Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jaki masz siłownik? 120s czy 60s?

23 minuty temu, stefannos napisał(a):

Bo mi ręce opadają, tak jest nagmatwane

Nie nagmatwane, tylko skomplikowane ze względu na mnogość funkcji.

Ale fakt faktem, nie każdy jest w stanie to ogarnąć. 🙂

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Trzeba instrukcje przestudiować że 100% zrozumieniem. Instrukcja wyjaśnia wszystko.
Może zacznijmy od tego co masz za silnik na zaworze i czy jest poprawnie podłączony.
Czy jak się zamyka to temp na instalację spada? A może zawór 3/4D został niepoprawnie zainstalowany.
Może zamiast od sterownika zacznijmy od instalacji (schemat), ale na to chyba będzie osobny temat wskazany.

Opublikowano

Trzeba instrukcje przestudiować że 100% zrozumieniem. Instrukcja wyjaśnia wszystko.
Może zacznijmy od tego co masz za silnik na zaworze i czy jest poprawnie podłączony.
Czy jak się zamyka to temp na instalację spada? A może zawór 3/4D został niepoprawnie zainstalowany.
Może zamiast od sterownika zacznijmy od instalacji (schemat), ale na to chyba będzie osobny temat wskazany.

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Szukam wskazówek. Mianowicie jak uspokoić piec i wyrównać jego pracę.

Mam piec 11 kW + ochronę powrotu ATV 55 stopni i sprzęgło z dwoma obiegami. Pierwszy na grzejniki + drugi  z mieszaczem i siłownikiem na podłogę. Odbiór ciepła jest względnie stały, powrót stabilny a piec kręci się jak szalony. 

Doskonale rozumie całość działania Timela jednak ostatecznie nie wiem czemu sterownik tak prowadzi piec.

Dobija do temperatury zadanej, leci na małej modulacji po czym w sytuacji spadku temperatury gwałtowanie rozpędza się do maksymalnej modulacji, przebija temperature o 2 stopnie, czeka na spadek i od nowa.

Powietrze jest ustawione i skorygowane dla calego zakresu. Plomien jest mozliwie spokojny, nie kopci na żadnej mocy. 

Dynamika modulacji rozciąga tą sinusoidę w czasie ale dalej biega to od gory do dołu. Jak zmusić piec żeby na bieżąco korygowal modulacje w mniej chaotyczny sposób?

image.png

Edytowane przez Stanley85
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kijasr napisał(a):

Grzejniki z głowicami termostatyczny?

Tak. Przy czym nawet jak są otwarte to sposób działa jest dalej tak chaotyczny. Głowice mam elektronicze. W zależności od ustawionej temperatury przymykają się lub otwierają. Nie działają zero jedynkowo żeby powodować aż takie wahania.

Edytowane przez Stanley85
Opublikowano

Kocioł technix 12 sterownik skzp-02, zawór mieszający 4d wita z siłownikiem, pompa Grundfos upm35 auto na co, na cwu ibo nova 25-40/180 beta.

Coś nie trybi z ustawieniami , temperatura zadana 60 stopni na kotle , na powrót 55 stopni, na grzejniki 40 stopni , na bojler 160l temp 55 stopni. 
Problem na grzejniki trzyma 30 stopni a na powrocie 42 stopnie choć zadane 55 stopni

IMG_8077.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Zadana kotła na 65 albo nawet 70 i zobaczysz, że wszystko zacznie działać poprawnie.

Sugeruję dokupić i zamontować czujnik mieszacza, bo inaczej nici ze sterowania mieszaczem.

Puki co w sekcji mieszacz ustaw minimalne otwarcie na 0.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano (edytowane)

Uups... zamiast czujnika mieszacza powinno być czujnik pokojowy. Wkradła się literówka. 😜

Bez cz. pokojowego nie będzie sterowania proporcjonalnego.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Czy jak na kocioł jest ustawiony na 65 stopni a powrót na 55 to jest jeszcze za mała temperatura żeby zawór puścił wodę na grzejniki? Bo jak powrót jest ok to na grzejniki pokazuje 30 stopni choć zadane jest 40, jak siłownik ustawiłem na manualne ustawienie to po lekkim przestawieniu pokrętła żeby na grzejniki było nie więcej jak 40 to na powrocie spada temp też do 40 stopni. 

IMG_8082.jpeg

IMG_8084.jpeg

IMG_8085.jpeg

Opublikowano

Zmniejszyłem powrót na 50 i dobiło zadane 40 na grzejniki więc chyba ok, choć tata mówi że ten monter grzebał w ustawieniach sterownika i nie wiem czy czegoś nie poprzestawiał, muszę poszukać jakiś ustawień na forum bo nie wiem czy dobrze dopala ekogroszek

IMG_8090.jpeg

IMG_8088.jpeg

Opublikowano

No niestety 4d to pomyłka trzeba z 6/4 cala i jak najkrótsze proste odcinki bez kolan żeby to działało... no chyba że pompę kotłową zamontujesz to wtedy jako tako działa ale ma wady bo jak zwiększysz ochronę powrotu to na grzejniki temperatura spada i na odwrót. Lepiej 3d na odwód grzejnikowy, podłogówki i drugi 3d na powrót, ewentualnie sama pompa kotłowa na powrocie, no ewentualnie jakiś zawór temperaturowy na powrocie ale one jak syf jest w instalacji padają.

Opublikowano
Zmniejszyłem powrót na 50 i dobiło zadane 40 na grzejniki więc chyba ok, choć tata mówi że ten monter grzebał w ustawieniach sterownika i nie wiem czy czegoś nie poprzestawiał, muszę poszukać jakiś ustawień na forum bo nie wiem czy dobrze dopala ekogroszek
IMG_8090.thumb.jpeg.20b20a288380a10535f639cf4c928ff3.jpeg
IMG_8088.thumb.jpeg.49383ecf10ee498f68ebab48248998b3.jpeg
Brak pompy kotłowej na powrocie z 4d , druga sprawa za mało powietrza temu palnikowi trzeba mocniej dmuchać to nie retorta
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Według mnie oprócz za małego powietrza na min. modulacji jest za dużo opału. Jaką jest wpisana moc kotła? Jaki jest przesyp podajnika i kaloryczność opału? Przydatna byłaby też informacja o mocy dmuchawy. Od tego trzeba zacząć, dopiero potem ustawiać powietrze. Najlepiej pokaż zdjęcie tych ustawień.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.10.2023 o 09:46, Stanley85 napisał(a):

Cześć

Mam piec 11 kW + ochronę powrotu ATV 55 stopni i sprzęgło z dwoma obiegami. Pierwszy na grzejniki + drugi  z mieszaczem i siłownikiem na podłogę. Odbiór ciepła jest względnie stały, powrót stabilny a piec kręci się jak szalony. 

Doskonale rozumie całość działania Timela jednak ostatecznie nie wiem czemu sterownik tak prowadzi piec.

Dobija do temperatury zadanej, leci na małej modulacji po czym w sytuacji spadku temperatury gwałtowanie rozpędza się do maksymalnej modulacji, przebija temperature o 2 stopnie, czeka na spadek i od nowa.

Powietrze jest ustawione i skorygowane dla calego zakresu. Plomien jest mozliwie spokojny, nie kopci na żadnej mocy. 

Dynamika modulacji rozciąga tą sinusoidę w czasie ale dalej biega to od gory do dołu. Jak zmusić piec żeby na bieżąco korygowal modulacje w mniej chaotyczny sposób?

image.png

Czy na każdym z obiegów jest pompa (grzejnikowy, podłogówka, kotłowy i ew CWU)? Czy włączona jest ,,ochrona powrotu"? Jeśli tak, to wysoka wartość wzmocnienia modulacji może powodować takie wahania. W twojej instalacji temp. powrotu pilnuje zawór ATV. Sprubój wyłączyć ochronę lub wzmocnienie ustawić na min. wartość.

W dniu 7.10.2023 o 09:46, Stanley85 napisał(a):

Cześć

image.png

Czy na każdym z obiegów jest pompa (grzejnikowy, podłogówka, kotłowy i ew CWU)? Czy włączona jest ,,ochrona powrotu"? Jeśli tak, to wysoka wartość wzmocnienia modulacji może powodować takie wahania. W twojej instalacji temp. powrotu pilnuje zawór ATV. Sprubój wyłączyć ochronę lub wzmocnienie ustawić na min. wartość.

47 minut temu, czanklas22 napisał(a):

Kocioł jest 12kW

Na początek zwiększyłbym min. modulację do 20-25%.

Edytowane przez Hitower
Opublikowano

Chyba będzie trzeba poprawić te instalacje i za zaworem 4d wstawić te pompę kotłową bo tak ta cała modernizacja nie miałaby sensu. Szkoda że o takich rzeczach muszę dowiadywać się na forum a nie od hydraulika który robił przeróbkę. 
pytanie teraz jaką pompę kupić żeby nie generować już jakiś dużych kosztów. 
zainstalowane są pompa Grundfos upm35 auto na co, na cwu ibo nova 25-40/180 beta.

Jaką pompę polecicie  kupić żeby cenowo była przystępna ?

Opublikowano

Taka jaką masz do CWU będzie dobra. Ogólnie energooszczędna z trybem auto 25-40/180. Jeśli chodzi o ustawienia powietrza to na YT jest sporo filmów. Najtrudniej jest na min. modulacji bo praktycznie nie widać wtedy płomienia.

Opublikowano
21 godzin temu, Stefan-Nowak napisał(a):

Dzień dobry,

chciałem skasować ilość paliwa w sterowniku przed nowym sezonem. Nie mogę się doszukać takiej opcji. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Ustawienia - Ustawienia fabryczne - Kasowanie licznika spalonego paliwa

• Przydało się 1