Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kotła na PC powietrze/woda - wybór urządzenia, zmiany w instalacji

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze nie zamówiona, ale zatrzymałem się na Althermie ERGA08EV w wersji z grzałkami 9kW (jednak split). Dogaduję jeszcze kwestię bufora. Na wcześniej wstawionym wykresie wklepałem dane od producenta, więc w zakresie -15;+15 spina się to całkiem nieźle.

Opublikowano

Na jakiejś prezentacji pokazali jeszcze taki schemat (co prawda to starszy model DVA, ale idea ta sama)

image.jpeg.5daf2c8080335534181da745683d4e8c.jpeg

W manualu pisali "sprawdź, czy całkowita objętość wody w całym obiegu wynosi co najmniej 20  litrów bez grzałki BUH i co najmniej 10  litrów z opcjonalną grzałką BUH, BEZ uwzględnienia pojemności jednostki wewnętrznej.

image.jpeg.ae0049f2c0a18924501e2517115b3331.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Patrol nie gniewaj się że wchodzę Ci z butami w wątek ale mam pytanie które myślę że nam pomoże w moderacji . Monoblok - Jakich rur używacie do podłączenia PC z instalacją - chodzi mi o średnicę PP 40 czy 32 cienkościenna?  Instalację główną mam w miedzi 28.
Niby przyłącze pompy 5/4, ale wewnątrz jest znacznie wężej. Poza tym zawór 3 drogowy mam 5/4 DN25 i separator 1'  DN25. Zastanawiam się czy 32 nawet stabi nie wystarczyłaby? Czy dopłacać do 40. Ewentualnie czy musi być stabi czy może być cienkoscienna? Od PC do przyłącza instalacji około 5-6 m.

Edytowane przez jarek20
Opublikowano

Gdzieś widziałem tabelę doboru minimalnego przekroju rur dla poszczególnych mocy PC. Dla mojej było to 3/4" więc dałem cienkościenną PP32 i jest dobrze. Odmulacz i zawór 3D mają przekroje 1'', wiec uważałem że nie ma sensu prowadzić rur 5/4''.

Opublikowano

Trzeba zachować minimalną średnicę wewnątrz jak producent podaje , 32 stabi ciut mała będzie o ile pamiętam dla mojej 7 panasa  średnica 26 .

juz się poprawiam dla siódemki minimalna średnica 23 mm wewnątrz a 26 mm dla dziewiątki .

Opublikowano

Podane wyżej średnice wynikają z max dopuszczalnych prędkości przepływu = 0,8m/s, jak średnica rury większa to są mniejsze opory a prędkości w instalacji też są mniejsze.

Co istotne jest np dla miedzi - gdzie 0,8m/s to max dopuszczalna prędkość 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sambor napisał:

Jaki monoblok?

Rotenso Aquami 8 kW. Monoblok. Jedynie takie coś znalazłem

Screenshot_20220428_215323_com.adobe.reader.jpg

Edytowane przez jarek20
Opublikowano

Obecne kształtki miedziane przy takich przepływach mogą nie wytrzymać zbyt długo takiego płukania materiału.

Opublikowano

Sambor dlaczego cu28 nie wyrabia? Podałeś mi 0.8 m/s dla cu, pompa gna 0.4 do 1.65m/h

Opublikowano

Ale producent rur nie wie jak ustawisz tą pompę , te 0,8m/s dla rury Cu28 dają przepływ rzędu 1,4m3/h to bardzo dużo, ale nie zalecane dla instalacji domowych.

10 godzin temu, jarek20 napisał:

pompa gna 0.4 do 1.65m/h

Przepływy są podane w m3/h a prędkości w m/s  tego nie da się wprost porównać!

Opublikowano

O widzisz Sambor.  Późna pora była... Moje niedopatrzenie.

Trochę się już pogubiłem w tym wszystkim.

Wychodzi na to że bezpieczniej dla instalacji dać bufor równolegle i pompie za buforem zmniejszyć prędkość (rury Cu) na instalację grzewczą , a pompa z PC będzie gnała wodę w buforze (podłaczenie rurami PP). Tylko znów straty w oC przekazywanych na instalację i taktowanie pompy).... Jak zrobić to dobrze?

Opublikowano (edytowane)

Sambor chodziło mi o taktowanie PC.

Próbuje ogarnąć jak najlepiej podłączyć się w instalację. Czli straty na buforze po podpięciu równoległym nie będą jednak tak duże (można znaleźć opinie że nawet do 5 oC różnicy ) ? Boję się tylko ze przy mocnej pompie obiegowej  nagrzeje ona bufor prędzej niż instalacje (100% grzejniki) to ciepło odbierze.

Edytowane przez jarek20
Opublikowano
24 minuty temu, jarek20 napisał:

Sambor chodziło mi o taktowanie PC.

Próbuje ogarnąć jak najlepiej podłączyć się w instalację. Czli straty na buforze po podpięciu równoległym nie będą jednak tak duże (można znaleźć opinie że nawet do 5 oC różnicy ) ? Boję się tylko ze przy mocnej pompie obiegowej  nagrzeje ona bufor prędzej niż instalacje (100% grzejniki) to ciepło odbierze.

a jak ogarniasz glikol? będzie wymiennik ?

Opublikowano (edytowane)

Patrol będzie woda i bypas na pompę ups. wiem wiem.. gwarancja.. 

Wymiennik wywalam, zamykam układ z peleciaka.

Edytowane przez jarek20
Opublikowano

nie dziwie się 🙂 przesadzili wciskając na siłę glikol, a odbiór będziesz robił czy sam uruchamiasz ?

Opublikowano

Do odpowietrzenia instalacji i tak będę musiał uruchomić. Choć nie wiem jak Rotenso to ogarnia. Na razie postawiłem pompę i przewierciłem fundament oraz dokończyłem elektrykę.  Ze stroną hydrauliczną na razie kombinuję i rozkminiam, ale będę robił jednak na pp40 stabi. 

IMG_20220423_184205.jpg

Opublikowano

No to odliczanie startowe coraz bliżej masz. Fundament bardzo ładnie wyszedł, a przepust jak planujesz wykończyć (pod kątem izolacji) ?

Opublikowano (edytowane)

Przez fundament PP40 w podwójnej izolacji + pianka mont. między nimi rura kablowa 40. Na fundamencie mam 15 cm styro. Na zewnątrz podwójna izolacja na rurach + dodatkowo  trzy warstwy otuliny na całość i srebrnej folii (w formie kebaba) na to planuję zawinąć arkusz z czarnej blachy (pozostać arkusza z okuć na dach) Powinno wyglądać estetycznie ( w sumie to tylko 50cm)  Na razie tak to wygląda po przymiarkach. Wbiłem dodatkowy pilon uziemienia- zamontowałem ochronnik przepięć. I domontowałem lejek do skroplin (przestrzeliłem z odległością o 3 cm😁 i musiałem kombinować).

IMG_20220430_125424.jpg

IMG_20220430_125101.jpg

IMG_20220430_130346.jpg

IMG_20220430_125038.jpg

Edytowane przez jarek20
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ładnie i estetycznie to wyszło. Ja robiłem swoje przyłącze z nogą w gipsie i ciężko mi było ogarnąć kucie przejścia i zgrzewanie przy ścianie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Docelowo ponad 60mm

3 godziny temu, carinus napisał:

Ładnie i estetycznie to wyszło. Ja robiłem swoje przyłącze z nogą w gipsie i ciężko mi było ogarnąć kucie przejścia i zgrzewanie przy ścianie.

Dziękuję.  Starałem się 😜