Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten drugi parametr min temp. powrotu jest bardzo mylący. Ustawienie tam temperatury 55 stopni wyłącza pompę kotłową po osiągnięciu tego parametru. Powoduje to, że z domowego obiegu nie wraca woda do kotła i trzeba czekać aż woda na powrocie sama ostygnie. Wtedy załącza się pompa kotłowa na minutę, by znów się wyłączyć. Nie można wtedy nagrzać obiegu CO idącego na dom.
Zastanawiałem się w jakim celu stosuje się ten parametr? Może ktoś wie?

Opublikowano

Chyba jednak przedwcześnie napisałem mój poprzedni post.
Nie musi być ustawiona "1" w ustawieniach pompy kotłowej, żeby działała ochrona powrotu na mieszaczu.

Nie do końca to rozumiem, ale wygląda to u mnie tak, że chociaż na wyświetlaczu pokazuje się "wykrzyknik", to mieszacz dopiero się przymyka, jak temperatura na mieszaczu, różni się od nastawionej.

U mnie przy histerezie "1,0" mieszacz rzadko się koryguje, a wiec przy chwilowym większym poborze, szybciej nagrzeje się powrót przez obieg pompy kotłowej, niż skoryguje to mieszacz.

Opublikowano
21 godzin temu, Jacek3773 napisał(a):

Może co niektórzy bawią się w mocne i słabe groszki .ale czy jest sens . Nie praktykowałem więc się nie wypowiem. 

Co do steru to mam wersję F i jest zapalarka. Co to zmieni gdy kocioł odstawia się na 2-2.5h ?? Oszczędności?? 

Zaszły sezon od 25 września do 10 maja spalone niecałe 2.5t. 

Z tego co wiem, wielu doświadczonych palaczy tak robi. Jak myślisz, robią to dla hecy?

Jeśli ustawisz wyższą zadaną kotła i minimalną modulację na 30%, a palnik masz dobrze ustawiony, to możesz zauważyć pozytywy. Ja u siebie zauważyłem.

Dla mnie to nie robi różnicy czy spalisz 2 czy 20T. Istotne jest abyś spalał czysto.

Ja palę groszek Mysłowice-Wesoła, czyli dość mocny i spiekający się węgiel i nie mam ani spieków ani żadnego okopcenia. ...poprzednio mieszałem z pułkownikiem, ale od wczoraj palę w solo. I oto rezultat:

Screenshot_20231029-203753.thumb.png.26d8a982e04928e5f01153ef33ceb5be.png

Screenshot_20231029-202934.thumb.png.01a42b5aa2b54c7a5fa3954db0f01e50.png

Screenshot_20231029-203014.thumb.png.0231f03450d4c20409aac3e3a78acc4f.png

Screenshot_20231029-203425.thumb.png.7a312b03c8f5b0e47c4b2806e7253743.png

Można? Można. 😁

4 godziny temu, Sławek007 napisał(a):

Ten drugi parametr min temp. powrotu jest bardzo mylący. Ustawienie tam temperatury 55 stopni wyłącza pompę kotłową po osiągnięciu tego parametru. Powoduje to, że z domowego obiegu nie wraca woda do kotła i trzeba czekać aż woda na powrocie sama ostygnie. Wtedy załącza się pompa kotłowa na minutę, by znów się wyłączyć. Nie można wtedy nagrzać obiegu CO idącego na dom.
Zastanawiałem się w jakim celu stosuje się ten parametr? Może ktoś wie?

Masz to źle ustawione.

Jeśli masz 4D to pompa powinna pracować cały czas jeśli pracuje którykolwiek z obiegów.

Wył. gdy zbędna ustaw na 1, a minimalna T.powrotu na 90.

A propos samego ustawienia minimalnej - jest to istotny parametr w przypadku gdy np. w obecnej (starej) instalacji dołożysz pompę aby dogrzewała powrót. Wtedy ustawiasz też histerezę i ta pompa pracuje cyklicznie. Parametr "minimalna" załącza pompę, a histereza wyłącza, czyli jeśli ustawisz min. 55 + histereza 10 to pompa kotłowa załączy się gdy T.powrotu spadnie poniżej 55 i będzie pracować aż na powrocie przebije 65.

Opublikowano

Dozy czy możesz napisać ile kw masz piec i jak powietrze ustawione? Bo też mam teraz groszek z wesołej i spieki mi się robią żużlowe, nie jakieś duże ale są. 

Opublikowano
Masz to źle ustawione.
Jeśli masz 4D to pompa powinna pracować cały czas jeśli pracuje którykolwiek z obiegów.
A propos samego ustawienia minimalnej - jest to istotny parametr w przypadku gdy np. w obecnej (starej) instalacji dołożysz pompę aby dogrzewała powrót. Wtedy ustawiasz też histerezę i ta pompa pracuje cyklicznie. Parametr "minimalna" załącza pompę, a histereza wyłącza, czyli jeśli ustawisz min. 55 + histereza 10 to pompa kotłowa załączy się gdy T.powrotu spadnie poniżej 55 i będzie pracować aż na powrocie przebije 65.
Mam ustawione chyba 85, a histerezę dość nisko nie pamiętam ile.
Ale wcześniej nie wiedziałem o co chodzi jak mi się pompa wyłączała. Dopóki nie znalazłem tej zależności.
Opublikowano
34 minuty temu, Adrian81 napisał(a):

Dozy czy możesz napisać ile kw masz piec i jak powietrze ustawione?

Hall min. 1300, hall max 2850, skala 5-60, powietrze 13-100, potencjał 12.7 i paliwo -23%. Przy mniejszej korekcie brakuje tlenu i spycha żar. Obecnie hajcuje na max 70% modulacji bo nie widzę sensu aby rozpedzał się do stu.

Opublikowano
41 minut temu, Dozy napisał(a):

Hall min. 1300, hall max 2850, skala 5-60, powietrze 13-100, potencjał 12.7 i paliwo -23%. Przy mniejszej korekcie brakuje tlenu i spycha żar. Obecnie hajcuje na max 70% modulacji bo nie widzę sensu aby rozpedzał się do stu.

Dzięki za info. Jutro albo w środę spróbuję z powietrzem. Chociaż u mnie bez bragera no i piec 20kw. Potencjał mam 12.1 a paliwo też -23%. 

Opublikowano

Powiem inaczej - w palniku ma być huragan. Inaczej groszki się skleją i przysłonią otwory w ruszcie.

Modulacja min proponuję podnieść do 30%, chociaż ja ostatnio dałem 40%. Nie próbuj go palić na niższych mocach bo tylko zakurzysz sąsiadów. 😉

Opublikowano
2 godziny temu, Dozy napisał(a):

A to nie lepiej zmniejszyć moc na sterowniku o te 30% i rozciągnąć sterowanie modulacją do 100%?

Opublikowano (edytowane)

Nie, bo wtedy musiałbym zredukować powietrze. Po co i na co tyle zmieniać?

U mnie kocioł pracuje w przedziale od 80-35% i jak naładuje mój własnoręcznie wykonany buforek to robi se przerwę trwająca średnio po 3 godziny. 😊

Podkreślę, że zielona linia to temperatura w domu.

Screenshot_20231030-222613.thumb.png.3cc4dbcf42a3ddc52a7904fe93da5a0f.png

A poniżej wykres z ostatnich 6-ciu godzin. Spójrz i sam sobie odpowiedz po jaki czort mi potrzebna duża rozpiętość modulacji. 🙂

Screenshot_20231030-223244.thumb.png.a017e4472909080b703852a858afd4ca.png

Edytowane przez Dozy
Opublikowano (edytowane)

Jak ci działa 0/1 to po nic. Ale nie każdy ma taką możliwość i bufor w instalacji. Przy tym węglu co masz to na małej mocy go nie spalisz. Dlatego ja palę Karlika i jadę na mocy minimalnej. Moc palnika zredukowana właśnie do 15kW, nominalnie kocioł ma 25kw. Będę w nim palił tak długo jak to ustawowo możliwe. 15kw wyciągane jest aktualnie tylko przy dogrzewaniu cwu a i tak na tej mocy idzie tylko parę minut. Ciepło na zewnątrz więc nie ma jeszcze dużego obciążenia co.

W kotle wymieniłem 80W WPA120 na znacznie słabszą WPA117

Właśnie zakończyłem październik - 225kg na cwu i co, 22c w domu. Zeszły sezon to 2.75t na badziewnym węglu z pgg (niestety), a dom z lat 90.

Popiół z karlika jak to popiół z karlika

IMG_20231031_123947.thumb.jpg.2b39837935fbc6450c9a021cc07e20cb.jpg

Palnik na 15%, tego deflektora nie chce mi się jakoś czyścić. Ciężko dostępny.

IMG_20231031_124241.thumb.jpg.6ac551749695daea3e977d43201b03e7.jpg

Wykresy

IMG_20231031_124037.thumb.jpg.f7f19cb23ece5c97f02f78b37137e687.jpg

I ustawieniaIMG_20231029_113050.thumb.jpg.187a194b0552d77a337a75511664e7da.jpg

Edytowane przez mkwapisz
Opublikowano
W dniu 29.10.2023 o 21:07, Dozy napisał(a):

Z tego co wiem, wielu doświadczonych palaczy tak robi. Jak myślisz, robią to dla hecy?

Jeśli ustawisz wyższą zadaną kotła i minimalną modulację na 30%, a palnik masz dobrze ustawiony, to możesz zauważyć pozytywy. Ja u siebie zauważyłem.

Dla mnie to nie robi różnicy czy spalisz 2 czy 20T. Istotne jest abyś spalał czysto.

Ja palę groszek Mysłowice-Wesoła, czyli dość mocny i spiekający się węgiel i nie mam ani spieków ani żadnego okopcenia. ...poprzednio mieszałem z pułkownikiem, ale od wczoraj palę w solo. I oto rezultat:

Screenshot_20231029-203753.thumb.png.26d8a982e04928e5f01153ef33ceb5be.png

Screenshot_20231029-202934.thumb.png.01a42b5aa2b54c7a5fa3954db0f01e50.png

Screenshot_20231029-203014.thumb.png.0231f03450d4c20409aac3e3a78acc4f.png

Screenshot_20231029-203425.thumb.png.7a312b03c8f5b0e47c4b2806e7253743.png

Można? Można. 😁

Masz to źle ustawione.

W kotle bajka 👍.podniosłem swój na 30% min i zobaczymy. Muszę jeszcze kotłową pompkę założyć i powinno być lepiej tylko brak czasu .

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o sterowanie zaworem 3d /4d i minimalny powrót .To najlepiej sprawdza się zewnetrzny regulator pokojowy.

Bo te obcje orginalne to tylko zabawa w kotka i myszke nic nie daje. Według mojej instalacji to się nie sprawdza .

A na zewnetrznym regulatorze to temp. mieszacza niema znaczenia bo albo grzeje na pokoje albo zamyka 3D i nie grzeje.

A temp. powrotu reguluje spadki temp. na kotle. i jest ok.

Dlatego pisałem aby zmienic oprogramowanie by mozna było korzystac z orginału ale timel twierdzi że jest ok.chociaz niejest.

SKZP Sterownik.pdf

image.thumb.png.e721a798d97c2ecdb232bde5c240f47d.png

A tu jest w czuwaniu gdzie zawor 3d jest zamkniety i woda wracaimage.thumb.png.441e07b57d90ece4825fe11d98de5042.png do kotła .

Edytowane przez stefannos
Opublikowano

odpaliłem piec wczoraj, ale bardzo nie równo mi kocioł pracuje co zmienic, by piec płynniej pracował? za mały odbiór mam ciepła w domu? coś źle ustawione ? temp mieszacza 35 zadana , minimalna 30 max 40

wykres.png

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, stefannos napisał(a):

Jeśli chodzi o sterowanie zaworem 3d /4d i minimalny powrót .To najlepiej sprawdza się zewnetrzny regulator pokojowy.

Bo te obcje orginalne to tylko zabawa w kotka i myszke nic nie daje. Według mojej instalacji to się nie sprawdza .

A na zewnetrznym regulatorze to temp. mieszacza niema znaczenia bo albo grzeje na pokoje albo zamyka 3D i nie grzeje.

A temp. powrotu reguluje spadki temp. na kotle. i jest ok.

Dlatego pisałem aby zmienic oprogramowanie by mozna było korzystac z orginału ale timel twierdzi że jest ok.

Coś źle poustawiałeś, nie mogłeś tego ogarnąć i teraz brednie wypisujesz. ...ale nie jesteś ani pierwszy ani ostatni. 😉

58 minut temu, glibo napisał(a):

coś źle ustawione ? temp mieszacza 35 zadana , minimalna 30 max 40

Wy ewidentnie tego nie kumacie. Nie rozumiecie tych ustawień, co konkretnie one oznaczają, stąd te dziwne ustawienia i rozczarowania, że to nie gra tak jak powinno.

Ustaw zadana mieszacza na 30, min 20 i max 60. Parametr wzmocnienie na 5, min otwarcie 0% i max 70%, krzywa pogodówki na 5 i ma być zaznaczony tylko mieszacz. Przycisk "kocioł" powinien być na szaro. Potem zadana kotła na przynajmniej 60° i to musi działać.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Wszystko dziala bardzo dobro,tylko poczytac instrukcji dokladnie trzeba.I troche logiki užyc,bo po co teraz 48° pusczac na grzejniki,kiedy wystarcza 32-34. 55 na kotlu tež jest nie zrozumieniem,ja trzymam 70.

Glibowi potrzebne pograc z ustawieniami nadmuchu,poki pompka kotlowa jest,poki ja nie ma,rozwiazanie szrapania mocy nie jestwuje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
23 godziny temu, stefannos napisał(a):

Bo te obcje orginalne to tylko zabawa w kotka i myszke nic nie daje. Według mojej instalacji to się nie sprawdza

Ja przy obecnych temp. na dworze puszczam na grzejniki 37°. W domu 21,5°, na kotle mam 56°, powrót 54°, mieszacz otwarty na 18-24% zależy czy ładuje się CWU.

Jeśli w podobnych warunkach dajesz na grzejniki 48°, to 55° na kotle jest zdecydowanie za mało (minimum 65°). Jeśli mieszacz otwiera się więcej jak 45% to zaczyna się huśtawka temperatury na kotle. ∆t nie powinna przekraczać 3-4°. U ciebie wynosi 10, przy zamkniętym zaworze 5. Pytanie, czy w ogóle kalibrowałeś wskazania czujników?

17 godzin temu, glibo napisał(a):

odpaliłem piec wczoraj, ale bardzo nie równo mi kocioł pracuje co zmienic, by piec płynniej pracował? za mały odbiór mam ciepła w domu?

Z szybkości z jaką kocioł nabiera temperatury widać, że jest mały odbiór ciepła.

Niektórzy mnie skrytykują, ale jeśli zależy ci na wyrównaniu pracy kotla obniż min. modulację na 20% a max. zablokuj na 40-45%. Jak spadną temperatury, wrócisz do poprzednich ustawień. Jeśli kocioł jest mocno przewymiarowany, to w okresach przejściowych tak to będzie wyglądać.

Opublikowano

Kociołek @glibo to 35kW kolubryna. W pierwszej kolejności dynamika modulacji na 1, żeby kocioł się za bardzo nie rozpędzał. Możesz mieć też źle dobrany mieszacz - zły kvs coś takiego może wygenerować, ale także źle zrobiona instalacja wkoło kotła.

Tak naprawdę bez strony z konfiguracją sterownika (zobacz mój post wyżej) i schematem instalacji to ciężko będzie coś powiedzieć.

Opublikowano

Ogrzewam 200m. Ocieplenie 10cm białego styr. okna 2 szybowe. Z wyliczeń, potrzebował bym kocioł 13-14kW. Kupiłem 19, gdyby nie wylot czopucha do góry wziął bym 15. Przy obecnych temperaturach średnia modulacja to 13-16%. Przy -16° doszła do 63%.

Przed zakupem byłem u znajomego oglądać kocioł. 15kW ogrzewa 300m. Ocieplenie 15cm grafitowego styr. okna 3 szybowe. Obecnie kocioł pracuje u niego na 28-30% mocy. Przy -15 było już 80%. Ma podobne zużycie opału do mnie, ale do grzania CWU używa solarów.

Opublikowano
W dniu 6.11.2023 o 00:39, Dozy napisał(a):

Coś źle poustawiałeś, nie mogłeś tego ogarnąć i teraz brednie wypisujesz. ...ale nie jesteś ani pierwszy ani ostatni. 😉

Wy ewidentnie tego nie kumacie. Nie rozumiecie tych ustawień, co konkretnie one oznaczają, stąd te dziwne ustawienia i rozczarowania, że to nie gra tak jak powinno.

Ustaw zadana mieszacza na 30, min 20 i max 60. Parametr wzmocnienie na 5, min otwarcie 0% i max 70%, krzywa pogodówki na 5 i ma być zaznaczony tylko mieszacz. Przycisk "kocioł" powinien być na szaro. Potem zadana kotła na przynajmniej 60° i to musi działać.

teraz tak ustawiłem 

W dniu 6.11.2023 o 17:33, Hitower napisał(a):

Z szybkości z jaką kocioł nabiera temperatury widać, że jest mały odbiór ciepła.

Niektórzy mnie skrytykują, ale jeśli zależy ci na wyrównaniu pracy kotla obniż min. modulację na 20% a max. zablokuj na 40-45%. Jak spadną temperatury, wrócisz do poprzednich ustawień. Jeśli kocioł jest mocno przewymiarowany, to w okresach przejściowych tak to będzie wyglądać.

tez zmieniłem z 30 na 20 , a max na 50%

13 godzin temu, mkwapisz napisał(a):

Kociołek @glibo to 35kW kolubryna. W pierwszej kolejności dynamika modulacji na 1, żeby kocioł się za bardzo nie rozpędzał. Możesz mieć też źle dobrany mieszacz - zły kvs coś takiego może wygenerować, ale także źle zrobiona instalacja wkoło kotła.

Tak naprawdę bez strony z konfiguracją sterownika (zobacz mój post wyżej) i schematem instalacji to ciężko będzie coś powiedzieć.

tak kociołem mam niby 29kW , ale palnik, jak na blok bo 35kW. Obecnie pale karlikiem , moc palnika ustawiona na 25kW, instalacja stara , w miarę moich możliwości przerobiona (dodanie pompy kotłowej , wstawienie mieszacza 4d , oraz termostatów przy każdym grzejniku

Opublikowano
12 godzin temu, glibo napisał(a):

Ustawienia mieszacza też mają duży wpływ na pracę kotła.

Ustawiłem go tak aby wolno reagował na zmiany temp. CO. Dzięki temu praca kotła jest stabilniejsza. W domu się tego nie odczuje jeśli zmiana nastąpi w ciągu 20-30min. zamiast np. 5min. a kocioł pracuje płynniej, ponieważ powrót nie jest zalewany w szybkim tempie chłodniejszą wodą z instalacji.

W poście 22819 na str. 913 opisałem jak ustawić parametry mieszacza.

Opublikowano

Witaj Dozy.

Ustawjając według twoich wytycznych ustawienia mieszacza zauważyłem problem.

Wyjasnij mi dlaczego ustawiona temp. mieszacza 60* i na kotle 62 nie zamyka na 0 zaworu 3d po nagrzaniu pomieszczenia, pokoju.

Czy jest jakas magiczna zależnosc bo walcze z tym 2 rok i ręce opadają wiec zakupiłem osobny regulator i już się nie wku....🤪.Amen.

Opublikowano

Cóż... Przyznam się do błędu. 😉 Zapomniałem wspomnieć abyś wyłączył ten opcjonalny regulator pokojowy, a aktywował wbudowany proporcjonalny.

Najpierw klik w CO, opcje, zewnętrzny regulator pokojowy na 0, potem wstecz do widoku CO, klik na domek, klik temperatury i ustaw sobie wymaganą wartość dla temperatury komfortowej, następnie przejdź w tryb pracy i ustaw komfortowa. Następnie przejdź do trybu pracy obiegu i ustaw na "stale wł."

Ewentualnym programem czasowym zajmiemy się później.