Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sterowniki wyrazie jest napisane "moc palnika" a nie kotła. To dwie zupełnie inne wartości. Wpisz moc palnika 18+20kw.

Opublikowano

Etam te filmiki z ogniem...

Nikt nie bierze pod uwagę typu węgla - jeden jest bardziej płomienny, inny mniej, z jednego płomień będzie prawie rozbijał się o przeciwległą ściankę, z innego koniec płomienia będzie się kończył w połowie...

Sugeruję kupić lusterko inspekcyjne i przez nie zaglądać do palnika. Jeśli komora jest cała czarna od sadzy to znaczy, że jest za słaby nadmuch. 

Przy niskich modulacjach dochodzi jeszcze ewentualność za mocnego nadmuchu - gdy palenisko jest za mocno chłodzone nadmiarem powietrza i nie ma odpowiedniej temperatury, wtedy komora również będzie czarna na suficie.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Kijasr napisał(a):

SV nie ustawiamy jak retorta, podaj jaki masz wentylator to pidpiwiem skale jaką ustawić i powietrze

Na tabliczce dmuchawy 80w napisane jest, a na drugim zdjęciu palnik moc znamionową zamiast 12 ustawić 18kw ? 

IMG_8093.jpeg

IMG_8070.jpeg

Edytowane przez czanklas22
Opublikowano

Jeśli kocioł masz o mocy 12kW to zapewne siedzi w nim mały palnik Technixa 8-12kW, więc moc palnika wpisałeś dobrze. Dmuchawa 80W to potwór dla tego palnika. Trzeba prawidłowo usawić skalę, żeby zwiększyć zakres regulacji powietrza. To pytanie dla tych, u których pracuje ta dmuchawa.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kijasr napisał(a):

Myślisz się w tym kotle jest średni palnik.

Skala wentylator 28-65
Powietrze 20-65
To są wstępne nastawy.

Oglądałem filmik odnośnie tych nastawow powietrza i skali i na filmie jak dobrze zrozumiałem skala powinna być od 1 do 100 bo inaczej zawęża jeszcze bardziej zawężone nastawy powietrza. Co o tym myślisz?

link 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

No ok to zrobię takie nastawy jak polecasz, w tygodniu ma przyjechać instalator i dołożyć tę pompę kotłową na powrocie do kotła więc już chyba wszystko będzie zrobione jak należy. A jeszcze pytanie czy te nastawy są ok czy coś zmienić 

IMG_8079.jpeg

IMG_8078.jpeg

Opublikowano

@czanklas22 podstawowe dane miałeś ustawione. Tj wyjściowy przesyp, moc, kaloryczność, miałeś ustawioną do wentylatora Skalę i zakres powietrza. Jak sie pogrzebało, to będzie źle.

Dane wyjściowe miałeś wpisane długopisem w instrukcji od sterownika, przepisz i będzie dmuchac odpowiednio

Opublikowano (edytowane)

Witam  ja mam schemat instalacji taki + grawitacja ale zawór 3d działa jako ochrona powrotu i uwalnia na grzejniki ciepło jak na grzeje to zamyka. a cwu idzie 2 pompka . problemem jest temp. mieszacza bo niepozwala w trybie economik lub komfort ,po nagrzaniu pomieszczen na zamkiecie mieszacza w krótki obieg powrotu.

Dlatego musiałem kupic programator osobny   on /off by to działało. Gdyby mieszaczem serowała temp.pokojowa i ochrona powrotu to niepotrzeba kupowac dodatkowych bzdór ktore nic nie daja.🤕

Dlatego w sterowniku timel powinna byc obcja  dla sterowania zaworem 3d i osobna zaworem 4d.

Bo to inne sterowanie jest starą instalacją grawitacyjną z zaworem 3d a nową z 4d na samych pompkach.

W mojej jest tylko 2 pompki na co i cwu. ale timel wie lepiej i basta.🤪

Edytowane przez stefannos
Opublikowano (edytowane)

Jeśli twoja instalacja rzeczywiście jest taka jak na schemacie, to ten co to robił to kompletnie spartolił.

Ochrona powrotu w skzp działa tak, że jeśli powrót jest niedogrzany, to przymyka mieszacz na obiegu grzewczym aby kocioł (oraz powrót) mógł osiągnąć wyższą temperaturę. I gdy minimalna temperatura na powrocie zostanie osiągnięta, wtedy zawór jest stopniowo otwierany na instalacje.

Powinna być druga pompa za mieszaczem. A jako zawór mieszający powinien być 4D, a nie 3D.

Czyli powinieneś mieć łącznie 3 pompy: kotłowa, CWU oraz pompa CO1.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano (edytowane)

Domniemam, że masz ustawione minimalne otwarcie zaworu na 10.

Zmień na 0.

Ewentualnie zmniejsz parametr wzmocnienie lub/i temperaturę minimalną i maksymalną mieszacza lub korektę pogodową. Te wszystkie parametry ściśle ze sobą współpracują i wpływają na niedogrzewanie lub przegrzewanie pomieszczeń.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano
2 godziny temu, stefannos napisał(a):

… ale timel wie lepiej i basta.

Musisz zrobic instalacje do sterownika a nie odwrotnie. Takiej opcji po prostu producent sterownika nie przewidzial to nie jego wina.

To da sie wysterowac w funkcji ochrony powrotu ale zawsze bez regulacji temperatury na CO - tylko nie tym sterownikiem.

Opublikowano (edytowane)

Zapomniałem odnieść się do tego wczesniej...

3 godziny temu, stefannos napisał(a):

Dlatego w sterowniku timel powinna byc obcja  dla sterowania zaworem 3d i osobna zaworem 4d.

Bo to inne sterowanie jest starą instalacją grawitacyjną z zaworem 3d a nową z 4d na samych pompkach.

W mojej jest tylko 2 pompki na co i cwu. ale timel wie lepiej i basta.🤪

Co ty bredzisz człowieku.

Zawór 3D można podłączyć w trybie rozdziału ilościowego medium lub mieszania. U ciebie jest zamontowany w trybie rozdziału strumienia pomiędzy zasilenie instalacji, a powrotem do kotła, czyli ni w 5 ni w 10.

Domyślnym sposobem podłączenia 3D jest mieszanie.

SKZP to nie tylko sterownik kotła, ale też całej instalacji. I to nie na zasadzie załącz i wyłącz pompę. Potrafi wiele więcej, np. ma w standardzie (bez dokupywania żadnych rozszerzeń) sterowanie proporcjonalne, a to znaczy, że steruje temperaturą instalacji tak by w domu była stała zadana temperatura. Czyli gdy na dworze jest umiarkowanie chłodno to grzejniki są średnio ciepłe, natomiast gdy ściśnie mróz to grzejniki będą na tyle gorętsze abyś w domu miał tak samo ciepło jak np. w jesienne dni.

Do takiego sterowania temperaturą instalacji potrzebny jest zawór mieszający (3D lub 4D) podłączony w trybie mieszania. Rozumiesz to?

A że u ciebie jakiś koleś te podłączenie zje*** to nie możesz za to obarczać winą producenta sterownika.

Poza tym popatrz sobie przykłady zastosowania zaworu 3D.

Screenshot_20231008-224204.thumb.png.c1a8232e696aad73dd6951bb7e57bc7d.png

Widzisz? Masz przełączanie pomiędzy grzejniki a CWU. 

A jak masz u siebie? Powtórzę - ni w 5 ni w 10 czyli po prostu zje****.

Dodam jeszcze, że w swoim domu mam również starą instalację grawitacyjną z rurami 2-calowymi. Zamontowałem 3D w trybie mieszania i wszystko działa. A w dodatku mam jeszcze 3 inne obiegi, w tym ciepłociąg, podłogówkę i dwie nagrzewnice volcano, i czy ty w to uwierzysz czy nie, jeden SKZP to wszystko ogarnia.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Hitower napisał(a):

Czy na każdym z obiegów jest pompa (grzejnikowy, podłogówka, kotłowy i ew CWU)? Czy włączona jest ,,ochrona powrotu"? Jeśli tak, to wysoka wartość wzmocnienia modulacji może powodować takie wahania. W twojej instalacji temp. powrotu pilnuje zawór ATV. Sprubój wyłączyć ochronę lub wzmocnienie ustawić na min. wartość.

Pompy są trzy. Dla obiegu grzejnikowego, podłogówki oraz pompa kotłowa. Wszystko zrobione w oparciu o sprzęgło. Wodynie grzeje. Dynamika modulacji nie wpływa znacząco na te wahania. Ochrona powrotu jest wyłączona bo tak jak napisałeś, temperatury pilnuje ATV 55. Pompa kotłowa ma swoją drogą większą wydajność niż 2 pozostałe razem więc temperatura powrotu jest z reguły 1 - 1.5 stopnia niższa niż zasilania. Mimo to, piec reaguje moim zdaniem trochę szalenie. Przy okazji - do ogrzania mam 110 m2 , ocieplone 7/10. Aktualne dobowe zużycie węgla to 16 kg - czy nie jest to przypadkiem trochę za dużo?

Ps. Rury są oczywiście zaizolowane.

image.thumb.png.85eebbd53b3b9a68711c8c5f6c85c67b.png

image.png.1939ed62af692c16242f6aadde8c5fcc.png

Tutaj ostatnie 12h:

image.png.379e8406483884a169a752ccfc44130a.png

Edytowane przez Stanley85
Opublikowano
12 godzin temu, Dozy napisał(a):

Domniemam, że masz ustawione minimalne otwarcie zaworu na 10.

Zmień na 0.

Ewentualnie zmniejsz parametr wzmocnienie lub/i temperaturę minimalną i maksymalną mieszacza lub korektę pogodową. Te wszystkie parametry ściśle ze sobą współpracują i wpływają na niedogrzewanie lub przegrzewanie pomieszczeń.

Tak mam 8 zmieniłem na0 

Opublikowano (edytowane)

Ok Panowie.

Według tego rysunku mam obcie nr3

Więc oco chodzi? DOZY

Sterownik jest ok. Ale jeśli jest możliwość zmiany oprogramowania aktualizacji to dlatego nie można dodać takiej opcji. 

Edytowane przez stefannos