Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby tylko czegoś nie wymyśli typu prąd na starych zasadach ale duże opłaty za przesył.

Opublikowano
10 minut temu, cezario1 napisał(a):

Nie rozbudujesz bo będziesz miał za wysokie napięcie i falownik zamiast produkować będziesz się wyłączać.

U mnie nie ma tego problemu, ale na te 2-3 godziny można magazyn zrobić i oddać   ten prąd po godzinach szczytu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Taniej wyjdzie zakup PC niż tego magazynu

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Ja zacząłem sezon grzewczy 3 listopada, a Wy?

U mnie sezon zaczęty we wrześniu ja i żona lubimy ciepło a teść  niech sobie pufa .A na alkoholu to nie oszczędzam  kupuję kiedy chcę i piję kiedy chcę  nawet 15 piw  rocznie .

• Haha 2
Opublikowano

teraz można kupić te 10 kW  za 10-12 tys. 

Daj namiary chętnie założę , proponowali mi za 20 parę .

• Przydało się 2
Opublikowano

Pierwsze lepsze z OLX

https://www.olx.pl/d/oferta/fotowoltaika-10-kw-panele-fotowoltaiczne-falownik-inwerter-brutto-CID628-IDGNdBF.html

Zakłada się naprawdę łatwo jeżeli jest to robione na ziemi lub płaskim dachu. Wszystkie zabezpieczenia firma dobierze. 

Największy problem to brak uprawnień wymaganych w elektrowni. Trzeba sobie załatwić.

Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 21:34, oxalis3 napisał(a):

Panowie od zasypowców , co robicie jak wyjeżdżacie w zimie na narty, do sanatorium czy na inne wczasy na np. 2 tygodnie, a za oknem -15?? Ja robię małe zmiany ustawienia w sterowniku i te 125 kg ekogroszku spokojnie wystarczą żeby utrzymać znośną temperaturę w domu, a jak wracam  to mam cieplutko.

Na narty nie jeżdżę, ale w razie podobnej okoliczności, siedzi sobie grzałka w buforze, którą jak trzeba będzie, odpalam w nocnej taryfie. Wszystko oczywiście zdalnie, pod warunkiem, że jest prąd i internet w domu 🙂. Tanio może nie jest, ale przy kosztach mojej kotłowni i opału, mogę sobie pozwolić na takie luxusy 😁

• Zgadzam się 4
Opublikowano

Mnie od miesiaca nie ma w domu. Zona nawet nie zaglada do kotlowni, jak wroce to popiol wybiore po taz pierwszy w sezonie.

Prad, bufor i G12W tez jest gdyby cos pfu pfu…

Pellets rules 🙂

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kowalski5m napisał(a):

teraz można kupić te 10 kW  za 10-12 tys. 

Daj namiary chętnie założę , proponowali mi za 20 parę .

Jeszcze stanialo.

Zestaw fotowoltaiczny  ON-GIRD 9,6 kWp 

Cena brutto:8 794,50 zł

https://jimmy-sklep.pl/pl/p/Deye-SUN-10-G05-LONGI-LR5-54HIB-400M-Zestaw-fotowoltaiczny-ON-GIRD-9%2C6-kWp-/67

Pompa ciepła CGK-050V4P 15kW PROPAN R290

Cena brutto:16 912,50 zł

https://jimmy-sklep.pl/pl/p/Pompa-ciepla-CGK-050V4P-15kW-PROPAN-R290-sterownik-Carel-KEYMARK-/89

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Kol  @Animus ciekawa propozycja. Ten temat z zakupem zestawu już przerabiałem ale jest tu haczyk to znaleźć elektryka który sie pod tym podpisze. Widząc jak to robi firma to cieszę się że się niepodiołem. Panele to fraszka ale konwerter, zabezpieczenie przed  inwerterem.  Nie to trochę za wiele, wprawdzie część kabelków w domu sam położyłem ale to nie to (już raz miałem przygodę przy płycie indukcyjnej) ale dzięki za fatygę. 

Pozdrawiam

Opublikowano
10 godzin temu, PioBin napisał(a):

Mnie od miesiaca nie ma w domu. Zona nawet nie zaglada do kotlowni, jak wroce to popiol wybiore po taz pierwszy w sezonie.

Prad, bufor i G12W tez jest gdyby cos pfu pfu…

Pellets rules 🙂

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie w Tauronie od lipca w taryfie G12W jest teraz jedna cena przez 24h ze względu jak mi powiedziano przez tarczę. Tak więc na razie zero korzyści.

Opublikowano

@Peperoni cena pradu jest “polityczna” - ustawowa bez wzgledu na taryfe, ale cena przesylu jest rynkowa i jest rozna w roznych taryfach.

Opublikowano
2 godziny temu, AO49 napisał(a):

znaleźć elektryka który sie pod tym podpisze. Widząc jak to robi firma to cieszę się że się niepodiołem.

Pozdrawiam

Panele w dalszym ciągu są bardzo tanie. Oficjalne instalacje już nie mają takiego zwrotu jak na starych zasadach, ale dla osób będących na emeryturze nawet taki zestaw balkonowy do 800W jest dobry. Ceny gotowców nie są atrakcyjne, ale można zbudować prosty system wpięty do instalacji z blokadą exportu energii do sieci. Wtedy trzeba tylko korzystać na maxa z tego co daje instalacja, bez pieprzenia sie z ZE i prognozowymi rachunkami grozy.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Kol @carinus twoja propozycja jest zachęcająca gdyby to SLONCE było troszkę łaskawsze i chciało w miesiącach zimowych lepiej i dłużej świeć 😄. Nie narzekam i cieszę się z tego  co mam . Zdrowie! to jest najważniejsze z resztą sobie poradzimy.

Pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Peperoni napisał(a):

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie w Tauronie od lipca w taryfie G12W jest teraz jedna cena przez 24h ze względu jak mi powiedziano przez tarczę. Tak więc na razie zero korzyści.

Też mam w Tauronie, ale nie G12W, a G13. Cena prądu jest taka sama, ale przesył nie. Na podstawie ostatniego rachunku za dwa miesiące na przesyle mam taniej o 200 zł niż gdybym miał G11.

Opublikowano

@AO49Życie trzeba sobie ułatwiać na miarę swoich możliwości, na każdym polu. Jeżeli fundusze pozwalają, można powoli, stopniowo budować sobie farmę do produkcji prądu. Jak już będzie swój prąd, to pomysły jak go dobrze wykorzystać przyjdą same. Zimą faktycznie jest kiepsko z tym słoneczkiem, ale tego nie przeskoczymy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Widziałem reklamę że jak zamówisz zestaw u JIMMEGO 10kw to załatwia montażystę za 2tys tylko niestety nie we wszystkich województwach.

Jak się nie znasz na elektryce  to lepiej samemu za podłączenie się nie brać. Nawet kable trzeba umieć dobrze zacisnąć przy montażu wtyczki MC4  a jak nie masz zaciskarki to dobrze polutować. Zrobić uziemienie i pomiary jego, w skrzynce też jest dużo zabezpieczeń na prąd stały płynący z paneli i zmienny płynący od falownika.  

Ale konstrukcję naziemną i przykręcenie do niej paneli można zrobić samemu 

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @carinus z tym ułatwieniem też nie można przesadzać (mieszkanie w bloku). A tak naprawdę to MP-a wybrałem bardzo świadomie. Pozwala mi on na dodatkowe zajęcia. Dla mnie to  przyjemność (Tak wiem, dla niektórych wątpliwa) i obowiązek który zmusza mnie do ruchu (oby jak najdłużej). Mamy z Żoną całkiem przyzwoite emerytury i stać nas na peletowca ale ja nie lubię wygniatać wersalki. W sezonie wiosenno letni jest ogródek ale w zimie to nawet śniegu nie ma do odśnieżania.    

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Powoli będą wchodzić rozwiązania produkcji paliwa wodorowego w lecie (z pv) które będzie można wykorzystać zima. Trzeba  tylko czekać.

Edytowane przez zip20
Opublikowano

Kol @Sławek007 jesli moge zapytać ile płacisz za 2 m i z jakiej mocy. Ja za 3,52kW 36zł

Pozdrawiam 

Kol @zip20 Tak tylko pesel musiał bym zmienić bo tego czasu coraz mniej🤔

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, AO49 napisał(a):

Kol  @Animus ciekawa propozycja. Ten temat z zakupem zestawu już przerabiałem ale jest tu haczyk to znaleźć elektryka który sie pod tym podpisze. Widząc jak to robi firma to cieszę się że się niepodiołem. Panele to fraszka ale konwerter, zabezpieczenie przed  inwerterem.  Nie to trochę za wiele, wprawdzie część kabelków w domu sam położyłem ale to nie to (już raz miałem przygodę przy płycie indukcyjnej) ale dzięki za fatygę. 

Pozdrawiam

Stary 😀 ,to jest proste jak budowa cepa 😀, każdy, kto skończył podstawówkę i uważał na lekcjach oraz  potrafi czytać i słuchać ze zrozumieniem (YouTube) ogarnie to bez problemu. W internecie masz wszystko na tacy, masz pokazane jak prowadzić przewody, zaciskać, dobierać przekroje itd. Masz gotowe skrzynki z zabezpieczeniami na Allegro, jest wszystko w zasięgu ręki, aby tylko chcieć. 

Z legalizacją nie ma najmniejszego problemu, firmy (oczywiście nie molochy), które działają od lat w branży  z uśmiechem na ustach i życzliwością podchodzą do tematu, nie robią nic, ale kontrolują i ewentualnie doradzają, masz nawet opcje z fakturą, czy bez 😀, ja wybrałem droższy wariant, ale bezpieczny jeśli chodzi o ewentualną gwarancję na falownik, czy panele. Koszt takiej usługi zależny od regionu i umiejętności/cierpliwości wyszukiwania w necie - tysiaka na czarno, albo 1500PLN z fakturą na legalu . Oczywiście trzeba złapać kontakt przed robotą i się skonsultować, a nie napłodzić nie wiadomo co i potem szukać frajera, żeby to zalegalizował.

@zip20 Te wszystkie rozwiązania powinny wprowadzać firmy PGE, Taurony, Enee i tam powinna iść kasa z programów, a nie do pojedynczych odbiorców. Prosument powinien robić wszystko za swoje pieniądze i mieć możliwość korzystnej ceny za wprowadzenie energii ze słońca do sieci. A oni niech robią szczytowo-pompowe elektrownie, wodór, magazyny przy każdym trafo itd, bo w większości przypadków przeciętnemu Kowalskiemu wszelkie te nowinki nie zepną się finansowo.

Edytowane przez szpenio
  • Przydało się 1
Opublikowano
Kol [mention=21367]Sławek007[/mention] jesli moge zapytać ile płacisz za 2 m i z jakiej mocy. Ja za 3,52kW 36zł
Pozdrawiam 

Ja nie mam fotowoltaiki. Ostatnia faktura za sierpień/wrzesieńto coś koło 827 zł.
Średnio zużywam ok 400 kWh miesięcznie, latem więcej, bo CWU z trzeciej taryfy. Wyszło 1041 kWh.
To dało 79gr za KWh licząc średnią ze wszystkich kosztów.
Opublikowano

Kol @Sławek007 Dzięki. Ja przed panelami zużywałem około 300kW na 2 miesiące ale bez bojlera . 

Pozdrawiam 

Opublikowano

W PGE w taryfie G11 trzeba zabulić ok.1,20 zł za kWh już ze wszystkimi opłatami, a za energię wprowadzoną płacą średnio 0,25 zł za kWh. Ceny prądu zamrożone ,ale przesył podrożał wcześniej było 0,25 zł za kWh  a teraz jest 0, 35 zł za kWh

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@szpenio nie namawiaj kogoś do prac elektrycznych jak się na tym nie zna bo może stać się nieszczęście.  Nawet w dużych firmach dla elektryków z uprawnieniami są wymogi rygorystyczne BHP że np na rozdzielni 1 elektryk nie może robić tylko dwóch i jeszcze trzecia do pilnowania jako kierownik roboty. O specjalnych butach i rękawicach z atestami nie będę się rozpisywał.  Niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy co się może stać 

Edytowane przez cezario1
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1