Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po ostatnim teście - u mnie też jest OK; kocioł 22kW, palnik do 25kW - ustawiony na 12kW

Rozwiązanie zagadki z ostatniego mojego zapytania - otóż pogubił się regulator sterowania zaworem 4D, ponieważ po wzroście temperatury na zewnątrz, niewielki ruch zaworu nie powodował znaczącej zmiany zasilania CO; wydłużanie czasu stabilizacji i zmniejszanie wzmocnienia też nie pomagały - kocioł bywał cyklicznie zalewany zimna wodą z CO i stąd skoki modulacji. Dodatkowo czujnik zasilania CO za 4D był oddalony ok. 0,5m za zaworem i to powodowało dużą bezwładność. Dodatkowo powrót z zaworu 4D do kotła spinał się z CWU na trójniku ok. 15cm od kotła; zaraz za nim był czujnik powrotu - przesunąłem go ok. 2-3 cm od kotła; po wyjęciu wszystkich czujników temperatury z tulejek i zamontowaniu ich bezpośrednio do rur na termopastę oraz taśmę miedzianą zniwelowana została część bezwładności całego układu i wykresy znacznie się wygładziły... :)  a deltaT zmniejszyła się z 5 st do 2-3 stC

ochrona powrotu włączona 47st C, tylko pompa cwu i co za 4D, brak kotłowej; obwód kotłowy na 4D 5/4", pompy Alpha2 obie na I biegu 5W

na wykresach widać momenty przekładania czujników

CO_4D_wykres_new5.jpg

CO_4D_wykres_new6.jpg

CO_4D_wykres_new7.jpg

CO_4D_wykres_new2.jpg

Edytowane przez LukaszT1125
Opublikowano
Teraz, audilhr napisał:

No weź Klaudiusz powiec no weź 

Ja bym popracował nie nad sterownikiem tylko nad wodą która w obiegu kotłowym według mnie za szybko krąży ale nie znam Twojej instalacji wiec tylko gdybam ,ale wiesz to nie temat w tym wątku bo woda i przepływy to nie sterownik .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Piszac teraz tez zasmiecam forum niepotrzebnie bo nie pisze na temat ani tez komus nie pomagam, zapytalem o spalanie podczas czysczenia kotła może głupie wystarczy odp. liczy i tego nie zmienisz bez docinek.Ktos Nowy wejdze na forum ile musi przeczytac stron o skzp bez sensu  nie jestem obrazony ale te wpisy nic nie pomagaja

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Sory jak kogos urazilem i zwrocilem uwage na niektore wpisy nie na temat.Ale jak ktos jest za delikatny zeby krytyki wysluchac to wedlug mnie powinien palic gazem bo do wegla jest za delikatny.

Wiecej nic nie napisze  bo nie warto palcow meczyc...sterownik opanowalem(po wlasnych testach) na tyle ze nie potrzebuje rad i uwag.

Jak komus moja opinia na temat rynny +skzp02 potrzebna to niech pisze na "priv" Pozdrawiam.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Odnośnie zaniżania kw kotła daje to efekty jeśli robi się to z głową ja obniżyłem z 25na20kw i dało efekt jak obniżyłem na 15kw to było gorzej niż przy 25kw wnioski nasowaja się same

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 godzin temu, abcde napisał:

Wejdź sobie w trybie instalatora w informację to zobaczysz ile sekund pracuje twój podajnik w każdej godzinie.

Nie wszyscy mają takie informacje w trybie instalatora (zabudowa nie ma)

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie odnośnie potencjału. Do tej pory paliłem greenpalem ale wczoraj gdy podajnik się opróżnił to postanowiłem zacząć retopal. Jak przy greenpalu potencjał wychodził z obliczeń 28.6kg tak pomyślałem że retopal ma grubsza frakcje i w większości przypadków użytkownicy mają ustawione w przedziale 14-16kg to ustawiłem 16.2kg i dziś gdy się woreczek skończył liczę i wyszło że retopal również jest na poziomie 28.2kg. Na greenpalu ster pokazywał prawidłowe zużycie. Na podajniku jest taka naklejka, na kotle taka.09b3c0caabff6cb39dd5541f15852c94.jpg165341543063cba30ca36202c8a82182.jpg

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dam Wam nowy temat :)

Temp. zadaną na kotle mam ustawioną na 56 oC. Kocioł dochodzi nawet do 63 oC i nadal pracuje na najniższej modulacji ustawionej w sterze (10%). Czy to normalne? 

Opublikowano

Tylko jeśli masz ustawiony priorytet CWU i odpowiednio dużą "Nadwyżkę temp. kotła" i właśnie pracuje CWU. Wówczas zadaną jest temp. CWU + nadwyżka.

Opublikowano

Po podłączeniu silownika pod  sterownik i wszystkich czujników jak również pogodowki i czujnika temp pomieszczen mój piec  chodzi pięknie. Dom 500m2 bojler 250l

IMG_20181125_222424.jpg

IMG_20181125_222456.jpg

IMG_20181125_115310.jpg

IMG_20181125_115353.jpg

IMG_20181125_115432.jpg

IMG_20181125_002324.jpg

Opublikowano

U mnie wygląda tak wykres A dodam że mam Kocioł 19KW A ustawiony na 24KW na stwrowniku 

Ps. Wszstkie wartości jak potencjiał I kaloryczność wpisane idealnie jak wychodzi  i co mi da to że wpisze zamiast 24 np 10KW nic kompletnie nic tylko podniesie mi się modulacjia wyżej i prawdopodobnie kaloryczność będę musiał obniżyć. 

20181119_063453.jpg

Opublikowano

Witam. Powiedzcie mi jak to jest z tymi mocami, bo ja mam kocioł 19 Kw, a w dokumentach od palnika jest napisany zakres 12-50 Kw. Potencjał mam sprawdzony i wynosi 14,7 kg a kaloryczność wpisałem 11,2mj z korektą +27% chociaż sprzedawca zapewniał 26mj. Gdy wpisywałem wyższą wartość to nie szło upalić. zaznaczam że kociołek mam przewymiarowany.

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do kupna sterownika skzp-02 obecnie testuje działanie aplikacja, zapoznaje się z instrukcją obsługi i przeglądam forum w temacie sterownika.

Niestety nie bardzo rozumiem działanie ustawień regulatora pogodowego dla mieszacza.

Dla jakiej wartości temperatury zewnętrznej ustawiam temperaturę zadaną dla mieszacza z grafiki w instrukcji obsługi wynika że dla temperatury 10°C ( dobrze to rozumiem???) 

Jeśli tak jest to dla mojej instalacji wartości zadanej temperatury przy 10°C na zewnątrz wynosi 23°C a w aplikacjach najniższa wartości temperatury zadanej jaką można ustawić to 25°C !???, czy tak samo jest w samym sterowniku?

Screenshot_20181125-225357.png

Opublikowano
8 minut temu, KamilMiernik napisał:

Dokładnie się to pokrywa,  tym co pisałem kilka razy już. 

Czyli Kamil musiałbym wpisać w moc kotła prawie powiedzmy maksymalną wartość palnika żeby się reszta zgadzała?

Opublikowano (edytowane)

@Ronohwszystko działa prawidłowo i spokojnie; dla 10 oC deklarujesz temp. wody na CO (np 29), od tej wartości będzie twoja krzywa grzania wg. zadeklarowanej krzywej, np. 4 => przy 0 oC CO = 29+4;  Dodatkowo deklarujesz min/max temp. CO, np 26min 45max. Jeśli ze spadkiem temperatury zewn. temp. wewnątrz będzie utrzymywana, np. 22 oC to siłownik kręci zaworem wg. krzywej. Jeśli Twew spada sterownik ja powoli podnosi aby uzyskać zadaną Twew w widełkach do COmax, jeśli jest powyżej zadeklarowanej Twew kręci zaworem w dół do min CO . Dodatkowo możesz zadeklarować ruch siłownika min otwarcie (np 5%) i max otwarcie (60%)

U mnie dom dobrze docieplony i COmin mam 26oC i to wystarcza przy Tzew do 12oC. Z poprzedniego sterownika znam charakterystykę swojego budynku i już wiem że 10oC=>CO 29, 0 oC => 32, -10 oC => 35, -20 oC => 40

23 oC to chyba za mało...

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Mapik napisał:

Czyli Kamil musiałbym wpisać w moc kotła prawie powiedzmy maksymalną wartość palnika żeby się reszta zgadzała?

Jak masz potencjał, to poszedłbym tą drogą - wpisać deklarowany opał MJ bez korekt i teraz jeśli kopczyk się zapada - zwiększać moc w ustawieniach - rośnie nawęglanie; a jeśli się przesypuje  - zmniejszać; trzeba pamiętać aby korygować powietrze i dać czas na "adaptację" sterowania - min 2-3h a najlepiej dobę. Jak to będziesz miał to można zacząć dalej dopieszczać parametry...

moc do startu z kotła - 19kW

Opublikowano (edytowane)

Tez tak właśnie myślałem żeby tak zrobić. A oto moj wykres 

856F0538-5F7D-4A14-BA14-DDFBD39038ED.jpeg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

a obieg kotłowy masz dobry? Jeśli nie to będzie Ci się odstawiał jak na wykresie - praca w dwustanie; grzeje, odstawia się i ponownie grzeje jak zaleje go zimniejsza woda z co lub cwu; jak masz cwu to włącz pompę ładującą na stałe

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. 

Rozumiem na jakiej zasadzie działa krzywa grzewcza i znam zapotrzebowanie dla mojego domu a mianowicie, 

10°C-23°C,  0°C-26°C,  -10°C-29°C,  -20°C-32°C 

Tak wynika z OZC i tak jest ustawione na innym sterowniku pogodowym który obecnie używam i jest ok.

Po prostu inaczej przypisuje się temperatury w moim sterowniku dla krzywej grzewczej.

Czyli w sterowniku najniższa temperatura dla mieszacza jaka jest (20°C) jeśli tak to gra gitara a jeżeli jest tak jak w aplikacjach (25°C) to niestety gitara przestała grać

Edytowane przez Ronoh
Opublikowano

z aplikacji mob. zapisałem do sterownika 23 COmin - wiec chyba będzie OK