Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i po co te złośliwości?  Ja mam inny sterownik bez licznika, stąd moje zainteresowanie...

Opublikowano

Ale tu nie ma złośliwości ale brednie niektórych forumowiczów aż powalają na twarz

Opublikowano
  W dniu 25.02.2018 o 16:09, KBkalwi napisał(a):

Jak nie patelnie zamiast patelnie zamiast deflektora to teraz liczniki rowerowe

Akurat z patelnią w roli deflektora warto poprawić "fabrykę", oczywiście byle nie była aluminiowa ... ;)

Opublikowano

Jasne, wszystko jak na patelni. Licznik zakupiłem jak kocioł pracował

na titanicu, a tam nic nie informowało jakie jest spalanie. Gdybym miał

od początku skzp bym nie wydał 100 zł, na licznik który jak napisał

@bercus liczy licznik  :). 

Opublikowano
  W dniu 25.02.2018 o 15:01, Jockey napisał(a):

Popracuj nad procesem spalania i ustawieniami, bo wykres jasno pokazuje, że nie jest tak jak być powinno.

Ok. Jeszcze się bardziej przyłożę choć wygląda na to że nie jest źle. W kotle siwo.

Druga sprawa mam WPA 06 i pracuje ona w zakresie 3-29% co przekłada się na słabą precyzję.

Co polecacie w zamian? Może WPA 07? Tylko tam jest słaby kondensator pewnie długo będzie wstawała.

Opublikowano
  W dniu 25.02.2018 o 16:09, KBkalwi napisał(a):

Ludzie po co wy kombinujecie....w naszym sterze jest możliwy odczyt czasu pracy podajnika.

Albert odkrył teorię względności !!!

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 25.02.2018 o 16:23, dormario napisał(a):

Ok. Jeszcze się bardziej przyłożę choć wygląda na to że nie jest źle. W kotle siwo.

Druga sprawa mam WPA 06 i pracuje ona w zakresie 3-29% co przekłada się na słabą precyzję.

Co polecacie w zamian? Może WPA 07? Tylko tam jest słaby kondensator pewnie długo będzie wstawała.

Jeśli w kotle jest siwo, to trzeba przyczyn też poszukać w instalacji lub może w przepływie przez kocioł.

Czujnik powrotu powinien być umieszczony przy wejściu wody powrotnej do kotła, a nie tylko na jednej gałęzi powrotu, która może dawać zafałszowany obraz rzeczywistej temperatury powracającej do kotła.

To, że WPA-07 ma długi rozruch, to nie ma zasadniczo większego znaczenia, przynajmniej u mnie.

Przecież w sezonie, to praktycznie kręci cały czas.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano
  W dniu 25.02.2018 o 16:19, Jockey napisał(a):

Akurat z patelnią w roli deflektora warto poprawić "fabrykę", oczywiście byle nie była aluminiowa ... ;)

Ja wczoraj zrobiłem eksteryment.

Mam w roli deflektora garnek. W kotle siwo. Jednak chciałem zobaczyć czy to nie jest złudzenie i zamontowałem fabryczny deflektor. Nic nie przestawiałem i nie wygaszałem kotła. zostawiłem go na 2 godziny a jak poszedłem sprawdzić jak sprawa wygląda to się okazało że w kotle jest czarno jak w piekle, więc garnek wrócił do pracy i tak już zostanie.

Opublikowano
  W dniu 25.02.2018 o 16:30, Jockey napisał(a):

Jeśli w kotle jest siwo, to trzeba przyczyn też poszukać w instalacji lub może w przepływie przez kocioł.

Czujnik powrotu powinien być umieszczony przy wejściu wody powrotnej do kotła, a nie tylko na jednej gałęzi powrotu, która może dawać zafałszowany obraz rzeczywistej temperatury powracającej do kotła.

Chyba na wiosnę pokuszę się o 4D.

Co do czujnika to miałem przy wejściu, różnica tylko taka że temp wyższa po zmieszaniu z wodą z bojlera. Wahania takie same.

Przepływ w kotle mam na sztywno 0,7m3/h. i to wystarcza bo wszędzie ciepło.

To co zaobserwowałem to że temp. powrótu rośnie jak się roztwierają termostaty.

Ponowię pytanie. o WPA 07

Opublikowano

Spróbuj zwiększyć przepływ i zaobserwuj jak to wpłynie na modulację.

To przecież nic nie kosztuje, a odpowie Ci na kilka pytań.

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem WPA 07 i dopiero na tym sofcie z wykresem dmuchawy było można z niej korzystać choć to zależy od palnika, był wyraźny wzrost wydajności przy wzroście o 1% (około 22% jeśli dobrze pamiętam) a później znowu płynnie, dla mojego palnika rurowego lepsze były dmuchawy 80W.

Edytowane przez reded
Opublikowano
  W dniu 25.02.2018 o 16:23, dormario napisał(a):

Przeszedłem z WPA 120 WPA 07, u mnie rewelacja. z tym, że ona wstaje przy 15%.

Uważam,że w większości kotłów do 25KW nie powinno się stosować większych dmuchaw jak 34W

Opublikowano
  W dniu 25.02.2018 o 21:12, maniek76 napisał(a):

Tomek, czemu tak się dzieje?

Czasem wraca do normalności ale często tez jest coś takiego. Reset nie pomaga.attachicon.gif2C070A02-F685-4291-B210-9FFEA61629A4.jpeg

Podaj na jakiej wersji oprogramowanie sie tak dzieje.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z dmuchawa mianowicie np. gdy na sterowniku moc wentylatora jest 14% to w jednym momencie słychać jak wentylator straci moc i po jakimś czasie znów wyskoczy na odpowiednią moc. Może to być walniety kondensator??

post-70959-0-44275400-1519626993_thumb.jpg

Edytowane przez Robert86
Opublikowano
  W dniu 26.02.2018 o 06:14, TomekBrz napisał(a):

Pewnie cz. spalin wariuje.

Jest możliwość abyście podesłali mi drugi abym mógł zweryfikować ?