Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyłączy pompę obiegową. 

Opublikowano
20 godzin temu, Marica2025 napisał(a):

Witam serdecznie

W pracy interwałowej czyli dwu stanie określasz moc z jaką ma pracować palnik np. 10, 12, 15kW. Czyli kocioł pracuje z zadaną mocą, dochodzi do temp. zadanej i przechodzi w podtrzymanie. Gdy temp spadnie palnik przechodzi w pracę itd. Jeśli w PID źle ustawiłeś parametry może się dziać jak u ciebie. Palnik rozpędza się do mocy max, przebija zadaną i przechodzi w podtrzymanie. Brak odbioru ciepła z palnika powoduje przegrzanie podajnika. Są 2 wyjścia. Dobrze ustawić parametry w PID, co zajmie sporo czasu, lub na szybko ograniczyć max. modulację np. do 40-50%

20 godzin temu, jnka napisał(a):

panel pokojowy ustawiam na 22 i co on wysteruje  ?

Jeśli pompa CO jest na drugim obiegu, to będzie sterować jej pracą czyli wł-wył. Jeśli pompa CO jest na pierwszym obiegu, to mając oryginalny panel lub czujnik temp pokojowej i korzystając z wbudowanego regulatora będzie sterować pracą zaworu tak aby w pomieszczeniu utrzymać temp. zadaną.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.03.2025 o 09:11, Hitower napisał(a):

Jeśli pompa CO jest na drugim obiegu, to będzie sterować jej pracą czyli wł-wył. Jeśli pompa CO jest na pierwszym obiegu, to mając oryginalny panel lub czujnik temp pokojowej i korzystając z wbudowanego regulatora będzie sterować pracą zaworu tak aby w pomieszczeniu utrzymać temp. zadaną.

panel mam oryginalny  ale ciągnąć przewód nie za bardzo mi pasuje    znalazłem inne rozwiązanie jednak nie wiem czy jest ono ok   włączyłem program czasowy i obniżyłem temperaturę na mieszaczu z zadanym czasie   mam nadzieję że to zadziała obniży temperaturę w dzień i podniesie na noc 

mam jeszcze jedno pytanie w opcjach pompy jest  "włączona gdy mieszacz   - i wybiera się  0 lub 1 "czy to znaczy "0" -nie ma mieszacza   "1"-jest mieszacz 

Edytowane przez jnka
Opublikowano

Mam podobnie. Dwa mieszkania na jednym obiegu, parter i piętro. Brak odpowiedniego miejsca na czujnik pokojowy. Obniżam temp. na mieszaczu w programie czasowym w południe, gdy najczęściej świeci słońce.

Był z tym mały problem z powodu błędu w sofcie. Mam zapalarkę i kocioł nie wychodził z czuwania eko gdy obieg zażądał ciepła. Robił to tylko gdy pracowała pompa CWU. Przy braku zapalarki wszystko działało. Kupiłem najtańszy regulator typu on-off (leży sobie na kotle) i wpiąłem go w sterownik. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam czujnik temperaturowy pomieszenia-ten užywam w okrese przejscowym,dužo osczedzi,kiedy wogole nie trzeba grzac.I jescze užywam termostatu zwyklego on/off (wlasnie dwuch spietych na každym pietru jeden) i tych užywam w sezonu do obnižania temp.CO o 2° kiedy pomieszenia sa wygrzane.Wszystko zaraz z pogodowka.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Sterownik nie obniża temperatury, zegar się wyświetla temperatury nie zmniejsza, restet na ustawienia fabryczne nic nie daje. Czy to nadszedł jego koniec, jeżeli tak to gdzie go wysłać do naprawy. 

Opublikowano

Musi byc wszystko ustawione poprawnie,by dzialalo.I wszystkie zmiany zatwierdzone fajka prawo gore zielona.