widelec1 Opublikowano 9 Lutego 2023 #526 Opublikowano 9 Lutego 2023 2x18mm otwory powietrza wtórnego to wydaje mi się,że wcale nie jest za mało..zastanawia mnie tylko,że to powietrze do dyszy nie jest sczelnie podawane..tzn dysza luźno wsadzona na płytach i blachach które tez nie mają żadnych uszczelnień w innych kotłach dysza jest na cement plus sznur.. Cytuj
maracz Opublikowano 9 Lutego 2023 #527 Opublikowano 9 Lutego 2023 Według mnie 2x18mm może być za mało do drewna. Ale najlepiej było by sprawdzić ile tlenu jest w spalinach. Tak czy inaczej drewno potrzebuje dużo tego powietrza ,żeby ładnie dopalić gazy. 1 Cytuj
Cilka Opublikowano 10 Lutego 2023 #528 Opublikowano 10 Lutego 2023 Panowie. Zdecydowaliśmy się na wooda 21kW, bufor, zasobnik, komin, laddomat, reszta rzeczy i robocizna. Myśleliśmy, że instalator wystawi fa na 8%, a on mówi, że wystawia na 23%. Czy to tak ma być? To nam zwiększa koszt o 15%... Chcemy skorzystać z dofinansowania na CP, a resztę jako ulgę termo. Czy te 23% jest ok? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Lutego 2023 #529 Opublikowano 10 Lutego 2023 Jeżeli dom/budynek ma pow do 300m2 to vat na usługę powinien być 8% , pod warunkiem, że jest to dom mieszkalny jednorodzinny. 1 Cytuj
Cilka Opublikowano 10 Lutego 2023 #530 Opublikowano 10 Lutego 2023 Tak to dom 140m, mieszkalny - jednorodzinny. Cytuj
PredatorC Opublikowano 10 Lutego 2023 #531 Opublikowano 10 Lutego 2023 W dniu 9.02.2023 o 10:25, widelec1 napisał(a): otwory powietrza wtórnego to wydaje mi się,że wcale nie jest za mało Dobrze ci się wydaje. Nie jest za mało. Tylko jest skandalicznie, katastrofalnie, totalnie, ZA MAŁO. 1 godzinę temu, Cilka napisał(a): instalator wystawi fa na 8%, a on mówi, że wystawia na 23% Leci w ,,, zmień instalatora. 1 Cytuj
Cilka Opublikowano 10 Lutego 2023 #532 Opublikowano 10 Lutego 2023 A czy przy zwrocie z ulgi termo ma znaczenie jaki vat zapłacę teraz? Ten instalator jest akurat najtańszy, ale w cenach netto. Po tych 23% wychodzi podobnie do innych. Może on w ten sposób rekompensuje sobie niższą cenę? Cytuj
widelec1 Opublikowano 10 Lutego 2023 #533 Opublikowano 10 Lutego 2023 23 minuty temu, PredatorC napisał(a): Dobrze ci się wydaje. Nie jest za mało. Tylko jest skandalicznie, katastrofalnie, totalnie, ZA MAŁO. Leci w ,,, zmień instalatora. t daj przykłady kotłów HG jakiej średnicy są otwory/ szczeliny PW... Cytuj
Trx9 Opublikowano 10 Lutego 2023 #534 Opublikowano 10 Lutego 2023 Powietrza wtornego starczy to nie metrowa rura fi 18 tylko zwężenie na drodze powietrza, cisnienie nadgoni. Podstawa i tak w ekowood jest dobra warstwa żaru, temperatura kotła około 80*C i odpowiedni ciąg kominowy. I nie ma bata dymu nie ma. Jeden z tych elementow niedomaga i niestety niedopał jest. Po pół roku widze ze na sosnie żaru sie nie zbuduje, twardsze, ciezsze gatunki lisciaste nad palnik na 15cm i reszta do pełna i idzie bez marudzenia. 1 Cytuj
maracz Opublikowano 10 Lutego 2023 #535 Opublikowano 10 Lutego 2023 Jak starcza pw to oprócz braku dymu, nie powinno być też grama sadzy na wymienniku. Cytuj
widelec1 Opublikowano 10 Lutego 2023 #536 Opublikowano 10 Lutego 2023 Lepiej bym tego nie ujął.. to są warunki dobrego spalania a nie przerabianie wszystkiego w kotle Cytuj
maracz Opublikowano 10 Lutego 2023 #537 Opublikowano 10 Lutego 2023 A więc pytanie brzmi czy ten kocioł produkuje sadzę? Bo że nie dymi to już wiemy. Może któryś z użytkowników, wstawi zdjęcie wymiennika po przepaleniu. Cytuj
rafwla Opublikowano 10 Lutego 2023 #538 Opublikowano 10 Lutego 2023 Panowie mam pytanie odnośnie czyszczenia i pracy. Jak sterownik utrzymuje zadaną temperaturę 175 s.c , to zanieczyszczenie nie będzie miało wpływu na sprawność ale na moc z jaką pracuje. Sterownik obniży obroty i spanie moc, ale strata kominowa będzie taka sama. Dobrze rozumuję? Cytuj
Mac08 Opublikowano 11 Lutego 2023 #539 Opublikowano 11 Lutego 2023 Mnie zastanawia, jak można zmniejszyć moc, gdy drewno odgazowuje. Zmniejszeniem temperatury w warstwie żaru poprzez zmniejszenie mocy wentylatora? Jeśli tak, to w tym momencie będzie brakowało powietrza na dopalenie wszystkiego, dopóki warstwa żaru nie ostygnie i nie spowolni odgazowania. A im niższa temperatura żaru, tym trudniej o samozapłon na dyszy, gdy warstwa żaru się wypala. Cytuj
widelec1 Opublikowano 11 Lutego 2023 #540 Opublikowano 11 Lutego 2023 W dniu 5.02.2023 o 15:08, Irek14 napisał(a): Witam. Czy stalmark eko wood 21 ma możliwość regulacji mocy 6 do 21 kw.? 🤔 No właśnie jak to jest z tą regulacją mocy...bo producent raz podaje,że regulacja jest a raz nie..z tego co widzę na filmikach i z instrukcji sterownika to w trybie zPid nie ma możliwości,żeby sobie ustawić np 50% i pozostawić prace automatyczną Cytuj
wkl Opublikowano 11 Lutego 2023 #541 Opublikowano 11 Lutego 2023 Możesz regulować temperaturą spalin. Cytuj
widelec1 Opublikowano 11 Lutego 2023 #542 Opublikowano 11 Lutego 2023 Można ale to raczej takie kombinowanie a nie oficjalna regulacja mocy kotła,bo skąd wiadomo o ile obniżyć maksymalną temperaturę spalin i jaki to daje spadek mocy i czy jest "zdrowe" dla pracy kotła Cytuj
maracz Opublikowano 11 Lutego 2023 #543 Opublikowano 11 Lutego 2023 (edytowane) Ja reguluję moc kotła tylko i wyłącznie temp spalin. Z tym że zanim zacznę przepalać już wiem jaką zadam sterownikowi temp spalin i nigdy nagle nie obniżam tej temp powiedzmy o kilkadziesiąt stopni podczas przepalenia. Wiązało by się to z nadmiernym spadkiem ciągu i znacznym pogorszeniem jakości spalania. Edytowane 11 Lutego 2023 przez maracz Cytuj
wkl Opublikowano 11 Lutego 2023 #544 Opublikowano 11 Lutego 2023 Masz rację że obniżanie temp. wiązało by się to z nadmiernym spadkiem ciągu i znacznym pogorszeniem jakości spalania ale myślę że długo by to nie trwało i szybko wróciło by do normy, za to podwyższanie w trakcie palenia raczej nie wpływa źle na pracę kotła. Cytuj
maracz Opublikowano 12 Lutego 2023 #545 Opublikowano 12 Lutego 2023 (edytowane) Oczywiście, podniesienie temp spalin nie wpływa źle na jakość spalania jak jej obniżenie. Z tym że zadanie nadmiernie wysokiej temp spalin w stosunku do możliwości technicznych kotła, np sposobu i miejsca podawania PP, lub zastosowanie zwirowywaczy spalin może powodować wypalanie się "tuneli" w żarze i wychładzanie palnika PP które nie uczestniczy w spalaniu. Jeśli chodzi o nadmierne obniżenie temp spalin w trakcie palenia, to racja że po jakimś czasie spalanie się unormuje, ale do tego czasu jest produkcja dymu i sadzy. Ja staram się w ten sposób kotła nie przyduszać mimo iż jestem w stanie utrzymać zadany poziom tlenu w spalinach bez względu na zmianę ciągu (modulacja obrotami wyciągu) Edytowane 12 Lutego 2023 przez maracz Cytuj
wkl Opublikowano 12 Lutego 2023 #546 Opublikowano 12 Lutego 2023 12 godzin temu, widelec1 napisał(a): Można ale to raczej takie kombinowanie a nie oficjalna regulacja mocy kotła,bo skąd wiadomo o ile obniżyć maksymalną temperaturę spalin i jaki to daje spadek mocy i czy jest "zdrowe" dla pracy kotła Żadne kombinowanie ,sterownik pieca wie tylko jaka jest temp. kotła i temperatury spalin , więc jak by było magiczne pokrętełko do ustawiania mocy to i tak na podstawie temp, spalin by ustawiał .Oczywiście tą moc można ustawić w bardzo ograniczonym zakresie tak jak piszesz żeby było zdrowe dla pieca. Piec ma pracować nie przechodzić w stan podtrzymania. Cytuj
widelec1 Opublikowano 12 Lutego 2023 #547 Opublikowano 12 Lutego 2023 Właśnie chodzi o "magiczne pokretełko" a dokładnie o funkcje sterownika regulacji mocy np wybieram bezpieczne 70% i on wie o ile zmniejszyć np obroty wentylatora i temperaturę spalin żeby wyszło te 70% bo ktoś to wcześniej w stanowisku badawczym sprawdzał Cytuj
Trx9 Opublikowano 12 Lutego 2023 #548 Opublikowano 12 Lutego 2023 Teoretycznie w dziadku ekowood czyli nmt hvg tak na połowe mocy mozna było iść, ale uzyskiwana jakość spalania to inna bajka. Ogolnie w przypadku ekowood gdzie wyregulować mozna tylko powietrze wtorne i reszte mocą wentylatora ograniczajac obroty mozna zejsc do 60~70%. A wiadomo tej mocy maksymalnej to może z 2h utrzymuje. Rozpalanie i dochodzenie do mocy 1h i wypalanie zaru do konca też z 1h. Fabrycznie te 100℅ wentylatora to bodajze w ustawieniach serwisowych jest 65% mozliwosci wentylatora. Słychać jak przeciąga ponad te wyświetlaczowe 100% jak pokazuje +10% do +25% przy rozpalaniu. Cytuj
maracz Opublikowano 12 Lutego 2023 #549 Opublikowano 12 Lutego 2023 Jak już tutaj tak filozofujemy, to, to magiczne pokrętełko regulacji mocy kotła powinno uwzględniać oprócz temp spalin jeszcze poziom tlenu w spalinach. W kotłach HG Blaze jest wersja Praktik gdzie jest możliwość regulacji mocy 30-100%. Sam jestem ciekaw jak to działa i spisuje się w praktyce. Cytuj
Trx9 Opublikowano 12 Lutego 2023 #550 Opublikowano 12 Lutego 2023 (edytowane) To teoretyczne dywagacje ale w zasadzie kociol hg niewiele sie rozni od palnika pelletowego. Mniejszy nadmuch to mniejsza moc. W kotłach pelletowych widać to po temperaturze spalin pokroju absurdalnych 70*C na niskich mocach. Z lambda by sie dało doregulować PW dla poprawy spalania Edytowane 12 Lutego 2023 przez Trx9 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi