Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to albo bierzesz z gwarancją i spełniasz życzenia producenta, albo szukasz innego 🙂

U mnie serwis Kaisai przy uruchomieniu stwierdził że ich interesuje tylko ten kawałek do wymiennika, czyli obieg w którym jest pompa, a reszta instalacji za wymiennikiem to już moja sprawa i nie wnikają. Ale jak Twoi się uprą na bufor to zawsze możesz zrobić wymiennik z bufora, grzejąc go przez wężownicę z osobnego obiegu. 

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że obudziłem wątek po 3 latach:) Może skopiuje swój wpis bo padają pytania "po co planujecie wymiennik?". 

Cześć, 

Mam w tej chwili pompę monoblok z buforem w układzie równoległym, w całym domu podłogówka + grzejniki drabinkowe w łazienkach na tym samym obiegu i temperaturze co podłogówka, nie zamykam żadnych pętli siłownikami. W obiegu krąży woda. Nie było prądu dwa dni akurat jak mnie nie było w domu i było -15. Pompa oczywiście zamarzła ale nic się nie uszkodziło bo zadziałały zawory przeciwzamrożeniowe, ale żeby ruszyła trzeba było ją rozbierać i rozmrażać.

Chciałbym przebudować instalację dokładając wymiennik płytowy (solidnie przewymiarowany) tworząc dwa obiegi - mały z roztworem glikolu po stronie pompy ciepła i duży z wodą po stronie odbiorników ciepła. Skoro wymiennik oddziela hydraulicznie obiegi nie ma już potrzeby stosowania bufora w układzie równoległym, więc chciałbym tak przerobić instalację żeby bufor był szeregowo na powrocie. W taki sposób pompka z pompy ciepła będzie napędzać mały obieg glikolowy, a druga pompa obiegowa będzie napędzać obieg wodny w podłogówce i grzejnikach. Wydaje mi się, że to dobry pomysł i że poprawię w ten sposób efektywność układu likwidując spadek temperatury na buforze. Dodatkowo usunę zawory przeciwzamrożeniowe bo nie nadają się do glikolu i ocieplę to miejsce. Nie jestem pewny czy do obiegu glikolowego potrzebny jest jeszcze UPS - AI podpowiada, że potrzebny bo lokalnie w wymienniku roztwór glikolu może zamarznąć co spowoduje uszkodzenia.

Czy dobrze rozumuję? Czy UPS w małym obiegu potrzebny?

Pozdrawiam,

Włodek

Od czasu tego wpisu doszedłem do wniosku, że potrzebuję dodatkową pompę obiegową bo nie mogę uzyskać wystarczających przepływów na piętrze więc pewnie jednak zostawię bufor równolegle bo trzeba będzie spiąć hydraulicznie te pompy.

Edytowane przez WlodekG