Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wacio1967Ładnie to opisałeś przy zużyciu a jak to wygląda przy produkcji gdy przekraczamy moce umowne też są naliczane kary ?

Opublikowano (edytowane)

Nie. Przy produkcji moce są nieważne. 🙂 Poza tym nie jesteś wstanie przekroczyć mocy umownej przy produkcji. Zakładając że masz instalację 10 kW, a moc umowną 7,5 kW, to w momencie zgłoszenia instalacji z automatu musisz podnieść moc umowną do minimum 110% instalacji generującej energię. Jak zaczniesz produkować na zgłoszonej instalacji (10 kW) powyżej jej możliwości (11 kW), to znaczy że coś jest nie tak. A co jest nie tak, to chyba wszyscy wiedzą. 🙂 

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Macie jakiś sprawdzonych sprzedawców na allegro do paneli?

Potrzebują 7 sztuk do max 3kW na offgrida.

Macie doświadczenia z zakupem przez internet i kurier? Co z uszkodzeniami widocznymi i mikropęknięcia mi itp?

Jakie panele możecie polecić w sensownej cenie?

Opublikowano

Jakbym Ci mógł doradzić, to zdecyduj się na 8 paneli, ale słabszych. Będą bardziej wydajne od tych 7 sztuk.

Opublikowano (edytowane)

7-8 paneli to ok 6000zł, dodaj jakiś tani falownik foxess i zgłoś to do programu mój prąd. Dostaniesz 6tyś zwrotu. Potem od podatku jeszcze część odliczysz.

Offgrid zrobisz sobie swoją droga.

Piastun, przelicz sobie to dobrze, nawet z firmą która Ci to zrobi. Nie popełnij takiego błędu jak berthold, że kupił panele bez kwitów.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
2 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

Jak zaczniesz produkować na zgłoszonej instalacji (10 kW) powyżej jej możliwości (11 kW), to znaczy że coś jest nie tak. A co jest nie tak, to chyba wszyscy wiedzą. 🙂

Tak to wszyscy wiemy ale na razie nie słyszałem żeby kogoś ukarali ,  przydało by się jakieś urządzenie dla takich przewymiarowanych instalacji typu strażnik mocy który by pilnował tego co wychodzi za licznik i w razie przekroczenia mocy umownej zrzucał by ten nadmiar płynnie do grzałki  może gdzieś już natrafiłeś na takie urządzenie ?

Opublikowano

W niektórych falownikach jest taka opcja, ograniczenia mocy wyjściowej którą oddaje do sieci.

Opublikowano

Tak jest taka opcja ale wtedy tracimy na produkcji a tu można by wykorzystać tą nadwyżkę do grzania CWU i nie ogranicza nas ilość inwerterów sieciowych czy dodatkowych mikro-inwerterów .

Opublikowano

Przecież ustawiasz, maksymalny eksport do sieci, a pobierasz na swoje potrzeby tyle ile chcesz/możesz w danym momencie.

• Przydało się 1
Opublikowano
4 godziny temu, o6483256 napisał(a):

7-8 paneli to ok 6000zł, dodaj jakiś tani falownik foxess i zgłoś to do programu mój prąd. Dostaniesz 6tyś zwrotu. Potem od podatku jeszcze część odliczysz.

Offgrid zrobisz sobie swoją droga.

Piastun, przelicz sobie to dobrze, nawet z firmą która Ci to zrobi. Nie popełnij takiego błędu jak berthold, że kupił panele bez kwitów.

Kupiłem bez kwitów bo jak wiadomo brzydzę się dofinansowaniami i miałbyć ofgrid ale przekonaliście mnie aby robić ongrid więc wyszło jak wyszło a swoją drogą nawet falownik rozdzielka kable to już ponad 6 tys a oni zawsze płacą 6 tys a nie proporcjonalnie do kwot wydanych więc kto wie może i wyślę wniosek na dotację .

• Lubię to 1
Opublikowano

Dofinansowanie jest na ileś tam procent wydatków, ale nie więcej niż 6 tysi, więc musisz nazbierać jakąś konkretną kwotę żeby dostać pełny limit.

Opublikowano

To oni płacą procentowo a nie sztywna kwota ? jeśli tak to i lepiej bo mogę spokojnie olać i nic mnie nie będzie gryzło że za darmo od kogoś kasę biorę .

Opublikowano

50%, nie więcej niż 6000 zł. Instalacja min 2 kWpik

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

To nie jest za darmo, to część Twoich podatków, jak wszystkie inne dotacje.

Czyli żeby zgarnąć pełną pulę trzeba mieć kwity na 12 tysi.

Edytowane przez carinus
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Niektórzy myślą, że Rząd ze „swoich” daje

• Lubię to 2
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, berthold napisał(a):

To oni płacą procentowo a nie sztywna kwota ? jeśli tak to i lepiej bo mogę spokojnie olać i nic mnie nie będzie gryzło że za darmo od kogoś kasę biorę .

Za darmo, to teraz nawet w "ryj" nie dostaniesz. Tak jak koledzy piszą. To jest część twoich podatków! Korzystaj z tego!

Kupisz falownik, kable, mocowania etc i uzbiera się niemała kwota. Weź kogoś kto Ci kwity podbije, to też kosztuje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Tak to wszyscy wiemy ale na razie nie słyszałem żeby kogoś ukarali ,  przydało by się jakieś urządzenie dla takich przewymiarowanych instalacji typu strażnik mocy który by pilnował tego co wychodzi za licznik i w razie przekroczenia mocy umownej zrzucał by ten nadmiar płynnie do grzałki  może gdzieś już natrafiłeś na takie urządzenie ?

Instalacji przewymiarowanej nie mam, ale urządzenie już tak. Nawet bez takiego urządzenia można to pilnować. FoxESS ma funkcję blokady wysyłania do sieci. Określasz tylko jaką moc ma pakować do sieci i na tym się zatrzymuje. Sprawdzałem. Działa.

Osobiście korzystam z PVMonitor. Mam ustawioną regułę, że jak do sieci jest pakowane ponad 2,5 kW, to ma włączyć grzałkę w buforze niezależnie od temperatury bufora. W ten sposób grzeję dom. 

2 godziny temu, berthold napisał(a):

jeśli tak to i lepiej bo mogę spokojnie olać i nic mnie nie będzie gryzło że za darmo od kogoś kasę biorę .

Nie zapomnij o odpisie podatkowym. Ja w tym roku dostałem 4000 zwrotu. no i 5000 dotacji w zeszłym roku. A jak będę dalej rozbudowywał, to znowu odpiszę od podatku. PV załapują się na termomodernizację.

Szkoda że nie lubisz dotacji i odpisów. Za to lubisz używki i kombinowanie jak tu stracić trochę kasy. 

No dobra. Sorki. Już się nie będę pastwił nad Tobą. 🤐

Edytowane przez wacio1967
  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

No to musiałbym do tego co zaplanowane ok 7 tys i 4kwp dokupić jeszcze ale tym razem z fakturą kolejną partię paneli aby uciułać te 12 tys a po nowym roku podobno ma być rozliczenie godzinowe i będą mi płacić po 10 groszy za kw jpr dom wariatów i co nie zrobisz zawsze w plecy ,ofgrid hm ongrid hm .

Opublikowano

Czemu 10 groszy. Nie tak szybko.
Poza tym lepiej mieć 10 groszy niż nic, bo nie dam rady tej kWh zmagazynować.
Cena rynkowa energii, to cena najdroższego w danej chwili źródła energii, które w danej chwili jest uruchomione.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie wiem, czy wiecie, ale na zachodzie są taryfy (oprócz podobnych do naszych), w których cena zakupu (!) prądu zmienia się co godzinę. Jest oparta na cenie Day-AHead (odpowiednik naszej ceny sprzedaży od kwietnia 2024) + podatki i dodatkowe (stałe) opłaty (tu nie znam szczegółów). Pewnie kiedyś u nas też będzie taka oferta...

Opublikowano
45 minut temu, berthold napisał(a):

No to musiałbym do tego co zaplanowane ok 7 tys i 4kwp dokupić jeszcze ale tym razem z fakturą kolejną partię paneli aby uciułać te 12 tys a po nowym roku podobno ma być rozliczenie godzinowe i będą mi płacić po 10 groszy za kw jpr dom wariatów i co nie zrobisz zawsze w plecy ,ofgrid hm ongrid hm .

Podłącz instalację i nic nie wysyłaj jeżeli nie chcesz żeby płacili 1gr/kWh. Zobacz ile zaoszczędzisz na dopłacie do tej instalacji. Nie wiesz ile będzie kosztował prąd w przyszłości, może się okazać że inni sprzedają po 50gr/kWh i co wtedy zrobisz?

• Lubię to 1
Opublikowano

Aby urwać spekulacje, poniżej tabela z cenami jakie płacą w net-biling.

image.thumb.png.8962978f6dd277f5601c184f4b7564e5.png

Net-billing – cena sprzedaży a cena zakupu energii elektrycznej

Jak cena sprzedaży w net-billingu ma się do cen zakupu energii elektrycznej? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba ustalić kilka kwestii. Po pierwsze, ceny prądu 2023 w Polsce nie są jednakowe i mogą się różnić, w zależności m.in. od sprzedawcy, regionu, rodzaju odbiorcy czy oferty. Dlatego, w tym artykule skupimy się na porównaniu rynkowej miesięcznej ceny energii w net-billingu z urzędowymi cenami energii dla gospodarstw domowych (taryfa G11), zatwierdzonymi przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyk.

Uwaga! Zgodnie z ustawą zamrażającą ceny energii w 2023 roku, podmioty korzystające z taryfy G11, które nie przekroczą przyjętego limitu (w zależności od kryteriów, limit wynosi 2.000, 2.600 lub 3.000 kWh) zapłacą za prąd dokładnie tyle, ile w 2022 roku.

Po przekroczeniu limitu 2.000 kWh (lub pozostałych) energia czynna będzie nas kosztowała nie więcej niż 693 zł netto za MWh, czyli ok. 852,39 zł brutto/MWh (0,85 zł/kWh). Do tego będzie trzeba doliczyć opłaty dystrybucyjne. Dla przedsiębiorstw nie przewidziano limitów, natomiast maksymalna stawka została ustalona na poziomie 785 zł/MWh netto.

Biorąc pod uwagę powyższe kwestie, jak wygląda relacja stawki zakupu energii do jej sprzedaży? W tabelce poniżej znajdziecie porównanie stawek zakupu i sprzedaży 500 kWh energii elektrycznej, z uwzględnieniem:

• stawki sprzedaży dla energii oddanej do sieci wg. stawek ogłoszonych w styczniu 2023 roku (za grudzień 2022),
  • stawki zakupu energii obowiązującej w limicie oraz poza nim, w taryfie G11.
Net-billing – cena sprzedaży a cena zakupu (w limicie)
Cena energii wprowadzonej w styczniu 2023: 0,59656 / kWh
Sprzedawca Cena EE czynnej brutto – VAT 23% (zł) Koszt

zakupu EE (zł)

Zysk

ze sprzedaży EE (zł)

Różnica (zł) Różnica (%)
Energa 0,508 254,00 298,28 + 44,28 + 17,43
Tauron 0,5101 255,05 298,28 + 43,23 + 16,95
PGE 0,5092 254,60 298,28 + 43,68 + 17,16
Enea 0,5095 254,75 298,28 + 43,53 + 17,09

Prosumenci, którzy w zmieszczą się w przyjętym limicie (od 2.000 do 3.000 kWh), po przeliczeniu wartości energii oddanej w styczniu 2023 roku, zauważą ok. 17% nadwyżkę względem ceny zakupu energii czynnej. Innymi słowy, różnica między wartością 500 kWh odsprzedanej energii i zakupionej energii wyniesie ok. 40 zł na plus. Tę kwotę będziemy mogli wykorzystać do pokrycia kosztów energii kupowanej w pozostałych miesiącach. A jeśli nie zdołamy jej wykorzystać, to 20% tej sumy zostanie nam zwrócona.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, berthold napisał(a):

...po nowym roku podobno ma być rozliczenie godzinowe i będą mi płacić po 10 groszy za kw jpr dom wariatów i co nie zrobisz zawsze w plecy ,ofgrid hm ongrid hm .

Godzinówka wejdzie w połowie 2024r. Ile będą płacić, tego nie wie nikt! Więc twoje argumenty z d...

Wkleję link do tego co wacio1967, tam można sprawdzić historię:

https://www.pse.pl/oire/rcem-rynkowa-miesieczna-cena-energii-elektrycznej

i godzinówka:

https://www.pse.pl/dane-systemowe/funkcjonowanie-rb/raporty-dobowe-z-funkcjonowania-rb/podstawowe-wskazniki-cenowe-i-kosztowe/rynkowa-cena-energii-elektrycznej-rce

Dlaczego Ty jesteś taki uparty, przecież wiele osób pisze Ci o korzyściach płynących z podłączenia instalacji do sieci i praktycznie nie ma żadnych niekorzystnych sytuacji.

Rozważmy minusy podłączenia do sieci w porównaniu z siecią off-grid:

kto ma jakieś propozycje?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Nasz kolega chyba nie chce jednak tego króliczka złapać, tylko wiecznie gonić i narzekać 😁.

• Haha 1
Opublikowano

To powodzienia w tej przyslosci,bo ja u nas widze w krzysczalowej kuli tylko dziure czarna w d..ie....

• Zgadzam się 1
  • Haha 1