ścian to nie wszystko. Dodajemy wymianę okien, no i drzwi oczywiście też, przecież tylko rekuperacja za 30 koła uratuje nam klimat w domu. Jak to sobie policzyłem, to tak czasami myślę, czy nie podzielić działki, sprzedać dom i postawić na tej drugiej taki pasywny do 75 m2. 

Następna spraw, czyli koszty różnych źródeł energii. Teraz chodzi kocioł na ekogroszek, na dworze 1 stopień, średnia moc kotła to 2,8 kW. Moje klimy w październiku  "spaliły" 300 kg ekogroszku, a w nocy były temperatury ujemne i jeszcze doszła autokonsumcja z PV. Na tej podstawie nie boje się przejść na gaz, a klimy bedą latać od kwietnia.

Koledzy, każdy pewne sprawy postrzega z własnego punktu odniesienia. Ja mam 60 na karku, syn raczej już w tym domu mieszkał nie będzie. I na koniec, pracujemy i oszczędzamy z żoną też po to ,żeby się na starość zabezpieczyć. Kwoty wzrostu ogrzewania o tysiaka?. Przecież wielu z Was  i ja też, wypadam w lato, na tydzień do Grecji, za co płacę tyle co za 2 lata ogrzewania domu

,

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano
7 minut temu, Kordjano napisał(a):

Kolega @Animus musi mieć jakieś nadzwyczajne zasady że mu jeszcze dopłacają , nam co najwyżej przepadnie jak nie odbierzemy  nadwyżki 🤣

Jak widzę nadewyżkę, to włączam grzałkę do CWU.

Opublikowano

Oj, to się po moim wpisie, trochę się w wątku zadziało. Chciał bym się odnieść do paru wpisów. Napisałem o rachunku ekonomicznym, podając i linkując  wyliczenia app.  Pokazały, że po ociepleniu ścian 15 cm styropianem, oszczędności są oszacowane na 11% (strop, jak napisałem solidnie ocieplę w tym roku). Pomimo mostków termicznych, spalanie pokrywa się z wyliczeniami z tej strony, w domu nie ma żadnych grzybów , wilgotność teraz ok 40% w chacie 22.7stopni. Pamiętajmy, że ocieplenie ścian to nie wszystko. Dodajemy wymianę okien, no i drzwi oczywiście też, przecież tylko rekuperacja za 30 koła uratuje nam klimat w domu. Jak to sobie policzyłem, to tak czasami myślę, czy nie podzielić działki, sprzedać dom i postawić na tej drugiej taki pasywny do 75 m2. 

Następna spraw, czyli koszty różnych źródeł energii. Teraz chodzi kocioł na ekogroszek, na dworze 1 stopień, średnia moc kotła to 2,8 kW. Moje klimy w październiku  "spaliły" 300 kg ekogroszku, a w nocy były temperatury ujemne i jeszcze doszła autokonsumcja z PV. Na tej podstawie nie boje się przejść na gaz, a klimy bedą latać od kwietnia.

Koledzy, każdy pewne sprawy postrzega z własnego punktu odniesienia. Ja mam 60 na karku, syn raczej już w tym domu mieszkał nie będzie. I na koniec, pracujemy i oszczędzamy z żoną też po to ,żeby się na starość zabezpieczyć. Kwoty wzrostu ogrzewania o tysiaka?. Przecież wielu z Was  i ja też, wypadam w lato, na tydzień do Grecji, za co płacę tyle co za 2 lata ogrzewania domu

Opublikowano
Godzinę temu, Animus napisał(a):

Na razie nie dokładam ani zeta do prądu, a nawet dopłacają mi ponad 300 zł co 2 miechy.

chodzi o te 3 stówy ,

Opublikowano

Zwracają 20% z nadprodukcji. 300zł zwrotu to w magazynie złociszy 1500zł. Aby zasilić taką kwotą magazyn, trzeba wysłać 6MWh energii z PV. Czyli instalacja 6kWp pracuje cały rok tylko po to, aby uzyskać 300zł zwrotu. I teraz ile kosztowała ta instalacja 6kWp? Załóżmy bardzo optymistycznie, że 10tys. (same panele z montażem), to już po 33 latach będziesz mógł powiedzieć, że zwrócili ci tyle pieniędzy aby pokryć koszt tych paneli.

Opublikowano
2 minuty temu, oxalis3 napisał(a):

po ociepleniu ścian 15 cm styropianem, oszczędności są oszacowane na 11% (strop, jak napisałem solidnie ocieplę w tym roku). Pomimo mostków termicznych, spalanie pokrywa się z wyliczeniami z tej strony, w domu nie ma żadnych grzybów , wilgotność teraz ok 40% w chacie 22.7stopni. Pamiętajmy, że ocieplenie ścian to nie wszystko. Dodajemy wymianę okien, no i drzwi oczywiście też, przecież tylko rekuperacja za 30 koła uratuje nam klimat w domu.

Ocieplanie budynku  to sztuka sama w sobie, przy oknach i drzwiach można narobić mostków termicznych.

Okno powinno być montowane w izolacji cieplnej, ja tak mam (ok. 20 lat) i jestem inicjatorem tego montażu, ostatecznie można przysunąć futryny okien i drzwi do izolacji to będzie taki minimalny mostek termiczny.

Jak ktoś nie daje wcale albo wykleja styropianem 2 cm przy futrynach, to partacz, straty są obwodowo nawet do 1 mb, wszystko zależy, jaka jest temperatura ujemna na zewnątrz.

Niby szczegół a ile tracimy na braku wiedzy w izolowaniu termicznym, okien zawsze jest sporo w elewacji.   

Obrysujcie sobie dookoła okien na elewacji  jeszcze metr, to dopiero robi się obszar.

9 minut temu, Kordjano napisał(a):

chodzi o te 3 stówy ,

Sprzedaję sąsiadowi, mam nadprodukcję.

• Haha 1
Opublikowano

Kol @Animuschyba będziemy musieli złożyć zbiorową skargę. Zeczywiscie w zeszłym roku 5 miesięcy ja i moi znajomi mieliśmy nadpłatę ale żeby co 2 miesiące przez cały rok. No ale jak mówisz to pewnie tak jest. Ja mam okres rozliczeniowy w lutym. Może po raz drugi będzie nadplata. Ne odmówię. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Ale tu glupot powypisywal kolega

@kreciq21

Ja tam radze nie brac tego na powaznie!

• Lubię to 1
Opublikowano

Ps.Dobrze mieć takiego sasiada

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, AO49 napisał(a):

Kol @Animuschyba będziemy musieli złożyć zbiorową skargę. Zeczywiscie w zeszłym roku 5 miesięcy ja i moi znajomi mieliśmy nadpłatę ale żeby co 2 miesiące przez cały rok. No ale jak mówisz to pewnie tak jest. Ja mam okres rozliczeniowy w lutym. Może po raz drugi będzie nadplata. Ne odmówię. 

Pozdrawiam 

Mam świeżą fakturkę z E, mam jeszcze ponad 100 zł nadpłaty.czyli 4 m-ce nie wezmą.

12 minut temu, AO49 napisał(a):

Ps.Dobrze mieć takiego sasiada

Tylko frajerstwo oddaje E za free, czyli coroczne czyszczenie magazynu wirtualnego.

takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Można włączyć grzałkę albo odpalić nawet koparkę. 

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Kol @Animusmasz rację to było pierwszy i ostatni raz . A wzięło to się z tego że w pierwszym roku poleciałem i zabrakło mi na całą zimę. Stałem się za ostrożny. 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, oxalis3 napisał(a):

Na tej podstawie nie boje się przejść na gaz, a klimy bedą latać od kwietnia.

Z gazem może być problem, będą zniechęcać na siłę do konsumpcji tego paliwa. 

2 minuty temu, AO49 napisał(a):

Kol @Animusmasz rację to było pierwszy i ostatni raz . A wzięło to się z tego że w pierwszym roku poleciałem i zabrakło mi na całą zimę. Stałem się za ostrożny. 

Pozdrawiam 

Trzeba to kontrolować, lata są powtarzalne, a przecież nie zmarnowałeś tej energii, tylko zużyłeś. 

Ja mam najstarszą energię wprowadzoną z 8/24 r.

Jak wysuszysz magazyn, to lepiej zapłacić parę groszy za pobraną niż ma przepadać.

Edytowane przez Animus
  • Zgadzam się 1