Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozy na przyszłość...

Gość berthold61
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj dyskutujemy ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozach na przyszłość...

W tym wątku dopuszczamy wpisy "polityczne". Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.

O cenach poszczególnych gatunków opału dyskutujemy tutaj: ekogroszekpellet, węgiel inny niż ekogroszek

Inne powiązane tematy: Dodatek węglowy; Zakup węgla od gminy

Posty nie na temat wydzielone do kosza znajdziesz tu.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie @o6483256 mnie nie chodzi o wegiel ani o to co zaprezentowali i kiedy bedzie ja wskazuje droge…

1 godzinę temu, Kenny97 napisał:

przecież ten dodatek 3000 zł nie sprawi, że węgla będzie więcej...

Będzie więcej, tylko o co najmniej kilkaset zł. droższy niż obecnie. Handlarze na ten ruch czekali. Na rzęsach będą stawać, a towar zdobędą. Doliczyć sobie dodatkowe 3000 do każdego klienta, to gratka nie lada. Sprowadzą ruski via Kazachstan.

Edytowane przez sobol
  • Zgadzam się 1

6 minut temu, sobol napisał:

Doliczyć sobie dodatkowe 3000 do każdego klienta,

Zaraz, zaraz jak dali 500+ na dziecko to mialem miec dziecko a nie wydac te pieniadze na dziecko, czy widzisz analogie?

Jak ktoś brał w sklepie PGG po tysiaku to opęka tę zimę niedorgo ...a w robocie się ze mnie śmiali że jak głupi tracę czas na polowanie w sklepie PGG i że oni na spokojnie czekają na ekogroszek za poniżej tysiaka w sierpniu.... Ja już zacząłem gromadzić od grudnia zeszłego roku - jednak było warto...

Edytowane przez robertokot25

Jak dadzą wszystkim co mają w CEEB wpisany odpowiedni kocioł bez zbędnych ceregieli to będę 3tyś do przodu na pompę ciepła. Mi tam to rozwiązanie wyjątkowo pasuje.

• Lubię to 2

56 minut temu, PioBin napisał:

Zaraz, zaraz jak dali 500+ na dziecko to mialem miec dziecko a nie wydac te pieniadze na dziecko, czy widzisz analogie?

Nie, nie widzę. Handlarz, wyczuwający u łosia nadmiarowe 3000, nie puści takiej okazji. Na uszach stanie, żeby mu towaru nie zabrakło, bo wie, że eldorado nie będzie wieczne. Taka psychika handlarza. Klient, czując wolną gotówkę w kieszeni, łatwiej przełknie tonę za 3500, którą kupował za 2800. Też psychologia.

• Zgadzam się 1

12 minut temu, o6483256 napisał:

Jak dadzą wszystkim co mają w CEEB wpisany odpowiedni kocioł bez zbędnych ceregieli to będę 3tyś do przodu na pompę ciepła. Mi tam to rozwiązanie wyjątkowo pasuje.

No o tym wlasnie pisze. Jedni na PC inni na drewno a inni na cos tam, cos tam - np. na buty dla zony albo samochod a jeszcze inni „za darmo” 3t wegla z PGG po tysiaku… ktory juz maja!

Glosy kupione?

Mnie nie pasuje rozdawanie  pieniedzy, ja chcialbym rozsadnej i zrownowazonej polityki nie kierujacej sie emocjami i pisanymi ustawami w 24h.

Edytowane przez PioBin

Próbują gasić pożar, który sami wywołali. Czekam na wybory, żeby ich rozliczyć, a te 3tyś zł chętnie przygarnę i w d... mam, jak oni zamierzają mi je przekazać, byle bym je otrzymał. 

• Lubię to 1

4 minuty temu, robertokot25 napisał:

to dotyczy wszystkich ekip

Nie koniecznie. Ale nie bede pisal w tym temacie. Sorki bo plusik niechcaco.

19 minut temu, sobol napisał:

Nie, nie widzę.

To mnie nie dziwi.

Godzinę temu, PioBin napisał:

No o tym wlasnie pisze. Jedni na PC inni na drewno a inni na cos tam, cos tam ,,,

Przejrzałem ofertę tanich lotów.

Maroko, to chyba będzie odpowiedni kierunek.
Data:  po dniu Wszystkich Świętych.

Te 3 000 zł wystarczy dla mnie i dla mojej szanownej małżonki, na podróż tam i z powrotem (wiosną przyszłego roku).
Koszty pobytu na miejscu to 300 zł (miesięcznie) dla jednej osoby.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
  • Haha 2

Sa plusy i minusy Twojego wyboru.

- inflacji nie podkrecisz bo przejesz te pieniadze w Maroko.

- Zastanów sie ile CO2 wyemitujesz swoja decyzja…?

Zimą w Maroku jest... Zimno. Kilkanaście stopni. To na południowym zachodzie, bo na północy jeszcze zimniej. Zero ogrzewania. Tam nawet chrustu nie ma skąd wziąć bo nie ma już drzew. Ogólnie bieda bieda bieda. 

I jeszcze jedno. Tam król nie p.. Się w tańcu. Jak covid wróci to potrafi zamknąć granice na pół roku i więcej. Mieszkańcom to bez różnicy. Oni poza Francją marzeń podróżniczych nie mają. 

Edytowane przez der

6 godzin temu, sambor napisał:

Ponoć nasi importerzy w styczniu i w lutym przed czasem W, zakupili paliwo w Rosji i na Białorusi, na następny sezon grzewczy, mieli go wozić od marca, ale decyzja władz o szlabanie na import nie pozwoliła go przywieźć do kraju.

Bartex szuka generała z giwerą żeby w łeb palnąć. 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wegiel-kupiony-przez-polske-lezy-w-rosji-i-bialorusi-przedsiebiorcy-w-rozpaczy/qwtsyr3,79cfc278

A reszta to kłamstwa i manipulacja. Kłamstwa bez nawet krótkich nóg. Gadanie dla gadania żeby na drugi dzień gadać co innego. Zesrani są wszyscy. Pisałem w tym temacie, że punktem zapalnym będzie węgiel bo to paliwo biednych ludzi i od tego się zacznie równia pochyła na dół po której pięknie zjadą do piekła ci kłamcy. Właśnie się zaczyna przechylać w odpowiednią do zjazdu stronę.

Edytowane przez daromega

Mamy juz polnoc tzn. po godzine 00:00 wiec na koniec tez z polityki i wegla:

WYPOWIEDŹ Marek Sawicki Ilość węgla ku­po­wa­ne­go z Rosji przez ostat­nie 7 lat wzro­sła, a nie zmalała.

https://vod.tvp.pl/video/gosc-wiadomosci,11022022,58092639

Najnowsze dane o imporcie węgla Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w latach 2014–2021 import węgla z Rosji wynosił: w 2014 roku: 6 510 188 965 kg,

w 2015 roku: 4 944 053 446 kg,

w 2016 roku: 5 209 270 709 kg,

w 2017 roku: 8 621 927 325 kg,

w 2018 roku: 13 054 408 336 kg,

w 2019 roku: 10 800 563 750 kg,

w 2020 roku: 9 452 711 387 kg,

w 2021 roku: 8 262 087 538 kg.

W 2021 roku kupiliśmy od Rosji o ok. 1,7 mln ton węgla więcej niż przed siedmioma laty.

Czytaj więcej na: https://demagog.org.pl/wypowiedzi/polska-sprowadza-dzis-wiecej-wegla-z-rosji-niz-za-po-sprawdzamy/

I tyle wlasnie brakuje.

Jutro (a wlasciwie dzisiaj) sprawdze CEEB ile mamy wpisanych kotlow i pomnozymy przez 3000 zobaczymy co wyjdzie.

Dotacja nie jest na kocioł tylko na gospodarstwo domowe.
Jeśli na jeden kocioł są dwa gospodarstwa domowe (np.mieszkamy z teściami w jednym domu) to dostanie się dwie dotacje. W drugą stronę tak nie działa.

Przeklejam mój post wykasowany z z tematu "Polecany i odradzany ekogroszek- aktualne dane). W sumie tu jego miejsce nie tam.

Jak przeczytałem o tym węglu za 996zł, to bardzo nie wierzyłem, że to się uda. Tym bardziej jak przeczytałem, że to składy mają składać wnioski o dopłaty, a dopiero później za kilkanaście tygodni otrzymają zawroty. Czyli musieliby kredytować to na swój koszt licząc, że za kilka miesięcy dostaną zwrot bez odsetek. Przecież nie byłoby ich na to stać, musieliby zapożyczyć się w banku. Poza tym była chyba jakaś pula pieniędzy i co z tymi dla których nie starczyłoby na wypłaty? Poszliby z torbami? Czy obcięliby wszystkim po równo?

Szczerze myślałem, że to z góry ustawione i do programu zgłoszą się tylko firmy, które zwrot będą miały "zaklepany" na "górze" i spokojnie poczekają na wypłaty. Zawsze to lepszy procent niż lokata bankowa czy zakup obligacji.

Wyszło jednak, że Rząd wierzył, że ludzie przystąpią do tego programu kredytując ten program na swój koszt i nie wiedząc na 100%, że takowe zwroty otrzymają.

Podsumowując tacy specjaliści w Ministerstwie siedzą, że nie za bardzo zbadali rynek i zrobili program, który nie da się zrealizować.  Tacy doradcy z których korzystali, to o kant d.... Dla mnie zwykłego ludka to się nie spinało w całość. Jak, tak doradzają i podejmują w pozostałych kwestiach, to strach się bać...

Ah....

A swoją drogą, to te dopłaty nic nie dadzą jak węgla brak. 

Niestety PGG wszystkich nie obsłuży.

Najpierw kup te 3 tony w PGG, a dopiero później "rączki zacieraj".

1 godzinę temu, h3nio napisał:

Nie mam z tym problemu.

Projekt ustawy o dodatku węglowym:

https://samorzad.pap.pl/sites/default/files/2022-07/Projekt ustawy o dodatku węglowym.pdf

A czytać umi? 

Patrz art2  punkt 5.

Edytowane przez der

@der nie znam przesiębiorcy, który sprzedaje paliwa stałe dla gospodarstw domowych prowadzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, po cenie nie wyższej niż 996,60 zł brutto za tonę, a o zakupie u takiego podmiotu jest mowa w tym punkcie.

Edytowane przez h3nio

PGG się idealnie wpasowuje. Workowanego się nie dokupisz a groch orzech kostka retopal karlik i pieklorz luzem z odbiorem własnym są poniżej tej ceny.  

Czuję po kościach, że te 3000 i tak większość będzie widziała tak jak ten po tysiącu czyli jak świnia niebo. 

Wprowadzą jeden mały zapisek o  kryterium dochodowym w tej samej wysokości co zeszłoroczne dopłaty i znów samotna emerytka z 1800zł i 13tką oraz 14tką się nie zmieści bo krezuska. 

Edytowane przez der

1 godzinę temu, h3nio napisał:

nie znam przesiębiorcy, który sprzedaje paliwa stałe dla gospodarstw domowych prowadzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, po cenie nie wyższej niż 996,60 zł brutto za tonę, a o zakupie u takiego podmiotu jest mowa w tym punkcie.

To tylko projekt. Sądzę z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, że celem tego punktu jest zapobieżenie sytuacji, którą opisałeś wcześniej - tak więc zapewne punkt zostanie odpowiednio doprecyzowany.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.