Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam się do kupna jak w tytule pieca na drewno. Posiadam domek z poddaszem użytkowym łącznie 130m2  . Dom 5 letni , pustak ceramiczny + 15cm styropian , poddasze ocieplone . Głownie grzejniki , w wc grzejniki tzw drabinka + podłogówka   , cwu 120l .   Z audytu wychodzi mi moc  (piec + bufor) 8kw  . 

W audycie sugerują piec ok 12wk  + bufor 1700l  . Ze względu na powichrzenie kotłowni mogę zmieścić ok 500l 

Rozważam zakup MPM wood 10 lub 14 kw i bufor 500l , jaka najlepiej moc pieca kupić . 

Pozdr  

Opublikowano

Poki jest cos tanie,jest to dobre? Czy po co wybrales bezprosrednio kociol z ktorym sa stale klopoty? Kup naprawde zgazowujacy,poki chcezs nie drogo,stalmark eko wood.Kotly do drewna maja miec taka konstrukcja i nie szybko w fabryke o sobocie przerobiony dolniak.

Opublikowano (edytowane)

Ale o Stalmarku mało piszą w internetach i co zrobi gdy się problem pojawi ? A o MPM -ie całe tomy różnych porad i przeróbek :) 😀 

@wertik7  Bierz MPM 14, wszystkie wady masz tu na forum opisane po wielokroć, a Stalmark też je ma, tylko nie wiadomo jakie, dopiero podczas użytkowania się dowiesz.

Edytowane przez szpenio
  • Przydało się 1
  • Haha 1
Opublikowano

I to co napisales ma byc jakoby na plus mpma???

Godzinę temu, szpenio napisał(a):

całe tomy różnych porad i przeróbek

Nie mialo byc "cale tony popraw i przerobek" ?

Opublikowano

Witam każdy piec ma swoje plusy czy minusy  . Mpm 14 kw  wood plus jest w  około 7500 zl . Atmos z 14000zl .

Ten Mpm chyba nie jest az tak tragiczny 

W ostrowie wlkp  jest producent kotlow Pawlak , tez ma nowe kotly na drewno  zagazowujace . Moze ktos slyszal

Opublikowano

@bercus  Czasami tłumacz Google źle tłumaczy Twoje wypowiedzi i do końca nie wiadomo jakie były intencje. 😀

Jeśli chodzi o Stalmarka, to ładnie wygląda, robi wrażenie, ale w użytkowaniu mogą być większe problemy niż z prostym MPM bez elektroniki. W tym Stalmarku wentylator ciągle miele powietrze pod dyktando sterownika, jak coś się pochrzani to będzie robił co chciał i ciężko będzie rozkminić gdzie jest problem. Naturalny ciąg jest najlepszy.

• Zgadzam się 2
  • Haha 1
Opublikowano

Gdybyś dopisał że Twoim zdaniem naturalny ciąg jest najlepszy, to byłoby ok.

Według mnie największy minus kotła mpm wood, to że jest rozwinięciem kotła zaprojektowanego do spalania węgla i jest bez solidnej komory dopalania gazów.

Największy plus, to cena i że potrafi działać na naturalnym ciągu.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, szpenio napisał(a):

A o MPM -ie całe tomy różnych porad i przeróbek 🙂 😀 

Aż za dużo Jak masz przeczytać 150 stron to się człowiek zniechęca i woli wybrać inny kocioł bo może bedzie bez problemowy. Nie odradzam MPM ani nie polecam innego producenta.

20 godzin temu, wertik7 napisał(a):

Rozważam zakup MPM wood 10 lub 14 kw i bufor 500l , jaka najlepiej moc pieca kupić

Zwróć uwagę na długość polan jakie tam wejdą i szerokość drzwiczek. Ludzie tu piszą że nie mogą być za grube kawałki drewna w tym piecu i muszą byc szczelnie poukładane żeby sie dobrze paliło.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Kol @wertik7 jezeli mpm 14 to tylko z górnym zaladunkiem. Tą  radę dał mi Kol @maronka i jestem bardzo zadowolony. Łatwości oddzielenia popiołu od żaru (z gory dobrze widac). Palę  w pionie, polana 33cm ale z gałęziowki i 50cm bez problemu, nie układam ciasno bo się  nie da to nie kantówki. Za radą Kol @Piecuch19 na noc zastępuje drobnym węglem  i trocinami, pali się  do rana.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Zasypujesz nieszczelności trocinami to nie musisz szczelnie układać. Znajomy w kopciuchu zasypywał drewno miałem i też dobrze się paliło.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ale to tylko na noc. W dzień a szczególnie teraz podtrzymuję palenie bo jest za ciepło. Staram się nie wystudzić układu ale ja jestem emerytem lubiącym palić. 

Pozdrawiam 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Kół @wertik7 wróciłem do wątku z ciekawości na czym stanęło. Jaki kociołek nabyłeś i jak się  sprawuje. 

Pozdrawiam