Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dwa miesiące temu złożyłem papiery o dofinansowanie -Pompa ciepła - wszystkim oczywiście  zajmuje się firma, która czeka na kasę, chciał bym zapytać ile czasu trzeba czekać na kasę z dofinansowania.

Edytowane przez Oldeq17
Opublikowano

tym dłużej się czeka im mniej się człowiek dopytuje o status.. dochodzi do tego dosyłanie czegoś co już fundusz wcześniej dostał  (ogólnie to przedłużają ile wlezie / udają cichociemnych) - jakieś 6msc się robi z tego

Opublikowano

Tobie firma ogarnia to może szybciej pójdzie, bo pewnie mają szlak przetarty

Opublikowano

Wielka Brytania pewnie. Tak czy inaczej nie musisz się martwić - Mitsu nie należy do opisywanych w artykule 'krzaków' (Zubadany są na liście ZUM).

Opublikowano
Opublikowano

Bez obrazy, ale na tej liście są urządzenia, których problem poruszano w poście #6.

PC powinny być badane na okoliczność energochłonności w naszych warunkach, przez odpowiedzialne, certyfikowane jednostki badawcze i muszą mieć na to odpowiedni papierek.

Opublikowano (edytowane)

Edit: 

https://lista-zum.ios.edu.pl/docs/Regulamin.pdf

Paragraf 4, pkt 5:

"Po potwierdzeniu, w wyniku weryfikacji przez Zespół podstawowy, kompletności formularza oraz załączników, jak również spełnienia przez urządzenie/materiał wszystkich wymagańo bowiązującego prawa, Programu oraz wymagań określonych w niniejszym regulaminie ,urządzenie/materiał zostaje umieszczone na Liście ZUM i jest wyświetlane w zakładce: dla beneficjenta."

ciekawe jakie konsekwencje czekają nieuczciwych producentów (lub tzw podmioty upoważnione) poza usunięciem ich modeli z listy ZUM. Z drugiej strony jak coś weszło na listę to nieświadomy klient może się bronić.

Edytowane przez Patrol
link
Opublikowano

Ciekawe, czy mogę gdzieś sprawdzić te wyniki weryfikacji tj certyfikaty, cop-y, znaki CE.

Często takich nie ma , są tylko oświadczenia "producenta", że wyrób spełnia wymogi.

Dajcie mi na to certyfikat taki,  jaki musi mieć producent kotłów i wtedy zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Witaj @sambor

Może to Ciebie zaciekawi.

Znalazłem informacje dla pomp ciepła wydane u naszego sąsiada z dnia 14 lutego 2023

Tu załączam plik PDF z pompami zbadanymi przez tamtejszy niezależny instytut i spełniające wymogi jak wyczytałem,lecz niestety bez szczegółów tylko same nazwy. 

ciekawi mnie co to oznacza w ostatniej tabeli po prawej z niebieską nazwą  EE-Anzeige i  na przykład przy pompie Galmet lub Midea  stoi w tabeli NEI

beg_waermepumpen_anlagenliste.pdf

I jeszcze jedno :

Jest coś takiego jak Certyfikat Keymark  poniżej wklejam wycinek informacyjny ze strony.

KEYMARK to europejski znak, potwierdzający zgodność produktów i usług z normami europejskimi. Podczas gdy oznakowanie CE świadczy o przestrzeganiu minimalnych wymagań prawnych, KEYMARK zapewnia konsumentowi realną wartość dodatkową: sprawdzone i poświadczone przestrzeganie jednolitych Europejskich Standardów Jakości. Jest to świadectwo, które potwierdza nasze zaangażowanie w dostarczanie najwyższej jakości i efektywnych rozwiązań dla potrzeb w zakresie ogrzewania i chłodzenia.

Co ważne, produkt może być oznaczony znakiem KEYMARK tylko wtedy, gdy został wcześniej przetestowany i certyfikowany przez niezależną i kompetentną organizację.

W Polsce takie badania i certyfikacje przeprowadza https://coch.pl/znak-keymark-dla-pomp-ciepla-heat-pump-keymark/

a na koniec proszę tu są wystawione europejskie certyfikaty Keymark dla pomp ciepła.  

Link do strony   https://keymark.eu/en/products/heatpumps/certified-products  

pozdrawiam

plasticfun

Edytowane przez plasticfun
Opublikowano

Byłem u Pewnego klienta z pompą split Zubadan 14kW i 100% podłogówką w domie parterowym dobrze ocieplonym niecałe 200m2. Zużycie prądu łączne (z bytowym) na przestrzeni ost 7 lat 14 MWh/ rocznie, czyli ogrzewanie z tego 9-10 Mwh. Pracowało to non stop na skraplaniu 50-55C, inaczej w domu było zimno. Po obejrzeniu instalacji stwierdziłem odwrotnie podłączony od strony freonowej wymiennik ciepła, odwrotnie podłączony bufor ( zasilanie było na dole, powrót na górze) i odwrotnie podłączone rozdzielacze podłogówki. 

Tak, że nie w certyfikatach rzecz, a w osobie która dobiera, instaluje i serwisuje. Taka osoba musi się znać równie dobrze i na kwestiach chłodnictwa i na hydraulice. Te dwie dzieciny przy pompach ciepła, nie ważne split czy monoblok ściśle ze sobą się łączą. Przyznam, że nie wiele jest takich osób i takich firm, które zajmują się jednocześnie chłodnictwem i montażem pomp ciepła. Nawet firmy zajmujące się klimatyzacją nie radzą sobie z pompami, już nie mówiąc o hydraulikach, czy firmach, które jeszcze rok temu montowały w całym kraju fotowoltaikę. Trzeba brać lokalną firmę, która odbierze tel, która wyśle serwisanta najdalej na drugi dzień, która ma kumatych ludzi i sprzęt oraz, co nie mało ważne dobre układy u dystrybutora/importera pomp, które zamontowała. Tu i kwestia napraw/wymian gwarancyjnych i dostęp do części. Wbrew pozorom, to dość zamknięte środowisko, w którym wszyscy ze sobą się znają i nie jest łatko komuś z zewnątrz "w temat się wkręcić".

Co będzie, za rok drugi jak zaczną wyłazić problemy, błędy doborowe i instalacyjne? Brak kontaktu z instalatorem, brak części u dystrybutora lub całego dystrybutora? Będzie rzeź, płacz po internetach, telewiziach i sprawy sądowe. Już w tym roku tak siedziało, a dalej będzie tylko gorzej

Cytat

Opublikowano
Godzinę temu, Vlad24 napisał(a):

Trzeba brać lokalną firmę, która odbierze tel, która wyśle serwisanta najdalej na drugi dzień, która ma kumatych ludzi i sprzęt oraz, co nie mało ważne dobre układy u dystrybutora/importera pomp, które zamontowała. Tu i kwestia napraw/wymian gwarancyjnych i dostęp do części. Wbrew pozorom, to dość zamknięte środowisko, w którym wszyscy ze sobą się znają i nie jest łatko komuś z zewnątrz "w temat się wkręcić".

Tu się z Tobą zgadzam w 100%

Opublikowano

Patrol- napisałeś 2 post (tym dłużej się czeka im mniej się człowiek dopytuje ) może faktycznie trzeba pytać,, tylko gdzie , czy do tej firmy, czy do siedziby głównej.

Opublikowano

W przypadku kontaktu z funduszem numer wniosku + dane personalne wystarczały do wydobycia informacji o statusie sprawy, przy czym najlepiej poprosić o bezpośredni namiar do osoby prowadzącej. Jak  dostaniesz odp., że 'przekazane do wypłaty' to już z górki, ale też dopytuj kiedy przelew wyjdzie.

Opublikowano

Podpowiem, mając bezpośrednie doświadczenie w tego typu sprawach.

Najlepiej jest pisać co tydzień jaki jest status i kiedy będą wypłacone środki.

W moim przypadku - co prawda sprawa dotyczyła Mój prąd 2.0 - miałem pieniądze na koncie szybciej o pół roku niż inni, którzy grzecznie czekali.

Opublikowano

Składałem wniosek jakoś w marcu 2022r  na dofinansowanie z czystego powietrza , odpowiedz pozytywna dostałem coś w okolicach maja , zanim się zebrałem za montaż PV i pompy mineły ze 2 miesiące także skończyłem robić pod koniec sierpnia , wniosek o wypłatę pieniędzy , złożyłem  w październiku 2022 r , w związku z tym że wszystko robiłem sam nie przez firmę musiałem im podać nawet numer buta , ale mniejsza  z tym , jakoś w marcu 2023 udało mi się dodzwonić do WFOŚ w Katowicach i mój wniosek nawet nikt nie przejrzał , ale o dziwo zaraz na drugi dzień zadzwonili sami , ze muszę sam sobie wykonać kontrole , jakieś tam zdjęcia itp , zrobiłem to wysłałem i chyba po jakiś 2 tyg kasa wpłynęła na konto .Podejrzewam że jakby nie dzwonił i nie ponaglał to trwało by to dłużej  

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Pragnę uprzejmie donieść, że od dnia dzisiejszego czyli 14.06.2024  w regulaminie programu Czyste Powietrze zaczęły obowiązywać nowe zasady dotyczące pomp ciepła.

Dofinansowanie można otrzymać tylko na źródła ciepła z listy ZUM.
Przy wyborze pompy ciepła obowiązuje obligatoryjny audyt energetyczny, który można w 100% pokryć z dofinansowania.

źródło:
https://czystepowietrze.gov.pl/wazne-komunikaty/zmiany-w-programie-czyste-powietrze-dotyczace-pomp-ciepla