Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie przy ciągłej pracy w przedziale 35-45 stopni a jaka powinna być prawidłowa to chyba nawet serwis nie wie.

Opublikowano
W dniu 17.01.2026 o 08:53, Zuzola napisał(a):

Witam, co oznacza zapis na zdjęciu? Pojawił się drugi raz od czasu uruchomienia kotła. IMG_20260117_085056.thumb.jpg.47d60b84717f3ab71103868e30f079b6.jpg

Twój kocioł pracuje z zwykłym termostatem pokojowym (typu 0-1 i to komunikat o uruchomieniu  kotła, drugi bez znaczenia 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.01.2026 o 12:13, Kroitzman napisał(a):

Twój kocioł pracuje z zwykłym termostatem pokojowym (typu 0-1 i to komunikat o uruchomieniu  kotła, drugi bez znaczenia 

Dziękuję 🙂chodziło o ten drugi(bez znaczenia). 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Witam w 2026 roku i dużo ciepła z kociołków życzę.

Zamontowałem RCK bo piec warczał na mnie jak do niego podchodziłem. Wybrałem Darco i wygląda całkiem solidnie. Pracuje dość intensywnie. Spalanie w te mrozy to 40-44kg/24h (chata w opisie). W domu 22,5 do 23 celcjuszy. Piec chodzi non stop z pogodówką www. Po dwóch tonach opróżniłem pojemnik z popiołem. Pozostałość bez niedopałków ale czarna. Coś muszę pokombinować.

PZDR

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 20:01, komar33 napisał(a):

Witam, czy ktos mi napisze co tu sie dzieje na wykresach?

Chodzi o utrzymanie temperatury na mieszaczach.

Sa godziny, ze utrzymuje zadaną prawidlowo, ale czasem wpada w osyclacje. Wygląda to tak,ze utrzymuje zadaną temp.,az nagle sterownik łapie otwarcie 0% a temp. fizycznie rosnie, bo otwiera mieszacz na np. 50%.I sterownik tak sobie otwiera i zamyka mieszacz a na ekranie ma stala wartosc np. 5%

Po X czasie nagle wroci do normy.Screenshot_20251121_193857_Brave.thumb.jpg.c140c9bbb36e78de1902d0033634d24b.jpgScreenshot_20251121_192021_Brave.thumb.jpg.98d2064b5151e0925e853395e6ca54e9.jpg

Po kilku miesiacach obserwacji, w końcu wyłapałem, skąd te piki bieżącej temp. Okazło się, że były zakłócenia w pracy triaków, które sterują mieszaczami. Powodował je komputer PC. Wisiał na tej samej fazie co zasilanie kotla. W momencie włączenia jednostki, triak na płycie sterującej kotła otwierał mieszacz.Sterowanie temp. zadaną w tych momentach, bylo niezależne od tego co chce sterownik, co widać na wykresach. Po przełączeniu faz problem nie istnieje. Temp. zadana to prawie linia prosta, czyli tak jak ma być 😀

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jest ktoś na forum co by mi pomógł ustawic kocioł ? Zasypałem nowy pellet, 3x przeważałem ( waga cały czas ta sama, w ciagu 6 minut 800g. W popielniku mam nie dopalony pellet. Ustawienia takie mam teraz 

Screenshot_20260210_191119_Chrome.jpg

20260206_060530.jpg

Screenshot_20260210_191108_Chrome.jpg

Opublikowano

Z ciekawości zapytam.

Ten czas podawania to w jakich jednostkach jest?

"Czas podawania przy 100% (%)  37.3" to 37.3 % to ile jest 100% i to jest w sekundach, pikosekundach, minutach czy inny jakiś system niemetryczny?

Te 37.3% to jest procent czego?

Opublikowano

Może spotkaliście się z takim problemem i potraficie pomóc. Na początku stycznia serwis wymienił sondę lambda i od tamtej pory wyskakują błędy Power reduced due to missing boiler vacuum by. 

image.png.d92c4d93fee1a4165ecdd07dc993773c.png

Opublikowano

Prosze o informację jak ustawić dawkę pelletu po zważeniu (teście 6 minut). Wczoraj zasypałam nowy zupełnie pellet , zwazyłam wpisałam wartość po zwazeniu, natomiast kerekcja pelletu wpisałam 10 % mniejszą wartość. Dziś po około dobie palenia widzę , że wartośc O2 korekcja średnia moc jest 135 % ( wczesniej , kiedy jeszcze mieszała się dawka starego pelletu z nowym było 205 %) , z tego co czytam to najlepiej by było gdyby te wartości były jak najbliżej 100 % - jak to zmienic , od czego to zalezy , co powinnam ustawić u siebie ?

9deaca3a-10ca-4cc2-b703-38ebe914d2cd.jpg

Opublikowano

Korekcją O2 kieruję sonda lambda i raczej nie ma tu znaczenia jaki pellet sypiesz(ewentualnie jak miałaś jakiś gorszy a teraz inny to jakość palania może się różnić i sonda musie dobrać trochę inne parametry do spalania) a korekcje zmieniają się na większe czy mniejsze w małym stopniu jak piec chodzi na większych czy mniejszych mocach(tak mi się wydaję).Faktycznie najlepiej dążyć do 100% lub w ich okolicach ale u ciebie bym się nie martwił bo jest ok. Możesz też sobie poprzestawiać(lecz raczej nie ma po co) w Kotle , zakładka O2 tam masz ilości tlenu przy danych mocach.

Opublikowano

Co trzeba ustawić, żeby było widać zapełnienie popielnika? Szukałem tej funkcji i nie znalazłem. Nigdy mi się to nie wyświetlało. Kabelki podłączone mam. 

Opublikowano

Ale u mnie nigdy nie pokazywało zawartości popielnika. Wysypałem tak na czuja po 2 tonach spalonego pelletu i był praktycznie pełny.

Opublikowano

A jakie masz w ustawieniach czyszczenia  zawartości w % popiołu bo standardowo dopiero przy 80% powinien zareagować. Ustaw sobie niżej i wtedy zobaczysz czy ci działa(po 2 tonach miałeś pełen popielnik to trochę dużo ,u mnie 3/4 popielnika po prawie 4 tonach)

Opublikowano

Nie działa, zmieniłem na minimalne 50% i nic. Jutro sprawdzę ile jest popiołu. Mam problemy ze sterownikiem bo szybko zmienia się np. temperatura spalin miedzy 90 a 105 stopni (tak dosyć szybko góra dół). To drugi bo pierwszy jeszcze przed uruchomieniem zdechł.

Opublikowano

@steffy007 tam jest czujnik z bardzo krótkim skokiem mechanicznym,zadziała Ci to jak bedzie popiołu praktycznie pod przykrywkę ,możesz zdjąć i sprawdzić ręcznie wciskając ten grzybek ,tam jest może z 3 cm posuwu .Te parametry zapełnienia to troche z du... y

Opublikowano

Myślałem, że laser bo podaje się wysokość. Sprawdzę rano.

Opublikowano

Faktycznie Bziku3 masz rację. Jest tam bańka na krótkim skoku. Działa. Tylko po kiego grzyba podaje się parametr

"Czujnik popielnika: pusty (cm) - 44". Może są wersje z laserem?

PZDR