Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Obawiam się, że nie korzystałeś nigdy z takich wynalazków. To działa i nawet niezawodnie.

Gdyby kolega był bardziej zautomatyzowany poleciłbym mu własny serwer z2m i rozwiązanie zigbee 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Pewno chodzi o takie coś WIFI WYŁĄCZNIK RÓŻNICOWO-PRĄDOWY 3P 63A (8696514369478) • Cena, Opinie 18219640349 • Allegro

Mam inteligentne gniaztko na tuya i dobrze działa pare lat. Warunek dobry sygnał wifi

Opublikowano

Szukaj wyłącznika nadprądowego, różnicówka jest tutaj zbędna. Sam używam gniazdek holenderskich LSC do sterowania pompką bufora. Zdalnie przełączam włączenie PC i wyłączenie bufora. Działa bez zwłoki i można programować harmonogram załączeń. Służy też do codziennego włączania ogrzewania samochodu z rana. W samochodzie jest farelka i dogrzewa wnętrze, wsiada się do wygrzanego wnętrza, bez ryzyka że zaraz szyby zaparują, etc.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Coś takiego, można i kupić zintegrowany na 3 fazy
image.thumb.png.7fe8f823f6df23fd23d5295358a11f41.png

Warto zwrócić uwagę, czy ma pomiar prądu

Tutaj z wyborem, czy ma, czy nie ma pomiaru prądu:

image.thumb.png.575269c4c41e7b0a777bdee05216e99e.png

Osobiście korzystam z takich zigbee, ale one wymagają dodatkowej bramki/serwera obsługującego zigbee

image.thumb.png.98fb8d9c5e8591669a0f75258b3d450e.png

Działa to bez zarzutu

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Każdy na ali ma inną cenę, ale jak jest na wifi i spełnia kryteria prądowe, + pomiar prądu, to może być 👍

image.thumb.png.a53c3764160a1767caeed6d6afa2e213.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Chyba aplikacjami się różnią

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

To wszystko wisi na chmurze TUYA i możesz zmieniać aplikacje, które i tak docelowo łączą się z ww chmurą. Analogicznie jak pompy ciepła z grupy Midea, różne aplikacje firm, jeden serwer (notabene zdaje się, że też TUYA 😁)

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Tuya daje api którym w HA można lokalnie obsługiwać urządzenia. https://auth.tuya.com/ chyba do 50 urządzeń na konto jest z darmo. Działa bez chmury lokalnie. Ze sterowaniem przez chmurę może być różnie jak padnie zasilanie w okolicy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pierniczyłem sie z api tuya i potem przeszedłem całkowicie na zigbee i serwer z2m. Prostsze, wygodniejsze i lepsze rozwiązanie bo to sieć mesh

Opublikowano (edytowane)

Fakt, sporo pierniczenia się i szukania na ślepo encji. Rozważam zigbee,  co polecasz sprzętowo? Jaka bramka na początek i jak z kompatybilnością zigbee od różnych producentów. U mnie obecnie mieszanka, tuya, sonoff, sonoff z tasmotą, esp32. Najlepiej lokalnie i najmniej problemowo to chodzą mi urządzenia na tasmota i na esp, ale nie wszystko da się zfleshować. Tuya wygodna jest jeżeli chodzi o termometry, fajne małe urządzenia i energooszczędne nie to co esp32.

Edytowane przez damiaszek
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Router to ZBDongle-E Sonoffa, serwer postawiony w kontenerze proxmoxa z2m i połączony z ha.

Kupując nie patrzę na markę (tuya, sonoff itd) biorę co najtańsze. Termometry mam wszystkie na zigbee, kiedyś miałem xiaomi na bluetooth:

image.png.f91fec95ae267625a81a5505710d1abd.png

ale wszystkie udało sie sflashować na zigbee. Mam jeszcze jakieś termometry tuya na 2x aaa tam gdzie zimno.

Ogólnie ponad 110 urządzeń zigbee mam w sieci

Mam też trochę "starych" rozwiązań na wifi własnej roboty na esp, czy tasmocie

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Jest tego "do zesrania" Oczywiście nie sugerowałbym się tymi prądami które tam podają, ale 25, czy 32A to spokojnie wytrzyma 👍

No i kolejna sprawa, trzeba mieć świadomość, że taki sprzęt na wifi, jak Chińczycy wyłączą swoją chmurę stanie się bezużyteczny. No, ale cos za coś, niewielka cena jest warta ryzyka 

Opublikowano

Czasami nawet internet może się popsuć i zabezpieczenie nie zadział. Złośliwość rzeczy martwych. Tak miałem z monitoringiem jak niepotrzebny to działa jak raz w roku był potrzebny to akurat rejestrator przestał zapisywać.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Dlatego oprócz klasycznego rejestratora zrzucam klatki i pojedyncze sekwencje na motioneye w HA i coś kombinuję z ispyconnec - dvr na oddzielnej vm z kopią do chmury.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2026 o 14:37, nightwatch napisał(a):

Sprzedaj monobloka - no ciekawe za jaką cenę można sprzedać jak nowe po 5 tys i ludzie wybrzydzają. 

PS w ostatnie mrozy pompę wyłączyłem na kilka tygodni (zupełnie, bez zasilania). I zastanawiałem się czy przetrwa, bo bywalo -25⁰C nocami. Ale ruszyła bez problemu. Tak że glikol daje radę. Nawet jeśli trzeba go wymienić po 5 latach to koszt nie przekroczy 100 złotych (12 litrów wody jest w obiegu). W samochodach wszyscy mają i jakoś z tym zyją 

Jeszcze nie sprzedałem monobloka, ale właśnie kupiłem splita. O jedno oczko mocniejszego czyli 14kW, sevra onyx za 6tys. brutto z transportem. Przy takiej cenie kupno splita, minus ew. sprzedaż monobloka i robocizna za przeróbkę kotłowni nie będzie znacząco wyższa niż kupno dużego wymiennika 4 m2 i dodatkowej pompy ładującej bufor + robocizna 🙂 Ze splitem mam po prostu spokój bez kombinacji i zastanawiania się nad glikolem, układem, spadkiem temp. na wymienniku itp. Dowiadywałem się o cenę przeglądów i okazało się, że jest taka sama dla monoblok i dla split.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano
3 minuty temu, WlodekG napisał(a):

,,,, Dowiadywałem się o cenę przeglądów i okazało się, że jest taka sama dla monoblok i dla split.

Raczej należało zakupić pompę ciepła typu split bez gwarancji, to i przeglądy coroczne nie były by obowiązkowe.  

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano
27 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Raczej należało zakupić pompę ciepła typu split bez gwarancji, to i przeglądy coroczne nie były by obowiązkowe.  

?? Szczerze mówiąc to nie rozumiem. Jak nie zrobię przeglądu to nie mam gwarancji więc o co chodzi.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak uruchomisz to napisz jaka jest różnica pomiędzy tymi PC w zużyciu prądu i kulturze pracy sprężarki. Sterownik masz taki sam bo to wyszło z zakładów Midea ale sprężarka podejrzewam że będzie chińska.  

Opublikowano

Mając dzisiejsza wiedzę też montował bym splita, ale i tak samodzielny montaż monobloka był niezbędny żeby tej wiedzy nabyć. Czy splita na R290 można montować samodzielnie bez papierów gazowych?

Opublikowano
1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Jak uruchomisz to napisz jaka jest różnica pomiędzy tymi PC w zużyciu prądu i kulturze pracy sprężarki. Sterownik masz taki sam bo to wyszło z zakładów Midea ale sprężarka podejrzewam że będzie chińska.  

No właśnie seria Onyx ma inny sterownik od AUX i delikatnie lepsze parametry. Jednostka zewnętrzna jest czarna. Sprężarka podwójna rotacyjna DC inwerter OEM Panasonic lub GMC.

Opublikowano

@nightwatchKażdą możesz zamontować bez uprawnień na F-gazy, tak samo jak instalację LPG do samochodu. Dopóki nic się nie dzieje, wszyscy są zadowoleni.

Ja nadal będę trzymał się monobloku, jest dla mnie wygodny, nie zajmuje miejsca w piwnicy, widzę więcej korzyści niż minusów. Mogę w każdym momencie wymienić na coś innego, a widzę że serwisowanie starych czynników będzie po 2032 utrudnione. Więc chcąc nie chcąc, jednak za kilka lat trzeba się będzie rozglądać za nowym monoblokiem.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, carinus napisał(a):

@nightwatchKażdą możesz zamontować bez uprawnień na F-gazy, tak samo jak instalację LPG do samochodu. Dopóki nic się nie dzieje, wszyscy są zadowoleni.

Ja nadal będę trzymał się monobloku, jest dla mnie wygodny, nie zajmuje miejsca w piwnicy, widzę więcej korzyści niż minusów. Mogę w każdym momencie wymienić na coś innego, a widzę że serwisowanie starych czynników będzie po 2032 utrudnione. Więc chcąc nie chcąc, jednak za kilka lat trzeba się będzie rozglądać za nowym monoblokiem.

Wydaje mi się, że nie do końca to dotyczy R32, szczególnie dla pomp powyżej 12 kW. Kopia informacji z internetu:

To oznacza całkowity zakaz używania pierwotnych czynników R404A i R507 już od 2025 roku. Co więcej, od 1 stycznia 2032 r. wchodzi w życie zakaz stosowania F-gazów o GWP ≥ 750 do serwisowania stacjonarnych urządzeń chłodniczych (z wyjątkiem chillerów). W konsekwencji, serwisowanie milionów istniejących urządzeń na R410A czy R134a będzie możliwe tylko przy użyciu czynników z odzysku lub regenerowanych.

Czy rozporządzenie f-gazowe 2030 całkowicie zakazuje stosowania czynnika R32?
Nie od razu, ale docelowo tak w wielu zastosowaniach. Na przykład, od 2027 roku zakazane będą nowe klimatyzatory i pompy ciepła typu split (powietrze-woda) do 12 kW z czynnikiem o GWP ≥ 150. Ponieważ R32 ma GWP równe 675, będzie objęty tym zakazem.

Jakie są nowe zasady serwisowania według rozporządzenia f-gazowego 2030?
Najważniejsza zmiana to zakaz używania od 2025 r. pierwotnych F-gazów o GWP ≥ 2500 (np. R404A) do serwisowania urządzeń chłodniczych. Od 2032 r. zakaz ten zostanie rozszerzony na czynniki o GWP ≥ 750 (np. R410A, R134a) w stacjonarnym chłodnictwie (a R32 ma GWP równe 675)

Pewnie coś producenci wykombinują powyżej 12kW co można szybko sobie w domu zdusić do pożądanej mocy 😉 Będzie dużo pomp o mocy 12,1 kW z przełącznikem. 

A swoją drogą trzeba uważać na leżaki magazynowe z R410A czy R134a bo widziałem oferty.

A jeśli chodzi o miejsce w kotłowni - hm, masz bufor, zbiornik CWU i mały hydrobox na ścianie przeszkadza?

Edytowane przez WlodekG