Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podgotowywanie wody w MPM-ie 14KW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@piotrek1111 Mam niemal 2tys litrów, układ otwarty z podłogówką, w obiegu CO i podłogówka nie ma żadnych wężownic, zalane deszczówką i mogę Ci pokazać jaki kryształ mam po kilku latach uzytkowania, rotametry jak nowe przeźroczyste, u innych pełno syfu a tutaj  kryształ. Ojciec rozbierał instalacje po 40latach i używał tylko deszczówki to rury w środku jak nowe i ja robie tak samo a dzięki temu że bufor wygrzewany do wysokich temp to jest jakby odkażany z mikroustrojów i nic się nie rozwija. Dla mnie ATV to nie porozumienie no ale nowoczesność..
Chcesz dobrze dla gazu to masz dobrze dla gazu, wiedz że Kocioł CO - Bufor to musi być potęga, im mniej przeszkód typu wymiennik tym lepiej.

Opublikowano

Zasada działania jest taka sama. Kocioł grzeje bezpośrednio bufor a nagrzana woda  z bufora grzeje grzejniki za pomocą wymiennika. Gdyby nie podgotowywało wody działało by idealnie. Zastanawiam się jeszcze nad zaworem Esbe. Wyglądają dość solidnie, są ze stałą temperaturą i takie z regulowaną od 50 - 70°C. Może ktoś posiada i się pochwali jak się sprawują.

Gość kreciq21
Opublikowano
10 godzin temu, piotrek1111 napisał(a):

Może wymyślą jakiś zawór z lepszymi przepływami

Wymyślili. To zawór 3d.

ATV przy rozmiarze DN25 (calowa rura) ma kvs (przepływ) 9m³/h.

Zawór 3d o rozmiarze DN25 (również Afriso) ma kvs 12m³/h.

Pompa 25-60/180 (np. IBO Beta 2) ma wydajność max 3,3m³/h (a to całkiem przyzwoita pompa).

Więc zawór ATV ma niemal 3-krotnie większe możliwości przepływu, niż może dać pompa.

Ergo, szukacie nie tam gdzie trzeba.

Opublikowano

Nie mamy jednak pewności czy wkładka w zaworze się nie zawiesza. Chodzi mi po głowie jeszcze jedno rozwiązanie na próbę. Zamiast zaworu ATV wstawić trójnik, a na rurze z gorącą wodą wstawić zwykły zawór kulowy i regulować ręcznie. Wtedy miałbym 100% pewność czy to wina ATV.  Jeśli to nie zawór to chyba jednak kocioł ma jakiś błąd konstrukcyjny. Gdyby udało mi się zagrzać bufor do 90° bez gotowania to byłbym usatysfakcjonowany.

Gość kreciq21
Opublikowano

Sprawdź temperaturę powrotu. Jak jest zbliżona do temperatury wkładki, to wszystko jest tam OK.

Ja bym spróbował czegoś innego. Podniósłbym wydajność pompy (wyższy bieg) i zwiększył temperaturę wkładki.

Opublikowano

Temperatura powrotu wydaje się być ok. Z obrotami pompki sprawdzałem bez rezultatu. ATV Afriso ma największą wkładke 60°. Jedynie zmiana na Esbe daje regulacje od 50 do 70°. Kosztuje ok 500 zł i gdyby okazało się, że to nie to ,to kasa wyrzucona w błoto. Nie wiem też czy problem nie są za cienkie rury fi 28 , chociaż u wielu na takich daje radę.

Opublikowano

Podgotowywanie to moim zdaniem wina kompaktowo umieszczonych króćców zasilania i odbioru z kotła, można by dać dodatkową rure odbioru w miejsce miarkownika. 
Ale też uważam że szukasz tam gdzie nie trzeba, w czym to podgotowywanie Ci przeszkadza tak dokładnie? U mnie podgotowuje ale nie przeszkadza to w nabiciu bufora całego do 90C.

Gość kreciq21
Opublikowano

Możliwą przyczyną może być kumulacja spalin w centrum kanału spalinowego.

Czy masz włożone zawirowywacze oraz czy są one włożone prawidłowo?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zamontowałem wczoraj zawór Esbe z wkładką 60°. Zalegała u kolegi i była używana ponad rok czasu. Dzisiaj na buforze na górze temp 92° ,na środku 90°. Jestem zadowolony, podczas ładowania słychać czasami powietrze w pompce, ale nie ma tego bulgotania. Założyłem też przed płytowym wymiennikiem separator AFRISO ADS 160 ale nie wiem czy za bardzo nie tłumi przepływu. Po obserwuje trochę i zadecyduje czy go zostawić.

• Lubię to 1