Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

marcin25
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Krzych a wielkość bufora dobierasz do czego ?

W moim przypadku bufor musiałby mieć 4000 litrów.

A kocioł do takiego bufora 80 kW co znacznie podrożyłoby inwestycję, więc nie była to najlepsza opcja.

@Micha90zgaz dlaczego panowie nie uzupełniacie swoich profili...?

Ile metrów ogrzewasz...?

Uzupełniłem profil.

ogrzewam 2 budynki 

w sumie zapotrzebowanie na cieplo to 41 MWh na rok.

W dniu 20.09.2022 o 23:29, Piecuch19 napisał(a):

Powinien pójść, a jak nie to przysłoń tą szczelinę na dole komory zasypowej jakąś grubszq blachą po każdej stronie o 2-3 cm ( trzeba spróbować/poeksperymentować) i będzie mniejsza moc ale wentylator nie będzie potrzebny. 

W dniu 19.09.2022 o 23:10, 4Łukasz3 napisał(a):

Stoję przed wyborem atmos dc18s vs stalmark eko wood 21. 

Plusy minusy poszczególnych pieców?

Montuję te kotły, według mnie oba spoko ale na plus atmos ,mniej awaryjny ale oba wymagajacę jak chyba każde zgazowywujące

W dniu 20.09.2022 o 23:29, Piecuch19 napisał(a):

Powinien pójść, a jak nie to przysłoń tą szczelinę na dole komory zasypowej jakąś grubszq blachą po każdej stronie o 2-3 cm ( trzeba spróbować/poeksperymentować) i będzie mniejsza moc ale wentylator nie będzie potrzebny. 

Bez wentylatora nie zadziała chyba że będą otwarte górne drzwiczki kotla non stop 

W dniu 3.01.2023 o 18:18, wkl napisał(a):

Przekonałeś mnie , może jutro spróbuję tym palić, sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

I jak wyszło?

W dniu 2.01.2023 o 23:44, PredatorC napisał(a):

Nikt nie palił zrembką?

Jako dodatek do grubszego drewna czy węgla na górę może być, ale sama zrębka będzie zbyt intensywnie gazować - powietrza wtórnego może Ci braknąć. Ale pali się jak benzyna czyli dość gwałtownie i często trzeba dokładać. Zależy też jaka jest granulacja tej zrębki. Mi wyszło że taka o granulacji 3-4 cm najlepiej się pali.

Taka gruba zrębka paliła by się chyba dobrze

6 godzin temu, jaswgr napisał(a):

Montuję te kotły, według mnie oba spoko ale na plus atmos ,mniej awaryjny ale oba wymagajacę jak chyba każde zgazowywujące

Bez wentylatora nie zadziała chyba że będą otwarte górne drzwiczki kotla non stop 

Mniej awaryjny? ,napisz coś więcej o tych kotłach.

A jak z drugiej strony komina na zrębce ?

Płomień wydawał sie troche za bardzo czerwony, w sensie juz niedopalał do końca spalin.

Przy gestosci zrębki z 3 razy mniejszej od drewna, od biedy można, ale raczej jako rozwiazanie awaryjne.

10 godzin temu, wkl napisał(a):

Ciekawe pytanie, widziałeś jaki był płomień ,oceń sam , analizatora spalin nie mam.

Płomień się mieścił w tym palniku na dole? Na moje oko to mogło by być więcej powietrza wtórnego. 
Mógłbyś mi to zmierzyć jak nie palisz ? 

1660993355038.jpg.caadf21a3466d67ce7c7ef65b013b084.thumb.jpg.d0531cd9e8b06e8776128504e5db770d.jpg

11 godzin temu, PredatorC napisał(a):

20230105_082054.jpg

20230105_082047.jpg

20230105_082032.jpg

20230105_082008.jpg

20230105_081954.jpg

9 minut temu, Trx9 napisał(a):

A jak z drugiej strony komina na zrębce ?

Płomień wydawał sie troche za bardzo czerwony, w sensie juz niedopalał do końca spalin.

Przy gestosci zrębki z 3 razy mniejszej od drewna, od biedy można, ale raczej jako rozwiazanie awaryjne.

Fakt że chyba dymi więcej, to może i za mało,chociaż płomień wydawał mi się lepszy niż z drewna bardziej niebieski. Powiem wam że warto tą dysze i ceramikę wyjmować i czyścić często bo spada tam dużo popiołu.

• Przydało się 1

I przy takim płomieniu jeszcze dymił,dziwne, ogólnie mi się podoba, nie dymi przy dokładaniu ,sprawność jest ok, drzwi szerokie bo w tym 21kw trochę za wąskie jak na tą łopatę ,ale zawsze można węższą łopatę kupić, myślę że dobry kocioł nie mniej mój mpm jest też super po pół h 70 na kotle po 1h 90, i taką zrębke też łyka z powodzeniem gożej z takimi ponad 10cm

Edytowane przez maronka

2 godziny temu, wkl napisał(a):

20230105_082054.jpg

20230105_082047.jpg

20230105_082032.jpg

20230105_082008.jpg

20230105_081954.jpg

Fakt że chyba dymi więcej, to może i za mało,chociaż płomień wydawał mi się lepszy niż z drewna bardziej niebieski. Powiem wam że warto tą dysze i ceramikę wyjmować i czyścić często bo spada tam dużo popiołu.

Dziękuję
Na jaki kolor dymił ? 
Nie powinien dymić wcale. Nie masz tam gdzieś nieszczelności między górną komorą a kominem i niespalony dym leci do komina?

Edytowane przez PredatorC

20 godzin temu, wkl napisał(a):

Pobieżnie obejrzałem filmik. W 4 minucie płomień ładny, klarowny, według mnie wtedy dymu brak. W 4min i 30 sekundzie płomień już widzę  nieklarowny i prawdopodobnie zadymiony. Mogła się wtedy obsunąć w komorze zasypowej pewna część zrębki i stąd ten bałagan.

To co widzimy nad kominem to nie zawsze jest dym, czasami to może być para. U mnie podczas spalania jest taka zależność, że jak na zewnątrz idzie para z ust to mój kocioł "dymi" jak parowóz. A kiedy tej pary z ust nie ma, to i nad kominem nic nie ma.

7 godzin temu, PredatorC napisał(a):

Dziękuję
Na jaki kolor dymił ? 
Nie powinien dymić wcale. Nie masz tam gdzieś nieszczelności między górną komorą a kominem i niespalony dym leci do komina?

Ogólnie dym jest biały i szybko zanika więc w większości to para wodna , ale wydaje mi się że powinno mniej się dymić.

Powiem ci że naprowadziłeś mnie na dobry trop z tą nieszczelnością, właśnie obejrzałem pobieżnie i faktycznie może coś tam się przedostawać po pierwsze górna blacha nie jest przyspawana spawem ciągłym tylko połapana w kilku miejscach choć jest to dobrze spasowane i nie widać żadnych szczelin to kto wie wentylator ciągle tam wytwarza podciśnienie. Po drugie to szybciej przez  drzwiczka do tego kanału oddymiającego bo sznur jest faktycznie tam czarny jakby przepuszczało dym.

20230105_201108.jpg

Godzinę temu, marcin25 napisał(a):

wkl, masz uklad otwarty czy zamkniety? Jaka wielkosc naczynia?

Zamknięty , naczynie trochę jest za małe 150l ciśnienie wzrasta mi o około 1,1  1,2 bara