Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podnieś pompę na wyższy bieg i daj więcej informacji o instalacji.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, slawek56 napisał:

Jaki kocioł i jaki palnik,tego też nie wiemy?

Piec kwm sgr 25kw Pleszew. Palnik to eko pal stalkot 12-25kw kwadratowy. Eko groszek z kopalni wesoła niby 28mj. Temp. W domu około 23-24stopnie

Edytowane przez Robertoooo
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Robertoooo napisał:

To wpisz w sterownik 28,tak jak jest np na worku,a masz 22 wpisane.

Jaka moc kotła nie palnika?

Edytowane przez slawek56
Opublikowano
1 minutę temu, slawek56 napisał:

To wpisz w sterownik 28,tak jak jest np na worku,a masz 22 wpisane

To jeszcze bardziej zmniejszy nawęglanie a już zamiast 25Kw jest wpisane18Kw @Robertoooo nic nie piszę że z kopczykiem się coś dzieje.

Pisaliśmy chwilę na priv i z tego co mi się wydaje temperatura zadana na kotle jest za mała 55 stopni przy podawaniu na grzejniki 39 stopni to za mało zasugerowałem podniesienie  zadanej na 60 i podniesienie mocy kotła

Opublikowano

Nawęglanie zmniejszone,bo wpisaliście 18kw zamiast 25KW,a kalorie 28 kw zmniejszą spalanie,czegoś chyba nie rozumiesz

Opublikowano

@ robertoooo pamietaj,że każdy jeden stopień w górę w pomieszczeniu to 10% więcej opału-to jest udokumentowane przez specjalistów,więc średnia temp w pomieszczeniach wynosi 21*,więc jeśli ty masz 24 to jest 3 * więcej, u ciebie spalanie dobowe jest 28 kg ,wiec 3 razy 2,8 kg =8,4 kg.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, slawek56 napisał:

(...) każdy jeden stopień w górę w pomieszczeniu to 10% więcej opału (...)

Pozwolę się nie zgodzić. Idąc tym tropem każdy jeden stopień w dół to 10% opału mniej. Czyli zmniejszając temperaturę wew o 10-15C mamy zerowe zużycie paliwa ;) , oczywiście upraszczam.

PS. Wiem co chciałeś napisać ale 10% to moim zdaniem stanowczo za dużo, w każdym razie u siebie nie mogę tego potwierdzić, może być nawet tak że podnosząc temp wew o 1C zużycie będzie na podobnym poziomie z uwagi na lepszą sprawność spalania przy wyższych mocach jeśli przesuniemy się w obszar lepszych sprawności palnika.

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Bardzo często przed sezonem grzewczym w portalach internetowych np.interia  itp experci wszystko piszą na ten temat,w muratorze z tego co pamiętam też czytałem,więc piszę to co czytałem  kilka,czy kilkanascie razy i wszyscy piszą to samo -jak można (ale jak kto chce) obniżyć koszty ogrzewania,zmniejszając temp.o 1* w pomieszczeniach.

Opublikowano

Największą różnicą jest podnoszenie temp. Od 22 w górę w tedy wali po kieszeni niesamowicie takich kosztów np. Nie będzie miedzi 20 a 22 sprawdzone ale na ogrzewaniu gazem

Opublikowano

Bardzo łatwe do sprawdzenia,zwiększyć temp w domu na 24 godz. z 21 stopni na 23,lub z 22 na 24,ale przy tej samej temp zewnętrznej.Na ekogroszku jest to samo co na gazie tak jak ty piszesz audilhr,u mnie sprawdzone na ekogroszku.

Opublikowano

A jak tam Wasze spalanie się kształtuje przy obecnej pogodzie i na tym sterze?

Opublikowano

Zapomniałem napisac: u mnie :

Grzane ok200m- wychodzi ok 18-19kg

Opublikowano

Witam

Czy jest tutaj ktoś kto zmienił k1pv4 na skzp 02

Mam defro komfort eko 12kw

Co z czujnikami? Zostawiliscie te z starego sterownika?

Co zrobiliście z starym sterownikiem?

Co jest na plus a co na minus?

Będę wdzięczny za każde informacje

Opublikowano

Spalanie u mnie 20 kg-100 m2,lecz budynek nieocieplony,

Opublikowano

ocieplone 180m2, grzejniki panelowe, cwu 140l, w domu 21,5st, średnia na zewnątrz 0st => 8,5-9,5kg/d; w weekendy ok +1kg/d (cwu);

Po wymianie sterownika porównując rok do roku z okresu 2 lat wstecz - za 2,5mies oszczędność ok 200kg grochu :) 

Opublikowano
3 godziny temu, manx napisał:

Witam

Czy jest tutaj ktoś kto zmienił k1pv4 na skzp 02

Mam defro komfort eko 12kw

Co z czujnikami? Zostawiliscie te z starego sterownika?

Co zrobiliście z starym sterownikiem?

Co jest na plus a co na minus?

Będę wdzięczny za każde informacje

Ja zmieniłem ale z k1pv3 czujniki się nadają sterownik leży na półce A co się zmieniło zapomniałem o kotłowni 

Opublikowano

czyli innym nic piec nie pali :) 

z innej beczki :po wyczyszczeniu czujnika spalin temperatura  spalin wzrosla o dobre 10stopni-ktos z was czyscil czujnik i takie cos zaobserwowal u siebie?

Opublikowano

Czyli zakup sterownika plus te czarne końcówki ?

Opublikowano
2 minuty temu, abcde napisał:

czyli innym nic piec nie pali :) 

z innej beczki :po wyczyszczeniu czujnika spalin temperatura  spalin wzrosla o dobre 10stopni-ktos z was czyscil czujnik i takie cos zaobserwowal u siebie?

To akurat normalne zjawisko

Opublikowano

a jak czesto go czyscisz...bo po po tygodniu jest juz  znow zdrowo zakurzony raczej i zaniza temperature.

Opublikowano (edytowane)

Szczerze...może raz na miesiąc

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

U mnie spalanie 16,9 na rynnie Witkowskiego ,w grzejniki na stałe 45 stopni temperatury pilnują termostaty elektroniczne ,łazienki 25, sypialnie 21 pokoje 23.                                                           

• Lubię to 1