Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Również przymierzam się do zakupu tego sterownika. Mam kocioł 20kw. Obecnie mam sterownik i na zimę ustawienie 5 sek podawanie 55 sek przerwa nadmuch 3 lub 4 na 10. Przesłona na wentylatorze Dm 80 na 2 cm. Obecnie przy tym chomiku temperaturach 100kg starcza na 8 dni. Grzeje 160m2. Czy jak kupie ten sterownik da się jeszcze zejść z ilościa spalanego groszku. Będe miał zawór 4d 6/4 a za zaworem 4d 1 cal na co i 1 cal na cwu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalk

Raczej zapomnij o takim spalaniu  na sterowniku z pid. Ja też miałem ten sterownik i już się go pozbyłem po przepaleniu dwóch miesięcy, spalanie prawie dwukrotnie większe a sadzy w kotle tyle co spalonego opału. Też byłem nim zauroczony po przeczytaniu tego tematu. Ale może u Ciebie się sprawdzi. :D

Opublikowano (edytowane)

Kolego we wszystkich możliwych tematach wypisujesz jak to przy skzp02 spalanie ci wzroslo dwukrotnie i zniechecasz innych ale korzystales z tego sterownika 2 miesiace. A nie myslales ze to moze u ciebie jest cos nie tak ze jako jeden z niewielu jestes nie zadowony, moze opal? albo cos w instalacji masz nie tak. Dwa miesiace to troche malo aby dobrze przetestowac sterownik, mysle ze dopiero po calym sezonie mozna wydac obiektywna opinie. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze zakup tego sterownika to byla dobra decyzja i nie bede pisala ile zaoszczedzilem na opale, powiem tyle ze zakup sie zwrócil. Nawet jesli oszczednosc nie wynikaja z dzialania sterownika to sterownik pomogl mi zoptymalizowac ogrzewanie domu i z tego wziely sie oszczednosci. Pozdrawiam sceptykaow.

Edytowane przez Ryszard
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze raz zapytam czy ktoś pali miałem z palnikiem rynnowym mam nowy piec od dwóch tygodni a co do sterownika to przecież można wyłączyć pid jak komuś nie pasuje i ustawić tak jak się chce czy się mylę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez thekip
Opublikowano

Tak.Mam 3 mesjace i investycja jest skoro navracena.Na opale,i czysceniu kociola-nie cuwa,popiol popiolok.Przed tym palil titanik,k tymu st 431,brrr.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

rynnowy slimakowy?

Opublikowano (edytowane)

Tak ślimak podwójny i rynna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk0f50709e9005737ca09a1c139e9bb889.jpg

044ce3c9abb45e776416bd58f9cf7002.jpg

e1cd3068bd52fcdd91e9be90f73e8127.jpg

Rynna obłożona płytkami ceramicznymi

Edytowane przez thekip
Opublikowano

O odstawianiu juz dawno pisalem, zeby przestac patrzec na wykres tylko na portfel

Nie no spoko panowie palę już eco z 8 lat a w sumie.z 25 lat.To juz wiem ze sie nie opłaca ciagłe palenie i już to przestawiałem tak i tak ale jak dałem 15 minut czy mniejszy czas przekroczenia to zaczęło byc w chałpie zimno no i trochę dałem więcej zeby co nieco było przyjemniej ,chałupa z cegły oddaje ciepło na zewn.  i nic zero steropianu po za jedna scianą od południa od zeszłego  roku i spalanie rosło i tak próbuję raz tak raz tak ,po prostu pierwszy sezon palę na tym sterze i chwała konstruktorom że tyle bardzo potrzebnych parametrów mozna przestawić o tu tu chodzi .Dałem wykresy zeby ktos nie pomyślał ze tylko pisze bajki a sterownik mam inny.Na starym sterowniku dwustan miałem juz większe przepały o takim czasie po zimie a były sporo mniejsze mrozy więc juz jest dobrze.Co do tamtego starego sterownika w moim wiaderku u22 to się nie będe już użalał ,zapomniałem o nim bezpowrotnie.Tego podłaczyłem pod koniec grudnia jak juz pisałem ale jeszcze panelu pokojowego nie bo mam tablet i jakoś to było prościejsze ale będzie i panel w przyszłym sezonie.Widze że nie każdy ma tutaj ten sterownik skzp. Dziwi mnie to że ktoś ma ten ster a spala sporo więcej i cos tu nie gra.

Ja palę teraz ecogrochem  tym najdroższym 780/t bo miąłem 2 tony bardzo słabego eco 650/t i juz się wyleczyłem z tego , co 3 4 dni pełny popielnik spieki kopcenie tragedia ,lepiej kupic droższy więcej kalori a wyjdzie go mniej i czyściej w piecu.Teraz calkiem inaczej się pali ale zawsze można cos poprawić ,no nic czeka mnie robota z pompą kotłową i tyle a może się rzucę na założenie sprzęgła ,muszę to jeszcze  skonsultować z odpowiednim człowiekiem.

Opublikowano

Acha .Jeszcze pomyślę o założeniu tarczy z malucha moze będzie mniej palił :D  :lol:

Opublikowano

Maluch niestety nie miał tarcz. Ale koło zamachowe będzie OK ;)

Nie bardzo chyba Ci ten dwustan wychodzi - jakim cudem "zaczęło byc w chałpie zimno" ? To jakiś nowy styl spalania, wymuszany czasowo ?

Po spadku poniżej zadanej, ster ma odpalać z odpowiednią mocą, dogrzać, zatrzymać palnik. Ma przebić rozpędem zadaną, i stać jak najdłużej. Ale nie można przesadzić, bo idzie łato wywalić złotówki kominem. Praca ciągła nie zawsze ma sens - dużo by pisać.

Opublikowano (edytowane)

No własnie mozna pisac każdy ma rację...ooo dwumas jeszcze lepszy TDI :D ja miałem tarcze w maluchu z przodu od polo.

Tak poważnie to cały czas miałem ciągłą pracę i w domu ciągle ustawione 21st wszystko elegancko pracowało a jak się odstawiał to  zaczęło sie wahanie temperatur jak po odstawieniu w domu spadła temp. to nagle po otwarciu zaworu 4d piec zaczął dawać pełną moca  żeby wyrównać zadaną temp. w domu 21st i później znowu  odstawka i tak w kółko a spalanie szło do góry.Wszystko że dom nie ocieplony i ucieka szybko ciepło przez cegły szybciej niż pustakami. Później zwiększyłem czas stabilizacji 4D i juz lepiej było.

Daje rady nie ma problemu w końcu od wczoraj nie palę eco.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

A może podaj jakieś przykładowe ustawienia,

temperatura spalin na jakim poziomie?

Lepiej palić na niższych ustawieniach a dłużnej,

czy krótsze rozgrzewanie z większa mocą?

Edytowane przez system2002
Opublikowano

Nie bardzo wiem jak się ustawia wasze stery.

Spróbuj 1:6, może 1:7, powietrza tyle, żeby się idealnie spalało i zobaczysz co i jak.

Opublikowano

Koledzy właśnie zasypałem eco....kupiłem tonę za 920. Platinum 29.8Mj. Suchy.

Nastawy w pid to:

Modulacja 10-100%

Przekroczenie 15min

Paliwo 29mj

Wiatr 10-55%.

Jak sądzicie? Czujnik pokojowy mam 22.0st histereza 0.2 ( 21 mniałem ale to pomyłka ziąb....) a niektórzy po 20st mają....hmmm nie po to grzeje aby w kapciach biegac i skarpetach....

Co uwazacie o tych nastawach? Na dworze 0.3st

Opublikowano (edytowane)

To:Thekip

Interesujaca maszyna..

Slimak,dmuchawa,czujniki,to take same.

pompy,zawor....take same.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

nadal szukam odpowiedzi jak sprawuje sie sterownik o którym mowa na rynnie :( :(

Opublikowano

Kolego we wszystkich możliwych tematach wypisujesz jak to przy skzp02 spalanie ci wzroslo dwukrotnie i zniechecasz innych ale korzystales z tego sterownika 2 miesiace. A nie myslales ze to moze u ciebie jest cos nie tak ze jako jeden z niewielu jestes nie zadowony, moze opal? albo cos w instalacji masz nie tak. Dwa miesiace to troche malo aby dobrze przetestowac sterownik, mysle ze dopiero po calym sezonie mozna wydac obiektywna opinie. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze zakup tego sterownika to byla dobra decyzja i nie bede pisala ile zaoszczedzilem na opale, powiem tyle ze zakup sie zwrócil. Nawet jesli oszczednosc nie wynikaja z dzialania sterownika to sterownik pomogl mi zoptymalizowac ogrzewanie domu i z tego wziely sie oszczednosci. Pozdrawiam sceptykaow.

Ja tylko napisałem mój przypadek, po to jest forum.  I uwierz kombinacji było bez liku,nawet jeden kolego z forum udzielał mi rad telefonicznie i bezinteresownie i po paru tele. też stwierdził że najlepszym rozwiązaniem będzie praca w dwustanie.   W rodzinie mam już 4 kotły z podajnikiem  zwykłe stery i z pid  i naprawdę wiem co piszę. 

Opublikowano

Co zastępuje słabsze dmuchawę wpa 06? wpa 06 zbyt silny,mnie moduluje 4-20%,resp.6-13,to nie jest ciagla regulacja,kilka krokow.

Preprzasam za jezyk,goog transl.mnie pomaga.

Ucze sa :unsure:

Opublikowano (edytowane)

WPA 07 lub http://kotly.es24.pl/opis/2664133/rv13ams-40w-dmuchawa-do-brucer-ekoenergia.html

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu