Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinia o monobloku Haier 8kW

Henrykz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Cześć,
Nie wiem czy nie odgrzewam starego kotleta bo widzę że ostatni post był ponad rok temu bez odpowiedzi ale zaryzykuję.
A więc w końcu i ja zainstalowałem swojego heiera 8kW + moduł ATW (po 2 latach od zakupu 🙂 ), może najpierw krótka charakterystka: dom nowy ok 120m2, parter i poddasze użytkowe, ściany/podłoga 20cm styro, poddasze 20-25cm piana pur, 100% podłogówka, bojler CWU 300l, CO 150l, dwie dodatkowe pompy obiegowe na parter i poddasze, cały bojler CWU grzany przez pompę bezpośrednio a woda użytkowa puszczona przez wężownicę (czyli odwrotnie niż montuje się to standardowo). W obiegu tylko woda bez glikolu, zabezpieczenie w postaci kabla grzejnego - owinięte rury doprowadzające, częściowo pompka wilo oraz czujnik różnicy ciśnień który bocznikuje samą pompkę, dodatkowo zamontowałem zawory antyzamrożeniowe choć po zamontowaniu już widzę że mogą nie spełnić swojej funkcji, jeden już całkiem zaizolowałem 🙂. Część CWU uruchomiłem ponad miesiąc temu, CO dorobiłem dwa tygodnie temu i w tym samym czasie dokupiłem podlicznik energii więc tylko za ten czas mam zapis zużycia. Poddasze na razie nie jest skończone więc nie puszczam tam ogrzewania ale nie mam zamkniętych schodów i tak czy inaczej ciepło tam ucieka.
Moje obserwacje:
Myślałem że pompa a właściwie sterownik ścienny posiada czujnik temperatury do sterowania ogrzewaniem, niestety chyba wszystko opiera się tylko na temperaturach wlotu/wylotu wody oraz z dołączonego czujnika w zbiorniku CWU.
Nastawy jakie mam to 36,5 CWU oraz 26 CO więc raczej nisko, za pełne 13 dni mam zużycie 24,5kWh (nie wliczone zużycie obiegówki na pętlach podłogówki) , z czego grzanie podłogówki włączałem jak na razie tylko przez 5 dni, sprężarka włączała mi się 1-2 razy na dobę gdy było tylko CWU i 3-4 z CO, po około 20-40 minut.
Zauważyłem że gdy tryb grzania jest załączony (nie przytoczę teraz który numer złącza zwieramy) to pompka obiegowa w haierze pracuje cały czas - logiczne ale w moim wypadku generuje tylko straty energii bo standardowo jest ustawiona na max czyli 75W - tu będę musiał się zastanowić nad termostatem (pokojowym), który będzie wspomniane złącze zwierać rozwierać, tymczasowo zmieniłem nastawę pompki wilo na bieg średni.

Jest jeszcze kwestia mechanizmu zabezpieczenia samej PC przed zamrożeniem wody w obiegu (nie mylić z defrostem) - Czy ktoś wie dokładnie jak one jest realizowane? Miałem już 4 noce gdy temperatura zeszła poniżej 0, nie zaobserwowałem na wyświetlaczu zaświecenia się "Antyfreezy" czy jakoś tak, nie włączała się też pompka obiegowa (gdy ogrzewanie wyłączone), ale odnotowałem zmiany zużycia energii - przy normalnej pracy (brak załączenia sprężarki, pompka nie pracuje) około 15W, z pracą pompki na max - 90W, gdy temperatura spada poniżej zera zużycie wzrasta do 50W.
Myślałem że w wypadku mrozu niezależnie od ustawień PC załączy pompkę obiegową i wyświetli "Antyfreezy" ale nic takiego się nie dziej. Czy ktoś wie jak to właściwie działa?

6 godzin temu, Peterz napisał(a):

za pełne 13 dni mam zużycie 24,5kWh

Witam

Czyli 1,88kWh dziennie??? Sorki ale tyle to u mnie ekspres do kawy i czajnik elektryczny pobiera dziennie...

Czy aby na pewno dobrze odczytałeś?

Pozdrawiam.YARO

Jak pompa przepracowała kilka godzin przez te 13 dni, to pewnie i tyle wyjdzie. Poczekamy co napisze kolega jak przyjdą mrozy.

• Zgadzam się 1

Zdaje sobie sprawę że jak przyjdą mrozy to tak różowo nie będzie ale jak na razie zużycie jest w miarę niskie bo też nisko mam nastawione temperatury CO i CWU, wyższych nie potrzebuję.

Ciągle nie znalazłem informacji jak działa zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe które jest wspomniane w instrukcji, wiem tylko że poniżej zera wzrasta pobór prądu o około 35W, nie złącza się pompka obiegowa i nie wyświetla się napis "Antifreeze"

Chyba pompa obiegowa powinna cyklicznie załączyć się przy temp w okolicach zera. Bynajmniej panas coś takiego wykonuje żeby zabezpieczyć się, ale przy braku zasilania nic to nie da. Dlatego trzeba zrobić wymuszenie przepływu dodatkową pompką, najlepiej zasilaną bezpośrednio 12V lub przez UPS.

W dniu 21.10.2024 o 19:41, Peterz napisał(a):

Ciągle nie znalazłem informacji jak działa zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe które jest wspomniane w instrukcji, wiem tylko że poniżej zera wzrasta pobór prądu o około 35W, nie złącza się pompka obiegowa i nie wyświetla się napis "Antifreeze"

Gdy temperatura spada w okolicy 4 st na wymienniku pompy ciepła włącza się pompa obiegowa ,wzrost prądu 35 W spowodowany jest pewnie grzałką karteru sprężarki .