Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Klapka przy modulacji jest niewskazana, bo na małych mocach dmuchawy słaby strumień powietrza nie ma siły jej odpowiednio podnieść i na palnik dostaje się mniej powietrza niż powinno, efekt taki, że może przesypywać i kopcić.

Klapka sprawdza się jedynie w czuwaniu, przy paleniu interwałowym, bo na pełnej mocy, strumień powietrza ją podniesie i wtedy w niczym nie przeszkadza, natomiast w czuwaniu pozostaje zamknięta i zapobiega zapadaniu się kopczyka przy silnych wiatrach.

Jeśli jest założony RCK, to jest niepotrzebna

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

W dmuchawach klapka jest potrzebna ale tylko w kotłach zasypowych,ponieważ bez niej bardzo przebija kocioł temperaturę,ponieważ zasypany jest cały kocioł np. miałem,a że producenci takie mają z klapką,więc wciskają w każdy kocioł gdzie się da.

Paliłem miałowym 13 lat i wiem co było bez klapki.W kotle z podajnikiem nie powinno być woogóle klapki,tylko przesłona z boku dmuchawy.

Edytowane przez slawek56
Opublikowano (edytowane)

Ta klapka w zamyśle - o ile pamiętam -ma się zamykać by ciąg kominowy nie wypalał palnika w podtrzymaniu i nie przeciągał temperatury na kotle. Ale w PID to może rzeczywiście przeszkadzać na małych mocach. Ja bym spróbował wyregulować o ile się da, ew zablokował całkowite domykanie, na przysłowiowy "zapałek".

Ale to trzeba doświadczalnie, sam tego nie mam i opieram się na przeczuciach a nie badaniach naukowych :P :D 

Edit.. Koledzy ubiegli ;) 

Edytowane przez krisgie
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się absolutnie do 10 12%klapka stoi w miejscu. Zauważyłem to przez przypadek gdy moja dmuchawa zamiast zaciągać powietrze dmuchała pod kontem na zewnatrz na posadzkę pod kociol , wznosila tuman kurzu.Na poczatku nie spodziewałam sie negatywnego oddzialywania na palenisko. Wyciągnę wnioski z dzisiejszej lekcji

Jutro dalej testuje.

Edytowane przez dadex
Opublikowano

Wygląda tak, jakby dmuchawa nie była dokręcona, lub nie ma żadnej podkładki między dmuchawą a palnikiem.Z klapką czy bez powinno dmuchać w palnik, nie pod kocioł.

Opublikowano

WP_20180630_13_17_15_Pro.thumb.jpg.874c8ca9781ee50db5fc8aab27c8b2eb.jpg

Na małej mocy powietrze nie miało sily podnieść klapki. Dmuchalo w tym miejscu co wskazalem poniżej.

Opublikowano

Jesli zaczynacie palic innym paliwem , nowa dostawa, inna kaloryczność bądź tez pellety. I po wprowadzeniu wyjściowych parametrów żar na palenisku się zapada (podaje tylko przyklad z zapadaniem) czy przed korektą jakichkolwiek wartości podnsicie kopczyk w górę manualnie do wysokości na której powinien być czyli lekko nad paleniskiem(Rozpal/wygaś--dodaj paliwa) mowa oczywiście o skzp 02.

Ja tak właśnie robię i chce się upewnic czy nie popełniam błędy.

Opublikowano

Ja też tak robiłem.

Opublikowano

Dla zabudowy V 2.10

Opublikowano

Wiem że masz zabudowę dlatego ci napisałem.Tak mam wgrany soft V 2.10.

Opublikowano

Z jakich czujników korzysta sterownik do poprawnej pracy mieszacza żeby uzyskać temp zadana w pomieszczeniu? 

Opublikowano

Korzysta z czujnika mieszacza (pomiar temperatury czynnika za zaworem mieszającym) oraz z czujnika pokojowego (pomiar temperatury pokojowej).

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz. Nie mam wersji z wszystkim czujnikami stąd moje pytanie. Zrezygnuje z czujnika CWU na rzecz mieszacza.

Opublikowano

Koledzy, powoli zaczynam się przekonywać do zakupu SKZP-02.

Zastanawiam się tylko, czy wersja "tańsza" ECO będzie dla mnie wystarczająca?

Zawór -drożny mam ręczny, czujnik pogodowy mam od obecnego stera (nie jest podłączony nawet...), czujnik pogodowy mam na zasadzie sterownika pokojowego Euroster załączającego pompkę obiegową C.O..

Temat czujników spalin i powrotu... Czy są one niezbędne? 

Z góry dzięki za odpowiedź!

Opublikowano

Nie sa niezbedne ale daja wygode i komfort a w przypadku mieszacza i pogodowki to zalecalbym jednak silownik na zawor i podlaczyc pod skzp. Okresowe zapaczanie pompy wcale tak ekonomicznie nie wychodzi.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, coobah napisał:

... czujnik pogodowy mam od obecnego stera (nie jest podłączony nawet...),

Jesteś pewien czy będzie pasować do SKZP?

Edytowane przez Amanda
Opublikowano

Oczywiście pewności nie mam, ale nie mam też pewności czy jest on taki niezbędny. :)

Opublikowano

Wszystkie czujniki w skzp (poza czujnikiem spalin) są oparte na termistorze KTY81-210

Taką informację można zaczerpnąć ze strony producenta, a także można wykonać to samemu mając lutownicę.

Czy opłaca się coś kombinować przy samoróbce ? Zapewne tak, ale myślę że ceny Timela na czujniki nie są wygórowane.

Opublikowano

O innej wersji,niž full jestem ani nie myslal.

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym zapytać jak wygląda u innych sprawa czuwania.Nie interesują mnie konkretne nastawy w tym trybie ponieważ mamy różne palniki ,dmuchawy oraz inne paliwa. Od momentu kiedy użytkuje kocioł z podajnikiem właśnie czuwanie sprawia mi najwięcej klopotu.Wiadomo okres letni podgrzewam tylko cwu i ciężko to wyregulować skoro doglądam kocioł tylko w weekend.Taka praca.

Jak wygląda u was poziom żaru względem retorty podczas tej funkcji. Jest poniżej korony a później osiąga swoja wysokość podczas modulacji czy może utrzymuje się w stalym punkcie czyli delikatnie powyżej retorty ?

Paliwo ktorym pale aktualnie przebija zadana o 5-6 stopni i bardzo dluga ja utrzymuje . Przez co czuwanie trwa nawet do 6-7 godzin w nocy.

Edytowane przez dadex
Opublikowano
W dniu 4.07.2018 o 14:52, Oldek napisał:

Wszystkie czujniki w skzp (poza czujnikiem spalin) są oparte na termistorze KTY81-210

Taką informację można zaczerpnąć ze strony producenta, a także można wykonać to samemu mając lutownicę.

Czy opłaca się coś kombinować przy samoróbce ? Zapewne tak, ale myślę że ceny Timela na czujniki nie są wygórowane.

Witam, taki czujnik do koszt około 2zł a z kapilarą około 12zł + wtyczka za 5zł i mamy jak oryginał. Ja tak zrobiłem i wszystko działa na przewodach odpowiedniej długości bez przedłużania. 

Opublikowano

Dobra, zamówiłem sobie wersję ECO z czujnikiem spalin.

Pan Tomasz wcześnie wstaje, to się chwali ;)

Zamówiłem w nocy, a o 7:40 dostałem maila z numerem listu przewozowego UPS. 

:)