Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 30.11.2016 o 08:44, konopka napisał(a):

Ja mam tylko sterowanie pogodowe,jak masz włączony termostat pokojowy i pogodówkę to wariuje.Na próbę wyłącz pokojówkę

Dokładnie tak i to jest pewne w 100%.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 30.11.2016 o 08:44, konopka napisał(a):

Ja mam tylko sterowanie pogodowe,jak masz włączony termostat pokojowy i pogodówkę to wariuje.Na próbę wyłącz pokojówkę

U mnie nie ma ochrony powrotu ani nie jest właczony termostat pokojowy.

Jest sterowanie pogodowe ale pomimo że na zewnątrz utrzymuje się stabilna temperatura i 4d nie musi reagować na zmianę temperatury ,mimo wszystko faluje.

Na kotle jak widać jest również stabilna temp.

post-25821-0-69335800-1480496552_thumb.png

Edytowane przez maniek76
Opublikowano (edytowane)

Maniek, Kędzior, wachlowanie pojawia się wtedy gdy sterownik i siłownik zaworu nie nadążają za zmianą temp w obiegu CO. Jeśli zmiana temp (a wiąże się to z kątem otwarcia zaworu) jest duża, wtedy sterownik zamyka/otwiera zawór ze stałą prędkością i histerezą 0,5*C (tzn sygnał zamknięcia/otwarcia pojawia się gdy temp wody w obiegu przekracza o 0,5*C obliczoną). Niestety jest pewna bezwładność czasowa sterownik+siłownik reaguje z opóźnieniem. Jest to taki odpowiednik "trapezów" na mocy kotła, tylko że o krótszym okresie. Wynik falujący wykres i pracujący non-stop siłownik.

Myślę że jakimś sposobem na uniknięcie wachlowania jest unikanie zbytniego (albo jakiegoś zakresu) otwarcia zaworu 4D. Możecie sprawdzić przy jakim kącie otwarcia 4D pojawia się wachlowanie i czy np. zmiana prędkości obiegów obu pomp CWU i CO ma na to wpływ. Można spróbować dławić obieg CWU zaworem kulowym. I jest jeszcze możliwość podniesienia temp na kotle.

Albo możecie poczekać na nową wersję oprogramowania od Tomka, bo pewnie juz nad tym pracuje...

ps. ja u siebie, po prostu wyłączyłem pompę CWU i przez kocioł płynie tylko woda napędzaną pompą CO, min otwarcie zaworu 4D podniosłem d0 15%

Edytowane przez Bimerang
Opublikowano

Jak dobrze pamiętam to w poprzednim moim sterowniku była możliwość ustawienia histerezy mieszacza 0,1 stopnia oraz czas reakcji siłownika już od 2 sekund. Była również możliwość ustawienia czasu pracy mieszacza.

W tym sterowniku min czas reakcji jaki możemy ustawić to coś około 15 sekund a czas pracy jest sztywny i wynosi chyba 1 sek. 

Poprzedni sterownik z racji większej możliwości regulacji pracy mieszacza ,lepiej sobie radził z utrzymaniem stabilnej temp za mieszaczem.

Opublikowano (edytowane)

SKZP ma ustawioną histerezę na 0,5*C żeby właśnie nie pracował cały czas ;) i powiedzmy sobie szczerze gdyby nie było tego wykresu temp CO to byśmy tak na to nie zwracali uwagi. Ciekawe gdybyś podpiął swój poprzedni ster i pokazał wykresy może też by było widać że cały czas zawór pracuje tylko w węższym zakresie?

A faktycznie gdyby wprowadzić takie ustawienia o jakich piszesz, pewnie by to wiele poprawiło. Tyle że znowu by doszło więcej ręcznego ustawiania bo każdy ma inną instalację :(

Edytowane przez Bimerang
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 30.11.2016 o 09:54, Bimerang napisał(a):

SKZP ma ustawioną histerezę na 0,5*C żeby właśnie nie pracował cały czas ;) i powiedzmy sobie szczerze gdyby nie było tego wykresu temp CO to byśmy tak na to nie zwracali uwagi. Ciekawe gdybyś podpiął swój poprzedni ster i pokazał wykresy może też by było widać że cały czas zawór pracuje tylko w węższym zakresie?

A faktycznie gdyby wprowadzić takie ustawienia o jakich piszesz, pewnie by to wiele poprawiło. Tyle że znowu by doszło więcej ręcznego ustawiania bo każdy ma inną instalację :(

I właśnie o to chodzi. Każdy ma inną instalację więc wachlarz ustawień powinien być szeroki aby każdy mógł sobie optymalnie dostroić w tym przypadku pracę mieszacza.

Co do poprzedniego mojego sterownika i pracy mieszacza, to tak, mieszacz pracował częściej niż przy Skzp  ale w niczym to przecież nie przeszkadza. Miałem wtedy max +/- 1,5 stopnia od zadanej przy skzp jest to 3,5, więc w moim przypadku raczej jest wskazane aby częściej pracował mieszacz  <_<

Powrót CWU mam wpięty za zaworem

Edytowane przez maniek76
Opublikowano

Witam Prosze o pomoc jeszcze raz zakupiłem konwenter Ics 100 ale on ma wyjście na skrętke i drugie gniazdo RS. Wg wcześniejszych wypowiedzi mam go połączyć z sterownikiem za pomocow dwóch przewodów z gniazdami AiB. I jak to zrobić Czy kupić jeszcze kabel RS i przeciąć go. Proszę o pomoc

Opublikowano
  W dniu 30.11.2016 o 10:56, konopka napisał(a):

Ja mam 33 + korekta pogodowa 0,4,wtej chwili na grzejniki leci 37,w domu 21-21,5.Spróbuj zmniejszyć do 35 + korekta 0,4

U mnie na grzejniki w tej chwili ma iść 45 stopni i +/- tyle idzie. Korekte równiez mam 0,4.

Musze mieć w domu w granicach 23 stopni więc te 41 jest raczej optymalna temp.

Opublikowano
  W dniu 30.11.2016 o 12:02, maniek76 napisał(a):

U mnie na grzejniki w tej chwili ma iść 45 stopni i +/- tyle idzie. Korekte równiez mam 0,4.

Musze mieć w domu w granicach 23 stopni więc te 41 jest raczej optymalna temp.

Masz pompę kotłową?

Opublikowano
  W dniu 30.11.2016 o 13:26, konopka napisał(a):

Może czasem tu jest pies pogrzebany,zimny powrót?

Myślę że nie. 

Praktycznie delta utrzymuje się na na poziomie 4 stopni. Pompa energooszczędna pracuje na najmniejszych obrotach.

Opublikowano

Nic to nieda większe widełki u mnie pływanie zaw.3d jst spowodowane czuj. Temp.-dom , jak wyłącze to mam prosta linie .wczesniej posłałem zdjecia dla Tomka ale brak odpowiedzi .

Wiec ide cały czas na wyl.czuj.dom i czyma 30 ST cały czas.

Ta czesc programu jest do poprawki tak nie moze byc , każde szarpnięcie przez układ większej ilosci diody daje skoki na piecu , wiadomo moze tak byc ale bardziej płynnie powinno to sie odbywać.

Czekam cierpliwie na wypowiedz Tomka .

Opublikowano (edytowane)

Ja odłączyłem programowo, by miec pomiar temp.ile jest domu.

Edytowane przez marekd
Opublikowano

Co muszę kupić aby zrobić aktualizacje? Konkretnie co wpisać w necie bo nie wiem jak nazwać ten kabel i jaki producent? Pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 30.11.2016 o 20:32, dan999007 napisał(a):

Co muszę kupić aby zrobić aktualizacje? Konkretnie co wpisać w necie bo nie wiem jak nazwać ten kabel i jaki producent? Pozdrawiam.

Np.Unitek Y-105 adapter USB-RS-232 ,Takim poszło.