Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, konopka napisał:

Tak

Ogolnie po polowie czyli po 103 m,tyle ze obwod no.1 ma stropy 3,80 a obwod numer dwa normalne wysokosci w tym skosy poddasza

Opublikowano (edytowane)

@Michaelkw gdzie idą rury 1,2,3,  zakręć odp -odpowietrznik , czy takie są kierunki pomp?

Michaelkw 2pop.jpg

Edytowane przez mironw
Opublikowano
20 minut temu, mironw napisał:

@Michaelkw gdzie idą rury 1,2,3,  zakręć odp -odpowietrznik , czy takie są kierunki pomp?

Michaelkw 2pop.jpg

1 idzie do zbiornika

2 ze zbiornika do wiadra-jak za duzo wody ,przegrzanie to tedy woda sie wydostaje na zewnatrz

3 podpina sie pod powrot

Ponizej fotki

IMG_20190302_191117.jpg

IMG_20190302_191239.jpg

IMG_20190302_191256.jpg

Opublikowano

Tak takie sa kierunki pomp

Opublikowano
7 minut temu, konopka napisał:

Jakie są średnice przyłączy przy rozdzielaczu,1 czy 3/4?Jakie przyłącze od wymiennika,28mm?

Nie mam pojecia.sprawdze.☺

Opublikowano (edytowane)

tylko na rurze do wiadra u góry przydała by się fajka do atmosfero aby nie wyciągało wody ze zbiornika . No i zaizoluj te rury i kolektory bo to straty

Edytowane przez mironw
Opublikowano

Opublikowałem wersję 2.20RC1 (kandydat do wersji oficjalnej)

http://costerowniki.pl/pl/p/WERSJE-TESTOWE/19

Jest plik wsadowy do SKZP oraz do panelu pokojowego.

Jest też nowsza wersja apki. Dla Androida 8 i nowszych jest osobny plik.

Opis na stronie. 

Jest też dostępny nowy, szybszy serwer dla aplikacji mobilnej. Można się na niego przełączać.

ADRES: 46.41.138.24

Pozostałe dane bez zmian.

Po przejściu na nowy serwer dane wykresów się nie przeniosą. Trzeba odczekać aż zgromadzą się nowe dane.

Dotychczasowy serwer pozostaje oczywiście aktywny.

Adres serwera trzeba zmienić w sterowniku oraz w aplikacji.

• Lubię to 4
Opublikowano

Mi na chińskim siłowniku oszukuje 4% ale nic z tym nie robię bo temp trzyma ładnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Czas otwarcia ustawiony na 120sek i jest ok jak za te pieniadze

Opublikowano
41 minut temu, mironw napisał:

tylko na rurze do wiadra u góry przydała by się fajka do atmosfero aby nie wyciągało wody ze zbiornika . No i zaizoluj te rury i kolektory bo to straty

Oczywiscie zaizoluje,dzieki za instrukcje.a co do mieszacza,to myslisz ze mam gdzie go zainstalowac?

Opublikowano
Mi na chińskim siłowniku oszukuje 4% ale nic z tym nie robię bo temp trzyma ładnie.

Nie chodziło mi akurat o twój siłownik bo twój posiada nazwę ale jest taki że nie posiada nazwy ale ma duże widełki twój ma w przybliżeniu 120s a tamten 60-120s

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie mówię ze Ci chodziło o mój, ale napisałem ze mam jakiś chyba chiński za 300zl komplet i śmiga, jak długo nie wiem.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Michaelkw napisał:

Oczywiscie zaizoluje,dzieki za instrukcje.a co do mieszacza,to myslisz ze mam gdzie go zainstalowac?

już pytałem co chcesz sterować tym mieszaczem i jaki 3D czy  4D

Edytowane przez mironw
Opublikowano

Tak na dobrą sprawę to nie za bardzo jest tam co się popsuć pewnie i w pozostałych są chińskie części .jedną rzecz mnie zaciekawiła bo twój ma większą siłę uciągu i nawet przy ciężko chodzącym zaworze da sobie rade

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
23 minuty temu, mironw napisał:

już pytałem co chcesz sterować tym mieszaczem i jaki 3D czy  4D

W skrocie...znalazlem sie na forum bo zakupilem staerownik skzp 02 celem pracy w pid aby zzmniejszyc spalanie.od slowa do slowa  forumowicze polecili mi abym w to zainwestowal bo moj wykres jest szarpany I praca w pid praktycznie nie istnieje bo kocial sie odstawia (nie ma stalego odbioru ciepla).nie wiem czym ma sterowac I jaki typ powinienem zainstalowac,stad pytanie do fachowcow

Opublikowano

Najprościej jest najlepiej - tak się przekonałem u siebie.

Pompa CO chodzi non stop, na grzejnikach termostaty ( jeden grzejnik bez termostatu aby przepływ ciągle był). Na kotle stale ta sama zadana temperatura ( u mnie 51 st C) - zawór 3D otwarty na full czyli nieczynny, pompa CWU co do zasady cały czas włączona na stale. Tym sposobem mam spokój - sterownik kotła moduluje moc i pracuje w trybie pracy ciągłej, owszem jak jest cieplej to ster się czasem odstawi ale niczemu to nie przeszkadza ( pompa CO cały czas pracuje. 

Temperaturę w domu regulują termostaty i tak jest ok, każdy użytkownik w swoim pokoju ustawia jak sobie chce czyli ma swój komfort cieplny. Połączyłem  dwa lata temu dwa oddzielne piony CO w jeden i dałem im do zasilania jedną pompę Alpha2 zamiast dwóch pomp. Myślę jeszcze wyrzucić pompę CWU i obskoczyć CWU tą od CO - ale muszę do tego jeszcze dojrzeć.

Jak pompa CO chodzi non stop to praktycznie inna ochrona powrotu jest zbędna -  a jak nie wystarcza to można jako ochronę włączyć taką funkcję pompie CWU i po co jeszcze jedna pompa kotłowa czy też zawór n. drogowy.

Opublikowano

Ależ koledzy zajęci rozmowa ze nie zauważyli że Tomek wstawił soft.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
10 godzin temu, Michaelkw napisał:

W skrocie...znalazlem sie na forum bo zakupilem staerownik skzp 02 celem pracy w pid aby zzmniejszyc spalanie.od slowa do slowa  forumowicze polecili mi abym w to zainwestowal bo moj wykres jest szarpany I praca w pid praktycznie nie istnieje bo kocial sie odstawia (nie ma stalego odbioru ciepla).nie wiem czym ma sterowac I jaki typ powinienem zainstalowac,stad pytanie do fachowcow

Nie ma stałego odbioru bo sterowniki pokojowe rozłączają i załączają pompy,raz idzie ciepło na full,za chwilę tylko jeden obieg i to przekłada się na szarpanie kotłem.Jeżeli chcesz zostać przy wymienniku to ja widzę zawór 3d z siłownikiem,sterowanie pogodowe SKZP.

Opublikowano

Godzinę temu, MarekDabrowski napisał:

Zauważyli tyko wszyscy mają lenia i nikt nie instaluje

...i może nie ma sensu już instalować w marcu nowego softu :D

• Zgadzam się 1