Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano (edytowane)

Pytanie odnośnie bufora (ok 100l) do pompy ciepła przy podłączeniu (samo CO bez CWU) , bufor ma być na zasilaniu czy powrocie przy 50% grzejniki 50% podłoga - jest tak jakby 1 obieg, zasilanie idzie w mieszacz trójdrożny sterowany pogodowo dalej rozdziela się to na grzejniki + podłogówka która jest jakby co podmieszana zimniejszym powrotem z grzejników (taka ochrona zasilania do max 43st zawór termostatyczny ATV), siłowniki są na podłogówcei i termostaty w pokojach + termostaty na grzejnikach sterowane niezależnie to gdzie bufor wstawić ???? na zasilaniu czy powrocie ???? żeby był ten przepływ jak się wszystko zamknie.
Grzejniki aluminiowe zasilane max 45-50st
Zapotrzebowanie bydynku na moc to ok 6,5kw pompa jest lekko przewymiarowana 8kw (inwenterowa z grzalkami)

20150209321.png

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano
35 minut temu, dz1q86 napisał:

Zrobiłem schemat 1 czy 2 ? ,,,

Nie mam z branżą hydrauliczną nic wspólnego.

Moim zdaniem, przepływy hydrauliczne na schemacie "1" i "2" będą takie same, 

2 godziny temu, dz1q86 napisał:

,,, jak się wszystko zamknie. ,,

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Podczepię się pod temat z pytaniem czy takie "3punktowe" podpięcie do bufora jak na filmiku:

(omawiane od 2:58) ma sens, tzn. teoria teorią, ale czy w realu podobne prędkości obu pomp (obiegowej instalacji i PC-hydrobox'owej) faktycznie są w stanie zniwelować tzw. straty buforowe?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.09.2022 o 09:46, Patrol napisał(a):

Cześć. Podczepię się pod temat z pytaniem czy takie "3punktowe" podpięcie do bufora jak na filmiku:

(omawiane od 2:58) ma sens, tzn. teoria teorią, ale czy w realu podobne prędkości obu pomp (obiegowej instalacji i PC-hydrobox'owej) faktycznie są w stanie zniwelować tzw. straty buforowe?

Witam po przerwie PC już zamontowana.

Kolego Patrol ostatecznie instalator wykonał u mnie właśnie takie same podłączenie jak na filmie.

Schemat ten łączy zalety układu bezpośredniego i buforowego (rzadko stosowane)

Połączenie instalacji bezpośredniej i zbiornika buforowego przez trójnik pozwala na podłączenie wielu obiegów grzewczych bez strat związanych z ładowaniem zbiornika buforowego, a obiegi grzewcze mogą być w pełni sterowane przepływem.

Zbiornik buforowy pełni rolę magazynu nadmiaru energii, a także zbiornika energii na czas odmrażania oraz jako bypass w przypadku zamknięcia się termostatów na grzejnikach lub siłowników na pętlach.

Malo jest informacji o takim rozwiązaniu .Dopiero testuje instalacje ponoć łączna suma przepływów pomp CO obiegów grzewczych nie może być większa jak głównej pompki obiegowej w pompie ciepła.

zbiorniki-buforowe_fot_2.png

20221023_145851.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Cześć. Tu jest fajny artykuł nt. układu 3T i info skąd się w ogóle wziął ten wariant:  https://www.hpacmag.com/features/thermal-accumulators/

jaką masz PC i jak przy tym podłączeniu sterujesz pompkami c.o.1 i c.o.2? Są spięte razem z główną obiegówką ?

Opublikowano (edytowane)

Ostatecznie wybór padł na Monoblok Panasonic Aquarea 7KW.

Pompka na Grzejniki co1 i co2 podłogowa są spięte razem z główną z PC.

Edytowane przez dz1q86
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dz1q86 napisał(a):

Malo jest informacji o takim rozwiązaniu

Nie widze duzo wiekszych korzysci w porownaniu do tradycyjnego rozwiazania i regulacji hydraulicznej. A w przypadku gdy następuje zmiana przeplywow w instalacji np. regulatory lub PC (algorytm mocy) to na jedno wychodzi.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Równoległy układ 4T przegrywa przy większej pojemności buforach. O tym 3T to fakt- rzadko spotykany i mało na razie informacji od użytkowników. Trzeba trafić przybliżoną wydajność pomp, żeby "omijać" bufor, a to z kolei przy elektronicznych jest trudne do uzyskania, albo inaczej - z regularnością /utrzymaniem tego stanu łatwo chyba nie będzie.

Opublikowano
9 godzin temu, Patrol napisał(a):

Równoległy układ 4T przegrywa przy większej pojemności buforach

Możesz to uzasadnić ?

Opublikowano

Jeśli jest możliwość bezpośredniego przekazania ciepła z PC na odbiory to powinno się do tego dążyć, a odpowiadając bezpośrednio na pytanie to gdy dojdzie do wychłodzenie bufora to czas do jego ogrzania będzie zależny od pojemności. Jak temp. w buforze będzie utrzymywana to zostaje już tylko kwestia jego izolacji.

Opublikowano

Nie bez powodu zasilanie bufora i odbiór ciepła z bufora podłącza się do najwyższych przyłączy. Bufor w układzie równoległym ma tą zaletę, że umożliwia pompie ciepła idealne parametry przepływu by utrzymać deltę 5 stopni oraz równoważy przepływy w całej instalacji odbiorczej. Obecnie w 90 % przypadków PC instaluje się do już istniejącej instalacji a życie pokazuje, że czasami są tam takie babole, że szok. Bufor jest lekarstwem na zwaloną instalację odbiorczą.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Nie jestem instalatorem i patrzę z punktu widzenia użytkownika i wiem, że wariant równoległy ze wzgl. na swoją uniwersalność daje bezpieczeństwo i jest po prostu wygodny dla instalującego. Mało kto ma ochotę się głowić jak tu zawalczyć o każdy stC, więc w przypadku kolegi @dz1q86 plus dla instalatora, że w ogóle miał chęci iść nieszablonowo, przy czym w Panasie moc pompki obiegowej jest zmienna, a w Mitsu (jak na załączonym wcześniej filmie) działa na sztywno zadanym biegu.

Opublikowano

W przypadku wstawienia grzałki do bufora to tylko instalacja bufora w układzie 4 rurowym ma sens. 

Ba nawet w przypadku odcięcia PC układ 4- rurowy będzie działać na samych grzałkach z pełnym wykorzystaniem ciepła z grzałek. 

Opublikowano

Te grzałki w buforze to w innym temacie mieliśmy. Tu jest zdaje się jest 50L i brak miejsca na grzałki.

Opublikowano

W tym układzie sprzęgło jest do wywalenia i w to miejsce wstawić bufor, który połączy dwa źródła ciepła i rozdzieli to na dwa obiegi.

Opublikowano

Schemat podobny tylko u mnie zamiast bufora jest sprzęgło, bufor dorzuciłem żeby zwiększyć pojemność wody w układzie. Pytanie czy ten bufor jeśli dawać to (zasilanie/powrót)  czy go wywalić jeśli miałby szkodzić. 

Czy bez bufora równolegle zamiast sprzęgła będzie kuleć taka instalacja ? 

Opublikowano

Zaraz mnie ciśnienie rozwali ...

Kolokwialnie powiem kolejny raz, wypierdol to SPRZĘGŁO i zamiast niego wstaw w to miejsce bufor.
Bufor pełni rolę sprzęgła z tą różnicą, że ma dużą większą pojemność.
Nie ma sensu fizycznego jak i ekonomicznego instalować jednocześnie sprzęgła i bufora.
Nie wymyślaj tylko zastosuj schemat jaki podrzuciłem.

Dla mnie koniec tematu bo zmierza on do czarnej dziury.

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty