Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Groszek z kwk marcel zamiast EKOGROSZKU

adamsjz10

Rekomendowane odpowiedzi

Węgiel dotarł do mnie z tygodniowym opóźnieniem. Próbne przepalenie zakończyło się niestety falstartem - piec parę godzin wytrzymał a potem przechodził w tryb awaryjny i wygaszał się. Prawdopodobnie żar zszedł za nisko w retortę i uruchomienie dmuchawy na podtrzymaniu nie dawało rezultatu (nie podnosiła się temperatura spalin więc sterownik pewnie uznał, że paliwo zgasło). Takich prób odpalenia dokonałem 3, jedna na ustawieniu "ecoal", druga na ręcznych jak podał Maxim73, trzecia nieco zmodyfikowana na ręcznym (mniejszy podmuch na podtrzymaniu).

Ogólnie widać, że moc w tym węglu drzemie, nawet bez dmuchawy temp. pieca co chwilę wzrastała i była zbijana przez sterownik uruchamianiem pompy CWU. Na grzejniki wody nie puszczałem gdyż tego dnia były 33 st. C a miałem zamiar w nocy spać 😉 Myślę, że to też było powodem wygaszania się pieca - dzień był piekielnie upalny, na dworze duszno i ani grama wiatru. Spróbuję ponownie gdy temperatura nieco spadnie, i pojawi się jakiś wiatr. Myślę też, że ten węgiel nie nadaje się po prostu do samego grzania wody latem.

Na ten moment groszek spieka się niemiłosiernie, nie ma jakiś wielkich kalafiorów, jakie miewałem przy Pieklorzu, ale i tak spieki są. Martwię się trochę jak to będzie działać na podtrzymaniu, gdy będzie jesień, jakieś 12-15 st. C na dworze i piec będzie puszczać wodę na grzejniki sporadycznie bo w domu będzie dostatecznie ciepło.

Przy następnej próbie dam znać jakie będą rezultaty, mam tego 5 ton w garażu więc nie poddam się bez walki 🙂

Da się to spalić przyzwoicie, ale nie czyściocha. Trzeba będzie mieszać albo z totalnie bezproblemowym węglem lub jakimś pelletem, trociną, drobną zrębką. 

• 2 tygodnie później...

Bo to jest węgiel na prawdziwą zime , a nie na lato.. 😀Na jesień i wosne zrób mieszanke z jakimś węglem co sie nie spieka, a marcela dodatkowo posyp wapnem. To też pomaga. A MArcela zimą można przepalić nawet samego, wiele osób juz to udowodniło. Marcel spieka sie znacznie, ale jeszcze da sie z nim poradzić. Bielszowice to już na serio, grube spieki i koks. Ostrzegam, bo testowałem oba węgle w zwykłym piecu i jest różnica. Oczywiście kaloryczność wysoka w  obu.

Edytowane przez Andrzej2006

Ja mam piec Defro AKM DUO z podajnikiem szufladowym i niestety Marcel przy samym grzaniu wody gaśnie. Próbowałem już dużo ustawień różnych ale potrafi zgasnąć nawet po 2 dniach gdzie wydaje się że już jest ok 🙂 Chyba muszę zwiększyć siłę dmuchawy z 30% na 40% bo w podtrzymaniu ciągle gaśnie i pozostają niedopalone duże kawałki. Pozostałe ustawienia jakie mam to przerwa podawania w podtrzymaniu 35 min. Podawanie przy nagrzewaniu co 3 minuty. Wentylator w podtrzymaniu - czas przerwy 5 min - czas pracy 30 sekund. Jak ktoś ma piec z takim podajnikiem i taki węgiel to prośba o kontakt.

Może ktoś ma jakieś sugestie co do zmiany ustawień?

Edytowane przez Ryszard
Usunięto powtórzoną treść w poście

@Gremlo1984Miałem dokładnie tą samą sytuację, tylko u mnie dawał radę w podtrzymaniu max 4h, wyglądało jakby żar schodził za głęboko w retortę. Kombinowałem z częstszym podawaniem i przedmuchami ale wtedy oddawał tyle ciepła, że sam zbiornik CWU nie był w stanie tego przyjąć. Jak temp. CWU przekroczyła 65°C to go sam wygasiłem bo by przeszedł w awaryjny i puścił wodę na grzejniki a tego nie chciałem bo wciąż było ciepło. Tak czy siak ostatecznie wygasał, ale zrobiłem tylko 3 próby z różnymi nastawami więc tyle co nic. Ciekawostką jest to, że po paru godzinach było znacznie mniej spieków, zdarzały się sporadycznie takie wielkości piłeczek ping-pongowych.

Czekam na zimniejsze dni kiedy trzeba będzie już w domu grzać. Za radą @Andrzej2006 kupiłem worek wapna i będę to próbował mieszać - przy okazji jakieś rady co do proporcji? Jak szukam po różnych forach to są takie skrajności, że na 100 kg węgla jeden proponuje szufelkę wapna, a drugi 20 kg. Mam też 4 worki ekogroszku i mógłbym to zmieszać z Marcelem, pytanie tak samo w jakiej proporcji, bo jeśli 25kg eko na 75-100 kg Marcela by pomogło to mogę się w to bawić i dokupić eko nawet w castoramie po 4K/t, ale coś czuję, że mnie wyśmiejecie 😉 

W dniu 21.08.2022 o 22:25, Łukasz007 napisał:

Witam. Próbował ktoś już palić groszkiem marcel bez kruszenia w piecu Stalmark z podajnikiem ślimakowym? Idzie to jakoś? Pozdrawiam. 

@Łukasz007 Co prawda piec mam inny, ale podajnik ślimakowy i mogę Ci powiedzieć, że ta kwestia okazała się najmniejszym problemem - Marcel idzie u mnie jak masełko, nawet nie słyszę tych pęknięć jakie zawsze słyszałem przy ekogroszku.

Najlepiej zobaczyć w instrukcji/specyfikacji pieca jakie masz dopuszczalne maksymalne uziarnienie, u mnie jest to 35mm.

Edytowane przez neoitax
literówki

1 worek wapna to ci wystarczy na tone. chodzi o to, zeby obtoczyć węgiel w wapnie. A do tego potrzeba bardzo niewiele. Wystrczy posypać w wierzczhu i pomieszać.  Wapno poprawia spalanie, zmniejsza spiekliwość i ilość smoły, neutralizuje siarke.  Dla takiego węgla jak Marcel bardzo wskazane. Tu masz to udowodnione. choć na taki węgiel jak Marcel samo wapno może nie wystarczyć, trzeba mieszać z innymi węglami.

Drodzy koledzy, niestety mi też nie udało się kupić ekogroszku. Mam 6 ton groszku z Marcela i 1.5 tony ekogroszku. Podajnik SV200. Będę mieszał z ekogroszkiem, będę też miał parę worków zrębki to też pomieszam. Mam nadzieję że nie będę miał problemów. Chociaż pewne obawy mam, ale co zrobić skoro ekogroszku nie ma...

@Adrian81 Dawaj znać jak rezultaty. Też nie jestem pocieszony, ale w tych czasach lepiej mieć takiego Marcela niż nie mieć nic. 

neoitax Spoko dam znać co i jak. Narazie jeszcze groszku nie mam w kotłowni. Tzn mam zamówiony i czekam na transport. 

Panowie ja już zaczynam się bać zimy kupiłem 5 ton groszku Marcel i boję się że pójdę na nockę a coś się zepsuje w piecu... Jestem zielony bo odziedziczyłem rok temu dom z piecem na eko i się dopiero uczę co i jak. Eko nie mogłem kupić na cenę ponad 3 mnie nie stać a wpadł w koszyk groszek Marcel więc brałem co jest. Dopiero później zacząłem czytać ze mogę mieć problem... Ma ktoś ustawienia na stary kocioł gielniak? Oczywiście z tym wapnem też będę próbował i może kupię jakiś niskokaloryczny ekogroszek lub ekomiał

@siwy89 myślę, że nie ma co panikować, z każdej sytuacji jest jakieś wyjście. Nie jesteś pierwszy i ostatni z tym problemem więc jakoś trzeba sobie poradzić i po to też jest ten wątek. Zapewne nikt z nas nie kupił tego węgla bo chciał przycwaniaczyć tylko obawiał się, że nic innego nie dostanie. Czasy są ciężkie, a nawet powiem, że po..bane. Człowiek sam nie wie co robić i podejmuje nie do końca trafne decyzje. 

Ja będę mieszał groszek z Marcela ze zrębką lub ekogroszkiem. Mam nadzieję że jakoś będzie i przeżyjemy zimę bez stresu. 23 września mam mieć groszek przywieziony na plac. Pożyjemy zobaczymy jak będzie. Poniekąd zostaliśmy zmuszeni do zakupu groszku zamiast ekogroszku... 

W dniu 23.04.2022 o 20:36, PawelPZ napisał:

jak narazie testuje różne ustawienia i jest lepiej ... powiedziałbym że mam nadzieję że dojdę do akceptowalnych efektów, tylko nie wiem jak to się będzie miało do temperatur kiedy na zewnątrz termometr pokaże minus. Przerażenie minęło i jeśli kogoś to będzie interesować podzielę się z zdobytym doświadczeniem. 

Cześć napisz coś więcej ile dajesz powietrza jakie podawanie i przerwy dzięki

Tydzień czasu palę groszkiem KWK Marcel w piecu 10 kw SAS z podajnikiem . Raczej są to narazie proby . Posiadam wszystkie filmy od początku co robiłem i jak. Jeszcze nie mam ideału ale cały czas testuje . Pomysły miałem różne. Jeśli ktoś chce sie podzielić doświadczeniami lub posłuchać moich to zapraszam. 

W dniu 23.04.2022 o 20:36, PawelPZ napisał:

jak narazie testuje różne ustawienia i jest lepiej ... powiedziałbym że mam nadzieję że dojdę do akceptowalnych efektów, tylko nie wiem jak to się będzie miało do temperatur kiedy na zewnątrz termometr pokaże minus. Przerażenie minęło i jeśli kogoś to będzie interesować podzielę się z zdobytym doświadczeniem. 

Cześć napisz coś więcej ile dajesz powietrza jakie podawanie i przerwy dzięk

4 minuty temu, juliang111 napisał:

Cześć napisz coś więcej ile dajesz powietrza jakie podawanie i przerwy dziękuję

W dniu 18.09.2022 o 10:45, stodi napisał:

Tydzień czasu palę groszkiem KWK Marcel w piecu 10 kw SAS z podajnikiem . Raczej są to narazie proby . Posiadam wszystkie filmy od początku co robiłem i jak. Jeszcze nie mam ideału ale cały czas testuje . Pomysły miałem różne. Jeśli ktoś chce sie podzielić doświadczeniami lub posłuchać moich to zapraszam. 

Stodi a podaj proszę jakie masz ustawienia pieca.

Przecież podawanie ustawień nie ma żadnego sensu. Każdy ma inny budynek, opał, temperaturę zadaną w domu, kocioł. To trzeba samemu ustalić. Wyjść od standardu, obserwować i jak trzeba korygować. Można wskazać pewien kierunek działań dla danego opału np. potrzebuje więcej powietrza, niż papierowy rusek, ale nic więcej. Reszta wychodzi w praniu. 

• Zgadzam się 1

W dniu 18.09.2022 o 10:45, stodi napisał:

Na sam najpier to proponuję zwiększyć czas przerwy w podawaniu tak plus minus 100-120 % i ciutkę zmniejszyć wiatr , mnie to szło jak paliłem nietypowymi że tak powiem ekogroszkami .