Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zmiany: podawanie od 1 s, dmuchawa zmienia obroty tylko przy podawaniu paliwa i możliwość ustawienia podbicia obrotów dmuchawy podczas podawania.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano (edytowane)

Zdublowane

Edytowane przez reded
Opublikowano

Witam

Zmiany: podawanie od 1 s, dmuchawa zmienia obroty tylko przy podawaniu paliwa i możliwość ustawienia podbicia obrotów dmuchawy podczas podawania.

Pozdrawiam RedEd

W jaki sposób zmienia się to podbicie dmuchawy przy podawaniu?
Opublikowano (edytowane)

Tej wersji jeszcze nikomu nie wysłałem. A ustawiamy ile % ma więcej dmuchać podczas podawania paliwa.

Pozdrawiam RedEd

Edytowane przez reded
Opublikowano

Czy wersja 1.87 tylko do stera czy także na panel? Jak się sprawdza podbicie obrotów przy podaniu, coś takiego jest w iryd pid rtz tam się sprawdza.

Opublikowano

Od paru dni temperaturą w domu zarządza regulator pokojowy. Czujnik temperatury mam w salonie na wysokości 120cm od podłogi i 10cm od ściany. 

Wcześniej nie zwracałem uwagi na wskazania temperatury. Teraz mam tak: ustawiłem temperaturę na 21.8, histereza 0.2 i taką temperaturę sterownik utrzymuje przez większość dnia poza dwiema sytuacjami. Rano, kiedy zaczyna się ruch w domu temperatura wg czujnika zaczyna rosnąć do 22.5, sterownik zaczyna zamykać mieszacz, temperatura przez chwilę się utrzymuje i po wyjściu wszystkich do pracy gwałtownie zaczyna spadać co wiąże się z otwarciem mieszacza i pracą kotła na 100%. Tak samo sytuacja wygląda późnym popołudniem kiedy wraca się z pracy i zaczyna np gotować, temp potrafi przekroczyć 23 stopnie wg czujnika. Termometr ścienny nie pokazuje takich skoków temperatury. 

Czy da się jakoś ograniczyć takie skoki?

Opublikowano (edytowane)

Tak jak w Irydzie tylko dobierasz wartość o jaką ma być zwiększona prędkość na czas pracy podajnika. Jest to wersja 1.88 teraz nie mam dostępu wyślę po południu lub wieczorem chętnym.

Pozdrawiam RedEd

PS na chwilę obecną tylko do bazy

Edytowane przez reded
Opublikowano

Oprogramowanie testowe dostępne jest tylko dla sterowników z zintegrowanym panelem. Do sterowników zabudowanych z panelem magnetycznym będzie w późniejszym terminie.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Red nie wstyd Ci?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pewnie nie. Takim jak Ty jest wszystko jedno.

Opublikowano (edytowane)

?

Edytowane przez reded
Opublikowano

Panowie rzeczywiscie od pewnego czasu widzie na forum Kwas. Śledzę to forum od 1.5 roku i bardzo dużo dobrego wyniosłem bazując na uwagach i doświadczeniach Waszych. Dzisiaj stwierdzam że są osoby pomocne które za darmoche pomagają innym i są też osoby czepiajace się i do nich pisze dajcie spokój bo śmieją się z nas na innych forach jak ktoś napisał aktualizacje i wyraźnie zaznaczył że do celow testowych to tak jest i nie zapłaciliscie złamanego grosza za ich prace wiec uszanujcie to nikt nikogo do niczego nie przymusza.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam,

Czy mógłby ktoś podać jaki kabel najlepiej kupić pod aktualizację sterownika?

Nie posiadam niestety w kompie RSa więc muszę skorzystać z jakiejś przejściówki.

Może coś polecicie w komplecie?

Z góry wielkie dzięki.

Opublikowano

Panowie rzeczywiscie od pewnego czasu widzie na forum Kwas. Śledzę to forum od 1.5 roku i bardzo dużo dobrego wyniosłem bazując na uwagach i doświadczeniach Waszych. Dzisiaj stwierdzam że są osoby pomocne które za darmoche pomagają innym i są też osoby czepiajace się i do nich pisze dajcie spokój bo śmieją się z nas na innych forach jak ktoś napisał aktualizacje i wyraźnie zaznaczył że do celow testowych to tak jest i nie zapłaciliscie złamanego grosza za ich prace wiec uszanujcie to nikt nikogo do niczego nie przymusza.

Popieram na1000%

• Zgadzam się 2
Opublikowano

czy ktoś mi wytłumaczy jaki jest cel podnoszenia obrotów na czas podawania ?

Miałem coś takiego w starym sterku. Dobra rzecz, szczególnie dla tłoka. Jak poda Ci dawkę paliwa to troszkę przydusi palnik i tu trzeba lepiej dmuchnąć( kilka, kilkanaście sekund) żeby szybciej rozpalił, dzięki temu resztę spalania tej dawki możesz jechać na niższych obrotach dmuchawy niż masz teraz. W starym sterku miałem podbicie ale nie mogłem go ani skrócić ani wydłużyć(było za długie i zamocno szlał palnik) tutaj, jeśli dobrze zrozumiałem można to ustawiać co sekundę.

Trzeba będzie to przetestować.

Opublikowano

?

świnia

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Witam

Panowie wyzywający mnie od świń jak macie jakiś problem, trzeba coś wyjaśnić to proszę mieć odwagę zadzwonić na podany nr telefonu aby wyjaśnić, a jak nie znacie szczegółów to proszę nie komentować w sposób godzący w innych.

Osobiście nie mam dostępu do kodu tego sterownika, parę moich pomysłów została zastosowana w oprogramowaniu przez właściciela i jest to np nadmuch zmieniający się tylko podczas podawania. Oprogramowanie testowe udostępniam na własne ryzyko instalujących, a na wersję oficjalną trzeba poczekać.

Pozdrawiam Edwin

Opublikowano (edytowane)

Red nie wstyd Ci?

a tak konkretniej możesz powiedzieć o co chodzi?

podbicie obrotów przy oraz po podaniu było w jednych z pierwszych serii Ognika PID (mówimy o latach ok.2008-2009), później w tych kolorowych miało to różne nazwy i tryb załączania, był napis tryb miał, była inna ikonka itd.

ustawiane podbicie i czas podbicia ma tez wiele starszych sterowników, choćby ten ukochany Berda RT09pid z którego pewnie coś tam podebrano wiadomo gdzie (a musisz wiedzieć,że przy rt09 to masa mojej pracy i pomysłów siedzi, co było opisywane choćby na muratorze...)

W irydzie masz ustawiane ile biegów podbić (przy podawaniu), na jak długo ale także osobną nastawę na podtrzymanie o ile biegów ktoś chce np. obniżyć.

podobne funkcje są w dwustanowym argonie3, bardzo wiekowym sterowniku.

takie ustawiane podbicia z tego co idzie wyczytać widzę,że mają tez ostatnie wypusty tech-ów.

Wybiegi, bo to inna nazwa takiej funkcji są też w sterach dk system, nie wspominając o SPP i trybie tło:pod oraz wyborze SW znanym jest z serii pierwszej już nieprodukowanej.

Zatem konkretnie jakli masz zarzut, do kogo i o co?

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano (edytowane)

panowie opanujcie się bo w innych tematach się śmieją że temat ten na psy schodzi , o instalacjach o piwie i innych duperelach piszcie w odpowiednich tematach .

Ja już dawno o tym pisałem.

Moderatorzy powinni usuwać posty niezwiązane z tematem bez ostrzeżenia.

Edytowane przez carlo
Opublikowano

Zmieniłem opał....wsypałem ekogroszek Polski 27 kJ.

Spalanie maleje w porównaniu z pelletem premium....ble ble.

Jakieś sugestie aby spalanie było na poziomie 20kg?

Moje nastawy

Potencjał podajnika 15kg

Kalorycznosc 25.9kj korekta 0

Dmuchawa 1-19%

Modulacja 5-70%

Spaliny max 150st

Moc ustawiona 19kW

CZEKAM NA PODPOWIEDZI

post-67229-0-14665900-1484755749_thumb.jpeg

post-67229-0-77325500-1484755764_thumb.jpeg

post-67229-0-03584900-1484755878_thumb.jpeg

post-67229-0-06976000-1484755898_thumb.jpeg

Opublikowano

a tak konkretniej możesz powiedzieć o co chodzi?

podbicie obrotów przy oraz po podaniu było w jednych z pierwszych serii Ognika PID (mówimy o latach ok.2008-2009), później w tych kolorowych miało to różne nazwy i tryb załączania, był napis tryb miał, była inna ikonka itd.

ustawiane podbicie i czas podbicia ma tez wiele starszych sterowników, choćby ten ukochany Berda RT09pid z którego pewnie coś tam podebrano wiadomo gdzie (a musisz wiedzieć,że przy rt09 to masa mojej pracy i pomysłów siedzi, co było opisywane choćby na muratorze...)

W irydzie masz ustawiane ile biegów podbić (przy podawaniu), na jak długo ale także osobną nastawę na podtrzymanie o ile biegów ktoś chce np. obniżyć.

podobne funkcje są w dwustanowym argonie3, bardzo wiekowym sterowniku.

takie ustawiane podbicia z tego co idzie wyczytać widzę,że mają tez ostatnie wypusty tech-ów.

Wybiegi, bo to inna nazwa takiej funkcji są też w sterach dk system, nie wspominając o SPP i trybie tło:pod oraz wyborze SW znanym jest z serii pierwszej już nieprodukowanej.

Zatem konkretnie jakli masz zarzut, do kogo i o co?

Gdzie było i gdzie jest stosowane dobrze wiemy. Znamienne jest to że "parę" dni po testach przedmuch został dodany do SKZP a soft testowy rozdawany jest przez testera IE. Wniosek? Każdy niech sobie wyciąga jaki chce.

Opublikowano (edytowane)

czekaj, czekaj

Reded jakies 2lata temu polecił kociołek skam-p z irydem pid, zna jego obsługę i tam masz ustawiane podbicie od dawna (datując pewnie coś w przybliżeniu daty zakupu ogniwo przez verba)

o wyborze charakterystyk dmuchaw czy wyborze gotowych setów nastaw pod palniki nie wspomnę

jak widzę wspomina tutaj o rozwiązaniu z iryda

to podbicie (zgaduję, bo ie nie testowałem i nie znam budowy menu) do verbomatu jak sądzę trafiło z rt09pid, gdzie z kolei siedzi bardzo dużo mojej pracy

Czy Ty chcesz powiedzieć,że uzurpujesz sobie rozwiązanie podbicia skopiowane z rt09 a innym wytykasz jego implementację?

ja np. prosiłem jakis czas temu inna osobę przed rozpoczęciem moich testów palnika sv-200 o dodanie modyfikacji zaczerpniętej z softu z badan skorpiona autorstwa Włodka, tam tez ktoś zaczął wyskakiwać, co szczerze mówiąc mnie nieco zatkało, bo ta implementacja była na moje polecenie na podstawie badań ze sterownika skorpion. Tyle,że nie chciałem nastaw (bo skorpion tez ich nie ma) a konkretne działania i konkretny czas zebrany z konstrukcji sv-200

takie sety nastaw mi potrzebne wyprosiłem ostatnio w innym sterowniku, sa pod dmuchawy 40/70W i parę palników

Jestem ciekaw co chcesz takimi oskarżeniami osiągnąć, bo mocno mi się wydaje,że teraz inne osoby będą obserwować, co pojawi się w nowszym sofcie i czy np. nie zostało zaczerpnięte z skzp myślałeś o takim biegu zdarzeń? Sam testowałeś parę sterowników i zastanów się, czy za jakiś czas nie trafią do Ciebie tego typu oskarżenia.

Edytowane przez Pieklorz