Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Chłodzenie domu chłodem z bufora lub grzejników z piwnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytania:

1. czy poza @wacio1967 oraz youtuberem Sylwestrem z kotłowni, ktoś jeszcze używał bufora do schładzania domu i ewentualnie do wykorzystania tego ciepła do podgrzania CWU

- tutaj jest wpis o chłodzeniu domu buforem:

W dniu 31.12.2023 o 16:41, wacio1967 napisał(a):

Jak w lecie będzie zimny bufor, a podłoga w upały się nagrzeje, to możesz włączyć pompę i odebrać to ciepło z podłogi. Przetestowałem to u siebie i działa. Niestety taki zabieg raz na tydzień, lub rzadziej, bo bufor nie chce się wychłodzić w lato. Na to jest rozwiązanie inne. Puścić to ciepło na CWU. Na pewno się da, ale instalację trzeba by było dodatkowo skomplikować.

Ja z podłogi odebrałem ciepło do bufora, a potem wpuściłem do kotła gazowego. Przez chwilę leciała ciepła woda bez gazu, a potem już zimna.

- tutaj jest film z kanału Sylwestra z kotłowni o chłodzeniu domu buforem:

2. czy ktoś ma grzejniki (lub najlepiej bufor z grzejnikami) w chłodnej piwnicy i spróbował wymusić cyrkulację wody pomiędzy piętrami i piwnicą i odebranie tą drogą niższej temperatury z piwnicy i chociaż częściowe przerzucenie chłodniejszej temperatury z piwnicy na wyższe piętra

Edytowane przez Matejko1
  • Nie zgadzam się 1
  • Haha 1

@Matejko1 masz minusa, na opamiętanie się.

Bez dwóch zdań, masz prawo złożyć odwołanie od mojej decyzji.
Ale pamiętaj, żeby dobrze się do tego przygotować. Najlepiej załóż swój najlepszy Kapelusz Piracki, bo to jednak pisanie listu do administratora tego forum.

ps.
Narody wypowiadają wojny by zdobyć szklankę wody, a ten "debil" z YouTube proponuje okresowo wylewać 1_600_litrów wody z instalacji grzewczej, by ponownie napełnić tenże instalacje grzewczą wodą chłodniejszą. 

• Nie zgadzam się 1
  • Przydało się 1
  • Haha 1

3 godziny temu, Matejko1 napisał(a):

czy ktoś ma grzejniki (lub najlepiej bufor z grzejnikami) w chłodnej piwnicy i spróbował wymusić cyrkulację wody pomiędzy piętrami i piwnicą i odebranie tą drogą niższej temperatury z piwnicy i chociaż częściowe przerzucenie chłodniejszej temperatury z piwnicy na wyższe piętra

Grawitacyjnie!

Bez pompek, bez cisnienia z sieci - takie stawiam zadanie dla przyszłego konstruktora tego zadania.

• Zgadzam się 1
  • Haha 1

Opublikowano (edytowane)

Wylewanie wody też mi się nie podoba nawet jeśli ma ją z własnej studni czy z zebranej deszczówki.

Nie podoba mi się także, że ludzie podlewają wodą z sieci wodociągowej trawniki, podczas gdy lepiej aby zbierali deszczówkę i używali ją także do spłukiwania toalet.

Też nie podoba mi się że są wojny i inne złe rzeczy na świecie.

Edytowane przez Matejko1

Matejko ładnie malował, może warto wejść w ten temat?

• Haha 1

Opublikowano (edytowane)

@PioBin Chłodzenie czy wentylowanie domu bez udziału prądu to szeroka kwestia na inną dyskusję, chodź kto wie może da się opracować wentylacje czy nawet chłodzenie grawitacyjne domu bez użycia prądu. Ale to temat na inną dyskusję.

@o6483256 Ja lubię malarstwo Matejki – jak założysz o tym temat to poczytam.

Edytowane przez Matejko1

@Matejko1 Takie schłodzenie podłogi działa tylko raz na jakiś czas. Dwa dni temu wykorzystałem tą przypadłość.

Bufor z 20 stopni, po jakimś tam czasie uzyskał 25 stopni. 

Bufor mam 160 litrów. Wymieszałem wodę tylko z pomieszczeń na dole. Wieczorem wyłączyłem.

Po dwóch dniach temperatura w buforze ma 24,5 stopnia. 🙂 

I w tym momencie musiałbym wymienić tą wodę na świeżą z wodociągu, aby to wszystko schłodzić. I to by działało, ale taniej jest założyć klimatyzator i korzystać z prądu, niż płacić za ogromne ilości wody. Pomysł z doopy.

• Przydało się 1

Opublikowano (edytowane)

@wacio1967 A masz może kocioł na węgiel, drewno lub podajnikowca podłączony pod ten bufor? Bo może jakby chociaż taki kocioł otworzyć na rozcierz to udałoby się szybciej wychłodzić bufor aby przejął temperaturę z piwnicy.

Szkoda, że w buforze masz tylko 160 litrów. Przy większym pewnie byłby większy efekt.

Edytowane przez Matejko1
  • Haha 1

Matejko1 weź sobie daj spokój z tymi teoriami, TO NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ!!! Policz sobie ciepło właściwe wody.

Podsumuję za Ciebie... Będziesz  całe lato myślał, a i tak na zimę nic nowego nie wymyślisz!

25 minut temu, Matejko1 napisał(a):

I jak duży masz bufor? 160 litrów czy większy?

Tak jak napisałem post wyżej, bufor mam 160 litrów. Służy do ogrzewania domu w zimie grzałkami elektrycznymi (na prąd zmienny i stały). Dodatkowo podłączony jest kocioł gazowy (na gaz ziemny). Wszystkie te zmiany robiłem po to, aby zrezygnować z gazu. Jednak na gaz zrobili tarczę do 2027 i na pewno z niego do tego czasu nie zrezygnuję.

28 minut temu, Matejko1 napisał(a):

Bo może jakby chociaż taki kocioł otworzyć na rozcierz to udałoby się szybciej wychłodzić bufor aby przejął temperaturę z piwnicy.

Na 100% to zadziała. Jak włączysz pompę obiegową, to bufor po kilku godzinach zostanie wychłodzony. 

Teraz nasuwa się pytanie. O ile stopni zostanie wychłodzony. Jak w piwnicy masz 22 stopnie, to teoretycznie powinien się wychłodzić o 3 stopnie. Ale te 3 stopnie zostaną oddane do piwnicy, gdzie wzrośnie temperatura i będzie rosła tak długo, dopóki się nie wyrówna. w pewnym momencie temperatury się wyrównają. Rozwiązaniem może być zamontowanie klimatyzacji w piwnicy. Wtedy będzie lepszy efekt. 

• Przydało się 1

Kolego   @Matejko1 niezły z Ciebie ARTYSTA .

Ciekawe co jeszcze wymyślisz ?

Z takiego kombinowania niekiedy ciekawe pomysły mogą się urodzić.

Nie myślę oczywiście o tym gości z YT. On już odleciał z tą wymianą wody. Nawet jak ma swoją studnię, to przy obecnych anomaliach pogodowych, można sobie bardzo szybko ją wysuszyć.

• Przydało się 1

Najpierw to trzeba "pi razy drzwi" coś policzyć, żeby sprawdzić, czy to ma w ogóle sens!

Dla mnie ma sens. Jak bufor się wychłodzi, to znowu włączę pompę i przetłoczę tą wodę. A to że muszę czekać miesiąc, lub więcej, to mnie nic nie kosztuje. 🙂 

Szczerze mówiąc, to ta wymiana wody dała mi do myślenia i sprawdziłem temperaturę wody w zbiorniku na deszczówkę. Nadaję się do ogrzewania na zimę. 🙂 Ma 35 stopni. Obłożę bańkę kocem, może się utrzyma do jesieni. 🙂 

• Przydało się 1
  • Haha 1

Mam studnie w której jest woda o temperaturze o temperaturze poniżej dziesięciu stopni , wsadził bym do niej wężownice ,pompkę obiegową i na ścianie powiesił chłodnicę samochodową z wentylatorkiem , bufor też mam ,mógł bym go schłodzić pompą ciepła bo posiadam , no ale w cywilizowany sposób założyłem dwa klimatyzatory bo to jest mądre w 21 wieku .

Ba nawet tani klimatyzator przenośny będzie mądrzejszy .

Jak w kieszenie brak gotówki, to rodzą się różne głupie pomysły które niby na początku nic nie kosztują, a potem wychodzi z tego spora suma. Koniec końców gówno mamy, a pieniądze wydane. Tym tropem idzie właśnie nasz Matejko1.

• Haha 1

Godzinę temu, Matejko1 napisał(a):

Ja nie czynię uwag o głupich pomysłach i gównie oraz proszę sobie takie wywody darować.

Jak widać to nic nie kosztuje.

Kolegę wacio może i nic nie kosztuje włączanie pompek , ale Ty wkleiłeś kolejnego gupola, 

Zajesz sobie sprawę co oprócz marnowania wody jeszcze się zadzieje w instalacji jak ktoś zacznie spuszczać wodę co chwila i napełniać świeżą  zimną ? co będzie z buforem ze stali czarnej , grzejnikami stalowymi , kotłem .

Opublikowano (edytowane)

Ja nie czynię uwag o tym kto co głupiego w internecie zrobił i proszę sobie takie wywody darować.

Ja zadałem pytanie kto próbował używać bufora do schładzania? Ja nie mówię że każdy ma palić papierosy, siedzieć w domu i nie uprawiać sportu, wspinać się po Himalajach, toczyć wojny albo tak używać bufora jak Pan z Youtuba. Jak ktoś chce palić papierosy to jest jego życie itd.

Ja zadałem pytanie kto próbował używać bufora do schładzania.

Edytowane przez Matejko1

Ja Ci odpowiadam, że to jest bez sensu, bo jak go ponownie schłodzisz?!

Co byś jeszcze chciał wiedzieć?

PS Temat klucz "ciepło właściwe wody"  Czytałeś już, czy jeszcze nie?

• Haha 1

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, wacio1967 napisał(a):
23 godziny temu, Matejko1 napisał(a):

Bo może jakby chociaż taki kocioł otworzyć na rozcierz to udałoby się szybciej wychłodzić bufor aby przejął temperaturę z piwnicy.

Na 100% to zadziała. Jak włączysz pompę obiegową, to bufor po kilku godzinach zostanie wychłodzony. 

Przykład ponownego przyśpieszonego schładzania bufora był już omawiany wyżej.

Edytowane przez Matejko1
  • Haha 1

Forumowicze się z Ciebie śmieją, a Ty łykasz jak młody pelikan!

Pomyśl na zdrowy rozum, co sie stanie z tym oddanym ciepłem z nagrzanego bufora?

• Haha 1