Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic 9KW i niski COP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój cop za październik i listopad to średnio 3. 9 

Mam instalacje 99% grzenikową 

Teraz puszczam na instalacje ok 30 - 32 stopnie 

Oczywiście grzejniki przewymiarowane ale tylko w na piętrze na parterze zostaly takie jak były na pellecie 

20221114_204519.jpg

20221114_204514.jpg

Opublikowano

u mnie jest taki ,obecnie idzie 35 st na grzejniki temperatura na zewnątrz 5st pobór 0.4 kw

IMG_20221114_213512.jpg

IMG_20221114_213525.jpg

IMG_20221114_213612.jpg

A Kolega trochu wyżej mieszka to ma trochu bardziej surowy klimat😊Ja okolice Myślenic .

Opublikowano

Temu wskaźniczkowi ze sterownika nie można ufać. Nie dość, że zakłamuje realne zużycie energi, to jeszcze zawyża jak chce ilość oddanej energii. W sumie pokazuje to, co chciałby 8zytkownik zobaczyć.
Mi dla CWU i CO pokazuje wartości dla urządzeń, które będą za 20 lat w sprzedaży
Screenshot_20221114_221409_com.huawei.himovie.overseas.jpgScreenshot_20221114_221356_com.huawei.himovie.overseas.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Kordjano napisał(a):

u mnie jest taki ,obecnie idzie 35 st na grzejniki temperatura na zewnątrz 5st pobór 0.4 kw

IMG_20221114_213512.jpg

IMG_20221114_213525.jpg

IMG_20221114_213612.jpg

A Kolega trochu wyżej mieszka to ma trochu bardziej surowy klimat😊Ja okolice Myślenic .

Jaka masz moc pompy? 

Swoją drogą ciekawe skąd takie różnice we wskazaniach 🤔

Edytowane przez Tomek15
Opublikowano
IMG_20221114_213512.thumb.jpg.83cf3c5ea5161b417d944e7639af636c.jpg
IMG_20221114_213525.thumb.jpg.2fa0de304e00f24101998010cb3e35bb.jpg
IMG_20221114_213612.thumb.jpg.fe31ffde6235656c552921c0379ea932.jpg
A Kolega trochu wyżej mieszka to ma trochu bardziej surowy klimatJa okolice Myślenic .
Ja też z okolic Myślenic, 12km. Z ciekawości ile masz metrów do ogrzania i czy liczyłeś w kw moc swoich grzejników? Też się przymierzam do T-capa 9kw. Moc moich grzejników to około 120w/m2, a w rzeczywistości potrzebuje około 50w, także myślę że około 35-40° na zasilaniu powinno wystarczyć.
Opublikowano

Witam Kolegę , ja mam 10 km ,czyli najdalej 22 km od siebie mieszkamy😄

Powierzchnia do ogrzania to około 200m , mocy grzejników nie liczyłem w większości zostały założone ćwierć wieku temu jak dom był nie ocieplony , po dociepleniu stały się za wydajne . Poza tym założenie moje było by grzać pompą w okresach łagodniejszych przez to mam pompę 7kw , tak to mam kocioł pelletowy i już się zastanawiam czy cwu nie grzać nim , bo zimno zapowiadają .

Gdzie będzie granica że lepiej będzie odpalić kocioł to dopiero ustalę , teraz za oknem 0st pompa puściła 37 st na grzejniki , Za ostatnią dobę zużyła 16 kwh w tym na cwu 7 kwh a jeszcze dwa dni temu na cwu brała średnio 3.5 kwh na dobę .

Opublikowano

Ja mam indentyczną sytuację, grzejniki założone 18 lat temu bez żadnego ocieplenia, teraz tylko na zewnątrz 15cm grafitu, ale cały dom z cegły i okazało się, że cegły długo trzymają ciepło, na tyle, że w tym sezonie kilka razy na chwilę tylko puszczone było CO. Docelowo ma być poddasze całe ocieplone i 10cm styro na stropy w piwnicy, ale już różnica jest nieporównywalna

Opublikowano

Zawsze możesz próbę zrobić puszczając przy danej temperaturze zewnętrznej cały czas stałą temperaturę na grzejniki ,jeśli masz taką możliwość .

U mnie jest podobnie ,dopiero wczoraj pompa przepracowała całą dobę , ustawiłem temperaturę zewnętrzną załączania pompy na 9st ,w dzień cokolwiek puszczać na grzejniki nie ma sensu robi sie za gorąco .

Opublikowano

Jakby sytuacja z prądem była bardziej stabilna, to może wcześniej byśmy się zdecydowali, teraz wszystkie plany poszły się ebać, także z powrotem zaczęliśmy rozważać kocioł gazowy. Czas i sytuacja pokaże. Druga sprawa to kwestia wydatku, kocioł gazowy wyjdzie 3 razy taniej. Ale i tak suma summarum dajmy na to przy normalnych cenach prądu za 10 lat użytkowania podejrzewam różnica między gazem a prądem wyjdzie podobnie, nawet przy większych mrozach dogrzewając grzałkami. Pozytywne jest to, że ten kto założył PC jest zadowolony, z rachunków też.

Opublikowano

Wiadomo już, że gaz będzie wcześniej czy później jednak wycofywany z użytku domowego na wyłączność przemysłu. Gazu nie da się tanio wytworzyć, trzeba to wydobyć lub kupić, sytuacja może sie zmieniać zaskakująco szybko. Prąd pozostanie z nami na zawsze, kwestia produkcji i pozyskania z różnych źródeł.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Dlatego nawet na kredyt, podobno na źródła ciepła teraz jest 5%, będę chciał mimo wszystko iść w PC. Z moich przeliczeń, przynajmniej po starych cenach jakby wyszło 5-7 tys na rok za CO i CWU to i tak wydaje mi się że opłaca się zainwestować w PC. Z tego co się rozglądałem, teraz NFOŚiGW ma zwracać od razu 20tys na konto po odpaleniu instalacji PC, ale nie wiem czy się to nie wyklucza z tym kredytem na 5%. Także po rozliczeniu zostałoby 25tys do spłaty.

Opublikowano

Panowie, może komuś się przyda.

Orientacyjna moc grzejnika przy temperaturach innych niż standardowe.

Grzejnik o mocy 1kW dla 75/65/20

zasilanie/powrót/temp. w pomieszczeniu

75/65/20-22-24   1000W-950W-900W

55/45/20-22-24     510W-460W-410W

50/40/20-22-24     400W-350W-300W

45/35/20-22-24     290W-245W-200W

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.11.2022 o 21:46, Kordjano napisał(a):

Witam.

Kolega ma rozjechane czujniki temperatury 🙂 stąd wylicza taki cop, trzeba skalibrować.... albo walnięty czujnik...

Pozdrawiam. YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

Nie ma raczej rozjechane. Tak to działa i takie ludzie mają wskazania na tych Panasonicach. Na grupie FB co jeden ma COP powyżej 5.

Ja ma przy obecnej temp COP 4,5

image.thumb.png.364c932d2a53a94dc00640c37971ee68.png

Opublikowano

Witam.

Łatwo sprawdzić i wszystko będzie jasne - dane hex, poz. 8 i 9, w trybie serwisowym pompa obiegowa na max, bez sprężarki, po kilku minutach można kalibrować.

Nie ma problemu zwiększyć sobie cop czujnikami, każdy grzebiący w Panasonicu to potwierdzi...

Absolutnie nie chcę nikogo wyprowadzać z zachwytu, również posiadam Panasonica T-Capa, szczęście i radość użytkownika najważniejsze. Osobiście wolę znać prawdę i żyć w świadomości.

Pozdrawiam. YARO

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak tak patrzę na te wpisy, to można dojść do wniosku, że mogłem mieć tylko 4,5 kWp w PV, do tego PC i rachunek by wyszedł na zero.

Przy COP 7,5 to nawet na blokadę ceny bym się nie załapał. 🙂 Niektórzy muszą zejść na ziemię.

Opublikowano

O które czujniki chodzi ? ten zewnętrzny w pompie pokazuje to samo co czujnik pogodowy z kotła .

Natomiast wody wyjściowej nie wiem ,jak idzie 35 st na grzejnik to grzejnik jest letni ,na pewno nie ma 40 .

Ponadto są czujniki bufora górny i dolny ,woda idzie przez bufor mniej więcej się zgadza .

Jeden stopień w tę czy we wtę chyba jakiejś dużej różnicy nie zrobi .

Najważniejsze to zużycie kwh , cop niech sobie pokazuje .

Póki co zostaje mi patrzeć na licznik kiedy prąd z magazynu się skończy ,na razie mam świadomość ze za darmo grzeje .

☺️

Opublikowano (edytowane)

Koledzy.

Odbiegamy mocno od tematu, a założyciel kol. @Shizer nie odpisał ile i jakie grzejniki posiada, troszkę szkoda bo sam jestem ciekawy.

Przypuszczam za małe grzejniki mogą być u niego największym problemem. Niestety ale bardzo wiele jest informacji o tym, że klienci zostali naciągnięci, a montujący pompy nie mają do końca pojęcia o tym co robią i jak to działa. Tylko aby zamontować, wziąć kasę, i niech klient sam buja się po różnych forach szukając pomocy.

Takie zakupy powinny poprzedzić konsultacje, czy pozyskanie informacji np. z forum przed zakupem. Oczywistym wydaje się że nie każdy musi się znać na PC, PV, etc... ale wydając jakąś większą kasę chyba powinno się zainteresować.

31 minut temu, Kordjano napisał(a):

Jeden stopień w tę czy we wtę chyba jakiejś dużej różnicy nie zrobi .

Kolego bardzo ważne przy wyliczaniu COP-u dodam że kalibracja temperatury wejścia i wyjścia wymiennika wody to tylko 2 stopnie co 0,5stopnia.

Może warto byłoby założyć jakiś temat tylko o Panasonicach z podziałem na wer. H, J, HT, T-Cap.?

Pozdrawiam. YARO

dopisek
  • Lubię to 2
Opublikowano

Panasonic niedługo zacznie akredytację w chipsach rozdawać. Współczuję ludziom naciągniętym przez te hieny. Sam mam T-Capa i jestem z niego bardzo zadowolony, ale poprawne ustawienie i obsługa wymaga jednak trochę wysiłku i wiedzy. Kupując usługę za kilkadziesiąt tysięcy użytkownik zostaje sam, to nie powinno tak wyglądać, a będzie niestety tylko gorzej. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
26 minut temu, YaroXylen napisał(a):

Koledzy.

Może warto byłoby założyć jakiś temat tylko o Panasonicach z podziałem na wer. H, J, HT, T-Cap.?

Pozdrawiam. YARO

Myślę że warto , użytkowników pompy panasonic coraz więcej na tym forum .

@YaroXylenNie będę nic grzebał bo mi to dobrze działa , nie mniej założę podlicznik bo dla mnie najważniejsze zużycie kwh REALNE..A czy idzie 35 st a pokazuje 34 to mniej ważne czy odwrotnie , jestem chytry do płacenia za ogrzewanie i nie pozwolę by mnie to dużo kosztowało 😇

Opublikowano (edytowane)

Witam.

I bardzo dobrze że nie grzebiesz ... jednak to że jesteś(jak sam piszesz) chytry prędzej czy później razem z Twoim EGO zmusi Ciebie do zajrzenia tu i tam😀mogę się założyć  😉. Prawidłowość kalibracji czujników ma wpływ nie tylko na to co Ty widzisz ale na prawidłowość pracy logiki sterującej pracą pompy jako całości a nie tylko wyświetlacza.

Jeśli tylko będę mógł w czymś pomóc czy podzielić się uwagami czy wiedzą pozyskaną w trakcie eksploatacji, służę wszystkim pomocą.

Jeszcze odnośnie poboru prądu i wskazań na pompie to poniższe fotki z obecnego (końcówka 47stopni) grzania CWU. W miarę dokładnie🤭

Pozdrawiam YARO

20221116_192417.thumb.jpg.3d508ad14aa962a1abc079593c2218d4.jpg 20221116_192320.thumb.jpg.5d382631c05fabe6ea471aac3c4ec9d8.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, esselite napisał(a):

Nie ma raczej rozjechane. Tak to działa i takie ludzie mają wskazania na tych Panasonicach. Na grupie FB co jeden ma COP powyżej 5.

Ja ma przy obecnej temp COP 4,5

image.thumb.png.364c932d2a53a94dc00640c37971ee68.png

A co to za aplikacja że widzisz te wszystkie dane? 

Opublikowano

@Tomek15 wygląda to na Home Assistant.

Opublikowano
15 godzin temu, YaroXylen napisał(a):

Odbiegamy mocno od tematu, a założyciel kol. @Shizer nie odpisał ile i jakie grzejniki posiada, troszkę szkoda bo sam jestem ciekawy.

@ShizerPowinien też zwiększyć obroty na pompie obiegowej za buforem też nie wiadomo czy to wykonał .

Opublikowano

Pobór energii jest o ile dobrze pamiętam przeliczany dla równych 400V, mierzony jest tylko prąd. Stąd jeżeli na zaciskach nie ma idealnie 400V to wyniki mogą być różne😅