Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo nadmuch za mocny i temu kopczyk za nisko miałeś.

Opublikowano

Ja na Wesołej która ma podobno około 28MJ, palnik ekoenergia 25-35KW (deklaruję 30KW) muszę zadeklarować kaloryczność 23 MJ aby kopczyk się trzymał. A na orginalnym Retopalu 22MJ.

Opublikowano
a nie lepiej bylo korekta dawki paliwa?
Była też i korekta na 10%.Ale przecież nie o to tu chodzi żeby kręcić tak parametrami.Delikatnie.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja mam rynnę apr i kopczyk nas nie intetesuje.

Prawda abcde ?

Podobnie jak jakość opału. Jak czytam wszędzie albo słyszę w pracy o kopczykach to jeszcze bardziej  cieszy mnie że mam moją rynnę, tym bardziej że znam dwójkę która po mnie kupiła apr i ma święty spokuj z paleniem podobnie jak ja...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam Jak ustawić sterownik żeby modulacja nie była taka jak na zdjęciu taka strzelista

711.JPG

Opublikowano
39 minut temu, Oldek napisał:

Może sezon był cieplejszy dlatego kolega @MarekDabrowski spalił tonę mniej na skzp. Ja bym był bardziej pesymistyczny

Więc jaka jest wyższość tego sterownika nad innymi? Kiedyś słyszałem że ma on wpływ na mniejsze spalanie. 

Opublikowano
6 minut temu, 8010 napisał:

Ja mam rynnę apr i kopczyk nas nie intetesuje.

Prawda abcde ?

Podobnie jak jakość opału. Jak czytam wszędzie albo słyszę w pracy o kopczykach to jeszcze bardziej  cieszy mnie że mam moją rynnę, tym bardziej że znam dwójkę która po mnie kupiła apr i ma święty spokuj z paleniem podobnie jak ja...

przyznaje racje-genialny palnik a z dodatkiem skzp=super genialny:)

Opublikowano
10 minut temu, BODZIO44 napisał:

Witam Jak ustawić sterownik żeby modulacja nie była taka jak na zdjęciu taka strzelista

Spróbuj na początek zmniejszyć moc kotła i "pokaż" palnik.

Opublikowano

Moc mam ustawioną na 22kw a palnik to z kotła ling combi 

Opublikowano

Może masz za mocne powietrze. Dobrze gdybyś zamieścił kilka fotek palnika i ustawien powietrza 

Opublikowano
13 minut temu, abcde napisał:

przyznaje racje-genialny palnik a z dodatkiem skzp=super genialny:)

Ale tylko oryginał apr. Czytałem kiedyś o innych producentach i użytkownicy mieli problemy. Jakieś dzikie rurki do powietrza wtórnego itp. 

Apr montujesz, odpalasz i po kłopocie.

Opublikowano

Bodzio 44 zrob tez fotke ustawien palnika. Jak bedziemy wodziec wszystko to na pewno pomożemy.

Swoja droga  gdyby nie bylo wykresu to wiele osob by nie "dopieszczalo" ustawien :-)

Opublikowano (edytowane)

@BODZIO44 w tym przypadku powinieneś zużyć od 72kg/24 do 100kg/24h na dobę gdy palnik ma 100% mocy. Ustawiamy tak aby moc była jak najbardziej zbliżona do realnego zapotrzebowania ale strumień powietrza i paliwa ma się pokrywać tak by żar się nie podnosił ani nie opadał albo nie przesuwał na rynie i to wszystko. A palnik mam być drożny i szczelny.

Pozdrawiam RedEd

Edytowane przez reded
Zmiana
Opublikowano

A gdzie jest deflektor?

Opublikowano

Na poczatek zmniejszył bym w menu powietrze max i min. Po drugie czy masz w dmuchawie przeslone? Jak tak to jak mocno otwarta? 

Opublikowano

jak dla mnie za duzo wiatru jak na taki palnik...to nie rynna:)

Opublikowano

Troche mam mało miejsca na deflektor  Moja dmuchawa nie ma przesłony

Opublikowano

Powietrze próbowałem zmniejszać ale bez rezultatu wręcz było gorzej zaczynało dymić

Opublikowano (edytowane)

A puszka powietrzna czysta i szczelna? Ty spokojnie możesz ustawić moc 12 kW lub nawet 10 i wtedy szukaj powietrza.

Edytowane przez reded
dodanie
Opublikowano

Wszystko było rozkładane  czyszczone w sierpniu i składane na silikon więc myśle ze jest szczelne