Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol @ŚnieżnyKocioł tak! decyzja nie jest łatwa. W moim wypadku przesadzajacym o wyborze był nadmiar wolnego czasu i po prostu lubię palić no może jeszcze cena kotła a przede wszystkim w tamtym okresie(pandemia) cena peletu . Pelet to wygoda. 

Pozdrawiam  

• Lubię to 1
Opublikowano

Albo wklad albo wywalac cieplo kominem?

Opublikowano

I tu się zgadzam z Kol @PioBin nie tylko są MPM-y i wcale nie namawiam do takiego wyboru. Mi podpasował jak narazie. A co do komina to Kol @maronka ładnie to ujął,,dodatkowy kaflak" , ja mam tez centralnie w srodku domu i nie narzekam na uciekając ciepło. 

Pozdrawiam  

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja się wyłamie trochu od normy , mam ceglany 50letni , od siedmiu lat na pellecie i nic się nie dzieje wilgoci nie ma ,nic z komina nie cuchnie ,u mnie smartflow poprawił sytuację , przed nim lekka wilgoć się pojawiła , ale tym się nie sugerujcie u kogoś może to nie wystarczyć .

• Lubię to 1
Opublikowano

A u mnie znowuż odwrotnie.

Pomimo że mam kocioł HG i temperatura spalin waha się między 185° a 230° i w ceglany komin poszedł wkład. A to z tego powodu że zbytnio nie ufam jego jakości po ponad 50 latach.

Zdarzało się że po czyszczeniu komina wyciągałem kawałki cegieł z wyczystki.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@Kordjano jak komin cieply to nic sie wykropli masz widocznie cieply komin. Dziala to tak samo jak w kotle. Powrot dogrzany = sucho, powrot zimny = mokro.

Porownywanie sposobem kolegi @Matejko1 kotla z podajnikiem na wegiel do kotla zasypowego na ten sam wegiel tylko grubszy nie ma sensu uwazam. Bo jak to: z wegla spalonego w „mpm” komin suchy a z wegla z podajnika komin mokry. Nonsens kompletny.

Pellet i drewno ok to inna bajka

Wiec albo ten mpm wywala cieplo kominem albo tak rozciencza spaliny.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Przed montażem smartflow był nieco chłodniejszy ,czyli coś to jednak zadziałało .

Generalnie masz rację musi być w miarę ciepły .

Opublikowano

Cenne uwagi a szczególnie Kol @Kordjano o zaletach smatflowa tylko tą cena. Pisał  o nim już ktoś wcześniej @maronka lub @zaciapa. Może ktoś będzie to robił taniej.

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, PioBin napisał(a):

@Kordjano

Porownywanie sposobem kolegi @Matejko1

Wiec albo ten mpm wywala cieplo kominem albo tak rozciencza spaliny.

Zrozumiesz w końcu, że w mpmie odbywa się zgazowanie tego węgla, a w podajnikowcu nie? Podajnikowce to zwykłe kotły  górnego spalania z automatycznym podawaniem opału.. Więc,  w zużyciu opału, mpm bije na łeb te górniaki  z automatem 😁

Edytowane przez zaciapa
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
  • Haha 2
Opublikowano

Może wystarczy ocieplić komin np na nieogrzewanym strychu

Opublikowano

Ocieplony to swoją drogą , ale może nie starczyć .

Opublikowano

@zaciapa Przy niewłaściwym prowadzeniu każdego kotła, jego sprawność może być różna od założeń producenta. Podajnik ma lepsze warunki do napowietrzania porcji paliwa i dokładniejszego spalania. MPM-y dobrze opanowane niestety, dla niektórych, nie odbiegają sprawnością od podajnika. Przekonałem się sam, gdy przeliczałem zapotrzebowanie domu na moc i ciepło przy zakupie PC. 

Opublikowano

@ŚnieżnyKocioł nie wiem czy wiesz ale jest jeszcze kocioł ogniwo BIO DUO czyli kocioł zgazowujący drewno plus palnik z podajnikiem na pellet. Po przeróbce palnika węglem też tam można palić. Niestety nie wiem czy jako peletowiec to jest to dobry kocioł.

Opublikowano
30 minut temu, zaciapa napisał(a):

Zrozumiesz w końcu, że w mpmie odbywa się zgazowanie tego węgla, a w podajnikowcu nie? Podajnikowce to zwykłe kotły  górnego spalania z automatycznym podawaniem opału.. Więc,  w zużyciu opału, mpm bije na łeb te górniaki  z automatem 😁

Nie dopalone gazy weglowe,to dym.Widze czesto dymic dolniaki-glupim caly dzien,madrym przy rozpalaniu i rusztowaniu-dokladaniu.Kiedy widzisz dymic w pracy ciaglej podajnikowy?Troche na sile grajesz na te smiecuchy.

Opublikowano

Pepiczek, te co tak dymią, to pewnie made in Czechy 😁

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tu jest ciekawy polski kociołek - hg na drewno:   Kotrem Madera 15kw  - Cena - uwaga :   50% wartości czeskiego badziewia -tj 11kzł z 8% vat  można cos fajnego zrobić ? można....

madera-przekroj-1000-223.png

Edytowane przez mikkei
Opublikowano
26 minut temu, bercus napisał(a):

Troche na sile grajesz na te smiecuchy.

Prawda.

Godzinę temu, zaciapa napisał(a):

Więc,  w zużyciu opału, mpm bije na łeb te górniaki  z automatem

Nawet w laboratorium nie byli w stanie zrobic takich wynikow jak pierwszy lepszy podajnik a Ty myslisz ze w domowych warunkach jak ceglami go powykladaliscie i szlifierka dziury zwiekszyli to ma wiecej? Haha

• Lubię to 1
Opublikowano

@PioBin Etam zaraz cegłami ... Ja to ze swojego wręcz wyjąłem zbędne balasty i działa dużo dużo lepiej 😁

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A to sorry! to chyba @Piecuch19 tam cegiel nawrzucal.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zaciapa napisał(a):

Coś ci się chyba pomyliło kolego.

W kotle mpmie odbywa się odgazowywanie, ale cykliczne więc straty niestety są, dopóki kocioł nie osiągnie prawidłowej temperatury pracy.

W dodatku ten mpm-owy zasypowiec posiada ruszt , ma  niedopał w popiele, jak każdy tego typu kocioł.

Substancje smoliste wytrącające się na ściankach komory świadczą o tym, że  prawidłowy proces spalania  jest zaburzony

Zatem co tu porównywać kota do tygrysa.

Spalanie w podajniku to spalanie pełne, zgazowanie paliwa odbywa się nieustannie, gazy w trakcie utleniania paliwa nie mają innej drogi tylko przez żar i ogień.

W dodatku podajnikowiec nie ma żadnego niedopału,  nie posiada rusztu.

32 minuty temu, PioBin napisał(a):

Prawda.

Nawet w laboratorium nie byli w stanie zrobic takich wynikow jak pierwszy lepszy podajnik a Ty myslisz ze w domowych warunkach jak ceglami go powykladaliscie i szlifierka dziury zwiekszyli to ma wiecej? Haha

To fanatyk mpma, nie mamy szans.

Edytowane przez Animus
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano

Podajnikowce mają modulacje mocy i powinny móc pracować bez bufora (chodź z tego co widzę coraz więcej ludzi zakłada podajnikowce z buforami).

Mam pytanie - czy jak schodzimy z mocą podajnikowca w dół to nie spada temperatura spalin?

Opublikowano
5 minut temu, Matejko1 napisał(a):

Mam pytanie - czy jak schodzimy z mocą podajnikowca w dół to nie spada temperatura spalin?

To jeszcze tego nie zdążyłeś odkryć , choćby drogą dedukcji .

A tyle już na tym forum siedzisz .

• Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, Matejko1 napisał(a):

Zmierzasz do czego?

Do podajnika weglowego bufor jest bez sensu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Masz dwie opcje kocioł z podajnikiem na ekogroszek z możliwością zamontowania dodatkowego rusztu (nie do końca legalne ) ale da się, można palić drewnem. Do drewna nie potrzebujesz żadnej wiaty (chyba że masz swój las) kupujesz gotowe sezonowane, wrzucasz do kotłowni i palisz.

Albo zasypowy można palić drewnem węglem. 

Co do bufora, czym większy tym wyższa wygoda, rzadziej zaglądasz do kotłowni.